Wilco Kelderman geen fan van Mont Ventoux: “Gaat een heel lastige dag worden”

Wilco Kelderman geen fan van Mont Ventoux: “Gaat een heel lastige dag worden”
woensdag 7 juli 2021 om 07:55

De renners in de Tour de France moeten vandaag maar liefst tweemaal de Mont Ventoux beklimmen. Wilco Kelderman, de nummer zeven van het klassement, is geen liefhebber van de klim. “Natuurlijk, het is een speciale klim en een plek met een rijke historie, maar het is ook een klim die ik niet heel graag doe”, is hij eerlijk.

De elfde etappe van Sorgues naar Malaucène telt vijf beklimmingen waarvan de laatste twee de Mont Ventoux zijn. Eerst beklimt het Tourpeloton De Kale Berg via de relatief gemakkelijke kant vanuit Sault (22 km aan gemiddeld 5%), de tweede beklimming is de meer bekende route die start in Bedoin (21,5 km aan 7.5%). De aankomst ligt ditmaal niet op de top, maar na een afdaling in Malaucène.

Froome
De laatste keer dat de Tour de Mont Ventoux bezocht was vijf jaar geleden. De editie van 2016 ging meteen de geschiedenisboeken. De overwinning die dag was voor Thomas De Gendt, maar wat iedereen vooral is bijgebleven zijn de beelden van Chris Froome die in de gele trui een stuk de berg omhoog rende na een val.

Kelderman beklom de Mont Ventoux eenmaal. Vorig jaar maart, in de derde etappe van Tour de la Provence eindigde hij als zevende. “Maar dat was tot Chalet Renard. Het is echt een super pittige klim. Het gaat een heel lastige dag worden, ook met de voorspelde hitte.”

De Mont Ventoux is ook een plek met een rijke Tourhistorie. De dood van de Brit Tom Simpson in 1967, het duel tussen Lance Armstrong en Marco Pantani in 2000 en het rennen van Froome in 2016 zitten in het collectieve wielergeheugen. Kelderman weet van de gebeurtenissen, maar is er niet mee bezig. “Ik moet er gewoon op en er over en dat liefst zo snel mogelijk, dan interesseert mij die historie niet zo heel veel haha. Natuurlijk, het is een speciale klim en een plek met een rijke historie, maar het is ook een klim die ik niet heel graag doe”, grijnst hij.

Podium
De kopman van BORA-hansgrohe staat momenteel dus zevende (+5’58) en slechts veertig seconden verwijderd van een podiumplaats. “Dat is speelbaar maar dan moet ik wel verbeteren”, erkent hij. “Als ik steeds tijd verlies schiet het niet op, dan zijn de anderen beter. Op dit moment schat ik mijzelf in op de plek waar ik sta. Zoals de benen nu voelen, hoop ik te vechten voor een podium. In een grote ronde is alles speelbaar.”

Dit artikel delen:

26 Reacties

lampje 7 juli 2021 om 08:09

Vol vertrouwen naar dat podium!

0
Medicijnman 7 juli 2021 om 08:30

Als je er zo over praat dan wordt het ook niks, Wilco

0
Johnny7 7 juli 2021 om 08:46

Precies mijn gedachte man man man wat negatief weer. Kom op zeg! Geloof nou eens in jezelf Wilco!

0
Krakowic 7 juli 2021 om 09:01

Precies wat hij nodig heeft juist. Ik denk dat hij vaker bezwijkt onder de druk dan dat hij niet het onderste uit de kan haalt omdat hij niet tot op het bot gemotiveerd is. Ik verwacht juist een ontspannen Kelderman, kan alleen maar in zijn voordeel werken!

0
Turtlehead 7 juli 2021 om 09:04

Ik denk dat hij wel in zijn eigen kracht gelooft, anders kom je niet zover als topsporter. Maar de taal die hij spreekt en vaak ook die wat hangerige houding en dat eeuwige omkijken als hij de kop krijgt opgedrongen roepen wel het beeld op van onzekerheid.

Objectief gezien (en op basis van historie) zit hij op poll-position voor het podium, met Uran en Carapaz als medekandidaten. Carapaz moet dan echt vebreteren of slimmer koersen (want: matige tijdrit).
WEn Vingegaard is de dark horse, die ziet er tot nu toe erg sterk uit (maar zakt die misschien nog een beetje weg in week 3?).
Ik duim voor onze Nederlandse hoop in bange dagen!

Quiz: Welke Nederlander reed voor het laatst podium in Giro en Tour binnen 12 maanden tijd?

0
Veloburto 7 juli 2021 om 09:16

@Turtlehead, die is wel heel makkelijk! ;)

0
Wheely 7 juli 2021 om 09:24

Was binnen twee maanden zelfs.

0
Jean Dumas 7 juli 2021 om 08:34

Denk dat plek 5-7 zijn positie is, vooral omdat aanvallers erachter een vrijgeleide zullen krijgen. Mas is zijn niveau en O’Connor zou hij moeten kunnen hebben.

0
Westland95 7 juli 2021 om 09:32

Ik zie hem niet zo snel 4 minuten pakken op O’Conner eerlijk gezegd.

0
Nillus 7 juli 2021 om 08:50

Ik moet me aansluiten bij de vorige sprekers..
Ik denk niet dat Kelderman nog gaat stijgen in het klassement, tenzij anderen pech hebben.
Aanvallen is de enige remedie en dat zie ik hem niet doen…
Aan de andere kant,een hoge plek in het klassement van deze tour verdient respect !
Tot nu toe een hele zware editie !

0
wolfie67 7 juli 2021 om 08:57

Hij rijdt goed, maar sorry hoor, deze jongen heeft geen winnaarsmentaliteit ….

0
Tomasz 7 juli 2021 om 08:58

Fysiek heeft Wilco alle mogelijkheden, mentaal is het een ander verhaal. En mentale veerkracht bepaalt de echte kampioenen, niet hun fysieke mogelijkheden.

0
Japsie 7 juli 2021 om 09:05

Wat een gezeur, gewoon een hele realistische blik.

0
WoutMathieu 7 juli 2021 om 09:33

Precies, hij verloor toch al een paar keer wat seconden in de laatste 1 a 2 kilometer bergop op degenen die voor hem staan. Meer zit er op dit moment niet in, maar wie weet zakt hij minder weg in de derde week dan anderen door niet over z’n limiet te gaan.

0
Franceso GrootHuis 7 juli 2021 om 09:07

Kom op, Wilco! Voor iedereen is het zwaar. Behalve voor Pogi. Die zal er vandaag wel weer een lap op geven..

0
Merlinappa 7 juli 2021 om 09:12

Realistisch en eerlijk verhaal. Iedereen die zeurt over ‘ja maar hij moet aanvallen’ heeft nooit zelf gekoerst vermoed ik. Je moet in eerste instantie de benen hebben om aan te vallen. Als je al op je limiet zit met het volgen (wat vaak zo is bergop) dan kan je simpelweg niet aanvallen.

0
Wheely 7 juli 2021 om 09:16

Het is gewoon een kloteklim om op te fietsen, dat geldt gelukkig voor alle renners. De enige fans zijn de toeschouwers op de flanken en de tjappies voor de buis.

0
Koers 7 juli 2021 om 09:18

Net ferblikke!

0
de adelaar 7 juli 2021 om 09:24

Is dit een rookgordijn optrekken Wilco ? Ik zou het fijn vinden als je gewoon niet jezelf in een rol zet van bijzaak. Je gaat ze er verdikke vanaf rijden en die kale berg opvreten!

0
De Siepel 7 juli 2021 om 09:57

Het mentale aspect bij Kelderman is zijn achilleshiel. Hij heeft zoveel kwaliteit maar het geloof in eigen kunnen ontbreekt zo vaak bij hem.
Door al bij voorbaat van het negatieve uit te gaan, haak je ook eerder af als het zwaar wordt. Mollema of bijvoorbeeld VdP proberen juist zichzelf op te peppen voor een wedstrijd.
Ik had de hoop dat bij Bora een andere Kelderman naar boven zou komen. Maar hij rijdt mee met de besten ( waarvoor alle waardering) , maar zal bij deze houding nooit eens aanvallen ( zoals bv Ben O Connor).

0
Pieter v. S. 7 juli 2021 om 11:24

Komop, dat gezeur over het mentale aspect of dat hij geen winnaarsmentaliteit zou hebben; dat kan ik niet echt volgen. Als je zoveel tegenslag hebt gehad, en je blijft terugkomen…. dan heb je heus wel veerkracht en een flinke drive.

Als bijvoorbeeld een Roglic dit had gezegd hadden we ’t hooguit over indekken gehad, maar omdat Kelderman niet zulke resultaten heeft geboekt weten hier opeens een hoop amateursportpsychologen dat ’t tussen de oren niet goed zit.

En verder wat Merlinappa zegt; ik denk zo dat je het eea pas begrijpt als je in koers op een klim eraf gereden bent terwijl je echt wel wil, maar je aan de dieprode hartslag e.d. ziet dat er echt niet opeens wonderbaarlijk nog 40 Watt extra in kán zitten om eraan te blijven zitten. Ja, mentaal kan je een hoop bereiken, maar soms is het ook verstandig om op basis van cijfers realistisch te zijn…

0
Geit in mijn Kelderman 7 juli 2021 om 10:04

Vooral die 7 a 8 kilometer in het bos zijn wel echt loeizwaar. Nergens vlakt het af, continu zit je te geven op je limiet. Maar mentaal vond ik ‘m minder zwaar dan veel andere cols, feit dat je de top continu ziet liggen is wel prettig.

0
Deel Koeper 7 juli 2021 om 11:39

Bij Kelderman weet ik nooit of ik zijn prestatie nu goed of slecht moet vinden. Hij heeft zijn vast plekje, maar eindigt niet veel hoger wanneer het deelnemersveld zwakker is dan gebruikelijk. Of eindigt hij eigenlijk niet veel lager wanneer het deelnemersveld sterker is dan gebruikelijk?

0
AZH 7 juli 2021 om 13:04

Grappig. Bij de NOS vertelde hij dat hij nog nooit de Ventoux heeft beklommen.

0
chasse patat 7 juli 2021 om 13:56

Dit geeft precies de nieuwswaarde aan van dit type berichten.

0
notriple 7 juli 2021 om 13:43

Dat wordt niks. 15e plaats straks in het algemeen klassement en dan ben ik nog heel optimistisch

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone