‘Wedstrijden Flanders Classics ook in 2021 zonder toeschouwers’

woensdag 2 december 2020 om 08:39
‘Wedstrijden Flanders Classics ook in 2021 zonder toeschouwers’

foto: Cor Vos

Flanders Classics bereidt zich andermaal vooor op een Ronde van Vlaanderen zonder publiek. Dat zegt CEO Tomas Van Den Spiegel in De Morgen.


Geen fans langs het parcours van Vlaanderens Mooiste en alle andere wedstrijden van Flanders Classics: het was afgelopen najaar een vreemde gewaarwording. Velen hoopten dat dit eenmalig zou zijn, zeker nu de ontwikkeling van diverse vaccins de goede kant op lijkt te gaan. Maar Van Den Spiegel drukt alle hoop de kop in. “Er komt geen publiek”, benadrukt hij.

Dit geldt voor alle voorjaarskoersen van Flanders Classics, dus ook de Omloop Het Nieuwsblad, Gent-Wevelgem, Dwars Door Vlaanderen, de Scheldeprijs en de Brabantse Pijl. “Het is gebleken dat je wielerwedstrijden zonder publiek kunt laten plaatsvinden. Natuurlijk zou ik liever zien dat Wout van Aert en Mathieu van der Poel door een mensenzee de Oude Kwaremont zij aan zij naar boven rijden”, zegt Van Den Spiegel. “Dat zal ook in 2021 helaas niet het geval zijn.”

“Kunnen dit nog één keer doen”
“Het is niet in ons opgekomen om de Omloop, Gent-Wevelgem of de Ronde dan maar niet te organiseren.” Van Den Spiegel geeft wel aan dat Flanders Classics nog slechts één keer haar wedstrijden zonder publiek kan organiseren. “We kunnen dit nog één keer doen, daarna kan het echt niet meer.” Als het aan hem ligt krijgen we in 2022 dus weer mensenmassa’s op de Vlaamse hellingen.

Dit artikel delen:

18 Reacties

FDJ 2 december 2020 om 09:35

Prima om met dit scenario rekening te houden, maar we weten niet hoe de wereld er in maart/april voor zal staan. Dus om dit nu al zo stellig te roepen…

0
Mac-S 2 december 2020 om 10:06

In maart/april is hooguit 10% van de bevolking ingeënt, dat kun je nu al wel voorspellen. En het virus zal ook niet zomaar verdwijnen.
Dus de wereld zal er tegen die tijd ongeveer net zo uitzien als nu behalve dat er weer blaadjes aan de bomen beginnen te groeien.
Lijkt me heel goed om nu al duidelijk te maken dat je geen publiek verwacht te kunnen toelaten.

0
FDJ 2 december 2020 om 10:11

10% maar? Ik heb het Belgische vaccinatie programma niet gelezen, maar dat is extreem weinig. Hier wordt geschat op 3.5 miljoen mensen in het eerste kwartaal. Dat is ongeveer 20% van de bevolking.

0
doorak 2 december 2020 om 13:28

Maart /April zal niet erg veel afwijken van huidige tijd.
De eerste batch, aantallen van welke fabriant dan ook, daarmee kan men beperkt deel bevolking vaccineren. Men heeft 2 x een dosis nodig bij aantal vaccins wat nu binnenkort mogelijk ingezet wordt. Daarbij hebben veel landen her en der aantallen gereserveerd, “aanbetaald”.
Aanvankelijk is er nog niet veel productie bij meerdere fabrikanten en moeten deze batches over de wereld verdeeld worden bij diegene die reeds ” reserveerden” zoals oo, de EU dit deed voormhaar leden.
Vrijwel overal begint men met de kwetsbaren, ouderen, verpleegkundigen en zorgpersoneel.
Bovendien is men niet direct na tweede vaccinatie immuum.
Duitsland bijvoorbeeld gaf 2 weken geleden al aan te starten met inrichten vaccinatie locaties klaar voor start 15 december. En pas medio 2022 en dan moet alles meezitten zou men de hele Duitse bevolking pas gevaccineerd kunnen hebben.
https://www.hln.be/binnenland/vaccineren-van-belgen-wordt-huzarenstuk-organiseer-het-best-per-arrondissement-of-per-huisartsenwachtpost~ac13a515/

Kortom, lijkt mij niet dat tijdens RVV met publiek al mogelijk is.

0
Paul81 2 december 2020 om 10:37

Beter nu roepen dat niets mag en straks misschien toch iets losser dan andersom..

0
Onie 2 december 2020 om 10:57

Ik kan mij voorstellen dat misschien over een paar maanden er wel wat georganiseerd kan worden in een gecontroleerde omgeving. Dat wil zeggen een VIP-ruimte (daar zit immers het geld), met controle vooraf en wat ruimer opgezet.

Zal dan alleen wel lastiger worden om parcours toeschouwervrij te houden terwijl er wel VIPs worden toegelaten.

0
Wheely 2 december 2020 om 12:06

Dit lijkt mij een heel “fout” idee. Laten ze maar duidelijkheid scheppen. Nog even volhouden en 2022 weer volop feest voor iedereen.

0
Gala 2 december 2020 om 11:21

Van mij mogen ze afgelasten. Geen triestige boel meer zoals in oktober jl.

0
Peetvader 2 december 2020 om 12:57

Euh nee. De koers zelf vanop TV volgen was nog steeds uitermate interessant.
Liever dit dan geen koers. Ik denk dat de meeste wielerliefhebbers er zo wel over denken.

0
Shinzawai 2 december 2020 om 11:40

Logische en verstandige keuze, in 2022 weer terug naar normaal.

0
Frank V 2 december 2020 om 12:52

Nou, voor mij heeft dit lang genoeg geduurd hoor. Wanneer de meest kwetsbare groep ingeënt is moeten die draconische maatregelen van de baan. Natuurlijk, afstand bewaren en drukte vermijden waar dat kan, wie zich ziek voelt blijft thuis, handen ontsmetten. Maar je kan de evenmenten/horeca en de jonge mensen, noch de oude mensen niet 2 jaar van hun leven afpakken.

0
Shinzawai 2 december 2020 om 13:09

@Frank V:
Tijdens deze koersen is een grote meerderheid van de bevolking nog niet gevaccineerd, begrijpelijk dus dat Flanders Classics het zekere voor het onzekere neemt i.p.v. last minute aanpassingen te moeten doen of zelfs koersen schrappen. Ik verwacht dat we vanaf de zomer weer vrij normaal kunnen leven. Daarnaast staat het organiseren van een wielerkoers zonder publiek nog niet direct gelijk aan mensen 2 jaar van hun leven afpakken… laten we vooral blij zijn dat er deze manier toch gekoerst kan worden.

0
doorak 2 december 2020 om 19:05

FrankV. Vooral niet veel nadenken maar lekker kort door de bocht. Voorlopig is helemaal nog lang niet vast te stellen welk eem realitief klein deel van de bevolking tegen die tijd gevaccineerd is.
Spreken over twee jaar van het leven afpakken is ronduit triest, pure millennial rubber tegel praat. Nooit iets echt iets ernstigs meegemaakt of grote tegenslag. Die types die al snel spreken over jaar(en) van het leven kwijt zijn. Get a live.

0
Arie den Blanken 2 december 2020 om 19:46

Doorak: +1

0
Romāns Vainšteins 2 december 2020 om 13:24

Laat ze dan aub die ronde esthetisch aanpakken want zonder publiek werd nog even kraakhelder hoe gruwelijk saai het er allemaal uitziet. Groundhoggen over de kasseitjes. Vooral in de finale afgelopen editie waarbij je alle tijd gegund werd om de omgeving eens kritisch en op je gemak te bekijken werd dat duidelijk. Vlaanderen verdient (muur!muur!muur!) beter dan dit.

0
koos1 2 december 2020 om 13:38

Prima om nu al te kijken naar het organiseren van koersen zonder publiek. Zeker voor het voorjaar zal de kans heel klein zijn voor veel publiek.
Laten we hopen dat er snel wat (beperkt) publiek mag komen kijken, dat is dan snel genoeg te regelen.

0
Arie den Blanken 2 december 2020 om 18:09

Wielerkoersen zonder publiek langs de weg voor altijd is nog beter. Nergens zie het beter dan op TV. Toeschouwers langs de weg leveren voor het businessmodel voor het wielrennen toch niets op. Alleen overlast. VIPS renderen wel , dus die wel zo snel mogelijk weer faciliteren.

0
Deel Koeper 2 december 2020 om 20:35

Ik zou gewoon al rekening houden met wederom een heel jaar zonder toeschouwers en dat de veldritten van 2021/2022 de eerste zijn waar er een kans is op een relatieve terugkeer naar normaal.

Het dagelijkse leven zal hopelijk iets sneller terugkeren naar een normalere status (of iets wat in de buurt komt), maar massa-evenementen zie ik pas in 2022 terugkeren, dat moet gradueel gebeuren. Van een situatie waarbij je nauwelijks 2 of 3 personen mag zien naar terug met 50.000 op een hoop gaan staan… daar gaat wel wat meer tijd over.

Grote koersen zonder publiek. OS en EK voetbal gaan door, maar zonder publiek (of zeker niet in volle stadiums). Grote festivals komen er volgens mij ook in 2021 niet.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone