Giro 2020: Vluchter Ben O’Connor zegeviert in Madonna di Campiglio

woensdag 21 oktober 2020 om 16:19
Giro 2020: Vluchter Ben O’Connor zegeviert in Madonna di Campiglio

foto: Cor Vos

Een dag na zijn tweede plaats in San Daniele del Friuli heeft Ben O’Connor de zeventiende etappe achter zijn naam gezet. De Australiër maakte in eerste instantie deel uit van de omvangrijke vlucht en reed op de slotklim bij al zijn vluchtkompanen weg. In de top van het klassement bleef alles zoals het was.

In de zeventiende etappe naar Madonna di Campiglio, de 2001e in de geschiedenis van de Corsa Rosa, kregen de renners een klassieke bergrit door de Dolomieten voor de wielen geschoven over de Forcella Valbona, de Monte Bondone en de Passo Durone. De aankomststreep lag na een klim van eerste categorie, waar voorheen de Italiaanse klimlegende Marco Pantani (in 1999) en Mikel Landa (in 2015) al eens als eerste bovenkwamen.

Negentien vluchters rijden weg
Even voor half elf werd in Bassano del Grappa, in Veneto, het startsein gegeven voor deze zware rit met meer dan vijfduizend hoogtemeters. Vanuit het vertrek werd meteen het tempo opgevoerd en probeerden tal van groepjes weg te rijden. Uiteindelijk ontstond op de eerste klim, de Forcella Valbona, een omvangrijke kopgroep met negentien man. Daarin was Hermann Pernsteiner de best geklasseerde renner, op net geen tien minuten van roze trui João Almeida.

Samenstelling kopgroep

flag-fr Geoffrey Bouchard (ALM), flag-es Óscar Rodríguez (AST), flag-at Hermann Pernsteiner (TBM), flag-ru Ilnur Zakarin, flag-es Víctor De la Parte (beiden CCC), flag-dk Jesper Hansen (COF), flag-pt Ruben Guerreiro (EF1), flag-ch Kilian Frankiny (GFC), flag-be Thomas De Gendt, flag-be Harm Vanhoucke (beiden LTS), flag-es Héctor Carretero, flag-it Dario Cataldo, flag-ar Eduardo Sepúlveda, flag-it Davide Villella (allen MOV), flag-za Louis Meintjes, flag-er Amanuel Gebreigzabhier, flag-au Ben O’Connor (allen NTT), flag-au Rohan Dennis (INS) en flag-it Diego Ulissi (UAD)

Een man in bonis in de vroege vlucht was Ruben Guerreiro. Zijn naaste belager in de strijd om het bergklassement Giovanni Visconti ontbrak namelijk in de ontsnapping, dus lag voor de renner van EF Pro Cycling de weg vrij om het blauw voor de tweede keer deze ronde te veroveren. Al op de top van de Forcella Valbona, na 61,2 kilometer, nam hij de leiding in het klassement over door als eerste boven te komen en daarmee veertig punten te verdienen.

Op de kruin van de eerste klim had de kopgroep al bijna vijfenhalve minuut voorsprong te pakken. Daarachter bepaalden de ploeggenoten van Almeida bij Deceuninck-Quick Step het tempo, met de trein van Team Sunweb in het kielzog. Vervolgens liet de koers de regio Veneto achter zich en werd Trentino-Zuid-Tirol binnengereden. Via een lange afdaling leidde de route naar Calliano en de ravitaillering.

Kopgroep rijdt verder weg
Daarna werd begonnen aan de Monte Bondone. Op deze klim liepen de negentien vluchters uit op het peloton tot zeven minuten, waardoor Pernsteiner virtueel de top tien van het klassement binnendrong. Het zorgde er echter niet meteen voor dat andere ploegen met Deceuninck-Quick Step mee gingen achtervolgen. Vlak onder de top, na 117,5 kilometer zette Guerreiro wederom aan en harkte, net als op de eerste klim, het maximumaantal punten binnen.

foto: Cor Vos

In de afdaling naar Sarche reed Dario Cataldo weg bij zijn medevluchters en met een voorsprong van veertig seconden kwam hij aan in het dal. De ervaren Italiaan van Movistar was vorig jaar al eens succesvol in de Giro, toen hij de etappe naar Como achter zijn naam zette. Indertijd rekende hij in de eindsprint af met zijn landgenoot Mattia Cattaneo, met wie hij de hele dag in de aanval had gereden.

Cataldo bleef vooruit tot aan de tussensprint in Ponte Arche, na 154 kilometer. Daar werd hij door Zakarin, Vanhoucke, Carretero, Gebreigzabhier, O’Connor en Dennis bijgehaald. Even later sloten ook De Gendt en Pernsteiner weer aan. Op de Passo Durone, de derde klim van de dag, liep de voorsprong van de vluchters nog wat verder op naar acht minuten. Het peloton leek vooral bezig te zijn met de etappe van donderdag, over de iconische Stelvio.

Geloste vluchters keren terug
Ook Villella wist zijn wagonnetje weer aan te haken vooraan, nog voor de top van de klim. Daar kwam De Gendt na 164,9 kilometer als eerste boven. Bouchard, Rodríguez, De la Parte, Hansen en Frankiny konden eveneens terugkeren. Enkel Guerreiro, die goede zaken had gedaan voor de bergtrui, Sepúlveda, Meintjes en Ulissi waaiden terug in het peloton. Met een voorsprong van zes minuten begonnen de vluchters aan de slotklim.

foto: Cor Vos

In het eerste deel losten Carretero en Cataldo al snel uit de kopgroep, dan ging het ook te hard voor Bouchard, De la Parte en Hansen. Movistar zat met vier renners van voren, maar bij het ingaan van de laatste negen kilometer was Villella de laatste pion van de Spaanse ploeg die het tempo niet meer kon bijbenen. De Gendt en Zakarin deelden de eerste speldenprikken uit in de kopgroep, maar een aanval van O’Connor met nog acht kilometer te gaan had meer succes.

Intussen had in het peloton, dat ook de slotklim bereikte, Team Sunweb het initiatief overgenomen van Deceuninck-Quick Step. Onder impuls van eerst Martijn Tusveld en later Sam Oomen dunde het grote pak steeds verder uit, terwijl Wilco Kelderman en Jai Hindley het werk van hun collega’s gadesloegen. Dan nam Hindley de kop, om even later de concurrentie te testen met een aanval. Kelderman probeerde naar zijn ploeggenoot te springen, maar het tweetal kreeg geen ruimte.

O’Connor sleept de zege binnen
Vooraan wist O’Connor zijn voorsprong steeds verder uit te diepen, ondanks een tegenaanval van Pernsteiner. De Australiër reed meer dan een halve minuut weg bij de Oostenrijker en stelde solo zijn mooiste overwinning veilig aan de streep in Madonna di Campiglio. Voor Pernsteiner restte de tweede plaats, De Gendt werd derde vóór Zakarin. Ruim vijf minuten later kwamen de top tien van het klassement in elkaars bijzijn over de streep.

Dit artikel delen:

81 Reacties

LeDouche 21 oktober 2020 om 16:20

Suf*utwielrennen of pokerspel van de Sunwebs? Tikkeltje heel erg saai.
Blijf het brommen: Almeida wint de Giro. Vleugels!

0
Panache 21 oktober 2020 om 16:54

Vandaag was niet selectief genoeg. Krachten die je vandaag verbruikt (voor schamele tijdwinst) kom je morgen tekort (en dan gaat het om minuten). Dát is een klassement rijden – zuinig, zuinig, zuinig.
Voor Kelderman is dit natuurlijk prima. Morgen is het dé dag. Pak je dan het roze, dan hoef je eigenlijk maar één dag te verdedigen. Meer stress kan Kelderman ook niet aan ben ik bang.

0
zwiggelbig 21 oktober 2020 om 17:04

de eindklim was niet zo zwaar en morgen word mega zwaar, daar gaan ze alles op alles gooien hopelijk om hem er af te rijden

0
LeDouche 21 oktober 2020 om 18:01

Dit al een week roepende is commentaar dat hij er in de tijdrit, deze en voorgaande etappes doorheen zakt. Normaalgesproken vast op de Stelvio maar normaalgesproken bestaat dit jaar nauwelijks. Almeida won vaker Giro's dan Kelderman.

0
UrbanSteel 21 oktober 2020 om 16:22

Almeida er doorzakken ?

0
Gras 21 oktober 2020 om 16:23

Dat is een gemiste kans voor Kelderman op zijn best en anders een blijk van de kracht van Almeida. Hij kreeg hem er dus niet af. En er komt nog een tijdrit aan. Mwah, ik heb niet het gevoel dat Kelderman sterker is in de derde week. En dat heeft hij wel nodig.

0
Panache 21 oktober 2020 om 16:55

Een potentiële grote ronde winnaar krijg je er uiteraard niet af op 6%.

0
Gras 21 oktober 2020 om 17:02

@panache: dat hij een potentiële winnaar van een grote ronde is, wordt eigenlijk nu pas duidelijk…

En verder geldt jouw logica niet voor de ronderenners die niet konden aanhaken.

0
Panache 21 oktober 2020 om 17:11

Renners die vandaag moesten lossen op 6% gaan deze Giro niet winnen. Dus wat wil je eigenlijk zeggen Gras?

0
Sven.99 21 oktober 2020 om 16:25

Heel erg knap hoor van O’Connor na die teleurstelling en inspanning gister.

0
de nieuweMerckx 21 oktober 2020 om 16:27

Zeer zeker, sierlijke renner. Hopelijk niet zo ene die enkel goed rijdt als hij een nieuw contract nodig heeft.

0
Michelangelo 21 oktober 2020 om 19:36

Heb ooit over O’Conner begrepen dat hij redelijk gevoelig is voor de omgeving waar hij in moet presteren… en dat Riis en zijn aanpak niet echt past bij deze jongen (te hard / koud).
Terwijl het qua potentie volgens mij wel een van de betere renners is bij NTT.

0
Romāns Vainšteins 22 oktober 2020 om 07:41

Hoe heb jij dat precies begrepen? Door even diep in zijn ogen te kijken?

0
williams 21 oktober 2020 om 16:26

Als de tactiek van Kelderman is om te wachten tot Almeida laat lopen kan hij bedrogen uitkomen. Weer niets van initiatief, gewoon volgen. Hij heeft wel het gat op z'n ploegmaat dichtgereden, waarvoor hulde.

0
debarreman 21 oktober 2020 om 16:37

Het is niet elke dag feest berg op bij Sunweb. Dat is dan ook meteen het verschil met JV.
(Jaha, op die ene dag na).

Ben benieuwd of Wilco nog ergens een truc in gedachten heeft. Zal toch berg op ergens moeten gebeuren.

0
roeleur 21 oktober 2020 om 17:28

Als Kelderman morgen pas durft in de laatste vijf kilometer zie ik het niet voor hem gebeuren. Dan is Almeida ook de terechte winnaar.

0
moa 21 oktober 2020 om 16:26

benieuwd of 90% van de flitsers hier voor de elfendertigste keer zullen roepen: morgen zakt Almeida erdoor!

0
SolitaryShell 21 oktober 2020 om 16:28

Was toch vantevoren duidelijk dat het puur op deze slotklim niet ging gebeuren en Almeida dan eerder onder druk gezet had moeten worden?

Net zoals het morgen niet genoeg gaat zijn als er gewacht wordt tot de slotklim.

0
moa 21 oktober 2020 om 16:32

ok, maar dan moet Kelderman toch niet erg zeker van zijn stuk zijn, als ze wachten. 1 schamele poging.

0
rogierb 21 oktober 2020 om 16:34

Morgen zakt Almeida erdoor!

0
VerstandOpNul 21 oktober 2020 om 16:57

Morgen gaat er met minuten gesmeten worden.. Almeida beleeft een van de meest epische inzinkingen in het hedendaagse wielrennen.. Wild gebarend gaat hij ten onder..

0
Panache 21 oktober 2020 om 16:57

Gisteren en vandaag moest je slim koersen en energie sparen. Morgen is het dé dag: qua profiel en moment in de Giro. Dus ja: morgen zakt Almeida er doorheen.

0
Corné 't Glansarm 21 oktober 2020 om 19:59

morgen zakt Almeida erdoor! iets dat ik N.B. al tienenderrtig keer geroepen heb!

0
stalle 21 oktober 2020 om 16:26

Knap resultaat voor De Gendt.

0
de nieuweMerckx 21 oktober 2020 om 16:27

Koude pis zeg.

0
Kosmonaut 21 oktober 2020 om 16:27

Draak van een etappe.

0
Geit in mijn Kelderman 21 oktober 2020 om 16:29

Sowieso houdt het nog niet over in de Giro. Iedereen klept altijd dat het zoveel mooier is dan de Tour, maar het baart vaak een muis. Deze Giro ook, eigenlijk waren alleen Piancavallo, de Sagan rit en Etna de moeite.

0
Tripodboom 21 oktober 2020 om 16:33

Draak van een Giro.

0
LeDouche 21 oktober 2020 om 16:48

Eens. Hangt denk ik ook samen met de surrealistische (corona)sfeer, grijzig weer en overkill aan koers van de laatste tijd. Schril contrast met tifosi in roze ontluikend Italië.

0
Geit in mijn Kelderman 21 oktober 2020 om 16:27

Wat was de tactiek van Sunweb? Eerst Hindley op kop, toen laten stilvallen, toen Hindley laten aanvallen en vervolgens rijdt Kelderman het gat op z’n eigen ploegmaat dicht. Compleet onbegrijpelijk.

0
n92 21 oktober 2020 om 16:34

De tactiek was prima alleen moet Kelderman wachten tot dat Hindley ook daadwerkelijk een gaatje van 10 of 15 seconden heeft of hij moet er direct overheen knallen en doorzetten. Maar nu haalt hij inderdaad zijn eigen ploeggenoot terug wat er gigantisch knullig uitziet. Kelderman is af en toe niet de meest handige in dit soort situaties volgens mij.

0
Limal 21 oktober 2020 om 16:38

De enige zinnige verklaring die ik kan bedenken is dat Kelderman meteen voelde dat hij de benen niet had om samen met Hindley door te zetten. Maar zoals je zegt had hij natuurlijk eerst het gat groter moeten laten worden voor hij er naartoe sprong.

0
Apemantus 21 oktober 2020 om 16:41

Kelderman te nerveus om het gat te laten vallen denk ik, en reed het daarom vlug weer dicht. Dat halfslachtige is zeer typerend voor Kelderman's manier van koersen. Te weinig daadkracht, te weinig overtuiging. En zat Almeida hem nu een beetje te stangen op die laatste beklimming? Stukje psychologische oorlogvoering, zo van ga je nog een keertje bij me wegrijden of hoe zit dat?

0
vocsnor 21 oktober 2020 om 16:28

En nog een keer: morgen breekt Almeida….

0
Apemantus 21 oktober 2020 om 16:29

Morgen jongens….. morgen gaat het dan echt gebeuren…. en anders overmorgen.

0
Bertvd 21 oktober 2020 om 16:33

HAha, overmorgen

0
Geit in mijn Kelderman 21 oktober 2020 om 16:34

En anders zaterdag, oh nee, de Agnel en Izoard zijn gecancelled. Wat een draak van een Giro dit zeg.

0
SolitaryShell 21 oktober 2020 om 16:39

Morgen is de laatste dag dat Almeida er normaal gesproken afgereden kan worden ja. Sestrieretjes gaan daar niet voor zorgen.

0
Apemantus 21 oktober 2020 om 16:51

Had gehoopt dat de puntjes en spaties een sarcastische ondertoon verduidelijkten.

0
VerstandOpNul 21 oktober 2020 om 16:58

Ja ik je door hoor.. Kusjes!

0
djerkson 21 oktober 2020 om 16:32

Heeft Kelderman niet altijd een slechte dag? Hopelijk voor hem dan niet op de Stelvio. Hindley vooruitsturen is mss wel geen slecht idee.

0
Geit in mijn Kelderman 21 oktober 2020 om 16:34

Waarom zouden andere ploegen het toelaten om de nummer 3 van het klassement te laten rijden? Gaat nooit gebeuren.

0
djerkson 21 oktober 2020 om 16:50

Ze moeten ook kunnen he? Ik denk dat Hindley, Hart en Kelderman de beste klimmers zijn. Wie gaat hem kunnen halen denk je?

0
Panache 21 oktober 2020 om 16:59

Hindley met een tijdrit van 100 km? Of verwacht je dat medevluchters op kop gaan rammen voor Hindley?

0
djerkson 21 oktober 2020 om 17:30

Waar haal jij die 100km vandaan? De Stelvio begint op km 145, etappe is 205km lang met nog een ferme afdaling tussen de Stelvio en de slotklim?

0
Plato 21 oktober 2020 om 16:34

Vandaag was blijkbaar nog niet zwaar genoeg om verschil te maken. Ik had ook de indruk dat Sunweb niet vol aan heeft gezet in de wetenschap dat ze morgen willen gaan uithalen.

0
Limal 21 oktober 2020 om 16:34

Mooie winst voor O’Connor en De Gendt heeft toch weer eens de koers bepaald. Bij de klassementsmannen weer absoluut niets te melden. Wachten op de Stelvio morgen. Of op Godot?

0
Tripodboom 21 oktober 2020 om 16:34

Hindley kan de Giro winnen. Is sterker dan Kelderman.

0
orogenese 21 oktober 2020 om 16:38

Waarom verliest Hindley dan bijna 2 minuten op Kelderman in de tijdrit?

0
djerkson 21 oktober 2020 om 16:51

Hindley kan niet tijdrijden, maar aan het einde van een zware rittenkoers kan alles…

0
Panache 21 oktober 2020 om 17:01

Hebben mensen hier wel vaker: dat ze de sterkste klimmer verwarren met een complete renner. Zie je ook dagelijks in de commentaren over Kuss.

0
djerkson 21 oktober 2020 om 17:33

Aan het eind van een grote ronde komt het voor een stuk ook aan op wie het meeste panache heeft. Hindley geeft een frisse indruk, waarom zou hij niet boven zichzelf kunnen uitstijgen? Hij heeft nog niet eerder in deze situatie gezeten lijkt me, dus wie weet? De tijdrit winnen zal hij niet doen, maar beter presteren dan gewoonlijk moet wel kunnen, toch?

0
AWestie 21 oktober 2020 om 16:36

Sunweb maakt het onmeunig spannend door deze etappe maar te wachten. Joao moet wel op afstand gezet worden hé, Wilco. Je hebt in de Tour gezien wat er gebeurt als je een poppetje binnen de minuut houdt.

0
john 21 oktober 2020 om 16:37

JA die zal heus maandag bij peptalk (Ziggo) komen ,maar niet met de roze trui ,
Waarschijnlijk denk Kelderman dat hij de giro wint door in het wiel van die Portugees te blijven

0
fietsvriend 21 oktober 2020 om 16:38

Sunweb was ook wel snel weg van voren toen ze eenmaal de kop overnamen.
Zou toch wat zijn, de Giro verliezen door wind in de openingstijrit.

0
Panache 21 oktober 2020 om 17:03

Als het zo is, dan is het zo. Dan is het een mooie prestatie van DQS. Die wind was voorspeld. Aan de andere kant had Kelderman dan al een weekje het roze gehad en misschien al lang aan de stress ten onder gegaan. Deze P2 op een handvol seconden is heerlijk voor hem.

0
jeffrey222 21 oktober 2020 om 16:40

Hahahah wat een reacties. Sunweb gaat all-in op de Stelvio. Als Almeida dat overleeft dan wint die inderdaad de giro. Maar wat heeft het voor zin om op 80 km voor de finish op de tweede klim aan te gaan? Rij je Almeida in het gunstigste geval eraf moet je met 3 a 4 man de laatste 60 km overbruggen…En Hart lachend in het wiel?

0
orogenese 21 oktober 2020 om 16:44

Inderdaad.

0
Etio 21 oktober 2020 om 16:54

Precies dit inderdaad. Morgen gaat echt enorm zwaar worden, morgen komen de renners van graniet vanzelf bovendrijven. Hopelijk gaat Sunweb morgen op de Stelvio hard op kop rijden en hopelijk lost Almeida al op de Stelvio (er is ook een kans dat dit niet gebeurt, maar dan kan Kelderman op die prachtige slotklim hem alsnog er proberen af te rijden). Het is ook voordelig als Nibali aan of over zijn limiet zit boven op de Stelvio. Idealiter is ook hij al voor de top gelost zodat hij Kelderman niet onder druk gaat zetten in de afdaling.

Ik hoop dat Kelderman ook deze prachtige rit kan winnen morgen. Zaterdag is ook nog een kans (als het doorgaat).

0
Geit in mijn Kelderman 21 oktober 2020 om 17:22

Nibali staat op vier minuten. Die gaat helemaal niemand meer onder druk zetten.

0
Franco Ballerini 21 oktober 2020 om 16:42

I.t.t. wat sommigen hierboven beweren heeft Sunweb niet afgewacht maar wel degelijk iets geprobeerd vandaag, doch de slotklim was gewoon niet zwaar genoeg om het verschil te maken. En ja, morgen verwacht ik inderdaad meer vuurwerk.

0
Peter Lippens 21 oktober 2020 om 16:43

de kansen van Almeida stijgen met de dag :) mooie winnaar vandaag, de aanhouder wint :)

0
Corné . 21 oktober 2020 om 16:44

Maar ook niet vergeten dat Nibali,Fuglsang en al die anderen ook woeste plannen hebben. De motivatie spat er vanaf allemaal. Die mannen gaan morgen echt niet plots Kelderman,Almeida,Hart of Hindley eraf rijden.

0
Robbiebier 21 oktober 2020 om 16:48

Begreep de tactiek ook niet helemaal,laat hindly dan gewoon rijden dan is het aan almeida toch,ik vond hem vrij nerveus met gebaardjes.

0
n92 21 oktober 2020 om 16:50

Wilco is helaas niet de handigste in dit soort situaties.

0
Panache 21 oktober 2020 om 17:08

Terecht of onterecht zal Kelderman deze sterke Hindley ook als een halve concurrent zien.

0
Corné . 21 oktober 2020 om 16:52

@n92,
Dit is niet alleen Wilco.
Wilco heeft namelijk ook nog een ploegleiding en die hebben het nu niet bepaald handig aangepakt vandaag.
Als het morgen allemaal goed word gemaakt is het geen probleem maar dat neemt niet weg van hun vage tactiek vandaag.

0
  • 1
  • 2

Net binnen

Populair

Materiaalzone