Wilco Kelderman na veroveren roze trui: “Zwaarste dag uit mijn leven”

donderdag 22 oktober 2020 om 17:03
Wilco Kelderman na veroveren roze trui: “Zwaarste dag uit mijn leven”

foto: LaPresse

Wilco Kelderman moest bijzonder diep gaan in de koninginnenrit over de Passo dello Stelvio op weg naar het meer van Cancano, maar de Nederlander slaagde er uiteindelijk in om de roze trui te veroveren. “Dit was de zwaarste dag uit mijn leven”, zo vertelde de kersverse leider in het flashinterview.

Team Sunweb maakte ook vandaag weer indruk in de Ronde van Italië. De Duitse formatie wist op de flanken van de Stelvio een hels tempo te ontwikkelen, waardoor rozetruidrager João Almeida al snel moest lossen. Vervolgens reed een oersterke Rohan Dennis naar de kop om het tempo te verhogen in dienst van Tao Geoghegan Hart.

Het grootste slachtoffer was Kelderman, die niet bij machte was om zijn ploeggenoot Jai Hindley, Dennis en Hart te volgen. “Het was echt een superzware dag. Het was een enorm gevecht en de etappe kon niet beter verlopen. Jai wint de rit en ik pak de roze trui. We wisten Almeida al vrij vroeg te lossen op de Stelvio, maar ik bleek niet in staat om het tempo van INEOS Grenadiers te volgen.”

“Ik wist dat het close zou worden”
“Ik was toen op mezelf aangewezen. Ik was meestal op de hoogte van de tijdsverschillen. Ik wist dat het close zou worden, maar ik heb nu de trui. Ik ben erg blij. Het was de zwaarste dag uit mijn leven”, aldus Kelderman. De Nederlander mag zich zeker nog niet rijk rekenen, gezien zijn beperkte voorsprong in het klassement.

Ploeggenoot Hindley volgt na achttien etappes op twaalf seconden, Hart staat op vijftien seconden en ook Pello Bilbao is nog niet uitgeschakeld voor de eindzege. “Ik ben nu vooral blij met vandaag. Het is nu zaak om te herstellen en weer plannen te maken. We zullen wel zien wat er gaat gebeuren.”

In de voetsporen van Contini en Prim 
Het is overigens van 1981 geleden dat twee renners van dezelfde ploeg de eerste twee posities in het klassement wisten te bekleden na achttien etappes. Bijna veertig jaar geleden stonden Silvano Contini en Tommy Prim namens Bianchi-Piaggio eerste en tweede in het klassement, maar de Italiaan en Zweed finishten uiteindelijk als tweede en vierde in de stand.

Dit artikel delen:

117 Reacties

Spake Breekerd 22 oktober 2020 om 18:00

Mooi toch, dat truitje kan hij tot zijn dood koesteren. Heeft er hard genoeg voor gewerkt. Gefeliciteerd Wilco! Naast een trui ook een plekje in de Nederlandse wielergeschiedenis veroverd.

Wildebert 22 oktober 2020 om 18:06

Zo is het. Positief blijven kijken naar deze prestatie!

TeamNL 22 oktober 2020 om 18:37

Eindelijk iemand die het een beetje snapt! Volgens mij gaf niemand Wilco 3 weken geleden een kans. Als hij podium haalt is dat voor hem al een grote overwinning.

Ouwe Taaie Bask 22 oktober 2020 om 18:11

Zaterdag op laatste klim gaat klein elite groepje weg, die sprinten om zege en Wilco verliest 35 sec oid. Bilbao wint en Tao pakt ook paar Boni’s. Zondag is Tao sterker dan Hindley in tijdrit en pakt het Roze.
Op 10 seconden voor Kelderman .
Ineos is vandaag helaas de grote winnaar. Met dank aan de ploegleiding van Sunweb

deux-vitesse 22 oktober 2020 om 18:30

+1

sprintgeit 22 oktober 2020 om 19:38

+2

rogierb 22 oktober 2020 om 20:10

Nostradamus is weer terug zie ik.

Velominatus 22 oktober 2020 om 22:56

Wie vandaag de echte winnaar was zullen we zondag pas weten. Sunweb pekt de etappe en het roze, maar zit in een lastig pakket. Hindley moet nog flink tijd pakken op Hart, maar kan daarmee Wilco uit het roze rijden. En de marge van Wilco op Hart is ook geen zekerheidje in de tijdrit. Maar op 1 en 2 eindigen kan ook nog steeds.

GinneR 22 oktober 2020 om 18:25

Volgens mij was de tactiek van Sunweb rondom Hindley de enige juiste. Als Hindley had gewacht, was dat boost voor Hart om alles te geven.
Als Hindley had aangevallen, ging Hart er natuurlijk volle bak achteraan.
Nu, met Hindley in zn wiel, wilde Hart niet alles geven. Dat was het beste voor Kelderman, die de beste TT heeft van de drie.

Foutje van Hindley bij de tussensprint.
Foutje (/jammer) dat Kelderman niet kon aanhaken bij Fuglsang.

Maar goed, eerst zaterdag nog. Ben er zeker niet gerust op.

fietsvriend 22 oktober 2020 om 18:37

Ben dit helemaal met je eens. Doordat Hindley bij Hart bleef durfde Hart ook niet voluit te gaan omdat ie de hele tijd op kop moest en bang was voor een jump van Hindley.

Als je ook ziet hoeveel tijd Hart in de laatste 2km op Kelderman pakt dan zal die toch balen dat ie niet wat harder op kop gereden heeft op de laatste klim.

assen 22 oktober 2020 om 18:31

Tijdens de race riep ik al dat Kelderman op Fuglsang en Bilbao had moeten wachten. Achteraf bleek dat ook het beste. Denk dat dit een minuut of meer had opgeleverd.

Besef wel dat Fuglsang en Bilbao gewoon met Kelderman hadden meegereden, ze hadden daar alle belang bij.

Hindley aanhaken bij INEOS was prima. Als hij dat niet had gedaan dan hadden Hart en Dennis SAMEN vol door gereden ipv alleen Dennis.

Dus het niet wachten van Kelderman beschouw ik als de enige minder goede beslissing van Sunweb

VerstandOpNul 22 oktober 2020 om 18:36

Ja over dat niet wachten van Kelderman.. Wist hij uberhaupt dat ze kort achter hem zaten? We weten inmiddels dat de ploegleider andere prioriteiten had..

JW van Putten 22 oktober 2020 om 18:37

+1

fietsvriend 22 oktober 2020 om 18:39

Eigenlijk ook wel benieuwd naar een reactie van Hart

KennyKlimmen 22 oktober 2020 om 18:49

In de vorige ITT is het verschul tussen Kelderman en Hart c.a. 30 sec….. niet een heel geruststellend verschil i.m.h.o.
Podium zou mooi zijn voor Wilco. Of hij moet kunnen aanhaken a.s. zaterdag…. fingrrs crossed…

S. Morgenstern 22 oktober 2020 om 18:55

Mooie rit neergezet! Hier zat alles in wat het wielrennen zo mooi maakt. Doorzettingsvermogen en kwetsbaarheid liepen prachtig in elkaar over, zoals in zijn hele loopbaan.

girardengo 22 oktober 2020 om 18:59

De vraag is dus nu: wordt hij de opvolger van Erik Breukink die de leiderstrui alsnog verloor of van winnaar Tom Dumoulin. Het kan m.i. beide kanten op gaan. Hij mag wel blij zijn met de rit van zaterdag. Die is een stuk minder lastig dan de geplande etappe.

Max1 22 oktober 2020 om 18:59

Goede tactiek van Sunweb. Stel dat er zaterdag 1 van de 2 toprenners er door zakt hebben ze nog de andere om voor de eindzege te gaan.

Merlinappa 22 oktober 2020 om 19:01

Kelderman wordt 5e terwijl hij 25% van de tijd in z’n eentje rijdt. Hoe sterk is die.

Wim Kruithof 23 oktober 2020 om 07:10

+1

Manfred Hagen 22 oktober 2020 om 19:03

1 ding is mij vandaag duidelijk geworden. Ze hebben als ploegleiding kelderman vandaag behandeld als iemand van Bora. Hier aanpakken die bidon en de groeten verder.
Had hij volgend jaar nog voor sunweb gereden was dat niet gebeurt en hadden ze ff een goede plakbidon gegeven en moed ingepraat.
Tevens had op het moment dat kelderman moet lossen hindley bij hem moeten blijven. Hindley is de slechtste tijdrijder van de top 3 en gaat dus niks winnen zondag. Met geluk wordt die 3.
In mijn ogen is Wilco genaaid door de ploegleiding, hij gaf in een interview ook aan dat hindley had moeten wachten.

Ouwe Taaie Bask 22 oktober 2020 om 19:09

+1

skylimit 22 oktober 2020 om 19:13

De tijdrit van zondag van 15,7km zal er vermoedelijk niet al teveel toe doen.
Het verschil zal zaterdag op Sestriere gemaakt gaan worden. Voor Sunweb is het te hopen dat Hart een mindere dag zal hebben, want 40-60 seconden verliezen zaterdag
zal funest zijn voor Kelderman om de Giro alsnog te kunnen winnen in de tijdrit.

rogierb 22 oktober 2020 om 20:14

Het gaat om secondes, natuurlijk doet die tijdrit er dan om.

rogierb 22 oktober 2020 om 20:17

Verschillen zullen na zaterdag klein zijn, dus de tijdrit doet er wel degelijk toe.

Dumoulinke 22 oktober 2020 om 19:21

Kelderman zie ik niet eens het podium halen. Die is vandaag twintig keer gestorven. Door de bergrit van zaterdag gaat hij nog eens een paar minuten aan zijn broek krijgen. Zijn tijdrit is beter dan die van Hindley of Hart, ja, maar het is ook een bekend gegeven dat een renner die helemaal op is, geen goede tijdrit meer kan rijden.
Het eindpodium:
1. Hart
2. Hindley
3. Bilbao
4. Kelderman

Michelangelo 22 oktober 2020 om 19:28

In hoeverre ben je “helemaal op” als je op 2 minuten van de winnaar eindigt in zo’n rit van ruim 200 km met ruim 5000 hm, waarbij de winnaar tot 10 km van de meet in het wiel heeft kunnen zitten van de ex WK tijdrijden. Dan is 98% van het peloton “op”.

Morgen proberen te herstellen, zaterdag geen extra schade oplopen, en zondag nog 1 keer vlammen in de tijdrit.

rogierb 22 oktober 2020 om 20:19

Een paar minuten zaterdag, jij hebt er weinig kijk op. Alsof die andere mannen vandaag niet hebben afgezien.

hugenholz 22 oktober 2020 om 19:30

Geruststellende mededeling: “De ploegleider van Sunweb komt uit Australië”…
Niks aan de hand gewoon doorfietsen.

Vlinder 22 oktober 2020 om 19:32

De ploegentactiek was eigenlijk ‘twee kleine hoefijzertjes in het vuur’, we zullen zaterdag/zondag weten of dit uiteindelijk slim is geweest. Ik ben niet erg gerust op Hart. Maar HUP WILCO! Ik gun het hem enorm. En wat een mentale strijd heeft hij vandaag (naast het fysieke) ook moeten leveren. Bijzonder knap. Vind wel dat de ploegleiders in de volgwagen wel iets langer bij hem hadden kunnen blijven, althans als er geen dringende reden was dat bijv dat Hindley iets moest hebben. Coaching tijdens de wedstrijd is van groot belang, zeker in Keldermans situatie. Dat had heus niet lang gehoeven, een peptalk en ondersteunend gesprekje kan vlotjes. Maar goed misschien was er een reden voor…

Ward 22 oktober 2020 om 19:36

Spannend slot van de Giro, wat willen we meer?

rogierb 22 oktober 2020 om 20:16

Had van mij niet zo spannend gehoeven.

Cap 22 oktober 2020 om 19:42

Zonneveldt verwoordt het deze keer wel goed:

"De keuzes van Sunweb hebben niet goed uitgepakt. Het was hinken op twee gedachten. Als je voor Kelderman gaat, dan moet Hindley wachten en staat Kelderman nu met meer dan een minuut in het roze. Als je voor Hindley gaat, dan moet ie ook aanvallen om Hart op achterstand te rijden."

Maar ja, tijdens de race weet je niet hoe het aan de meet uitpakt dus het is een koe in de kont kijken, geen overduidelijke fout. Wel weinig loyaal naar Kelderman.

SprintMaster 22 oktober 2020 om 19:44

Mooi dat Kelderman stand houd. Toch blijf ik wel een katerig gevoel houden. Had echt gedacht dat hij een minuut speling kon houden nadat Hart en Hindley ook niet zo snel meer gingen.

sprintgeit 22 oktober 2020 om 19:46

Vreemd dat zovelen hier het compleet logisch vinden wat Sunweb heeft gedaan vandaag.

Hindley heeft geen kans op Giro winst gegeven zijn zwakkere tijdrit. Tenminste de kans was er, als hij Hart erop gelegd had, en dat heeft hij ook niet geprobeerd. Maw de taktiek heeft als resultaat dat je de kans op een Sunweb duo op het podium maximaliseert.

Hindley bij Kelderman laten blijven had in de vallei natuurlijk zeker wel gescheeld. Ja je gokt, want Kelderman kan er ook helemaal doorheen zakken, maar je zag al snel dat dat niet gebeurde. Maar je kan potdomme de Giro winnen, dat is wel een gokje waard toch?

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het feit dat men in Hindley sinds deze week een toekomstig kopman ziet hier mee heeft gespeeld tov een Kelderman die de ploeg verlaat. De manier waarop die auto voorbij Kelderman scheurde was wat dat betreft de druppel. Obv het NOS interview lijkt het ook of Wilco er zelf ook van baalde. Maar goed, op naar morgen en laten we hopen dat Wilco ondanks dit wanbeleid van Sunweb de Giro pakt.

skylimit 22 oktober 2020 om 19:56

Als Hindley had moeten wachten, had Kelderman echt niet minder tijd verloren.
Hindley en Kelderman dalen echter niet sneller dan Dennis en Hart en hadden in de vallei ook meer tijd verloren. Bergop was Hindley beter dan Kelderman, dus Hindley zou zijn tempo bergop moeten aanpassen aan dat van Kelderman, terwijl Hart nadat Dennis afgehaakt had vol door kan rijden zonder rekening te houden met iemand op zijn bagagedrager en proberen zoveel mogelijk tijdwinst te pakken.

VerstandOpNul 22 oktober 2020 om 20:21

Had je gekeken, skylimit?
De meeste tijd verloor Kelderman op die vlakke plateaus.. En daar kan ook nog best een straf windje staan..

skylimit 22 oktober 2020 om 20:35

@verstandopnul Ja, ik heb gekeken. Kelderman had koste wat kost erop de Stelvio bij moeten blijven. Het is Keldermans zijn eigen zwakte als hij deze Giro uiteindelijk niet wint.

debarreman 22 oktober 2020 om 21:17

Kelderman vertrekt, Hindley volgend jaar de nieuwe ster in de bergen.
Zal ook meegespeeld hebben bij de ploegleiding.

Eddy Vroemm 22 oktober 2020 om 21:28

Prima dat Hindley niet wacht, in de slotklim zag je ook dat Hart niet voluit durfde gaan. Echter de actie van de ploegleider was echter bizar. Wilco zat toen op maar 40 seconde en was in de afdaling dichterbij gekomen. Hij wilde duidelijk even steun, overleg en eten/drinken. De ploegleider stak echter even een mes in zijn rug, en reed toen hard verder. Kan me zijn frustratie voorstellen. Volgens mij was het de laatste mogelijkheid om te bevoorraden (net buiten 10 km). Meende ook te zien dat hij op de slotklim nog zocht naar iets te eten.

Prachtig om te zien hoe Kelderman ondanks de actie van zijn ploegleider zichzelf hervond en bleef vechten. Bijna 50 km alleen gereden. Deed me denken aan 2017 op de Stelvio toen Dumoulin alleen in de achtervolging moest.

TeamNL 22 oktober 2020 om 22:13

Wilco rijdt 45,7 km ALLEEN. 45,7 KILOMETER! Laat dat even bezinken. Wie nog één keer roept dat Wilco geen karakter of strijdlust heeft, verdient een tik. Het meeste verliest hij nog op het vlakke gedeelte.

Als Wilco zaterdag niet kan volgen, dan is dat zo. Een grote ronde krijgt de winnaar die het verdient. De Stijgingspercentages zijn niet heel hoog, de klim zou hem moeten liggen maar hoe fris zijn ze nog. Hij heeft een ploeg die hem uit de wind kan houden.

Cap 22 oktober 2020 om 22:20

+1

fietsvriend 22 oktober 2020 om 23:29

+1, en hij zei het ook zo mooi op de NOS: 'Ik wilde naar die lijn.'

Langzaam begint in te dalen dat di toch wel een historische rit was. Tuurlijk, deelnemersveld is niet je van het maar wat een strijd. Op alle fronten.

marilise 23 oktober 2020 om 00:09

Ik heb bewondering voor Wilco, dat hij het roze toch heeft gehaald. Chapeau! Ik gun het hem zo om de uiteindelijke winnaar te zijn van deze giro. Maar die roze trui vandaag heeft hij met zweet (geen tranen noch bloed gezien, gelukkig) gepakt na kilometers in zijn eentje zwoegen. Wat de volgende dagen gaat gebeuren zien we dan wel. Dit is in de pocket. Dit is nu.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair