Wilco Kelderman: “Jammer genoeg kwamen we net tekort voor het roze”

Wilco Kelderman: “Jammer genoeg kwamen we net tekort voor het roze”

foto: Cor Vos

zondag 18 oktober 2020 om 19:38

Wilco Kelderman was onder de indruk van de kracht van zijn ploeg Team Sunweb in de vijftiende etappe van de Giro d’Italia. Op weg naar Piancavallo pakte de Nederlander veel tijd terug op João Almeida. “Jammer dat we dan de etappe niet kunnen winnen en net tekort komen voor het roze.”

“Toen we begonnen te rijden was iedereen gewoon super, dat was echt niet normaal eigenlijk”, reageerde Kelderman naderhand bij de NOS. “Toen we de slotklim opreden deed iedereen zijn werk. Het was een superhoog tempo. Jai Hindley deed echt perfect werk, die was echt super-, supersterk. Jammer dat we dan de etappe niet kunnen winnen en net tekortkomen voor het roze. Maar het was echt super hoe we gereden hebben.”

De nummer twee van de Giro gaf toe dat hij op de slotklim al redelijk op de limiet zat. “Dus ik had niet echt meer iets in de benen om te sprinten, dus dan was het gewoon vol naar de finish. Het was eigenlijk een heel lastige dag met allemaal smalle weggetjes, kronkelend naar beneden en naar omhoog. Als je dan controlerend van voren rijdt, dan scheelt dat zoveel de hele dag. Met dit tempo was het een slijtageslag eigenlijk.”

‘Almeida is hartstikke sterk’
Via zijn oortje hoorde Kelderman vervolgens dat klassementsleider João Almeida loste op zeven kilometer van de streep. “We wisten dat hij aan het breken was, maar dat is niet genoeg. Hij is gewoon hartstikke sterk. Het is wel jammer dat het vandaag niet gelukt is om het roze te pakken. Maar als je ziet wat voor koers we rijden, dan is het gewoon super, ook met Jai nu op de derde plaats.”

Al met al put de Nederlandse ronderenner veel vertrouwen uit dit optreden. “Volgende week wordt nog lastig met allemaal etappes langer dan tweehonderd kilometer en met aankomsten bergop. Er gaat nog zoveel gebeuren en er gaat nog met minuten gesmeten worden. Dit was slechts een van de etappes.” Hij denkt niet dat hij ooit zo sterk is geweest. “Ik voel me supersterk en de ploeg is dat ook. Dus het geeft heel veel vertrouwen.”

Dit artikel delen:

39 Reacties

Murcia 18 oktober 2020 om 19:47

Complimenten voor hem en de hele ploeg. Best wel bizar om bij het begin van die slotklim 5 Sunwebbers op kop te zien van het peloton. Als dit TJV was geweest had dit tot kritiek geleid denk ik. Wilco is de hele Giro al alert en heeft op alle finishes bergop de sterkste indruk achtergelaten van de favorieten. Hindley is in deze vorm goud waard, maar ook Hamilton, Oomen en bv Denz doen hun werk meer dan voortreffelijk.
Maar hij heeft gelijk in hoe zwaar de laatste week is. Er kan echt nog wel met minuten gesmeten worden.

FritsvanHoefelen 18 oktober 2020 om 20:38

Ik snap je niet. TJV deed het drie weken lang. Sunweb doet het vandaag voor het eerst (en fietst iedereen er af)

marilise 18 oktober 2020 om 21:14

Goed beschreven door Murcia. Wilco oogt ook mentaal sterker dan voorheen.

peterwinnen 18 oktober 2020 om 20:02

Ook hier nog een keer de complimenten uitspreken voor het selectiebeleid van Sunweb. Dat heeft heel goed gezien dat in de Giro kansen voor het klassement lagen en dat ze daar de A-ploeg naar toe moesten sturen, en dat er in de Tour met dat sterke deelnemersveld geen kansen in het klassement lagen, maar met een vrijbuitersploeg wel voor dagzeges.

Gilberto 18 oktober 2020 om 21:49

Als je wint heb je altijd gelijk

Groetjesaandevoetjes 18 oktober 2020 om 22:19

Inderdaad complimenten. Ben eigenlijk wel benieuwd of ze nu enigzins balen dat ze geen contract onderhandelingen hebben gedaan met Wilco voor 2021. Wilco vertrekt en Bardet komt er voor in de plaats. Lijkt me dat Wilco wel beter past bij Sunweb dan Bardet.

Richard Bender 18 oktober 2020 om 20:09

Hopelijk komt er nog een volgende week, want dan kan het nog heel.mooi gaan worden (voor Wilco).

Tusveld ook sterk trouwens!

Johnny7 18 oktober 2020 om 20:26

Almeida slopen komende week. Denk wel dat het doorgaat. Goed werk van Sunweb. Had altijd kritiek op ze omdat ze geen rondeploeg hadden voor Tom maar die hebben ze nu wel voor Wilco.

fietsvriend 18 oktober 2020 om 20:29

Concurrentie is toch ook echt heel matig als je zie hoe iedereen eraf gereden wordt voordat het weldra begonnen was.

Derierre de la course 18 oktober 2020 om 20:36

Tom had beter nog een jaartje gewacht. Al had hij vorig jaar ook brute pech met de blessures van Kelderman en Oomen. Dan heb je ineens twee topknechten erbij.

Cap 18 oktober 2020 om 20:37

Als je als concurrenten mannen als Nibali, Fuglsang, Bilbao, Pozzovivo en Majka hebt en je rijdt die bergop uit het wiel en uiteindelijk op meer dan een minuut, dan valt het misschien wel mee hoe matig dat allemaal is. Misschien zijn Kelderman, Hindley, Hart en Almeida gewoon best wel goed.

F4L 18 oktober 2020 om 20:57

@fietsvriend, als ik zo naar de geleverde wattages kijk (VAM van > 1.700 m/uur voor TGH) dan lijken ze redelijk hard omhoog te rijden.

A.M.M. Jonkers 18 oktober 2020 om 20:37

Aan het begin van dit vreemde seizoen had ik zo mijn twijfels over de sterkte van Team Sunweb.
Dat was een totaal onterechte veronderstelling moet ik nu (gelukkig) bekennen…………

Pascal De Kooning 18 oktober 2020 om 20:50

Woensdag staat Kelderman in het roze als hij op de fiets blijft zitten.

Grobbel 18 oktober 2020 om 21:00

Ik hoop op dit moment vooral dat Covid-19 geen roet in het eten gooit.

Tuubke 18 oktober 2020 om 20:56

Ik weet nu superzeker wat het stopwoordje van Kelderman is.

Wheely 18 oktober 2020 om 22:18

Dat heb je supergoed opgemerkt. Echt super.

sooike 18 oktober 2020 om 21:10

Als je dichter bij het roze had willen komen Kelderman, dan had je met je ploegmaat het Hart wat minder gemakkelijk moeten maken in de sprint. Geen moment maakte je de indruk de etappe met extra seconden winst te willen pakken. Gemiste kans ! Of wilde je het roze nog niet ?

SnellePelle 18 oktober 2020 om 21:17

Hey TJV fanboy!

Groetjesaandevoetjes 18 oktober 2020 om 21:43

Makkelijk praten vanaf je computer sooike. Je ziet toch dat hij helemaal stuk zat en niet eens mee kon toen Hart ging.

Super gereden van Wilco. Hopelijk gaan we volgende week nog meer genieten van hem.

Lionel Gesink 18 oktober 2020 om 22:08

Is toch perfect zo! Nog een dagje of meer extra hulp van Quick-Step

Joaquim Agostinho 18 oktober 2020 om 22:16

Sooike is vooral Sooike fan!

Westfalen 18 oktober 2020 om 22:24

Heb je de sprint wel gezien dan ? Hart was veruit de sterkste in de sprint.

S. Morgenstern 19 oktober 2020 om 09:15

De reactie van Snelle moet haast wel de grappigste in jaren zijn. Daar is zo veel ironie te vinden, ongekend.

Lionel Gesink 18 oktober 2020 om 22:07

En gewoon zonder ketonen!

Gras 18 oktober 2020 om 22:11

Er bekruipt me langzaam een Pocajar gevoel…Kelderman heeft de sterkste ploeg, is hartstikke sterk, is stabiel in zijn prestaties. En krijgt Almeida er niet echt af in de bergen… Almeida is amper belofte af…En rijdt nu al zo. En er komt een afsluitende tijdrit….

Laten we maar hopen dat dit eerder een Dumoulin scenario wordt in zijn eerste Vuelta voor het klassement. Als tijdrijder kwam hij erg ver en hield stand tot zo’n beetje de laatste dag.

Hoe geweldig zou het zijn als Wilco de Giro wint. Twee Nederlandse winnaars van grote rondes in dezelfde generatie en op een zucht – lees een gladde bocht – na een derde met Kruiswijk. Dat is sinds de jaren 70 volgens mij niet meer voorgekomen.

Hopelijk gaat Almeida er ergens doorheen zakken en dendert Kelderman stug door.

Lionel Gesink 18 oktober 2020 om 22:19

Hij krijgt Almeida elke bergetappe er af en nog 3 te gaan.. Almeida moet veel dieper gaan elke etappe en kan er nog wel eens volledig doorheen gaan zakken.

Gilberto 18 oktober 2020 om 22:41

Ik heb dat ook een beetje. Wellicht lijkt het in de lijn der verwachting dat Almeida gewoon elke bergetappe er weer af moet en telkens wat tijd verliest, maar ik vind, net als bij Roglic, dat vooral de ‘fans’, dus niet de renner of ploeg zelf, er veels te makkelijk vanuit gaat en ik zelfs hier en daar weer ongelofelijk lees dat dit allemaal prima is omdat Kelderman zo laat mogelijk dat roze moet overnemen. Maar net als bij Roglic, moet je gewoon het ijzer smeden als het heet is, al moet je dat wel kennen natuurlijk. Wellicht kon Roglic toen ook gewoon niet, en ken Kelderman dat ook echt absoluut niet. En hoewel het makkelijk is vanaf de bank, en leek het er idd op dat Kelderman echt nog 0,0 in zich had, MOCHT hij het niet redden en Almeida herpakt zich na deze rustdag, ga je straks onherroepelijk krijgen dat men gaat roepen, zie je wel, je had er toen gewoon een snok aan moete geve om Almeida de strot af te bijte toen je de kans had…

Michelangelo 18 oktober 2020 om 22:43

Voor mij zou het een grote verrassing zijn als Almeida er niet doorheen zakt in een van de komende bergritten. Hij heeft wel wat buffer naar achteren, maar op geen enkele klim heeft hij echt indruk gemaakt als klimmer (wel met strijdlust).

Benieuwd of de veer bij hem breekt als hij uit het roze is….

Eljorro 19 oktober 2020 om 00:33

Het is mooi dat Sunweb de eerste slag geslagen heeft, maar het is zeker nog niet voldoende. Vergeet niet dat Almeida in zijn uppie ruim voor de overige concurrenten binnenkwam. Die jongen kan helemaal weer tot rust komen en wellicht kan hij woensdag wel gewoon volgen.

Jacob Lohof 19 oktober 2020 om 07:08

En zonder opgeblazen Jumbo arrogantie

SpeedyLegs 19 oktober 2020 om 07:45

Het zou pas echt super geweest zij als het buitengewoon goede ploegwerk uitgemond had in een overwinning op de top. Dat zat er helaas niet in. Als deze etappe maatgevend wordt voor de rest van de koers, dan kan de eindoverwinning zeker voor Wilco worden.

john 19 oktober 2020 om 08:21

Al hij eerder aanvalt ,dan pakt hij de trui (maar nee zolang mogelijk wachten is de trend tegenwoordig ,bang voor op de snuiter te gaan)
En wil hij deze giro winnen zal hij zeker voor zondag meer dan een min voorsprong moeten hebben ,anders ben ik bang dat hij de trui weer verspeelt op de laatste dag

Stevo1 19 oktober 2020 om 09:51

Hmmm, het leek me vrij duidelijk dat als Kelderman een km eerder had aangevallen, hij niet sneller boven was geweest. Hindley was gewoon flink sterker, dus daar achteraan rijden was de beste optie.

Pedalo 19 oktober 2020 om 08:41

Perfecte tactiek van Sunweb. Almeida zal wel top 5 eindigen maar niet winnen. Grootste concurrent wordt Hart. En met twee man in de top 3 zou Hindley zomaar deze Giro kunnen winnen als ze het spelletje spelen.

Sloes 19 oktober 2020 om 08:44

Wilco Kelderman rijdt de hele Giro al goed en pakt waar mogelijk secondes op alle concurrenten zoals Nibali en Fuglsang. Dus een dik compliment.

Het lijkt me dat Almeida in het hooggebergte echt minder is dan Wilco en dat hij in de loop van de week wellicht nog eens flink erdoorheen zakt.

Het zou geweldig zijn als Wilco de Giro kan winnen. Dat is voor hem de bevestiging die hij nodig heeft en om in het tweede deel van zijn carrière vaker voor de prijzen te gaan rijden.

Heel veel succes!

Gilberto 19 oktober 2020 om 09:02

Ik weet wel dat je het voor een groot deel samen doet, en bijvoorbeeld vandaag echt veel te danken heb aan Hindley, maar ik word een beetje moe van dat ‘we’ gedoe. Zeg gewoon dat JIJ vandaag net tekort kom…

Bobby Solo 19 oktober 2020 om 10:28

Dan moet je leren lezen. Hij zegt dat ie op de limiet zat en geen sprint mee in de benen had, allemaal in de ‘ik’ vorm! Dus net tekort.

Gilberto 19 oktober 2020 om 10:35

Ja, maar hij zegt ook dat WE net tekort kwamen voor het roze

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair