Wilco Kelderman probeerde tevergeefs te forceren: “De klim was niet zwaar genoeg”

woensdag 21 oktober 2020 om 18:11
Wilco Kelderman probeerde tevergeefs te forceren: “De klim was niet zwaar genoeg”

foto: Cor Vos

Wilco Kelderman probeerde in de zeventiende etappe van de Giro d’Italia een aanval op te zetten met zijn ploeggenoot Jai Hindley, maar op de klim naar Madonna di Campiglio kwam de Sunweb-tandem niet weg. Uiteindelijk bleef in de top van het klassement alles zoals het was.

Kelderman hield gemengde gevoelens over aan de bergetappe naar Madonna di Campiglio. “Aan de ene kant had ik stiekem op iets meer gehoopt. Aan de andere kant voelden de benen gewoon goed en was het ook wel goed. Ik hoopte dat ik misschien het roze had kunnen pakken, maar het was gewoon niet lastig genoeg. We hebben het wel geprobeerd, maar Almeida was ook gewoon te goed.”

Op de slotklim nam Team Sunweb het initiatief over van Deceuninck-Quick Step, dat de hele dag het tempo had bepaald. Toen enkel nog de favorieten bij elkaar waren, sprong eerst Hindley weg en probeerde Kelderman naar zijn ploeggenoot toe te springen. Het tweetal kreeg echter niet de ruimte. “We probeerden toch iets te forceren, zodat we een gat konden krijgen en we weg konden komen. Alleen dat lukte jammer genoeg niet.”

Of de etappe van donderdag over de Stelvio nog belangrijker wordt nu de etappe van zaterdag naar Sestriere is aangepast, werd hem nog gevraagd. “Morgen wordt belangrijk, maar elke dag is belangrijk. De strijd is nog niet gestreden. Vooral morgen wordt een grote dag.”

Dit artikel delen:

49 Reacties

Gilberto 21 oktober 2020 om 18:14

Geprobeert? Speldenprikkie man. Ze hadden veel eerder de koers hard moeten maken om Almeida proberen te breken

Turtlehead 21 oktober 2020 om 18:20

+1.

KimJungPoels 21 oktober 2020 om 18:23

Tsja, de omslag van jarenlang volgen naar ineens aanvallen is vaak niet zo heel makkelijk.

Voor kelderman zal dit zeker hebben gevoeld als iets proberen. Achter de televisie leek dat proberen inderdaad relatief pover.

orogenese 21 oktober 2020 om 18:34

Zullen we de etappe van morgen afwachten?

Titaantje 21 oktober 2020 om 18:35

Deze rit leende zich er gewoon niet voor. De slotklim was niet enorm zwaar, waardoor je ook geen enkele verschillen ziet tussen de favorieten. Morgen zal dat anders zijn. Ik denk dat Nibali wat zal proberen op de Stelvio. En ook Sunweb zal proberen Almeida al op de stelvio te kraken.

Jack_Ace 21 oktober 2020 om 18:27

Almeida is explosiever. Die rijdt hij er niet vanaf met een demarrage maar enkel door veel kilometers op de limiet omhoog te beuken

Gilberto 21 oktober 2020 om 18:32

Hear hear

Groetjesaandevoetjes 21 oktober 2020 om 18:56

Denk dat het morgen op de stelvio moet gebeuren. Op die laatste klim zal Almeida niet hard breken en kan hij verlies beperken. Als Almeida moet lossen op de stelvio dan knapt er mentaal ook iets en de vraag is of Masnada dan moet wachten

Fast Freddy 21 oktober 2020 om 18:30

Hij had Hindley verder weg moeten laten rijden. Nu was hij er te snel en de rest ook.

pirazzi 21 oktober 2020 om 18:36

Ja.

Robbiebier 21 oktober 2020 om 18:58

Ja toch

nickdt 21 oktober 2020 om 20:58

Hij had helemaal niet naar Hindley toe moet springen. Laat maar rijden. Quickstep en Hart moeten erachteraan.

Apemantus 21 oktober 2020 om 18:35

Hij heeft het over dat éne weifelende opzetje? Hou toch op, daar straalde toch helemaal niets vanuit? Ja, angst om daadwerkelijk iets te forceren straalde daar vanuit. Dat was meer op de rem trappen dan iets anders.

Panache 21 oktober 2020 om 18:59

Jij hoopt gewoon op een alles of niets aanval. Geredeneerd al tv-kijker (jouw belang). Het belang van Kelderman is de Giro winnen en zijn kansen vergroten. Dat heeft Wilco vandaag uitstekend gedaan. Zo’n tweestrijd met Almeida wint Sunweb wel, maar als er door de chaos meer kanshebbers komen bovendrijven dan wordt het alleen maar moeilijker.

Apemantus 21 oktober 2020 om 19:16

Eergisteren hoorde ik dat de aankomst Wilco niet echt lag. Gisteren hoorde ik de aankomst niet zwaar genoeg was. Vandaag hoor ik dat de laatste beklimming van 6% te weinig is om het verschil te maken. Joh, waar gaat dit nog over? Op een gegeven moment moet je niet lullen maar poetsen. Want voor je het weet zit je in de laatste bergetappe. En weet je wat? Misschien is de laatste aankomst toch niet helemaal zijn ding…..

Schei uit… fietsen met je donder.

Panache 21 oktober 2020 om 19:39

De uitslag hebben we zondag. En de winnaar heeft gelijk. We zullen zien wie dat is.

Rikny 21 oktober 2020 om 21:37

Haha gast toch. Lekker makkelijk vanuit je luie stoel zeiken op Kelderman. Gelukkig heeft Kelderman een kop van beton, dat is door z’n mentaliteit om steeds maar terug te komen wel gebleken.

Ik heb er wel vertrouwen in. Sunweb heeft ook dit jaar weer aangetoond tactisch een vrij slimme ploeg te zijn. Vandaag niet de klim om het verschil te maken maar wellicht gewoon even een speldenprikje om een reactie uit te lokken. Morgen op de Stelvio wordt het veel interessanter.

Wheely 21 oktober 2020 om 18:38

Dit was niet helemaal de juiste tactiek natuurlijk maar morgen nog een kans!

SprintMaster 21 oktober 2020 om 18:47

Morgen moet het wel gebeuren. De Stelvio is lang en steil genoeg.

yo-eddy 21 oktober 2020 om 18:50

Mooi die commentaren vanaf de bank …… hoe verwend zijn we om zo te reageren terwijl er een Hollander op 17 sec vd roze trui staat in de derde week vd Giro ……. bizar

Melkzuur 21 oktober 2020 om 19:00

Oké, maar deze keer is het door omstandigheden wel tegen Janneke en Mieke.

Brabander 21 oktober 2020 om 19:49

Kelderman komt uit Utrecht…

Groetjesaandevoetjes 21 oktober 2020 om 22:16

Volgens mij komt ie oorspronkelijk zelfs uit Barneveld, Gelderland en is ie later pas naar Amersfoort verhuist. En volgens mij woont ie nu zelfs in België net over de grens bij Maastricht.

rvb 21 oktober 2020 om 18:50

Ik moet het nog zien morgen. Aanvallen is risico van opblazen, dus kiest men vaak voor rustig peddelen.

yo-eddy 21 oktober 2020 om 18:53

jij zal t weten

UrbanSteel 21 oktober 2020 om 18:57

Waar is die loodzware laatste week van de Giro ? Als er niet gereden wordt is er geen loodzware week.
Voor morgen kan men de eerste twee colls terzijde schuiven en als er op de Stelvio niet vanaf het begin een gruwelijk tempo wordt gereden en niet rijdt voor alles of niks zijn de boeken toe met de tijdrit in het vooruitzicht.

Panache 21 oktober 2020 om 19:01

Dit kaliber deelnemersveld kán niet iedere dag vol gas gaan. Daarom wordt er gekoerst met het hoofd en niet met het hart.

skylimit 21 oktober 2020 om 19:01

Had hij echt gedacht met deze oma-demarrage Almeida te lossen?
Morgen gaat het misschien wel lukken om Almeida op de Stelvio eraf te krijgen, maar de kans bestaat ook dat Sunweb en Kelderman op een counter lopen van anderen.
En dan onder druk de afdaling in van de Stelvio….. een “Kruijswijkje” ligt op de loer.

sprintgeit 21 oktober 2020 om 19:10

Pfff.. wat een anti-reacties weer. Zelf wel eens op een fiets gezeten? Of een 5% berg met harde wind op gefietst tegen een groep van 30 man?

Ze reden met 30p/u omhoog, geen enkele zin om dan alles of niets te gaan spelen. Ik vond het juist wel bemoedigend. Gisteren en eergisteren vond ik Almeida eerder sterker ogen dan Kelderman, dan zwakker. Het was maar heel kort, maar hij moest toch gelijk een gaatje laten vandaag. Dat is mentaal toch weer winst. Herinner Almeida er vooral maar aan dat zodra er veel HM’s in het parcours zitten, hij toch het onderspit moet delven.

Morgen zal het moeten gebeuren, en vertrouw er nou maar op dat er echt wel op de limiet gekoerst gaat worden. Laat het gezever lekker achterwege en ga morgen gewoon lekker genieten van het feit dat er een Nederlander voor het roze mag gaan strijden, als ik Dumoulin de afgelopen maanden zie koersen kan het namelijk best nog wel even duren voordat dat moment zich weer voor gaat doen.

Arie den Blanken 21 oktober 2020 om 19:20

Of het er iets toe doet of een Nederlander de Giro wint. Ik heb weer liever dat het een renner van het team van Patrick Lefevere voor het eerst een grote ronde wint. Oh wacht dat mag je hier als NL-er zijnde waarschijnlijk niet zeggen. Ik heb de indruk dat hier slechts getolereerd dat je anti Lefevere en anti Michel Wuyts bent.

Panache 21 oktober 2020 om 19:44

Patrick Lefevere is er eentje van gas op die lolly en altijd sprinten voor een ereplaats. Heel aantrekkelijk, maar ook een reden dat hij geen grote ronde wint. Zuinigheid is de sleutel. Niet leuk, maar wel waarheid.

Murcia 21 oktober 2020 om 19:59

+ veel
Het is bij sommigen een gewoonte om te verwachten dat deze renners wel even minuten weg kunnen rijden op een loper van hooguit 6% in de derde week. Almeida heeft met Knox en met name Masnada twee uitstekende knechten dus hij komt al niet zo snel alleen te zitten in de finale. Bovendien als Wilco hier tijd had gepakt op Almeida hadden we weer een aantal mensen gekregen die aan concern trolling doen. Dit is te vroeg in het roze, wat dom van de ploegleiding. Morgen moeten ze allemaal met de billen bloot en komt iedereen op zijn plaats te staan.

S. Morgenstern 21 oktober 2020 om 19:22

Dit was niet een klim die veel kansen bood. Prima dat ze het hebben geprobeerd, maar deze klim was ideaal voor Almeida. Morgen op herhaling, daar moet hij te pakken zijn.

Lambda 21 oktober 2020 om 19:38

Pff, wat een tokkie reacties weer. Sinds wanneer zijn wielervolgers tokkies? Wat is er gebeurd?

Panache 21 oktober 2020 om 19:46

Ik denk dat er een groepje actief is die een grote ronde als een verzameling eendagskoersen ziet en het dus niet snapt (en dan keer op keer de teleurstelling uit – ze willen gewoon actie zien wie er ook wint).

Santiago Blanco 21 oktober 2020 om 19:48

Inderdaad gewoon zwaar respect voor Kelderman. Je rijdt niet zomaar een paar procentjes harder dan de rest. De helft die hier zit te zeiken heeft overgewicht en nog nooit op een wielrenfiets gezeten, laat staan bergop gereden! Forza Wilco!!

AdZ 21 oktober 2020 om 21:27

Hij zal wel een paar procentjes harder moeten rijden dan de rest om t verschil te maken en te winnen. Vooralsnog zit t er simpelweg niet in. Almeida en DQS rijden dominant. Oppassen dat Kelderman er niet alsnog doorheen zakt.

Plato 21 oktober 2020 om 20:05

De verklaring van Kelderman klinkt heel plausibel. Het was niet lastig (en lang) genoeg, Almeida verkeert zelf in topvorm, en Kelderman is helaas niet explosiever dan Almeida. Het moet ook kunnen. Misschien met extreem goede benen had hij iets verschil kunnen maken, maar hij heeft ook te maken met een uitstekende concurrent in topvorm. Daarnaast moet hij ook denken aan de komende etappes waarin nog veel verschil gemaakt kan worden. Als hij in een soort kamikaze aanval vandaag teveel energie zou verspillen zal hij dat misschien morgen of zaterdag moeten bekopen.

Een klassementsrenner moet kunnen doseren, Kelderman heeft waarschijnlijk uitstekend door dat de etappes van morgen en zaterdag hem beter liggen dan Almeida. Als je dan ergens echt energie gaat leggen, dan op de voor jou meer geschikte etappes. En als het dan niet lukt is er gewoon eentje beter, ook geen schande gezien de situatie waaruit Kelderman kwam. Ik denk dat hij vooraf had getekend voor een tweede plek. Al is dit realistisch gezien waarschijnlijk wel de kans van z’n leven om een grote ronde te pakken.

thijssss 21 oktober 2020 om 20:09

Als je het zo zag was dit ook gewoon niet de dag om het verschil te maken. Hooguit pak je hier enkele seconden maar die slotklim was niet steil en dus ga je Almeida ook niet breken. Morgen wordt wel andere koek, en dat gaat niet goed zijn voor Almeida, let maar op.

Marco Willems 21 oktober 2020 om 20:40

Dat was geen poging maar vooral een rare actie. Of je laat Hindley wegrijden en lijkt wat DQS doet, of je gaat erachteraan en trekt door. Hij gaat er te snel naar toe om dan af te remmen in het wiel. Morgen wordt het iig vuurwerk, de top tien ligt nog helemaal open.

FritsvanHoefelen 21 oktober 2020 om 21:03

Nibali zei dat Kelderman Hindley als zijn grootste concurrent zou zien. Vandaag leek dat best zo

Murcia 21 oktober 2020 om 21:15

Nibali zegt wel vaker dingen, een poging tot psychologische spelletjes die in dit geval een tikje te doorzichtig is.

AdZ 21 oktober 2020 om 21:30

Haha minstens net zo doorzichtig als dat opzetje van Sunweb op de laatste berg vandaag.

Joaquim Agostinho 21 oktober 2020 om 21:36

Onzin natuurlijk! Hindley gaat aan en na een paar meter gaat Wilco er achter aan, kijkt om en "constateert" dat ze niet wegkomen. Dat weet je natuurlijk pas als je het een paar keer probeert en niet na een zo'n flut poging.
Zijn reactie bij de NOS gehoord, morgen moet het gebeuren maar zaterdag is ook nog een kans, we zijn nog niet klaar..
Ontzettend lieve jongen, maar je wint er de oorlog niet mee.
Desondanks blijft ik hopen dat hij het waarmaakt!

Arie den Blanken 21 oktober 2020 om 22:30

Karsten Kroon ging daar op in en vond daar heel veel waarheid inzitten. Die Hindley blijft bij Sunweb, Kelderman vertrekt. Dat zou een rol kunnen spelen. Het management van Sunweb zou daarom ook wel eens alles op Hindley kunnen zetten. Dat weet Kelderman natuurlijk ook wel wat mogelijk een verklaring is dat hij subiet achter Hindley aansprong.

FritsvanHoefelen 21 oktober 2020 om 23:34

Sunweb kan als ze het goed doen met 2 op het podium eindigen, maar dan moet Djai wel voorsprong hebben voor de tijdrit

Willem Hofman 21 oktober 2020 om 21:50

Ben bang dat het momentum Team Sunweb steeds meer uit de vingers glipt. Ik krijg flashbacks naar de Giro van 2018, toen Simon Yates op pole position onverwacht een teken van zwakte vertoonde. SKY/INEOS rook bloed, zette de zaak een dag later in één etappe op de kop en won de ronde. Als Hart morgen superbenen heeft, gaat hij op de Stelvio op jacht naar de roze trui.

Veloburto 21 oktober 2020 om 21:51

Kelderman staat maar 17 secondes achter he. Desnoods gokt ie op de tijdrit van zondag

Joaquim Agostinho 21 oktober 2020 om 21:55

Tijdrit pas niet gezien..? Daar verloor hij tijd op Almeida!

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair