Wiebes sluit veldritcarrière niet uit: “Brand laat zien dat er mogelijkheden zijn”

donderdag 10 november 2022 om 12:31
Wiebes sluit veldritcarrière niet uit: “Brand laat zien dat er mogelijkheden zijn”

foto: Cor Vos

Lorena Wiebes is momenteel de snelste sprintster ter wereld en rijgt de successen aaneen op de weg, maar de nog altijd maar 23-jarige Nederlandse heeft ook een passie voor de cross. Zo zal ze komende vrijdag aan de start verschijnen van de Superprestigecross van Niel. En verder? “Voorlopig is het nog geen specifiek doel, maar ik wil mijn opties wel openhouden”, klinkt het.

Wiebes heeft het in een persbericht van de Superprestigecross van Niel over haar liefde voor het veldrijden. “Bij de jeugd ben ik zelfs in het veld begonnen. Tijdens de winter reed ik elke zondagochtend met mijn club, de Uithoornse WTC, een wedstrijd en tot de nieuwelingen heb ik ook nog het NK gereden. Ik was helemaal niet zo goed, maar ik vond het veel leuker dan koersen op de weg.”

Toekomst als crosser?
Bij de nieuwelingen maakte Wiebes de overstap van het veld naar de weg en dit bleek al snel de juiste keuze. Toch is ze elke week nog wel een keer te zien op de crossfiets. “Elke woensdag werk ik met mijn oude club nog een veldrittraining af. Vorig jaar reed ik al twee wedstrijden in Kortrijk en Boom, dit seizoen wil ik opnieuw een aantal crossen in mijn programma inplannen. Of ik er een toekomst in zie? Voorlopig is het nog geen specifiek doel, maar ik wil mijn opties wel openhouden. Kijk maar naar Lucinda Brand. Zij laat zien dat er mogelijkheden zijn om het veld en de weg te combineren.”

Wiebes reed ruim twee weken geleden al de Nacht van Woerden en zal vrijdag dus te zien zijn in de Superprestige van Niel. Wat verwacht de (toekomstig) renster van SD Worx van de Jaarmarktcross? “Het zou mooi zijn om wat UCI-punten te verzamelen, maar dat wordt op dit parcours niet eenvoudig. Mijn eerste doel is om me te amuseren en niet uit wedstrijd gehaald te worden. Angst voor die steile afdalingen heb ik niet. Als sprintster ben je niet snel bang, hé. Laten we vooral hopen dat de remmen het blijven doen. Dan kijk ik veel meer op tegen de looppassages. Hopelijk moeten we vrijdag dus niet te veel van de fiets springen.”

Dit artikel delen:

7 Reacties

Oblomov 10 november 2022 om 13:47

Als het haar leuk lijkt, moet ze het vooral niet laten…

Maar wat ik oprecht niet snap, en dat geldt ook voor kerels als Kooij en Jakobsen, is dat wegsprinters de baan er niet standaard bij doen.

Je ziet aan Wild, Kopecky, Cavendish, Viviani en noem maar op, dat je een realistisch uitzicht op wereldtitels en olympische medailles hebt, terwijl je als wegrenner blij mag zijn als je één keer in je carrière een parcours voor sprinters treft.

2
Maillot à Pois 10 november 2022 om 16:45

De renners die je noemt zijn allemaal opgeleid / hun wielercarrière gestart op de baan. Als je dat niet van in je jeugd gehad hebt, denk ik dat het niet makkelijk is om dat er later bij te beginnen doen.

1
Martijn Arensman 10 november 2022 om 18:26

Sprinters zijn al snel competitief als het gaat om baanwielrennen. Veel weg renners crossen graag maar niet omdat ze zich tot op het bot willen meten met de top. Ik denk dat dit voor veel wegrenners voor de baan ook geldt.
Competitie is leuk, maar met reserve en lekker onder de mensen. Weer wat anders dan op een berg zitten met een bord pasta met kaassaus. :-)

Fabio is trouwens tot aan de belofte elke winter in de cross actief geweest.

0
Alfred Issendorf 10 november 2022 om 19:32

Wanneer kunnen we Thymen in het veld verwachten? Ik kijk er er naar uit.

1
Martijn Arensman 11 november 2022 om 06:13

In de kerst en nieuwjaar periode zal hij meedoen. Welke koersen exact weet ik nog niet Alfonds.

1
Zwarte Trui 10 november 2022 om 15:54

Waar is de Voorbeschouwing op de cross van Niel?

0
Blackcanyon 11 november 2022 om 02:15

De weg en het veld combineren, nogal Wiedes.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone