WF interviewt Hoogerland: “De Tour is een gekkenhuis”
donderdag 28 juni 2012 om 11:04

WF interviewt Hoogerland: “De Tour is een gekkenhuis”

foto: Sirotti

Net als zoveel andere wielrenners heeft Johnny Hoogerland een haat-liefde verhouding met de Tour de France. De rasaanvaller van Vacansoleil-DCM stelt bijna heel het jaar in teken van de drieweekse door Frankrijk. Maanden van vooruitblikken, trainen en verkennen, maar zodra hij van het startpodium rolt, hoopt hij zo snel mogelijk in Parijs te arriveren. “De Tour is een gekkenhuis. Je merkt aan alles dat dit het grootste wielerevenement op aarde is. Als klein mannetje wilde ik hier rijden. Men zegt wel eens dat je geen wielrenner bent geweest als je nooit in de Tour bent gestart. Ondanks de chaos ken ik geen wielrenner die dit wil missen. Je stelt je er op in.”

In aanloop naar de Tour de France verkoos Hoogerland een andere preparatie dan in de voorbije jaren. “Een volledig andere voorbereiding! In mei heb ik bijna niet gekoerst. In het verleden was dat een drukke periode. Door de extra rust vorige maand zou ik nu veel frisser moeten zijn. In de hoop aan het eind van het seizoen nog steeds goed te zijn, op het wereldkampioenschap en de olympische spelen. (Inmiddels is bekend geworden dat Hoogerland niet is geselecteerd voor de Olympische Spelen, red.)

foto: Sirotti

De uitgesproken Zeeuw is duidelijk over zijn ambities in de Tour. Met een etappezege zou zijn La Grande Boucle geslaagd zijn. Hoogerland: “Ik heb in het routeboek gekeken. Deze Tour zijn er vier of vijf overgangsritten. Etappes die zeker niet uitlopen op een massasprint , op die ritten moet ik mij richten.”

Vorig jaar reed Hoogerland enkele dagen in de bollentrui. Op de veel gestelde vraag of dat klassement opnieuw een target is, antwoord hij duidelijk: “Nee, ik ga voor een ritzege. Een topnotering in het bergklassement maak je in lange ontsnappingen. Als ik een etappezege opzak heb en te zijner tijd toevallig in aanmerking kom, ga ik natuurlijk mijn best doen voor de bolletjestrui.”

RIDE Magazine