Wereldwijde schorsing Valverde erg dichtbij

woensdag 12 mei 2010 om 21:06

Alejandro Valverde komt verder en verder in het nauw. Vandaag had het WADA te melden dat het agentschap erg dichtbij een tweejarige schorsing voor de Spanjaard is. WADA-advocaat Olivier Niggli zei dat het antidopingagentschap erg gefrustreerd is dat de Spanjaard nog steeds rondrijdt terwijl zijn betrokkenheid bij Operacion Puerto eigenlijk zo goed als vast staat.

Het UCI kreeg begin maart hoop doordat het CAS Valverde ongelijk gaf. De Spanjaard had namelijk een rechtzaak aangespannen omdat hij zijn schorsing in Italië onterecht vond, maar hier waren de rechters van het CAS het niet mee eens. Een tweede beslissing van het CAS, die een dezer dagen komt, zou kunnen betekenen dat Valverde’s schorsing wereldwijd wordt gemaakt.

Niggli is echter bang de schorsing dan met terugwerkende kracht wordt ingevoerd, dat zou dus betekenen dat hij in mei 2011 al weer zou kunnen koersen aangezien zijn Italiaanse schorsing dateert van mei 2010. “Dit is het grootste risico dat we lopen met deze affaire,” zei Niggli, juridisch directeur van het WADA. “Deze affaire is frustrerend. Het is ondraaglijk om toe te zien hoe Valverde de Ronde van Romandië wint, terwijl hij in Italië niet eens mag koersen. We hebben een bevestiging van het CAS dat er bloed van hem is gevonden met hierin EPO. Dat bevestigt dat hij een zwendelaar is. En ondanks dit alles, blijft hij verder koersen.”

“Maar we volgen deze zaak erg goed en respecteren ook alle procedures. We wachten nu tot we kunnen optreden. Na jaren van frustatie en procedures, die het WADA meer dan een half miljoen dollars hebben gekost, kan het CAS Valverde nu eindelijk definitief van zijn fiets halen. In de tussentijd heeft Valverde telkens financiëel voordeel uit de sport gehaald en dit geld zal helaas nooit worden terugbetaald,” aldus Niggli.

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone