Weekendinterview: Mike Teunissen
zondag 17 augustus 2014 om 09:00

Weekendinterview: Mike Teunissen

Nederlands toptalent Mike Teunissen maakt na dit seizoen de overstap van het Rabobank Development Team naar de WorldTour. De in Ysselsteyn geboren renner heeft naar eigen zeggen een aantal aanbiedingen van allerlei ploegen op zak, maar kiest voor een Nederlandse WorldTour-ploeg. “Belkin en Giant-Shimano hebben op dit moment mijn voorkeur”, verklapt Teunissen in het Weekendinterview.

Hij is de eerste Nederlandse renner dit jaar die de overstap maakt van een opleidingsploeg naar het hoogste niveau. Vorig jaar stapten Daan Olivier (Giant-Shimano), Dylan van Baarle (Garmin-Sharp) en Nick van der Lijke (Belkin) ook al over naar de WorldTour en maakte Marco Minnaard in 2014 zijn profdebuut voor Wanty-Groupe Gobert.

Het Rabobank Development Team maakte vorige week haar selectie bekend voor 2015. In de ploeg is een plek vrijgehouden voor Teunissen, indien hij geen profploeg vindt voor het komende seizoen. De winnaar van Parijs-Roubaix U23 is daar geen moment van uit gegaan: “Ik moet zeggen dat het me aardig is meegevallen in de moeilijke tijden (vier weken geleden was er voor 2015 geen enkele Nederlandse ploeg op de twee hoogste niveaus actief, red.) die er toch aan zaten te komen. Ik heb me eigenlijk nooit zorgen hoeven maken. Ik wist al vrij snel dat ik een aantal opties achter de hand had. Dat betaalt zich nu uit in concrete aanbiedingen. Bij een aantal zal ik goed passen, denk ik.”

Ik ben nog altijd redelijk jong en wil niet gelijk in het diepe gegooid worden

“Het is natuurlijk maar de vraag in hoeverre je dingen kunt eisen als neo-prof”, antwoordt Teunissen op de vraag wat voor hem prioriteiten zijn bij het tekenen van een contract. “Toch denk ik dat ik iemand ben voor het voorjaar en dus vind ik het belangrijk wat een ploeg met mij van plan is tijdens dat gedeelte van het seizoen. Daarnaast doet het er voor mij ook toe wat een ploeg te bieden heeft op basis van begeleiding. Ik ben nog altijd redelijk jong en wil niet gelijk in het diepe gegooid worden. Daarom ben ik ook benieuwd op wat voor manier die ploegen met mij door willen groeien de volgende jaren. Dat zijn wel een paar facetten die belangrijk voor me zijn, om zo een hele mooie carrière uit te bouwen.”

“Het is voor mij heel moeilijk om heel concreet dingen te eisen. Ik kom pas net kijken”, gaat de bijna 22-jarige coureur verder. “Maar het is wel zo dat de ene ploeg daar wat makkelijker mee omgaat dan de andere. Dat spel is nu bezig. Daar luister ik naar en op basis van al die afwegingen moet ik straks gaan beslissen. Dat komt wel goed, daar twijfel ik niet aan. Maar bij de een zal mijn gevoel toch net iets beter zijn dan bij de ander.”

Aan de hand van de persoonlijke voorkeuren van Teunissen, komt al snel naar voren dat hij het liefst naar Belkin of Giant-Shimano trekt. “Ja, het is wel duidelijk dat die ploegen het beste bij mij passen. Of buitenlandse ploegen zich ook bij mij gemeld hebben? Een aantal teams hebben inderdaad hun interesse kenbaar gemaakt. De vraag is wat zij kunnen bieden op basis van onder meer de begeleiding. Op basis van die opvatting geef ik op dit moment de voorkeur aan een Nederlandse WorldTour-ploeg. Welk team het uiteindelijk wordt, ga ik de komende weken beslissen.”

Optie-Roompot en crossambities
Woensdag werd in Breda Roompot Vakanties gepresenteerd als naamgever van het Orange Cycling Team. Volgens Teunissen is het mooi dat er weer een Nederlandse ProContinentale ploeg is, maar mikt hij zelf op een team van het hoogste niveau: “De optie-Orange Cycling is er zeker. Alleen moet ik zeggen dat de WorldTour wel mijn voorkeur heeft. Ik denk dat ik het niveau aan kan en voel ook niet echt de behoefte om een tussenstap of tussenjaar in te lassen. Maar het is natuurlijk wel een heel mooi initiatief voor jongens die een beetje tussen wal en schip zijn geraakt. Ik schat mezelf echter iets hoger in dan die renners en denk dat ik op een hoger niveau kan en mag acteren. Daarom denk ik dat ik de stap naar de WorldTour kan maken en niet nog per se een tussenjaar hoef in te lassen.”

Ik zou graag nog een aantal crossen willen doen, maar ik denk niet dat het langer mogelijk is om het beide voluit te doen.

Met een overstap naar de WorldTour lijkt er een einde te komen aan de veldritcarrière van de Rabobank Development-renner. “Niet definitief”, klinkt het na een moment van vertwijfeling. “Ik denk wel dat mijn focus meer op de weg komt te liggen. Ik heb het afgelopen jaar gemerkt dat ik op de weg het nodige kan bereiken. Dat is altijd samen gegaan met een niet specifieke voorbereiding met het crossen, niet zoals alle andere wegrenners zich klaarstomen voor het nieuwe seizoen. Ik voel dat er nog veel marge inzit. Daarom zou ik me graag eens, zeker op het hoogste niveau, voorbereiden zoals een ieder ander dat doet om te kijken hoe ver ik dan kan komen. Ik zou graag nog een aantal crossen willen doen, maar ik denk niet dat het langer mogelijk is om het beide voluit te doen. Het lukt gewoon niet om de hele winter top te zijn in het veld en richting eind maart weer te pieken tijdens de voorjaarsklassiekers.”

De beloften-wereldkampioen veldrijden van Louisville (2013) sluit niet uit dat hij dit crossseizoen actief zal zijn. “Dat moet ik nog bespreken met Rabobank. Het ligt er natuurlijk ook aan wat de aankomende ploeg daarvan denkt. Als er tijd en ruimte voor is, zou ik graag nog een aantal weken van het veldritseizoen meemaken. Ik doe het graag en het is een mooie manier om afscheid te nemen van de ploeg die me toch vier jaar lang gesteund heeft. Het is een optie die we zeker nog gaan bespreken en ik denk dat je me nog wel terugziet in het veld komende winter.”

Doelen voor 2015
Teunissen zal zijn oranje-witte kledij van Rabobank komend seizoen naar alle waarschijnlijkheid inruilen voor het wit-zwarte tricot van Giant-Shimano of het nog te ontwerpen tenue van Lotto-Brandloyalty. “Het gaat vooral een leerjaar zijn”, blikt hij vooruit. “Het zou mooi zijn als ik al kan proeven van het grote werk, aan de grotere voorjaarsklassiekers bijvoorbeeld. Ik denk dat daar namelijk mijn toekomst ligt en het goed is voor een jonge renner om daar vroeg in je carrière al eens te rijden. En het hoeven echt niet alle voorjaarsklassiekers te zijn, maar een paar zou ik wel mooi vinden. Daar zou ik dan vooral de kopmannen bij kunnen staan en ervaring opdoen.”

Teunissen rijdt niet alleen vlot over de kasseien. Hij beschikt ook over een goede proloog, waardoor hij kan scoren in de kleinere rittenkoersen. “In wedstrijden als de Tour de l’Ain, Boucles de Mayenne en de Ster ZLM Toer is dat een extra kwaliteit. Als je namelijk een goede proloog rijdt, sta je automatisch goed in het klassement. In dat soort wedstrijden kan ik, als we niet met een topploeg rijden, me ook laten zien. Ik ga niet van de daken schreeuwen dat dat volgend jaar al voor de overwinning gaat zijn, maar ik wil me wel zo veel mogelijk tonen. Ik vind het nu ook mooi om aanvallend te koersen en dat zal ik ook bij de profs proberen. Ik wil graag laten zien wie Mike Teunissen is en dat het grote publiek me leert kennen.”

De afgelopen jaren heb ik op de weg altijd iemand gehad aan wie ik me kon optrekken en dat is me wel goed bevallen.

Teunissen was het afgelopen jaar één van de belangrijke pionnen bij zijn ploeg, samen met Bert-Jan Lindeman die ook op het punt staat om opnieuw een profcontract te tekenen. Volgend seizoen schikt Teunissen zich weer met alle plezier in een minder verantwoordelijke rol. “Ik ben iemand die nog veel kan leren. Ik vind het dan ook prettig wanneer de druk van een ploeg niet bij mij ligt. De afgelopen jaren heb ik op de weg altijd iemand gehad aan wie ik me kon optrekken en dat is me wel goed bevallen.”

“Van de speerpunten van een team kan ik dus nog veel opsteken en op die manier hoop ik door te groeien tot een dragende renner binnen een ploeg. Dat zou het mooiste zijn. Maar als ik af en toe mijn kans krijg en die op een goede manier kan pakken, is dat mooi meegenomen. Ik moet de komende maanden en jaren nog wel een aantal stappen maken, maar het is mijn doel om vroeg of laat zelf de rol van kopman op me te nemen.”

Het liefst wil Teunissen zijn transfer zo snel mogelijk afronden, maar hij verwacht deze vanwege de koersdrukte pas na de Tour de l’Avenir bekend te kunnen maken. “Het is voor mij nu zaak om al die aanbiedingen naast elkaar te leggen en met de mensen om mij heen te beslissen wat voor mij de beste stap is. Daarna hak ik de knoop definitief door.”

RIDE Magazine