Wat verdient een profrenner?
woensdag 14 april 2010 om 12:01

Wat verdient een profrenner?

Vroeger was de wielersport een sport die beoefend werd door wielerliefhebbers die winnen boven alles zetten, aangezien ze reden voor een hongerloontje. Tegenwoordig is het anders gesteld met de renners. De grote mannen van het peloton verdienen vooral veel aan salaris en sponsordeals.

De toppers in het professionele peloton zijn de absolute grootverdieners. Tom Boonen, die dit voorjaar zich twee keer liet verschalken door Fabian Cancellara, ziet jaarlijks zijn banksaldo met één miljoen euro toenemen. Het gemiddelde jaarsalaris van een ProTour-renner is 136.000 euro. Maar het gemiddelde wordt flink omhoog gehaald door de kopmannen binnen de ploegen. Veel renners moeten het doen met het minimumloon van 30.000 euro per jaar. Een Continentale-prof moet het hele seizoen rijden voor gemiddeld een schamele 27.000 euro.

Wat los van het jaarsalaris staat, is het prijzengeld dat gewonnen kan worden door de renners. De UCI heeft het prijzengeld voor het seizoen begon vastgesteld. Cancellara, die oppermachtig was in Vlaanders Mooiste en in de Hel van het Noorden, kan 20.000 euro bijschrijven voor elke klassieker. Het prijzengeld staat in de schaduw van wat de winnaar van de Ronde van Frankrijk overhandigt krijgt. De renner die na de Champs-Élysées de gele trui aan mag trekken ontvangt een cheque van 450.000 euro. De winnaar van het algemeen klassement in de Giro en Vuelta krijgt 375.000 euro als trofee.

Plaatje

RIDE Magazine