WK 2012: Gilbert verovert regenboogtrui op de Cauberg

zondag 23 september 2012 om 17:03

foto: Sirotti

Philippe Gilbert is de nieuwe wereldkampioen wielrennen. De Belg won na een wedstrijd van 267 kilometer in Zuid-Limburg na toe te slaan op de Cauberg. Boasson Hagen werd tweede, voor Alejandro Valverde. Lars Boom was op een vijfde plaats de beste Nederlander.


In Limburg lag op de slotdag van het WK een parcours van 267 kilometer te wachten, met een tienvoudige beklimming van zowel de Bemeler- als de Cauberg. Vijf ronden voor het einde ontstond er na de top van de Cauberg door de samensmelting van enkele vroege vluchtersgroepen een grote, nieuwe kopgroep. In deze groep van 29 renners zaten onder meer Alberto Contador en Robert Gesink. Doordat enkele toplanden sterk vertegenwoordigd waren, werd er goed doorgereden. Een ronde verder was de voorsprong opgelopen tot een kleine minuut.

Een valpartij op drie ronden van het einde zorgde voor de nodige opschudding binnen het peloton. Onder meer de Nederlanders Bauke Mollema en Niki Terpstra moesten in de achtervolging, maar slaagden er na een forse inspanning in om opnieuw aansluiting met het peloton te krijgen. De kopgroep dunde gaandeweg uit tot zestien man, maar met nog twee ronden te gaan volgde er een hergroepering.

Op de voorlaatste beklimming van de Bemelerberg probeerden de Amerikaan Talanksy en de Brit Stannard het nog met een aanval, maar op de Cauberg werd het duo al ingelopen. Het peloton brak op de Cauberg in twee, waarna er een grote groep met daarin de favorieten aan de finale begon.

Bij de laatste beklimming van de Cauberg waren het de Italianen die het peloton aanvoerden. Op een tempoversnelling van Gilbert had echter geen enkele renner een antwoord. De Waal sloeg een gat en werd niet meer bijgehaald. Gilbert maakte zijn status van topfavoriet waar en rijdt het komende jaar in de regenboogtrui.

foto: Sirotti

WK Wielrennen 2012
Uitslag wegrit mannen

1. Philippe Gilbert (België) in 6u10m41s
2. Edvald Boasson Hagen (Noorwegen) op 4s
3. Alejandro Valverde (Spanje) op 5s
4. John Degenkolb (Duitsland) allen z.t.
5. Lars Boom (Nederland)
6. Allan Davis (Australië)
7. Thomas Voeckler (Frankrijk)
8. Ramunas Navardauskas (Litouwen)
9. Sergio Henao (Colombia)
10. Oscar Freire (Spanje)

16. Koen de Kort (Nederland) op 5s
32. Robert Gesink (Nederland) op 17s
48. Bauke Mollema (Nederland) op 2m21s
55. Karsten Kroon (Nederland) z.t.
56. Tom Jelte Slagter (Nederland) z.t.
66. Niki Terpstra (Nederland) z.t.
100. Bert Jan Lindeman (Nederland) op 8m55s
119. Laurens ten Dam (Nederland) z.t.

Volledige uitslag

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.