WK 2014: Voorbeschouwing tijdrit elite

woensdag 24 september 2014 om 08:30
WK 2014: Voorbeschouwing tijdrit elite

foto: Sirotti

Voordat aanstaande zondag met de wegrit van het wereldkampioenschap de climax van het wielerseizoen volgt, staat woensdag eerst het WK Tijdrijden op het programma. Tony Martin start als topfavoriet, maar wie maken er nog meer kans op een medaille? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Het tijdrijden is nog een relatief jonge discipline op het wereldkampioenschap. Pas in 1994 tijdens het WK op Sicilië stond de rit tegen de klok voor het eerst op het programma. De Brit Chris Boardman had de primeur. Hij pakte het goud voor de Italiaan Andrea Chiurato en de destijds nog maar 20-jarige Jan Ullrich.

In de jaren daarna zouden grote namen als Miguel Indurain, Alex Zülle en Laurent Jalabert volgen. Ullrich won de regenboogtrui in 1999 en 2001. Michael Rogers zegevierde tussen 2003 en 2005 drie keer op rij. Fabian Cancellara won tussen 2006 en 2010 vier maal, wat hem nog steeds recordhouder maakt. De voorbije drie jaar ging de titel naar Tony Martin.

In twintig edities stond er slechts één keer een Nederlander op het podium. In 2007 moest Stef Clement in het Duitse Stuttgart Cancellara en de Hongaar Laszlo Bodrogi voor zich dulden.

Parcours
In en rond Ponferrada ligt de renners een parcours van 47,1 kilometer te wachten. Vanaf de start gaan de renners in westelijke richting. De openingsfase is gelijk aan die van de ploegentijdrit. De eerste dertig kilometers zijn nagenoeg vlak, voor zover je daar in Spanje over kan spreken. In het laatste gedeelte moeten er nog twee klimmetjes beklommen worden. Onderweg zijn er drie punten waar de tussentijden worden geregistreerd: na 12,2, 23,2 en 35,2 kilometer. De laatste kilometers tot aan de finish aan de Avenida de Asturias zijn in dalende lijn.

Bradley Wiggins

Favorieten

Tony Martin

Tony Martin is woensdag de te kloppen man. De Duitser verdiende de afgelopen jaren de reputatie van beste tijdrijder van het peloton. Van de twaalf individuele tijdritten waar hij dit jaar aan de start stond, won hij er zeven. Recent verklaarde hij te dromen van een totaal van acht wereldtitels en een vierde zege zou een volgend hoofdstuk in zijn triomftocht kunnen worden. Met een vierde titel komt hij op gelijke hoogte met de (dit jaar afwezige) recordhouder Cancellara. Martin is in het tijdrijden een klasse apart en enkel pech of ziekte lijkt hem van een nieuwe titel af te kunnen houden.

Bradley Wiggins

Naast de absolute topfavoriet kent het deelnemersveld enkele serieuze uitdagers. Bradley Wiggins kwam vorig jaar het dichtst in de buurt van Martin. Hij moest in 57 kilometer tussen Montecatini Terme en Florence 46 tellen toegeven. De Brit evenaarde daarmee zijn zilveren plak uit 2011, toen hij eveneens Martin voor zich moest dulden. De regerend Olympisch kampioen in de discipline wist dit jaar nog niet te overtuigen. De eindwinst in de Ronde van Californië was dit seizoen het grootste wapenfeit van de oud-Tourwinnaar. Eerder deze maand won Wiggins in de Tour of Britain de korte tijdrit in de straten van Londen, wat bewijst dat het met zijn vorm wel goed zit.

Tom Dumoulin

Nederland vaardigt dit jaar maar één renner af. Met Tom Dumoulin heeft de KNWU echter wel een kanshebber op een medaille in huis. De Limburger kwam ‘der Panzerwagen’ dit jaar zes keer tegen in een tijdrit. Martin won er vijf, Dumoulin eindigde vier maal als tweede.In het Critérium International, waar Martin ontbrak, was Dumoulin wel de snelste. Het is wellicht nog wat te vroeg om te verwachten dat hij Martin kan verslaan, maar Dumoulin is een serieuze kanshebber voor de tweede plaats. Bezorgt hij Nederland een tweede medaille ooit op dit onderdeel?

Vasil Kiryienka is woensdag een renner om rekening mee te houden. De 33-jarige Wit-Rus heeft de afgelopen jaren een paar aardige resultaten geboekt op het WK. In 2012 pakte hij het brons en vorig jaar viel hij met een vierde plaats net buiten het podium. Daarom behoort hij ook dit jaar tot de kanshebbers voor een medaille. Met Kanstantsin Siutsou (vorig jaar tiende), hebben de Wit-Russen een tweede specialist tegen de klok in huis.

Tejay van Garderen

De Verenigde Staten vaardigen met Tejay van Garderen en Andrew Talansky twee outsiders af. Van Garderen won vorige maand nog het eindklassement van de Ronde van Colorado, onder meer door de klimtijdrit naar Vail te winnen. De winst in de ploegentijdrit zal ongetwijfeld goed geweest zijn voor zijn zelfvertrouwen. De Nieuw-Zeelander Jesse Sergent is een andere kanshebber op een ereplaats. Sergent eindigde in de korte, afsluitende tijdrit van de Vuelta als tweede. In de Vuelta-tijdrit naar Borja finishte hij als negende. Daarnaast scoorde hij dit jaar ereplaatsen in de tijdritten van Romandië, Californië, Oostenrijk en de Eneco Tour.

Australië geeft de voorkeur aan de 24-jarige Rohan Dennis. Michael Rogers, Richie Porte, Luke Durbrigde en Jack Bobridge staan om verscheidene redenen niet aan de start. Dennis eindigde op de slotdag van de Vuelta in Santiago de Compostela als derde. Eerder in het seizoen behaalde hij tweede plaatsen in het Critérium International, Circuit Sarthe en de Ronde van Californië, maar deze tijdritten waren een stuk korter dan de route in Ponferrada.

Sylvain Chavanel

De Denen hebben de hoop gevestigd op Rasmus Quaade. Vorig jaar in Florence eindigde de 24-jarige hardrijder nog verrassend als zesde. De Fransen hebben met Sylvain Chavanel een specialist in de gelederen. Met een overwinning in de GP Ouest France-Plouay bewees de 35-jarige routinier eind vorige maand dat hij nog niet afgeschreven dient te worden. ‘La Machine’ won dit jaar naast het nationale kampioenschap ook de tijdrit in de Tour du Poitou-Charentes. De tegenstand was daar echter wel van een ander niveau dan op het WK.

Colombia komt met Rigoberto Uran aan de start. De klimmer reed in de Vuelta naar een tweede plaats in de tijdrit naar Borja, maar zakte daarna door het ijs.
Bij Spanje start niet nationaal kampioen Alejandro Valverde, maar zijn Jonathan Castroviejo en de Bask Markel Irizar wel van de partij. De Belgen rekenen op nationaal kampioen Kristof Vandewalle en Pieter Serry, terwijl bij Italië Adriano Malori en Dario Cataldo geselecteerd zijn.

Zoals op elk wereldkampioenschap hebben ook de kleinere wielerlanden renners die voor een verrassing kunnen zorgen. Zo heeft Tsjechië Jan Barta, Zweden Tobias Ludvigsson, Canada oudgediende Svein Tuft en staat bij Polen Maciej Bodnar aan de start. Bij Zwitserland wordt Cancellara vervangen door de veelbelovende oud-pistier Silvan Dillier. Kan een van hen op de Spaanse wegen voor een verrassing zorgen?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Tony Martin
*** Bradley Wiggins, Tom Dumoulin
** Vasil Kiryienka, Tejay van Garderen, Adriano Malori
* Sylvain Chavanel, Jesse Sergent, Rasmus Quaade, Kristof Vandewalle

Deelnemerlijst WK Tijdrijden 2014

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair