Wielrenner Jaap Voogel (20) zwaargewond na botsing in Ronde van Drenthe

woensdag 15 maart 2023 om 08:12
Wielrenner Jaap Voogel (20) zwaargewond na botsing in Ronde van Drenthe

Ter Illustratie - foto: Cor Vos

Jaap Voogel van de Noordelijke Wielervereniging Groningen is zondag zwaargewond geraakt tijdens de Ronde van Drenthe. De 20-jarige renner botste ter hoogte van Schoonoord achterop een ploegleiderswagen die remde, en werd met zware verwondingen afgevoerd naar het ziekenhuis.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Ter hoogte van Schoonoord ging het mis en kwam Voogel in botsing met een ploegleiderswagen. “Niet met de onze, maar met een van de andere wagens in de colonne”, laat Peter Merx, bestuurslid van de NWVG en een van de vier ploegleiders van de ploeg, weten aan RTV Noord. “Tja, hoe noem je zoiets. Een race-incident. Hoe het precies is gebeurd, is nog niet helemaal duidelijk. We hebben er met z’n allen in ieder geval echt een verschrikkelijk kutgevoel van. Echt klote…”

Voogel brak bij de botsing zijn kaak en liep ook zwaar letsel aan zijn strottenhoofd op. In het ziekenhuis van Emmen is hij geopereerd. Inmiddels is hij overgebracht naar het UMC in Groningen, waar ze hem kunstmatig in slaap houden. Op de MRI-scan zijn verder geen breuken in zijn schedel en rug te zien. “Wel heeft hij nog diverse andere verwondingen aan het gezicht”, aldus Merx.

“Als hij maar weer gewoon Jaap wordt”
“In het ziekenhuis maken ze nu een plan. Er zal waarschijnlijk een aantal operaties volgen. Hoeveel weet ik niet, net zo min hoe lang het gaat duren. Dat weet denk ik niemand. Kijk, Jaap is een échte doorzetter. Iemand die er álles voor over heeft. Ik weet zeker dat hij er alles aan zal doen om weer zo goed mogelijk terug te komen. Het liefst op de fiets, maar dat hoeft natuurlijk niet. Als hij maar weer gewoon Jaap wordt.”

Tijdens de Ronde van Drenthe reed Voogel voor de nationale selectie. Dit is een gelegenheidsploeg die noordelijke renners, van minder grote ploegen, ook een kans geeft om te starten in de wat grotere wielerkoersen. Merx: “Fietsen vindt Jaap het mooiste dat er is. Vorig jaar reed hij in Honduras zijn eerste meerdaagse wedstrijd, machtig vond hij dat.”

“Hij keek al helemaal uit naar Olympia’s Tour, maar dat wordt ‘m nu natuurlijk niet. Vorig jaar had hij met COVID ook al heel veel pech, maar hij stond er dit seizoen juist supergoed voor. En dan gebeurt dit. Echt klote.”

Dit artikel delen:

6 Reacties

Polleke 15 maart 2023 om 08:46

Hoe meer je er op gaat letten, hoe harder het opvalt, er gaat geen wedstrijd voorbij zonder incidenten… zeer bedenkelijke trend…

2
KnightBiker 15 maart 2023 om 10:37

Ik kan niet zeggen dat het een trend is, misschien dat er niets veranderd maar ieder geval is even tragisch. (Remember Stig Broeksch. ) wat een probleem kan zijn is simpelweg teveel voertuigen in koers die te dicht op renners rijden. (Maar renners rijden ook graag dicht op auto’s en motoren om terug te komen bij het peloton)

Waar ik eigenlijk op hoop, maar wat maar niet lijkt te gebeuren is dat technologie een oplossing kan bieden voor gevaarlijke situaties. Tech zoal de Varia Radar van Garmin etc.

0
fransestinkkaas 15 maart 2023 om 09:14

Heel veel sterkte en kracht toegewenst aan Jaap en zijn naasten!

Misschien is het wat controversieel wat ik ga zeggen, maar de hoeveelheid ongelukken in de clubcompetitie en internationale 1.1 koersen lijkt echt sterk toegenomen. Zou dit niet goed een verband kunnen hebben met de lagere gemiddelde leeftijd van renners? Vroeger werd er tot de 18e bij de junioren gekoerst, daarna naar de beloften en dan ging je naar de elite. Tegenwoordig rijden de elite-pelotons vol met achttienjarigen. Ik kan me goed voorstellend dat je die ervaring dan gewoon mist, zoals Evenepoel ook wat miste in zijn eerste jaar/jaren.

2
dneddy 15 maart 2023 om 14:30

Noem mij een oude man, maar dat ben ik inmiddels ook , maar vroeger leerden wij sturen in de criteria en de enorme hoeveelheid trainings en club Wedstrijden. Dat staalde je reflexen en je stuurmanskunst.

Die wedstrijden zijn er amper nog, dus het is voor velen pas om de paar weken rijden.

Kan me voorstellen dat dat meespeelt, vele jongere coureurs kunnen wel hard fietsen maar zijn verder toch erg onervaren met de achterkant van de koers.

En dan zijn er ook nog types die het nooit zullen leren, de wilco’s. Ook die zijn van alle tijden.

2
Harold Dijkstra 15 maart 2023 om 19:53

Wat mij opvalt in de Nederlandse wedstrijden zijn de vele auto’s die gewoon nog op de smalle Nederlandse wegen staan. Geeft een onrustig en gevaarlijk beeld op TV, maar misschien dat het voor de renners in de koers minder gevaarlijk lijkt.

0
Eroba 16 maart 2023 om 15:02

Wat een naar bericht om te horen, hopelijk kan hij voldoende herstellen

0

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Populair

Materiaalzone