Wielerploegen 2019: SEG Racing Academy

Wielerploegen 2019: SEG Racing Academy

foto: SEG Racing Academy

dinsdag 19 februari 2019 om 18:30

Voorafgaand aan het nieuwe seizoen stelt WielerFlits zoals ieder jaar alle WorldTour-teams aan je voor. Nu die allemaal geweest zijn en ook de Belgische en Nederlandse ProContinental-teams geweest zijn, is het de beurt aan de Nederlandse Continental-ploegen. Vandaag SEG Racing Academy, waar het opleidingsmodel haar vruchten afwerpt. Wie komen er dit jaar in aanmerking voor promotie naar de WorldTour?

SEG RACING ACADEMY 2019
Land: flag-nl Nederland
Sponsors: SEG International
Sinds: 2015
UCI-code: SEG
Fietsensponsor: Koga
Tenue 2019:

Dit bericht bekijken op Instagram

It’s just another day of sun in Loutraki! 👊✌ #talentdevelopment

Een bericht gedeeld door SEG Racing Academy (@segracing) op


SEG Racing Academy in 2018

SEG Racing Academy kende voor een Continental-team een voortreffelijk seizoen. De Nederlandse opleidingsformatie wist liefst veertien UCI-koersen te winnen, iets waar menig ProContinental nog een puntje aan kan zuigen. In het begin van het jaar waren vooral Julius van den Berg en Cees Bol op dreef. Beiden wonnen een rit in de Tour de Normandie (UCI 2.2), waar Van den Berg slechts drie seconden tekort kwam voor de eindzege. Bol was op zijn beurt dan weer tweede in het Circuit des Ardennes, eveneens een Franse 2.2-koers.

In Luik-Bastenaken-Luik voor beloften belandde Ide Schelling net naast het podium; hij werd vierde. Bol was korte tijd later tweede in de Arno Wallaard Memorial en vierde in de Tour de Bretagne. De Noord-Hollander pakte ook een ritzege op Bretoense grond, net als provinciegenoot Van den Berg. Bol bleef het goed doen, want hij wist ook Flèche Ardennaise te winnen, eindigde als vijfde in de Ronde van Overijssel en werd tweede in de GP Marcel Kint én de Profronde van Noord-Holland. Die laatste koers wist Van den Berg dan weer te winnen.

Cees Bol leidde in de Napoleon Games Cup na de Heistse Pijl – foto: Cor Vos

Ondertussen finishte Marten Kooistra dan weer als derde in Eschborn-Frankfurt U23. In de Ronde de l’Isard kregen de renners vervolgens ook het eerst serieus klimwerk onder de wielen. Stephen Williams toonde zich met twee ritzeges en de eindzege. Van den Berg (tweede) en Thymen Arensman (derde) verloren in een sprint met drie de zege in Parijs-Roubaix U23 aan Stan Dewulf van Lotto Soudal U23. Bol werd daarna vijfde in de Heistse Pijl (1.1), terwijl Van den Berg de Midden-Brabant Poort Omloop won.

In de Giro d’Italia voor beloften was het de beurt aan Edoardo Affini om het zegegebaar te maken. Hij won de proloog, terwijl ook Williams een ritzege boekte. De jonge Brit werd bovendien vijfde in het eindklassement. Voor Affini was zijn overwinning een voorbode, want eind juni kroonde hij zich tot Italiaanse beloftenkampioen op de weg en in de tijdrit. De Italiaan pakte ook goud op de tijdrit van de Mediterraanse Spelen en het EK, maar dat deed-ie voor de Italiaanse selectie. Van den Berg was primus op het NK U23.

De maand augustus begon de ploeg met een vierde plek voor Kooistra in de Slag om Norg. Vervolgens behaalde Bol een derde plek in de Lillehammer GP en een achtste stek in de Gylne Gutuer, twee Noorse 1.2-koersen. Kooistra won dan weer een rit in Olympia’s Tour en werd tweede in het eindklassement. Jordi Meeus wist daarna de grootste zege voor de ploeg te pakken door Gooikse Pijl (1.1) te winnen. Bol noteerde nog maar eens twee top 10-noteringen in twee Belgische 1.1-koersen, waarna Kooistra na een indrukwekkende solo Parijs-Tours U23 won. Schelling sloot het seizoen af met een twaalfde plek in de Tacx Pro Classic.

Marten Kooistra wint solo Parijs-Tours voor beloften – foto: Cor Vos

Aantal overwinningen: 14

Belangrijkste resultaten
flag-be Gooikse Pijl (1.1) – Winst
flag-fr Ronde de l’Isard (2.2U) – Winst in het eindklassement en winst in etappe 1 en 2
flag-fr Paris-Tours U23 (1.2U) – Winst
flag-nl Profronde van Noord-Holland (1.2) – Winst
flag-it Italiaans kampioenschap U23 op de weg en U23 tijdrijden (NC) – Winst


Transfers

SEG Racing Academy profileert zich al jaren als opleidingsploeg. De ploeg is volledig een U23-team, al wil het renners die eerstejaars elite zijn wel een kans geven. Cees Bol was zo’n renner, die door een hardnekkige hersenschudding in 2017 amper kon koersen. De ploegleiding wilde hem daardoor nog een jaar zekerheid geven en die heeft Bol dankbaar gegrepen. Hij reed een voortreffelijk seizoen en had de WorldTour-teams voor het uitkiezen. Uiteindelijk koos hij voor Team Sunweb, waarvoor hij reeds zijn debuut maakte in de Tour Down Under.

Julius van den Berg – foto: Colin Briquet

Zijn maatje Julius van den Berg reed eveneens een puik eerste deel van het wielerseizoen en had meerdere opties. Hij tekende zelfs in het lopende seizoen een profcontract. Sinds 1 juli 2018 komt hij namelijk uit voor het Amerikaanse EF Education First, waarvoor hij bijna meteen een ritzege pakte in de Binck Bank Tour. Ook tijdritkanon en klassiekertalent Edoardo Affini genoot veel interesse. Hij koos uiteindelijk voor het Australische Mitchelton-Scott. Klimtalent Stephen Williams tekende op zijn beurt bij Bahrain Merida.

Waar Van den Berg na het NK U23 overstapte naar de WorldTour, besloot Peter Lenderink te stoppen met koersen. Jan Maas leek lange tijd in beeld bij LottoNL-Jumbo, maar uiteindelijk hadden ze daar voor hem geen plaats meer. Hij komt komend jaar uit voor het Luxemburgse Leopard. Tegenover het vertrek van de zes coureurs, staat de komst van liefst acht nieuwe groeibriljanten. Opvallend genoeg zijn zes van hen van buitenlandse komaf. Ook in het buitenland lijken renners de succesformule van het Nederlandse team ontdekt te hebben.

Nieuwkomers Adam Hartley (links) en Tiago Antunes (rechts) – foto: SEG Racing Academy

UIT
flag-it Edoardo Affini (Mitchelton-Scott)
flag-nl Julius van den Berg (EF Education First, per 1 juli 2018)
flag-nl Cees Bol (Team Sunweb)
flag-nl Peter Lenderink (Gestopt)
flag-nl Jan Maas (Leopard)
flag-gb Stephen Williams (Bahrain Merida)

IN
flag-pt Tiago Antunes (Aldro)
flag-nl Sven Burger (Tirol)
flag-it Alberto Dainese (Zalf Euromobil Désirée Fior)
flag-au Alexander Evans (Mobius-BridgeLane)
flag-au Kaden Groves (Mitchelton-BikeExchange)
flag-gb Adam Hartley (100% ME)
flag-hu Barnabás Peák (UCI WCC)
flag-nl Jesper Rasch (West-Frisia)


Renners voor 2019

Het komende jaar beschikt SEG Racing Academy over vier laatstejaars beloften. Zij zijn de voornaamste renners die in aanmerking komen om de stap omhoog te maken. In drie gevallen gaat het om klimmers. De Portugees Tiago Antunes kwam over van het Spaanse Aldro, dat onder leiding staat van de gewezen teammanager Manolo Saiz. Hij kon sinds augustus al wennen aan de structuur van de Nederlandse ploeg, want hij kwam sindsdien uit als stagiair van het team. Antunes hoopt bij de formatie het laatste zetje te krijgen.

Alexander Evans werd vorig jaar tweede in de bergrit van de Herald Sun Tour – foto: Cor Vos

Datzelfde geldt voor Sven Burger. De 21-jarige Nederlander maakte als renner van Wielerploeg Groot-Amsterdam indruk in de Carpathian Couriers Race (2.2), waar hij derde werd in het eindklassement. Hij verdiende ermee een transfer naar Tirol, maar behoudens een zesde plek op het NK tijdrijden U23 kwam hij daar niet echt uit de verf. De 22-jarige Australiër Alexander Evans is de vreemde eend in de bijt. De klimmer schijnt krankzinnige powertests te hebben afgeleverd, maar hij reed nog amper koersen van naam buiten Australië. BMC nam het afgelopen najaar wel de gok en gaf hem een stagecontract.

De laatste renner die aan zijn vierde seizoen als belofte begint, is Marten Kooistra. De 21-jarige coureur uit Friesland reed een degelijk seizoen met enkele mooie uitschieters. Deceuninck-Quick Step nam hem zelfs al mee op trainingskamp. Wanneer Kooistra komend jaar een seizoen kan afleveren zoals Van den Berg het afgelopen seizoen, kan ook hij wellicht de overstap naar de WorldTour maken. Voor Antunes, Burger, Evans en Kooistra lijkt 2019 dus het jaar van do or die: in de voetsporen van Bol en co, of hebben zij net als Jan Maas nog een extra jaar nodig om de stap naar de profs te maken.

Sprinter Alberto Dainese namens SEG in de Tacx Pro Classic – foto: Cor Vos

Verder is het bij SEG Racing Academy uitkijken naar Alberto Dainese. De Italiaan is een topsprinter in wording en wist het voorbije najaar als stagiair al enkele klinkende resultaten neer te zetten. Nieuweling Kaden Groves is eveneens een sprinter en boekte op Chinese grond al drie profzeges. Jordi Meeus pakte afgelopen najaar met de Gooikse Pijl zijn eerste profoverwinning en zal in 2019 moeten bevestigen. Jesper Rasch is de Nederlandse snelle man in de selectie. In eerste instantie zal hij vooral inhoud moeten kweken.

Ide Schelling begint aan zijn derde seizoen bij de ploeg. De allrounder komt steeds beter uit de voeten en komend jaar zou het weleens ergens raak kunnen zijn voor hem. Ook is het uitkijken naar Barnabás Peák. Hij liep het voorbije najaar stage bij Quick-Step Floors. De Hongaarse kampioen bij de elite is een getalenteerde ronderenner. Tot slot zullen vele wielerfans met argusogen naar Thymen Arensman kijken. Namens de KNWU werd hij tweede in de Tour de l’Avenir. Die indrukwekkende prestatie mag hij in 2019 kracht bij zetten.

Man to watch: Thymen Arensman – foto: SEG Racing Academy


Selectie SEG Racing Academy 2019
flag-pt Tiago Antunes
flag-nl Thymen Arensman
flag-nl Sven Burger
flag-it Alberto Dainese
flag-au Alexander Evans
flag-au Kaden Groves
flag-gb Adam Hartley
flag-nl Daan Hoole
flag-nl Marten Kooistra
flag-be Jordi Meeus
flag-hu Barnabás Peák
flag-nl Jesper Rasch
flag-nl Ide Schelling
flag-gr Georgios Stavrakakis
flag-nl Minne Verboom
Totaal: 15 renners

Dit artikel delen:

7 Reacties

platteprijs 19 februari 2019 om 08:17

Hopelijk blijft er bij SEG voldoende plek voor Nederlandse talenten.

Secondant 19 februari 2019 om 08:22

Leuke ploeg met een behoorlijke lijst van renners die direct naar de WT zijn gegaan. Hebben voor mij ook een hoge fun-factor. Enige jammere is dat er dit jaar relatief weinig Nederlanders voor dit team rijden.

Dolledriesoldebroek 19 februari 2019 om 09:38

Idd jammer dat er een paar nederlanders minder rijden nu! Maar blijft toch een fantastisch mooi ploegje die alle jaren grote talenten weet af te leveren…

Wielerfan1987 19 februari 2019 om 11:33

Voor volgend jaar hebben ze wel weer een behoorlijk ruime keuze uit Nederlandse, dan 2e jaars Junioren die ze een plekje zouden kunnen geven.

Ik denk dan aan jongens als Enzo Leijnse, Axel van der Tuuk, Bodi del Grosso, Olav Kooij, Wessel Krul, Casper van Uden.

Gezien het aantal 2e en 3e jaars beloften dat de ploeg nu binnen de gelederen heeft zou er voor volgend seizoen ruimte moeten ontstaan voor aanwas vanuit de Junioren, ik denk dan zomaar dat er zeker wel 3 plekken beschilbaar zullen komen.
Het is alleen de vraag of SEG die plekken aan Nederlandse renners toewijst of aan buitenlanders

Hooivork14 19 februari 2019 om 22:41

Krul is dit jaar al belofte. Rijd voor wpga

jvh93 19 februari 2019 om 18:44

In mijn ogen een van de beste ploegen van het peloton als het gaat om opleiden. Ik verwacht komend seizoen veel van Thymen Arensman en Marten Kooistra. Hoop dat ze dit nog lang mogen blijven doen bij SEG

Ruben_ 20 februari 2019 om 00:17

Er leeft hier een verkeerd sentiment als er gedacht wordt dat SEG een nationale opleidingsploeg is. Ze richten zich op het opleiden van internationale talenten maar zijn toevallig gevestigd in Amsterdam waardoor er iets meer Nederlanders dzn buitenlanders zijn. Wen er maar aan dus dat er geen speciale focus is op Nederlandse renners ondanks het vlaggetje bij de licentie

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair