Wiggins en Sky ontkennen misbruik TUE’s

Wiggins en Sky ontkennen misbruik TUE’s

foto: Sirotti

maandag 5 maart 2018 om 11:57

Bradley Wiggins heeft zich op Twitter uitgelaten over het rapport van het Britse Digital, Culture, Media and Sports Committee. De Brit stelt dat hij niets tot zich heeft genomen wat niet medisch noodzakelijk was. Verder claimt Wiggins binnenkort met een uitgebreide reactie te komen. Ook Sky, de ploeg waar Wiggins destijds reed, ontkent alle aantijgingen.

In het rapport komt onder meer naar voren dat Wiggins in aanloop naar de Tour de France van 2012 door middel van een TUE corticosteroïden heeft gebruikt. Een TUE (therapeutic use exemption) is een uitzonderingsgeval waarbij een renner een normaliter verboden middel mag gebruiken om ziekte tegen te gaan. Er worden twijfels gezet bij de medische noodzakelijkheid van deze TUE en de mate waarin Wiggins geprofiteerd heeft van deze middelen. Volgens de onderzoekers werden meerdere renners van Sky geprepareerd met triamcinolone om zo de Tour de France van 2012 beter aan te kunnen vatten. In deze Tour werd Wiggins eerste en ploeggenoot Chris Froome tweede op bijna vier minuten.

Ook Sky heeft gereageerd op de aantijgingen van het parlementaire onderzoek. In een bericht op de website van de ploeg spreekt het team alle beschuldigingen tegen.  “In het rapport wordt beweerd dat medicatie is gebruikt om prestaties te bevorderen, we spreken dit sterk tegen”, luidt de reactie van Sky. Het team wil nog eens benadrukken dat het staat voor een schone wielersport. “We zijn vastberaden om een omgeving te creëren waarin renners op het best van hun kunnen presteren, en dit op een schone manier”, stelt de voormalige ploeg van Wiggins.

Dit artikel delen:

28 Reacties

tetedelacourse 5 maart 2018 om 12:08

Verrassend. Sky staat immers voor een schone wielersport toch!

Verbod op TUE’s is al vaker genoemd. Als je ziek bent, ben je ziek en ga je maar op bed liggen. En als je dan al iets van een TUE nodig hebt, ga dan maar naar een “neutrale” arts in dienst van de UCI.

Veloburto 5 maart 2018 om 12:37

Oh gelukkig. Ik begon me al zorgen te maken!

west 5 maart 2018 om 13:20

Goed gedaan hoor… Die “medical need” kan natuurlijk nooit objectief bepaald worden, want ook in het gewone leven schrijft iedere arts net iets anders voor. Daar ligt om medische redenen nooit een stringent protocol voor. En blijkbaar was de TUE lekker vaag afgegeven aan Sky, dus keurig binnen de (hele wijde) lijntjes gekleurd.
Een veroordeling hoeven we dus niet op te hopen, aangezien dit juridisch onmogelijk lijkt. Het hopen is dan op of British cycling de stekker eruit trekt.
Echter, hoe lang duurt het dan voordat Brailsford een Qatarese/Maleisische/Chinese/Russische/Amerikaanse sponsor op de kop heeft getikt. Het houdt niet op, niet vanzelf…

Charlie33 5 maart 2018 om 13:30

Barbertje moet hangen. Sir Wiggo vecht voor zijn naam, titels en zijn prestaties. Logisch. Maar wat een vieze geur…

Bertvd 5 maart 2018 om 13:42

Wie gelooft Sky nog? Volgens mij niemand. Jammer dat Poels daar rijdt.

Ivanoviclover 5 maart 2018 om 13:48

vieze, totaal onbetrouwbare ploeg. Weg ermee.

ikbenprocycling 5 maart 2018 om 13:52

De medische en antidoping reglementen van UCI zijn lek als een mandje en laten veel ruimte voor gesjoemel. Repareer dat!

BoomHoogerland 5 maart 2018 om 14:12

Verrassender was geweest wanneer ze de aantijgingen toegaven. Waar rook is is vuur, zo schoon als SKY het altijd heeft laten voordoen lijkt het zeker niet te zijn.

Bertvd 5 maart 2018 om 14:27

Hebben ze al gedreigd met dure advocaten? Dat is bij zo’n parlementair onderzoek dan wel weer lastig.

Random wielerliefhebber. 5 maart 2018 om 14:30

Sir wiggens is de Trump van het wielrennen

Tripodboom 5 maart 2018 om 14:42

Wat jammer dat Poels daar rijdt? Als Poels daar niet had gereden en nog steeds rijdt, had hij natuurlijk niets gewonnen. Was toch een niet zo succesvolle rijder die ineens met de besten meekon.

Spinergy 5 maart 2018 om 14:55

als je zulke hoeveelheden medicatie écht nodig hebt, dan is dat om het leed te verzachten en een beetje normaler te functioneren of lucht te krijgen… NO WAY dat je dan prestaties op het allerhoogste niveau kunt neerzetten… Daphny van den Brand bijvoorbeeld, topveldrijdster, heb ik meerdere malen zien afstappen tijdens een MTB wedstrijd in het voorjaar en zomer, omdat ze gewoon GEEN lucht genoeg kreeg om te presteren… daar helpen geen 100 pufjes aan….

LB117 5 maart 2018 om 15:00

@ random Wielerliefhebber…

Ik zou eerder mijn pijlen op Brailsford en mindere mate Froome richten.
lekker roeptoeteren verder!

LB117 5 maart 2018 om 15:01

@ Spinergy,

Inderdaad, ben zelf astma patient, en ik merk per dag de absolute verschillen in de hoeveelheid lucht die je kunt nemen, afhankelijk van de weersomstandigehden, de inspanning die je geleverd dient te worden.

Kelder is de Man 5 maart 2018 om 15:05

Maar gaat dit ook om astma? Is me niet helemaal duidelijk. If so.. Wiggins hield ook wel van een peuk op z’n tijd:/

roygo80 5 maart 2018 om 15:14

Wie zegt dat het prestatie bevorderend werkt? Ze schrijven dat wel!! Maar niets onderbouwd toch?

Jungle Man 5 maart 2018 om 15:51

Bill Clinton zei ook ooit: “I did not have sex with that woman”……..
Zo zonde dat van Baarle naar deze ploeg is gegaan.
Sowieso zie ik bij SKY veel vergelijking met US postal destijds

SolitaryShell 5 maart 2018 om 16:44
Quote:
Spinergy – 5 maart 2018 om 14:55
 

als je zulke hoeveelheden medicatie écht nodig hebt, dan is dat om het leed te verzachten en een beetje normaler te functioneren of lucht te krijgen… NO WAY dat je dan prestaties op het allerhoogste niveau kunt neerzetten…

Froome gebruikt niet eens meer tijdens de koers, dat is het ‘grappige’. Die overdosis kwam naar eigen zeggen omdat hij na afloop van de etappe geïnhaleerd had om niet te kuchen voor de interviews.

Col du Bramont 5 maart 2018 om 16:54

Het zoveelste voorbeeld van Sky dat de grenzen opzoekt maar er nog wel (net) binnen blijft.
Er is sprake van een TUE en daarmee is de kous formeel af. Het wordt misschien tijd de TUE policy eens wat aan te scherpen.

ONCE 5 maart 2018 om 17:23

Dat sowieso Col du Bramont.
Het verbaast mij sowieso dat uitgerekend een sport als wielrennen zoveel “astmapatienten” telt

Djoop 5 maart 2018 om 17:27

Schandalig dat DBS op deze manier in een kwaad daglicht wordt gesteld, alsof hij er iets aan kan doen dat Wiggo voor een grote ronde een astma aanval krijgt. Dat is gewoon puur toeval. Zenuwen, uitdroging, nierfalen weet jij veel. Het fraaie is dat Wiggo ondanks het ziektebeeld zulke puike prestaties wist neer te zetten!

Mijn diagnose; grensoverschrijdend narcisme met een vleugje waanideeën. Wanneer behandeling uitblijft kan dit leiden tot een zgn. napoleon complex.

schipperaar 5 maart 2018 om 17:35

@djoop
Wel met een hoofdletter graag voordat ie zich omkeert.

04398 5 maart 2018 om 17:39

Doen ze bij Sky eigenlijk niet aan medische testen voor ze een renner een contract aanbieden. Lijkt me dan toch logisch dat als je constateert dat iemand astma heeft je 2x nadenkt voor je iemand een contract voorlegt of als dat geconstateerd wordt even met de UCI overlegt over het hoe en wat met medicatie. Nee nu gewoon contract voorleggen en dan owh ja hij heeft astma even wat medicatie importeren of iets te hoge dosis geven, kan gebeuren foutje jammer dan wij wisten er niks vanaf. Beetje amateuristisch voor een ploeg met een budget 35 miljoen en zegt voor een schone eerlijke sport te zijn.

Kirsipuu 5 maart 2018 om 18:32

Jammer dat Poels/Van Baarle voor Sky rijden lees ik. Het lijkt mij sterk als binnen het peloton het medisch beleid van Sky niet bekend zou zijn en het zou mij niet verbazen dat dit voor een aantal renners een reden is om juist wél bij deze ploeg te tekenen.

m.a.w., ik zie Poels en Van Baarle zeker niet als slachtoffer van de recente berichtgeving.

Col du Bramont 5 maart 2018 om 18:49

@Once, tijdens de OS van Sochi bleek onder de medaille winnaars bij het langlaufen zich opvallend veel astma patiënten te bevinden.
Meen dat toen voor ventolin je nog een TUE nodig had, nu voldoet dat je er melding van maakt. Dat was vast geen toeval.

  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone