Wiggins snelt naar roze in straten Amsterdam (+beeld)
zaterdag 8 mei 2010 om 17:44

Wiggins snelt naar roze in straten Amsterdam (+beeld)

Bradley Wiggins heeft in de openingsetappe van de Ronde van Italië zijn sterke tijdrijdersbenen nogmaals geëtaleerd. De Brit in dienst van Team Sky wist in een individuele tijdrit over 8,4 kilometer in de straten Amsterdam zowel Brent Bookwalter als Cadel Evans (beiden BMC) twee seconden achter zich te houden. Hij pakt door zijn overwinning meteen ook de eerste roze trui van deze editie. Jos van Emden (Rabobank) was de beste Nederlander op de negende plek.

Gustav Erik Larsson was de eerste die een goeie richttijd neerzette, door de tijd van de als één van de eersten gestartte Andriy Grivko met zes seconden te verbeteren, iets wat Rick Flens niet gelukt was. De Zweedse vice-Olympische kampioen tijdrijden zag onder andere Enrico Gasparotto, Marcel Sieberg, de Italiaanse kampioen tijdrijden Marco Pinotti en de erg sterk rijdende Tom Stamsnijder de tanden stukbijten op zijn tijd van 10 minuten en 25 seconden.

Net op het moment dat ook Jos van Emden een verrassend snelle tijd had weten neer te zetten en dat Vincenzo Nibali op een handvol seconden van Larsson strandde, gooide Brent Bookwalter hoge ogen. De ploegmaat van Cadel Evans wist maar liefst vijf seconden af te doen van de toptijd. Greg Henderson kwam twee seconden te kort om zijn tijd van de tabellen te rijden, en ook Ignatas Konovalovas, Linus Gerdemann en Michele Scarponi slaagden daar niet in.

Nadat Pieter Weening zich, geheel in het verlengde van zijn Rabo-ploegmaats positief liet opmerken, was het de beurt aan Britse koningskoppel David Millar en Bradley Wiggins aan de beurt. Terwijl Millar vooral vóór het tussenpunt tijd verspeelde en uiteindelijk zeven seconden moest toegeven op Bookwalter, wist Wiggins de verwachtingen wél in te lossen door de richttijd twee seconden scherper te stellen (10:18). Ivan Basso wist de schade relatief goed te beperken.

Amper enkele minuten later moest ‘Wiggo’ echter al vrezen voor zijn leidersplaats, want zowel Cadel Evans als Alexandre Vinokourov begonnen als één van de laatsten van de gepatenteerde hardrijders aan hun 8,4 kilometer. De Australiër reed een puik tweede deel, maar kwam twee seconden te kort om Wiggins van de troon te stoten; de Kazak ging als een bezetene van start maar moest naar het einde toe gas terug nemen. Ook Richie Porte moest het afleggen tegen de Brit.

De slotrijders, voornamelijk sprinters, vormden geen bedreiging meer voor de etappezege en de leiderstrui van Wiggins. Tussen al het sprintgeweld in beleefde Bauke Mollema wel nog een geslaagd debuut in een grote ronde door binnen een halve minuut van Wiggins te blijven. André Greipel, die als laatste van start ging, wist net als onder andere Greg Henderson, zijn kansen gaaf te houden om door middel van de bonificaties een gooi te doen naar een eventuele roze trui.

Giro d’Italia (2.HIS)
Etappe 1: Amsterdam – Amsterdam (8,4 km – ITT)
Algemeen klassement na etappe 1

1. Bradley Wiggins (Groot-Brittannië/Team Sky) 10m18s
2. Brent Bookwalter (Verenigde Staten/BMC Racing Team) + 2s
3. Cadel Evans (Australië/BMC Racing Team) z.t.
4. Alexandre Vinokourov (Kazachstan/Astana) + 5s
5. Greg Henderson (Nieuw-Zeeland/Team Sky) z.t.
6. Richie Porte (Australië/Team Saxo Bank)
7. David Millar (Groot-Brittannië/Garmin-Transitions) + 6s
8. Gustav Erik Larsson (Zweden/Team Saxo Bank) + 7s
9. Jos van Emden (Nederland/Rabobank) + 9s
10. Marco Pinotti (Italië/Team HTC-Columbia) z.t.

Complete uitslag

RIDE Magazine