WK 2020: Anna van der Breggen nu ook wereldkampioen op de weg

zaterdag 26 september 2020 om 16:59
WK 2020: Anna van der Breggen nu ook wereldkampioen op de weg

foto: Cor Vos

Twee dagen na haar wereldtitel in het tijdrijden is Anna van der Breggen ook wereldkampioen op de weg geworden. De Nederlandse renster was zaterdag niet te stoppen. Na een solo van meer dan veertig kilometer mocht Van der Breggen op het autocircuit in Imola het zegegebaar maken. Annemiek van Vleuten pakte het zilver, Elisa Longo Borghini het brons.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar!
Gravel, kasseien, modder, zand, met tassen, zonder tassen: dat zijn de thema's van de nieuwe RIDE die eind september verschijnt. Bestel nu ons najaarsnummer online en krijg hem binnen enkele dagen thuisbezorgd. Bestel hem hier

Met het Nederlandse collectief als topfavoriet werd zaterdag om 12.35 uur het startsein gegeven voor het wereldkampioenschap op de weg in Imola. Een zwaar parcours, met beklimmingen van de Mazzolano en de Cima Gallisterna als scherprechter, bood kansen om er een zware wedstrijd van te maken.

Maar in tegenstelling tot het wereldkampioenschap in Yorkshire een jaar eerder, hielden de Nederlandse vrouwen zaterdag lang hun kruit droog. Het zorgde voor een gezapige openingsfase, waarin alleen de aanval van Valerie Demey het vermelden waard bleek.

Vroege vluchter Demey – foto: Cor Vos

Kopgroep met schaduwfavorieten
De Belgische renster van CCC-Liv ging er snel aan voor de moeite, waarna er meer muziek zat in de aanval van Alison Jackson en Grace Brown . Zij kregen uiteindelijk gezelschap van tien andere rensters. Te weten: Amy Pieters, Christine Majerus, Lisa Brennauer, Alice Barnes, Hannah Barnes Katia Ragusa, Juliette Labous, Susanne Andersen, Mavi Garcia en Tayler Wiles.

Het betekende dat bijna alle grote wielerlanden een renster hadden meezitten vooraan. De kopgroep reed hard, hetgeen hen een voorsprong van bijna twee minuten opleverde halverwege koers. Voor Brown en Jackson ging het daarna te hard. Zij moesten hun eerdere inspanningen bekopen.

Een gevaarlijke kopgroep met Amy Pieters – foto: Cor Vos

In het peloton zagen we daarna Denemarken het initiatief nemen voor Cecile Uttrup Ludwig. Met de beklimming van de Mazzolano op komst, hoopten de Deense vrouwen het gat met de kopgroep zo snel mogelijk te dichten. Dat lukte, maar eenmaal op de Mazzolano namen de Nederlandse vrouwen het initatief.

Vos en Van Vleuten lanceren Van der Breggen
We zagen Marianne Vos op kop sleuren, waarna er nog enkele rensters overbleven. Natuurlijk zaten Van der Breggen en Annemiek van Vleuten daarbij, maar ook Uttrup Ludwig en Longo Borghini. Vos haakte daarna af, waarna Van Vleuten haar aanval plaatste. Daarmee kreeg ze de overgebleven concurrenten niet los.

Van der Breggen was de volgende renster in deze drietrapsraket. De Nederlandse renster reed iedereen op een hoopje. Met nog meer dan veertig kilometer te gaan was ze vertrokken. Haar voorsprong liep ondertussen met de kilometer op. Al snel koesterde ze een voorsprong van anderhalve minuut op het peloton. Achtervolgers Longo Borghini, Uttrup Ludwig en Van Vleuten hadden zich even daarvoor alweer laten inrekenen.

Van der Breggen op pad naar de wereldtitel – foto: Cor Vos

Van der Breggen wereldkampioen, zilver voor Van Vleuten
In het restant van de wedstrijd wist ze haar voorsprong te behouden, waarna ze haar tweede wereldtitel in drie dagen mocht vieren. Achter de nieuwe wereldkampioene ontbrandde er nog een felle strijd om de overige twee medailles. Op de laatste beklimming van de Cima Gallisterna probeerde Longo Borghini het nog een keer. Van Vleuten pinde zich stevig vast in het wiel van de Italiaanse.

Van Vleuten en Longo Borghini zouden uiteindelijk uit handen blijven van een groepje achtervolgers. In een sprint wist Van Vleuten nipt Longo Borghini van zich af te houden, om zo ook de zilveren medaille weg te kapen.

Dit artikel delen:

111 Reacties

Martino87 26 september 2020 om 17:04

Na al de commotie van de laatste maanden kunnen ze die actie van Longo Borghini toch niet toelaten?

0
zacht 26 september 2020 om 17:06

Acties als in meervoud, ze gooit twee keer de deur dicht. Tsja, zolang de UCI nog niet in staat is om één duidelijke lijn te trekken geef ik de Italiaanse het voordeel van de twijfel.

0
Binda 26 september 2020 om 17:08

De UCI kan helemaal niets. Die gaan echt Borghini niet diskwalificeren. Zeker niet als het goed afloopt.

0
JumbowintdeGiro 26 september 2020 om 17:16

De UCI zwalkt even veel van haar lijn als Groenewegen en Longo Borghini.

0
Veloburto 26 september 2020 om 17:48

De regel is dat (net zoals bij Sagan) je wordt teruggezet als laatste van de groep waar je mee aankomt. Met andere worden, declassering heeft geen invloed op haar podiumplaats

0
Klerenhangerfan 26 september 2020 om 17:05

Die Elisa Longo Borghini wijkt tocht wel behoorlijk van haar lijn. DSQ. Nederland 1,2 en 3.

0
CechRepublic 26 september 2020 om 17:05

Lekker sprintje van Longo. Maar ik zal wel weer niks van sprinten begrijpen.

0
Emergo 26 september 2020 om 17:38

Goed gezien.

0
007 26 september 2020 om 17:05

Heel knap dat ze de dubbel pakt en goed ploegenspel van de Nederlandse dames.

Helaas lijkt me dit echter geen reclame voor het vrouwenwielrennen. Super saaie koers natuurlijk weer.

Longo verdient een DSQ

Hopelijk morgen meer spanning!

0
CechRepublic 26 september 2020 om 17:11

Morgen wordt het wachten, wachten, wachten en dan groepssprint met 20 die wordt gewonnen door iemand met de uitstraling van een pudding a la Musseeuw.

0
ChefSpijker 26 september 2020 om 17:29

Morgen wordt stuk leuker. Niet één sterk land dat de hele koers kan lam leggen. Blijft het nadeel van die vrouwen EK/WK’s. Zeker op zwaardere parcoursen.

0
CechRepublic 26 september 2020 om 17:07

Even los daarvan, hoe gebroken is die arm Van Vleuten? Dwars door midden of een barst?

0
Murcia 26 september 2020 om 17:15

Ik dacht dat het haar pols was en niet de arm.

0
Guushovd 26 september 2020 om 17:16

Het was haar pols, en wat denk je zelf?

0
klootje kriekeljon 26 september 2020 om 17:25

Is geopereerd.

0
Binda 26 september 2020 om 17:07

Dit is heel slecht voor het vrouwenwielrennen. Op deze manier lijkt het een Nederlandse folkloresport te worden. Als er iedere wedstrijd een Nederlandse wint dan is het als internationale topsport moeilijk meer serieus te nemen. Het is een beetje alsof je allroundschaatsen aan het kijken bent. Mij geeft een overwinning van een Nederlandse in ieder geval weinig plezier.
Dit kan ook alleen maar omdat het niveau gewoon niet serieus te nemen valt. Nederland is het enige land dat vrouwenwielrennen serieus neemt en de rest van de wereld hangt er maar een beetje bij. Kijk even naar de uitslagen en ranglijsten op PCS. Het is van Vleuten, van der Breggen of Vos en als die niet winnen, dan wint er wel een reservenederlander.

0
CechRepublic 26 september 2020 om 17:11

Zoals veldrijden ook volkomen dood is.

0
tendam 26 september 2020 om 17:15

Typisch zure Nederlandse reactie. Het enige land waar een wereldtitel zelfs door de tv-commentator zo zuur mogelijk wordt ontvangen :)

Over een paar jaar is het weer helemaal anders. Enjoy it while it lasts.

0
Guushovd 26 september 2020 om 17:16

100% wat Tendam zegt.

0
Abdoe 26 september 2020 om 17:24

Idd Ten Dam. Terechte ingreep ook door Roxane. Geweldig gereden weer door Van der Breggen.

Van der Breggen stopt over een jaar en de jaren zullen bij Van Vleuten en Vos zo langzamerhand ook gaan tellen. Over een paar jaar kan het zomaar afgelopen zijn met de NL dominantie.

0
sooike 26 september 2020 om 17:32

@Binda
Je ziet liever dat een ander land domineert? Houd toch op met die misplaatste reactie, dat dit uit dreigt te draaien op een folkloresport. Ben een beetje trots en luister anders eens naar de reacties uit Vlaanderen, waar men vol bewondering en zelfs afgunst kijkt naar de dominerende rol van Nederland in het vrouwenwielrennen !
En wat werden we inderdaad weer verwend door de NOS met dat vreselijke duo Van den Berg / Kneteman. Op Sporza was het niveau nog lager, dus vanmiddag maar eens gezappt tussen Sporza en de NOS. Zijn er in deze twee wielerlanden nu echt geen betere commentatoren te vinden dan deze vier stuntelaars? Die Van den Berg dreunt historische uitslagen uit zijn computer op, terwijl Kneteman hem waarschuwt dat er in de koers bepalende ontwikkelingen volgen. En voor de huldiging toch maar snel overgeschakeld naar Sporza, want bij de NOS “zat onze zendtijd er op”. Ongelooflijk en schandalig tegelijk !
Proficiat trouwens Anna, Annemiek , Marianne en de rest van het Oranjeteam. Ik heb genoten van jullie !

0
Tripodboom 26 september 2020 om 18:13

Ach bij formule1 wint Mercedes altijd en nog sterkte bij American football wint er altijd een Amerikaans team. Niet kijken dus.

0
ssj 26 september 2020 om 18:42

Probleem is toch met name dat Dygart weinig Europese wedstrijden rijdt. En dat ze viel in de tijdrit.

0
Barry Batsbak 26 september 2020 om 19:06

Dan kunnen we op voorhand Van Aert en Evenepoel beter de komende jaren uit de koers weren, want anders zijn de Belgen in het mannenwielrennen te dominant. Evenepoel maakt de koers kapot! Een zin die je Roger de Vlaeminck nooit zult horen zeggen…

0
CechRepublic 26 september 2020 om 22:36

Mijn reactie was eigenlijk gewoon een sarcastische reactie op Binda’s commentaar. Breggen en Vleuten zijn topatleten.

0
nickdt 26 september 2020 om 17:07

Zal wel geen DSQ worden, want UCI zal wel broekpoepen omdat Italiaanse is.

0
JP LeDouche 26 september 2020 om 17:08

Kom op andere landen. Bij korfbal heb je schijnt nog de Belgen.
Respect Vleut en Vos

0
Hollow Knight 26 september 2020 om 17:08

Hoe kan je nu een sprint verliezen van iemand met een gebroken pols lol?

0
JP LeDouche 26 september 2020 om 17:10

Die de laatste 10km in je slipstream reed …

0
JumbowintdeGiro 26 september 2020 om 17:18

5km?

0
HoofdIsVrij 26 september 2020 om 17:08

Mooie drietrapsrakket met Vos, van Vleuten en van der Breggen.

Wat een laatste seizoen wordt dit voor van der Breggen met in elke koers de WK trui.

0
Fodiographer 26 september 2020 om 17:10

Reed Annemiek niet met een veel te zwaar verzet op die berg?

0
007 26 september 2020 om 17:13

Volgens de boekjes wel maar dit ligt haar blijkbaar beter

0
sooike 26 september 2020 om 17:57

Jij denkt dat Annemiek haar verzet niet zelf kan kiezen? Ze rijdt namelijk altijd met een groot verzet een bergje op !

0
Murcia 26 september 2020 om 17:14

Superieur naar de overwinning, De beste bergop en ook weer als ploeg de controle gehouden met mooie schiftingen door Vos en Annemiek. Longo-Borghini teveel naar de mannen gekeken kennelijk want die elleboog is natuurlijk dom.

0
roeleur 26 september 2020 om 17:14

Longo Borghini kwam nog gevaarlijk dichtbij. Met haar elleboog.

0
Michelangelo 26 september 2020 om 17:15

Denk dat Elise longo borghini geluk heeft dat van Vleuten nog voorbij kwam. Anders zou je toch niet anders kunnen dan een DQ.

Ergens zou het niet uit moeten maken, maar ik heb er zo wel vrede mee. Ze was de tweede of derde sterkste in de koers en dat verdient gewoon een podium.

0
SS3000NL 26 september 2020 om 17:16

Heeft geen nut te klagen over Longo. Dan krijgt ze hetzelfde als Sagan, teruggezet naar laatste plek van haar groep. Toevallig blijft ze dan 3e.

0
JumbowintdeGiro 26 september 2020 om 17:19

Ooit werden 2 renners gedeklasseerd naar de groep achter hen. Voskamp en nog eentje in de Tour in een sprint met 2. Hoe zat dat dan?

0
harryjohan71 26 september 2020 om 17:23

Dat heeft wel nut, zodat het duidelijk wordt wat wel en niet toegestaan is in de sprint. Als morgen door zo’n actie iemand wereldkampioen ipv 2e kun je hem ook niet diskwalificeren. Anders ben je als jury wel erg inconsequent.

0
Lalsacien 26 september 2020 om 17:32

@jumbowintdegiro kan ik mij herinneren. Voskamp met een Duitser, Böll of zoiets. Traversoni won de sprint van het achtervolgend groepje en werd tot zijn eigen verbazing tot winnaar uitgeroepen. Wat een farce was dat!

0
Mathieu Moller 26 september 2020 om 17:48

@Lalsacien
Ik kende hem zelf niet, maar kwam hier op uit met wat googlen: https://nos.nl/video/517036-1997-voskamp-sprint-met-heppner.html
Bedoelde je deze?

0
Lalsacien 26 september 2020 om 18:18

Inderdaad Mathieu Möller, Jens Heppner was het.

0
Romāns Vainšteins 26 september 2020 om 17:16

Dat 75% vd comments over Borgini dr sprint gaan terwijl we wi-wa-wereldkampioehoehoen geworden zijn zojuist geeft wel aan hoe klaar ook wij zijn met die overheersing. Het is dringend tijd om zachtjesaan een nieuwe fase in het vrouwenwielrennen te krijgen waarmee de sport kan internationaliseren en qua aanzien stijgen. Vd Breggen begrijpt dit waarschijnlijk ook en zal hopelijk als ploegleider met heel wat meer tegenstanders te maken krijgen dan Miep, Truus en Bep.

0
Martino87 26 september 2020 om 17:23

Het geeft aan dat die actie bijzonderder was dan de titel van van der Breggen. Dat ‘wij’ toe zijn aan iets anders is dan een wat vreemde conclusie, die in ieder geval niet voor mij geldt.

0
Binda 26 september 2020 om 19:19

Een Nederlandse die wint is routine en saai. Sprinten met gebroken arm is wat ongewoner.

0
KevinK1986 26 september 2020 om 23:20

Mee eens dat er meer spanning mag komen, maar het probleem is dat het Nederlands blok gewoon superieur is t.o.v. anderen. Dit zie je met veldrijden bijvoorbeeld ook.
De afgelopen decennia zijn ook gedomineerd door Van Moorsel, Vos, Vd Breggen en V Vleuten.
Als Alvarado zometeen de overstap naar de weg maakt, zal ze ook meteen superieur zijn… Het maakt het voor de kijkers natuurlijk minder spannend.. maar ergens ook wel “lekker” om Oranje zo te zien domineren. Iets waar we heel graag naartoe willen op zondagmiddag, maar het een heel ander verhaal wordt omdat iedereen gespecialiseerd is in één of meerdere onderdelen en de mondiale top een stuk breder is.
Er is maar 1 oplossing mogelijk en dat is meer
Uitzendrechten voor vrouwenkoersen.

0
Bruine Koersbroek 26 september 2020 om 17:18

Liane Lippert best of the rest..
Wel de meest appetijtelijke uit de top-5.. <3

0
Derierre de la course 26 september 2020 om 20:22

Benieuwd naar je analyse bij de mannen morgen ;)

0
KevinK1986 26 september 2020 om 23:22

Zal vanmiddag wel een witte koersbroek geweest zijn ;)

0
NCK17 26 september 2020 om 17:23

De UCI durft natuurlijk weer niet in te grijpen. Ze hadden Longo Borghini moeten diskwalificeren.

0
Dolfy 26 september 2020 om 17:24

Zware wedstrijd, de combinatie van wind en de twee klimmen zag je wel in het wedstrijdverloop en dat een finale, aan het begin ervan ontploft het al.. Van der Breggen echt wel de sterkste vandaag.

0
Murcia 26 september 2020 om 17:24

Dat Nederland de boventoon voert betekend natuurlijk dat de rest nog steeds moeite heeft om meer dan enkelingen voor de top aan te leveren. Vooral Italië mag zich dat aantrekken, daar leidt men vooral sprintsters op en dat betekend dat elk parcours met meer dan een molshoop de nederlandse overheersing bevestigd. Overigens zal veel van het geklaag over “onze” dominantie met net zoveel plezier over een aantal jaren worden ingeruild voor het jammeren waarom wij niet meer mee doen met de prijzen als de generatie van Vos, van Dijk, van Vleuten en van der Breggen afscheid heeft genomen en bv Wiebes, Vollering en van Anrooij toch niet de sprong naar de absolute top hebben gemaakt.

0
Emergo 26 september 2020 om 17:42

toch niet of nog niet ??

0
Murcia 26 september 2020 om 17:54

@Emergo, Je hebt gelijk, ik formuleerde het wat ongelukkig maar we weten nog niet wat deze meiden de komende jaren nog gaan doen. Dus “nog niet”

0
SnellePelle 26 september 2020 om 17:25

Mooie gestileerde renster en een prachtige wereldkampioen!

0
NCK17 26 september 2020 om 17:25

Anna van der Breggen de sterkste dit jaar. Vergelijkbaar met Innsbruck. Van Vleuten opent, Van der Breggen countert en niemand kan volgen.

0
kelderfan 26 september 2020 om 17:26

Leuke wedstrijd gezien met een mooie winnaar Anna van der Breggen. Er was een moment in de wedstrijd, dat ik dacht Anna van de Bergen.
Nederland heeft ’t goed uitgespeeld. Die Van Vleuten is toch wel een kanjer.

0
Joost de Bruin 26 september 2020 om 17:29

Dan ben je wielercommentator bij de NOS en dan spreek je geen onvertogen woord over het feit dat Longo Borghini uit de uitslag geschrapt had moeten worden … . Ik vind eigenlijk dat NL gewoon protest tegen de uitslag aan moet tekenen. Gewoon 1, 2 en 3 opeisen.

0
Buspassagier 26 september 2020 om 19:19

Op zich eens. Maar ik vind nog veel meer dat we protest moeten aantekenen tegen Joris van de Berg. Zit ie er morgen weer? Laat dat dan zijn laatste koers als verslaggever zijn alsjeblieft… Hoe valt zoiets te regelen?

0
SprintMaster 26 september 2020 om 17:29

Mooie overwinning voor Anna. De eerste dubbel sinds 1995. Ik had niet gedacht dat van Vleuten nog zou sprinten.

0
Murcia 26 september 2020 om 18:12

Annemiek gunt Longo-Borghini niet zoveel denk ik sinds de “Alien” benaming door de Italiaanse.

0
Hollow Knight 26 september 2020 om 18:30

@murcia

Dat bewijst nog maar eens dat Longo-Borghini gelijk had met die opmerking. Armstrong probeerde ook zo de omerta in stand te houden.

0
Murcia 26 september 2020 om 18:41

@Hollow Knight
Of ze gelijk had, Ja want van Vleuten rijdt bij vlagen buitenaards. Maar er hangt natuurlijk ook altijd een insinuerende zweem om een opmerking als deze. Ik denk overigens dat ook vandaag meespeelt dat ze een winnaar pur sang is. Ze liet Anna ook niet rijden maar kon gewoon niet beter. Zelfs dat sprintje om zilver wil ze dan niet laten lopen. En dat tekent haar wel als sportvrouw.

0
HennieK 26 september 2020 om 21:01

@HK dus als je sprint voor een zilveren medaille houd je de “omerta” in stand?
Bijzondere logica hanteer jij.

0
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone