Wereldkampioen Alaphilippe geeft fout in sprint toe: “Maar deed het niet met opzet”

zondag 4 oktober 2020 om 18:48
Wereldkampioen Alaphilippe geeft fout in sprint toe: “Maar deed het niet met opzet”

foto: Cor Vos

Update

Julian Alaphilippe is door de wedstrijdjury teruggezet in de uitslag van Luik-Bastenaken-Luik. De wereldkampioen maakte in de sprint van een groepje van vijf een ongeoorloofde manoeuvre. Hij is daardoor gedeklasseerd naar de vijfde plaats.

Even dacht Alaphilippe met Luik-Bastenaken-Luik zijn eerste wedstrijd als wereldkampioen te winnen. De Fransman van Deceuninck-Quick-Step kwam echter van een koude kermis thuis. Hij juichte te vroeg en zag Primož Roglič hem nog passeren op de streep, waarna hij ook nog teruggezet werd in de uitslag.

Zijn tweede plaats werd door de jury omgezet in een vijfde plek, de laatste plaats van de kopgroep. Marc Hirschi, die van de rare sprint van Alaphilippe de meeste hinder had, werd daardoor tweede. Tadej Pogačar mocht alsnog het podium op als nummer drie. Matej Mohoric eindigde door de straf van Alaphilippe als vierde. (4 oktober, 17.22 uur)


Update 18.48 uur – Alaphilippe biedt excuses aan voor foute sprint

“Ik begon mijn sprint op 200 meter van de meet, maar toen heb ik een fout gemaakt”, geeft hij toe. “Daar ben ik volledig verantwoordelijk voor. Ik weet dat mijn manoeuvre een probleem veroorzaakte voor de andere renners en daar bied ik mijn excuses voor aan. Ik wil benadrukken dat ik het niet met opzet deed. Ik accepteer de beslissing van de jury en alles wat ik nu kan doen is focussen op de volgende wedstrijden.”

“Ik voelde mij goed vandaag en wilde een mooie wedstrijd rijden”, blikt Alaphilippe terug. “Ik koos de aanval op het steilste deel van de Roche-aux-Faucons en maakte daar een selectie. Daarna werkten we goed samen en hielden we onze voorsprong vast. Daarom kreeg ik vertrouwen voor de laatste kilometer…” (4 oktober, 18.48 uur)

Laatste kilometer:

Dit artikel delen:

126 Reacties

zacht 4 oktober 2020 om 19:28

25 punten voor MvdP en zijn ploeg, dat is het voornaamste verschil tussen terugzetten naar p5 en DSQ.
Dat Ala hier nog 225 punten pakt maakt voor hem en zijn ploeg niet heel veel uit, maar voor de ploeg van MvdP kunnen de punten het verschil zijn m.b.t. wel of geen startrechten in grote koersen volgend jaar.
Alleen al daarom zou naar mijn mening een DSQ gepast zijn.

Romāns Vainšteins 4 oktober 2020 om 19:50

Zo redenerend kun je wel bezig blijven. Waarom gaat MvdP niet ipv Mohoric, kost zijn team startrecht in alle grote koersen !

Cochise 4 oktober 2020 om 19:53

Wat heeft mvdp te maken met de groep die 20″ voor hem sprint?
Iedereen die “gehinderd” werd schuift een plaats op, dus eerlijk genoeg toch?

Fast Freddy 4 oktober 2020 om 20:01

Barguil schuift ook een plekkie op, dus heel veel schelen doet het niet…

roeleur 4 oktober 2020 om 19:35

Sturen à la Philippe. Een cursus manouvreren in de groep als taakstraf van Patrick.

Michelangelo 4 oktober 2020 om 20:16

Overigens ook geen sterke reactie van Wilfried Peeters over de declassering van Alaphillipe.
Ipv ronduit te zeggen dat de declassering terecht was, komt hij niet verder dan “tja, het is een beslissing van de jury” en “twee weken terug op het WK bij de vrouwen kon het wel”.

Ik wacht nu eigenlijk nog met spanning op de reactie van nonkel Patrick. Wat zal die trots zijn!

Navardauskas 4 oktober 2020 om 20:25

Ha ja, uiteindelijk hebben ze Longo gespaard omdat ze dan op dezelfde plek was geeindigd. Als laatste van die groep van 2. Dus dat is dan best consistent.

Lex 4 oktober 2020 om 20:25

Levevre hoor je nu niet. zijn ploeg doet nooig iets. En die huichelaar alavizwiep kijkt nog om op tijd een kwak te geven. ze hadden hem dsq moeten geven. dan leert ie dat zwalken wel af.

Domestique 4 oktober 2020 om 20:35

Welke ploegleider gaat zelf proactief tweetjes zitten sturen om zijn eigen renner te veroordelen?

Zo vreemd is het niet dat je hem enkel hoort als het is om zijn renners te verdedigen. Hij komt (bijna als een vader en met dezelfde subjectiviteit) op voor zijn renners, het is geen onafhankelijke commissaris ofzo.

harryjohan71 4 oktober 2020 om 20:54

Je had Lefevere alleen gehoord als hij van mening is dat zijn ploeg onrecht is aangedaan door deze DSQ.

Jacco van Stierop 4 oktober 2020 om 21:20

Goed dat hij zijn excuses maakt en hopelijk dringt het bij hem door dat zijn geslinger niet alleen hinderlijk is voor zijn collega’s maar ook voor hemzelf.
Ook als Alaphilippe alleen fietst slingert hij behoorlijk, waarschijnlijk een uiting van nervositeit en aangeboren stuipen. Vermoed bij hem weinig boze opzet, maar het is misschien wel eens goed dat hij wordt bestraft nadat hij al het deksel op de neus had gekregen.
Moet terugdenken aan Parijs- Roubaix toen Sagan op de kasseistroken slingerend zich wilde ontdoen van Dillier, vond diens acties eigenlijk een stuk opzettelijker, dus gemener.
Reacties van Hirschi en Pogačar trouwens erg volwassen.

Julian Bijkerk 4 oktober 2020 om 21:51

Als echte Alaphilippe fan vind ik deze beslissing terecht ik moest gelijk terug denken aan Fabio dat ging natuurlijk een stuk sneller, was daardoor nog gevaarlijker en had grotere gevolgen, daardoor vind ik het terecht dat de UCI hier als het ware voor affluit.

Minne 4 oktober 2020 om 21:58

Hij maakt een fout (gelukkig zonder erg, en niet in bv een massasprint). Wordt bestraft. Geeft de fout toe (als wereldkampioen zijnde).

Positief bekijken. Ik vind het alleszins een stap in de goede richting naar properdere spints. Volgens het boekje kunnen ze in de praktijk nooit worden, maar die extreme zwiepers moeten er uit.

Hoe meer van deze gevallen kordaat worden bestraft. En hoe meer renners mea culpa slaan, hoe beter.

harryjohan71 4 oktober 2020 om 22:17

Fout toegeven heeft niets te maken met of je wel of niet wereldkampioen bent. Als hij eerlijk was geweest had hij gezegd dat hij bewust naar links ging/ ver van zijn lijn afweek, omdat hij Hirschi langszij zag komen.

xistnc 4 oktober 2020 om 22:32

Hoezo niet in een massasprint? Kijk de finish van de 7e etappe van afgelopen Tour nog even terug.

Koffiemolen 4 oktober 2020 om 23:44

Wat een onzin statement. Hij kijkt naar links, ziet ze daar komen en stuurt dan naar links. Natuurlijk is dat met opzet.
Beetje jammer, want zijn statement begint goed, maar als je daarna gaat liegen zijn excuses niets waard.

sonnierol 5 oktober 2020 om 00:16

Waar blijft Lefevre nu , eerst knalt ie naar rechts en dan naar links , het was 2 keer , niet 1 keer . Als ze vallen was het anders geweest , gewoon terugzetten en niet teveel erover zeuren , recht uit sprinten gaat gewoon niet lukken vooral niet met die lichte fietsen . Alleen Patrick horen we nu niet , want nu was het zijn Flipje

reusjen 5 oktober 2020 om 01:47

Huh? Met een lichte fiets kun je niet recht sprinten? Waar denk je dat het door komt dan, wind? Beweging in het kader? Ik heb een licht karretje in de schuur staan, die gaat gewoon rechtdoor. Bovendien zijn er anderen die het wel kunnen.

ddjong67 5 oktober 2020 om 07:23

@romain, ik raak positief verrast door je opmerkingen de laatste tijd … ik meen me te herinneren dat in het verleden je ook best scherpe ongenuanceerde uitspraken deed, maar de laatste tijd kan ik er zeker inkomen wat je zegt …

@allewielerflitsers .. volgens mij is er een jury en moet de wielerflitser zo volwassen worden dat we niet proberen het vuurtje op te stoken, maar te blussen. In het leven worden in emoties uitspraken gedaan waarvan je later denkt.. hmmm dat had ik niet moeten doen…

Nog steeds geldt volgens mij : Spreken is zilver, zwijgen is goud. En als je echt valt over het gedrag van iemand, stuur die persoon dan een persoonlijk briefje (1:1) ipv op social media breedspraaks rechtspraak te gaan doen…..

Klein Verzet 5 oktober 2020 om 11:18

Het meningenveld overziend schrijf ik op: Alafizwiep van Kwakstep is een wielrenner met een psychomotorisch mankement dat zich vooral onder hoogspanning openbaart, en met een beetje conditionering kan hij nog wel worden genezen.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair