WK 2013: Voorbeschouwing wegrit mannen
vrijdag 27 september 2013 om 08:00

WK 2013: Voorbeschouwing wegrit mannen

WK Wielrennen 2013

foto: Sirotti

Aanstaande zondag wordt het WK Wielrennen 2013 afgesloten met de mondiale titelstrijd voor de mannen. De Toscaanse heuvels zijn het decor voor de belangrijkste eendagskoers van het seizoen. WielerFlits blikt vooruit op de strijd om de regenboogtrui.

Parcours
Voor de derde keer binnen tien jaar wordt het WK gehouden in Italië. De UCI koos voor de wielergekke regio Toscane, waar de organisatie het zwaarste WK-parcours sinds jaren heeft uitgetekend. De meer dan 3000 hoogtemeters zijn vergelijkbaar met een bergetappe in een grote ronde.

Parcours WK Wielrennen 2013

De 272,2 kilometer lange route tussen Lucca en Firenze is een stuk zwaarder dan vorig jaar in Valkenburg. De wedstrijd begint met een 106,6 kilometer lange aanloop van startplaats Lucca naar Florence. Deze fase leent zich uitstekend voor een eerste ontsnapping. De beklimmingen naar Montecarlo di Lucca (3,7 km aan 3,5% gemiddeld) en San Baronto (3,9 km aan 7,1% gemiddeld) zijn op weg naar Firenze twee hindernissen ter opwarming.

Lokale omloop WK Wielrennen 2013

Na een toeristische route door het centrum volgen tien lokale ronden met een lengte van 16,6 kilometer. Twee beklimmingen gaan het de renners moeilijk maken. De 4,4 kilometer lange Fiesole kent een gemiddeld stijgingspercentage van 5,2 procent. Dat lijkt niet al te zwaar, maar na tien passages zal deze klim gaan doorwegen. De korte maar steile Via Salviati is zeshonderd meter lang. De top van deze scherprechter (met een uitschieter van 16 procent) ligt op vijf kilometer van de aankomst aan de Via Paoli.

Parcours WK Wielrennen 2013

Favorieten

Peter Sagan

Peter Sagan is in Toscane de te kloppen man. Met 22 overwinningen is de 23-jarige Slowaak dit seizoen tot dusver de meest succesvolle renner. Met een zege in de GP Montréal bewees hij vorige week andermaal dat het met zijn vorm wel goed zit. Met tweede plaatsen in Milaan-San Remo en de Ronde van Vlaanderen liet Sagan dit jaar al zien op jonge leeftijd een lange afstand goed te kunnen verteren. Vorig jaar eindigde hij op het WK in Valkenburg als veertiende en dit jaar krijgt hij een kans om zich te verbeteren.

Vincenzo Nibali

De Italianen schuiven Vincenzo Nibali naar voren als kopman. De Siciliaan moest in de Vuelta zijn meerdere erkennen in Chris Horner, maar mag zich voor eigen publiek revancheren. Nibali zal het verschil moeten maken op de beklimmingen, terwijl zijn capaciteiten als hardrijder ervoor kunnen zorgen dat hij voorop blijft.

Alejandro Valverde

Bij de sterke Spaanse ploeg is het kopmanschap vergeven aan Alejandro Valverde en Joaquim Rodriguez. Valverde behaalde op het WK al vier keer het podium, maar kwam nooit verder dan zilver. Rodriguez won de voorbije Vuelta nog een etappe. Beide renners zijn sterke finishers. Valverde heeft de kwaliteiten om het af te ronden in een sprint van een kleine groep, terwijl weinig renners een demarrage van Rodriguez op een steile klim kunnen volgen. Met de hulp van onder meer Alberto Contador en Dani Moreno kunnen de twee rekenen op ijzersterke ondersteuning.

Fabian Cancellara

Klassiekerspecialisten Philippe Gilbert en Fabian Cancellara hopen zondag mee te kunnen doen om de zege. Regerend wielerkampioen Gilbert heeft wederom een teleurstellend seizoen achter de rug. Dit jaar kan hij zelfs minder aansprekende resultaten overleggen dan in 2012. In Valkenburg weerhield hem dat er echter niet van om de wereldtitel te behalen. Ook Cancellara heeft dit jaar zijn zinnen gezet op de regenboogtrui. De Zwitser won in 2008 en 2012 de Toscaanse eendagskoers Strade Bianche, maar deze wedstrijd is qua afstand en moeilijkheidsgraad niet de vergelijken met dit WK. Cancellara heeft een rijk gevuld palmares, maar behaalde deze zeges doorgaans in wedstrijden met minder hoogtemeters. Gezien de topbezetting van dit WK geldt hij niet als topfavoriet voor de eindzege. Zowel heuvelop als in de sprint staan er sterkere renners aan de start, dus Spartacus zal een andere manier moeten verzinnen om het verschil te maken.

Nairo Quintana

Tourwinnaar Chris Froome maakte van het wereldkampioenschap het hoofddoel van zijn najaar. De Brit is zich ervan bewust dat een WK-parcours zelden in het voordeel is van echte klimmers en ziet deze editie daarom als een uitgelezen mogelijkheid om de dubbel Tour-WK te realiseren. De laatste renner die hier in slaagde was Greg LeMond in 1989. In Canada kon hij niet overtuigen, maar Froome beschikt over zowel een verschroeiende demarrage bergop als de tijdrijderscapaciteiten om vooruit te blijven. Een andere topper uit de voorbije Tour waar rekening gehouden mee moet worden, is Nairo Quintana. De klimmer blonk tot dusver nog niet uit in eendagskoersen, maar wordt in Toscane ondersteund door een sterke Colombiaanse ploeg, waar ook Carlos Betancur en Sergio Henao voor een verrassing kunnen zorgen.

Nederlandse wielerploeg

Wielerland Frankrijk komt dit jaar niet met serieuze kanshebbers aan de start. Australië heeft met oud-wereldkampioen Cadel Evans een outsider om in de gaten te houden. Renners als Edvald Boasson Hagen (Noorwegen), Daniel Martin (Ierland), Rui Costa (Portugal), Maxim Iglinskiy (Kazachstan) en de op wereldkampioenschappen altijd verrassend sterke Alexandr Kolobnev (Rusland) gelden als outsiders, maar hebben de handicap dat zij met een kleine ploeg aan de start staan. Daar hebben de Nederlanders – die wel met negen man mogen starten – geen last van. Bauke Mollema viel ondanks een etappezege in de Vuelta een beetje tegen, terwijl Robert Gesink met een zege in Québec juist toonde dat hij een renner is om rekening mee te houden. Bezorgt één van hen Nederland de eerste wereldtitel in 28 jaar?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Peter Sagan
*** Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde
** Joaquim Rodriguez, Philippe Gilbert, Fabian Cancellara
* Chris Froome, Nairo Quintana, Chris Horner, Robert Gesink

Deelnemerslijst WK Wielrennen 2013

RIDE Magazine