WF interviewt Renshaw: “Moet slimmer zijn dan Cavendish”

maandag 12 december 2011 om 11:01

Mark Renshaw

foto: © Rudie Ottens

De Rabobank-ploeg hield zich de voorbije maanden relatief rustig op de transfermarkt. De kapitaalkrachtige bankiersformatie haalde met Mark Renshaw slechts één renner van buitenaf. De voormalige luitenant van wereldkampioen Cavendish moet in 2012 voor Rabobank als kopman massasprints gaan winnen. WielerFlits sprak met hem.

De keuze
Op 29-jarige leeftijd koos Renshaw na het uiteenvallen van de HTC-ploeg ervoor om zijn eigen weg te gaan. Waar zijn kopman Cavendish vertrok naar het Britse Sky, besloot de Australiër bij een andere ploeg voor eigen kansen te gaan rijden. Zijn keuze viel op Rabobank. “Het is een veilige sponsor en een ervaren ploeg,” verdedigt Renshaw zijn keuze. “Rabobank is één van de oudste teams in het peloton en één van de trouwste sponsoren. Ze zijn goed georganiseerd en erg professioneel. Het zag er al lang naar uit dat HTC zou stoppen. Omdat ik nog een contract voor 2012 had, was er weinig wat ik kon doen toen het team nog op zoek was. Pas toen we te horen kregen dat het team er mee op zou houden kon ik mijn opties bekijken.” Het materiaal was voor Renshaw een belangrijke factor. “Ik wilde niet naar bepaalde ploegen vanwege de fietsen waarop zij reden. Er zijn veel kleine dingen die de doorslag hebben gegeven. Ik was erg blij om op Giant en Shimano te kunnen rijden. Ik heb nog nooit op Giant gereden, maar als prof weet je wel hoe goed de fietsen zijn. ”

Versus Cavendish
Voor het eerst sinds jaren zal Renshaw in 2012 tegen zijn voormalige ploegmaat Cavendish moeten rijden. “We zullen elkaar nog in veel wedstrijden tegen komen. Waarschijnlijk voor de eerste keer in de Ronde van Qatar. Ik denk dat ik hem kan verslaan. Ik zal slimmer moeten zijn en in een betere positie moeten komen. Ik zal geluk nodig hebben, maar ik zal de kans krijgen.” Renshaw verwacht te kunnen rekenen op de steun van zijn nieuwe ploeggenoten. “Renners als van Emden, Tjallinggi zijn sterke renners. Maar ook een talent als Matti Breschel of Lars Boom, één van de grootste talenten van Nederland. We kunnen samen een goede trein vormen. We hebben met de ervaren Brown en de jonge Matthews meer goede sprinters in de ploeg. Theo Bos is één van de snelste renners. We hebben een goede groep die veel wedstrijden kan winnen.”

In navolging van HTC denkt Renshaw ook bij Rabobank een mooie trein te kunnen vormen. “Gedurende het seizoen kunnen we een mooie lead-out samenstellen. In de Tour zal dat anders zijn. Van Gesink, Kruijswijk en Mollema mag je niet verwachten dat ze in een trein gaan zitten. Bij HTC-Highroad hadden we Tony Martin, die maar al te graag plaatsnam in een trein. Er waren veel renners die goed konden klimmen, maar ook mee konden helpen in de voorbereiding van een massasprint. Bij Rabobank hebben we meer pure klimmers, daar mag je dat niet van verwachten.”

Seizoen 2012
Zijn exacte seizoensplanning moet Renshaw nog bespreken met de ploegleiding. Zelf heeft de Australiër wel al een idee over zijn ideale voorbereiding op de Tour. “Ik start mijn seizoen in de Tour Down Under. Daarna wil ik mijn titel verdedigen in Qatar, om vervolgens in Europa acclimatiseren in de Tirreno of Parijs-Nice als voorbereiding op Milaan-San Remo. Daar moest ik me tot nu toe altijd vroeg in de wegstrijd opofferen en Cavendish uit de wind houden, maar dit keer wil ik in de voorste groep eindigen. Ik wil zien of ik dat kan. Daarnaast zou ik het liefst Romandië en de Giro rijden om de vervolgens me via Zwitserland voor te bereiden op de Tour de France. Bij HTC kon ik zelf kiezen wat ik wilde rijden. Ik kreeg het vertrouwen en beschaamde dat niet. Ik weet dat deze opbouw voor mij de beste is.”

Na de Tour wachten de Olympische Spelen in Londen. “Ik wil graag de Olympische Spelen rijden, maar het zal moeilijk worden. Het probleem met Australië is dat we erg veel goede renners hebben. Door de komst van GreenEGDE is het lastig geworden. Deze situatie is in mijn nadeel. Het is alsof Theo Bos voor een buitenlandse ploeg zou rijden. Ze willen erg graag dat de kopman van GreenEDGE komt. De Australische bond is natuurlijk sterk met het team verbonden. Mijn ambitie is om sterk aan het seizoen te beginnen en het beter te doen dan de andere sprinters. Dan denk ik dat ik een goede kans heb om op de Spelen te rijden. Ik zal het beter moeten doen dan de renners van GreenEDGE, zoals Matt Goss, Leigh Howard en Allan Davis. Het wordt Rabobank versus GreenEDGE. Ik wil graag in Londen rijden, zelfs in een dienende rol. Ik denk dat ik bewezen heb daarin de beste te zijn.”

Kopmanschap
In 2012 hoopt Renshaw te kunnen presteren als kopman. “Ik heb er vertrouwen in dat ik het kan. Ik heb het er samen met mijn trainer over gehad en ik zou nooit de beslissing genomen hebben kopman te worden als ik het niet zou kunnen.” Renshaw heeft door zijn nieuwe rol zijn voorbereiding op het seizoen aangepast. “Mijn trainingen zijn veranderd, ik train nu veel explosiever. Daarnaast heb ik ook veel tijd gestoken om me mentaal voor te bereiden. In Australië heb ik veel gesproken met een sportpsycholoog over het focussen en het omgaan met de druk.”

Doelen
Zijn doelen voor 2012 heeft Renshaw al vastgesteld. “Ik heb een lijst gemaakt van dingen die ik dit jaar wil bereiken. Ik wil een etappe winnen in de Tour Down Under, een rit in de Tour en ik wil graag een dag de groen trui dragen. Natuurlijk wil ik hem graag winnen, maar ik weet hoe zwaar dat is. Vorig jaar met Cavendish was het een spel van geluk. We hadden het beste team en hadden in die drie weken zowel pech als geluk. Het was erg lastig om die puntentrui te winnen. Maar ik ga het proberen. Je kunt dan ook verwachten dat ik mee ga doen in de tussensprints. Ik heb niets te verliezen. “

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair