Winnende Jakobsen denkt aan de Vuelta a España

donderdag 18 april 2019 om 15:15
Winnende Jakobsen denkt aan de Vuelta a España

foto: Cor Vos

Fabio Jakobsen moest op de openingsdag van de Ronde van Turkije nog buigen voor Sam Bennett, maar vandaag waren de rollen omgedraaid in finishplaats Edremit. “Ik wist vandaag revanche te nemen”, aldus Jakobsen, die na de finish ook vooruit keek. “Ik sta op de longlist voor de Vuelta a España.”

Maar eerst terug naar de finale van vandaag. Het was een atypische sprint in de Ronde van Turkije. Door de wind wist geen enkele ploeg dé ideale lead-out te verzorgen, waardoor de sprint vrij laat werd ingezet. Mark Cavendish zat lange tijd ideaal geplaatst, maar het was uiteindelijk Jakobsen die de tegenstand wist af te troeven.

“Richeze deed een perfecte lead-out”
“Het ging de laatste tien kilometer rechtdoor”, zo analyseert de winnaar. “Het was door de wind een vrij hectische finale, maar Maximiliano Richeze wist een perfecte lead-out te doen. Hij ging aan op 450 meter van de streep, waardoor ik mijn sprint kon inzetten op tweehonderd meter van de finish.”

Jakobsen versloeg uiteindelijk zijn grote concurrent Bennett, die onklopbaar leek in deze Ronde van Turkije. “Ik ben daarom ook heel erg blij”, aldus de renner van Deceuninck-Quick-Step. “Ik was wel teleurgesteld na de openingsdag, omdat ik toen iets te vroeg aanging. Maar dat is nu eenmaal sprinten.”

Fabio Jakobsen nam vandaag revanche – foto: Cor Vos

Wel of geen Vuelta? 
Jakobsen hoopt in de resterende etappes nog te scoren, maar er werd hem ook gevraagd naar de rest van zijn seizoen. “Ik ga na Turkije naar de Tour of California. Daarna moeten we het nog zien”, aldus de jonge Nederlander. Hoe zit het eigenlijk met zijn debuut in een grote ronde?

“De Vuelta is een optie”, zo laat hij weten. “Maar het zal moeilijk worden, aangezien de eerste week heel erg zwaar is. Er zijn niet veel sprintetappes. Ik leg mijn lot in handen van de ploegleiding. Zij weten wat het beste voor me is.” Zeker is dat Jakobsen niet zal starten in de Giro d’Italia of Tour de France.

“Ik ben bergop nog niet goed genoeg”
“De Giro was uiteraard mooi geweest, maar Elia Viviani is Italiaans kampioen. Het is dus logisch dat hij zal worden uitgespeeld. Misschien is het ook niet slecht om nog een jaartje te wachten, om zodoende nog sterker te worden. Ik ben bergop namelijk nog niet goed genoeg”, is Jakobsen realistisch.

“Ik ben vorig jaar op bezoek geweest in de Tour. Ik zag daar hoe mijn ploegmaats volledig kapot zaten. Ik weet niet of ik dat al aan zou kunnen”, zo concludeert de Nederlander.

Dit artikel delen:

8 Reacties

Random wielerliefhebber. 18 april 2019 om 15:33

Wie gaat er nu naar de Tour voor qs eigenlijk? Mas met Viviani die de dubbel doet?

champieter 18 april 2019 om 15:38

Alaphilippe zal ook wel kopman zijn in de Tourploeg.

Random wielerliefhebber. 18 april 2019 om 15:41

A ja denk dat je gelijk hebt. Zal wel waardeloze ondersteuning voor Mas worden dan als 3e kopman in een ploeg van 8

Rhohan 18 april 2019 om 16:47

Maar is Mas dan zo’n belangrijke klassementsman in de tour? Je gaat toch geen ploeg bouwen om iemand net in die top 10 te krijgen? Viviani is een sprinter die echt een trein nodig heeft en verder is het een ploeg gemaakt om ritten te kapen, niet om klassementen te rijden. Zeker met zo’n onzekere factor als Enric Mas

S. Morgenstern 18 april 2019 om 16:54

Ze hebben met Mas, Flip en Jungles meer dan genoeg mogelijkheden in de bergritten.

ikbenprocycling 18 april 2019 om 16:18

Wie weet. Ga alvast de busticket reserveren (e-bus)

HennieK 18 april 2019 om 18:33

Ik moet gelijk aan die Vuelta met Mathieu Hermans denken: 6 ritten won ie toen.

Edit: ff opgezocht: "Tot ene Mathieu Hermans, een relatief onbekende Brabander in Spaanse dienst, in 1988 opeens zes ritten won in de Vuelta. "Ik kreeg een contract als veldrijder in Baskenland, leerde 100 woorden Spaans uit mijn hoofd en ging.""

Leuk artikel: https://nos.nl/artikel/2247469-hoe-mathieu-hermans-de-vuelta-naar-zijn-hand-zette.html

Ivanoviclover 19 april 2019 om 00:40

Hij mag inderdaad Richeze bedanken. De beste leadout in het peloton. Eigenlijk zouden ze beide op het podium moeten staan.

Headlines

Materiaalzone

Populair