Wat extra zelfdiscipline van het wielerpubliek zal geen overbodige luxe zijn

Door , maandag 6 juli 2020 om 17:30
Wat extra zelfdiscipline van het wielerpubliek zal geen overbodige luxe zijn

© Cor Vos

Het eerste post-corona koersweekend in België zit erop.  Zaterdag werd het enthousiasme gefnuikt nadat het noodlot de jonge belofte Niels De Vriendt trof. 24 uur later trok het peloton zich weer in gang in Rotselaar. Met na afloop één conclusie: het wordt niet evident voor het wielerpubliek om het Covid19-protocol te respecteren. Als dat maar goed afloopt…

Aan Victor Campenaerts weet je wat je hebt. Of hij zich – coronagewijs – comfortabel en veilig genoeg voelde, vroegen we hem een kwartier voor de start van de GP Vermarc. Een tafel tussen renner en journalisten is prima, antwoordde Victor. En een mondmasker maakt wel degelijk een verschil. Maar… ik vind jou toch iets te dicht bij mij staan, als ik eerlijk mag zijn. Waarna ik prompt een extra halve meter afstand nam.

Bovendien wees een collega-journalist me er achteraf nog op dat ik bij het stellen van mijn vraag onbewust mijn mondmasker wat naar beneden had geschoven. Ouch! Ik ben sowieso al niet diegene met de allerbeste articulatie en met dat mondmasker krijg ik af en toe het gevoel nog minder verstaanbaar te zijn. Domme actie, uiteraard. Mea culpa. Maar het verhaal achter deze kleine anekdote is dat het voor ons allemaal wennen is aan de nieuwe omstandigheden.

En dat is ook wat opviel bij het talrijk opgekomen publiek, zondagnamiddag. Anderhalve meter afstand bewaren, dat lukte op de meeste delen van het parcours best vlot. Maar in de zones met cafés en op de hellingen was van de gevraagde social distancing absoluut geen sprake. Vooral op de Middelberg was het een drukte van jewelste. Mondmaskers? Die zijn in Rotselaar en omgeving duidelijk nog niet uitgedeeld.

Het zou niet fair zijn om een steen naar de organisatoren te werpen. In de start- en finishzone golden wel degelijk strenge maatregelen en werd er streng op toegezien dat ze werden nageleefd. Toeschouwers die door de velden alsnog de finishzone probeerden te bereiken, werden door de politie tegengehouden. En aan de voet van de bewuste Middelberg deden ook de stewards wat van hen werd verlangd: het parcours voor het publiek afsluiten op momenten dat het té druk werd. Al had dat misschien wel iets eerder gekund.

Interviewzone aan de finish; de media – mét mondmasker – houdt afstand – foto Cor Vos

Maar dat ze fans die de anderhalve meter afstand niet respecteren, uit elkaar drijven, mag je van de organisatie niet verwachten. En mondmaskers zijn in België aangeraden, maar niet verplicht. Dus kan alleen maar gerekend worden op de (zelf)discipline van het publiek. Maar die is er vooralsnog niet. Overheerst de drang naar de koers? Vindt de wielerliefhebber de geldende maatregelen flauwekul? Of is het nonchalance en moeten we met z’n allen nog aan wennen aan de maatregelen? Wellicht een combinatie van dit alles.

Ik ben geen viroloog, dus kan en wil ik me absoluut niet uitspreken of dit op termijn gevolgen van welke aard ook zal hebben. Maar wat ik wel weet is dat wat meer zelfdiscipline van de wielerfan geen overbodige luxe zal zijn. Twee maanden geleden werd nog gepraat over wielerwedstrijden zonder publiek. Zo ver is het vandaag (nog) niet gekomen. Daar zijn we blij om. Maar het zou zonde zijn als straks tijdens de Tour of de klassiekers, waar een veelvoud aan toeschouwers verwacht wordt, de hellingen wél voor het publiek worden afgesloten omdat de regels onvoldoende gerespecteerd zijn, of omdat het coronavirus woekert.

Afsluiten doe ik met een laatste quote van Victor Campenaerts. Bjarne, een vriend van mij, heeft hier in de buurt een fietsenwinkel en heeft een scherm geplaatst, vertelt de renner van NTT Pro Cycling. Het blijkt indrukwekkend te zijn hoeveel speeksel tegen het einde van de dag op dat ding hangt, terwijl overdag nochtans niemand echt tegen dat scherm plakt… Misschien is het dragen van een mondmasker op drukke plaatsen echt geen slecht idee. Vocsnor gaf alvast het goede voorbeeld en liet er voor de wedstrijd 150 uitdelen.

De publieksvrije aankomstzone – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

59 Reacties

Romāns Vainšteins 6 juli 2020 om 08:55

Binnen niet al te lange tijd zullen we ons dit herinneren als de bizarre periode dat we hier en daar mondmaskertjes vastbonden en een beetje stroef poogden soortgenoten op 1,5 meter afstand te houden. En met terugwerkende kracht ook lachen om hoe we in godsnaam dachten dit vol te kunnen houden en om dat het geen reet verschil maakte mbt besmettingen ontlopen.

Sephiroth 6 juli 2020 om 09:59

Geen reet verschil, sorry RV, kan je dat wetenschappelijk onderbouwen?

de 1.5m is de kern van het beheersen volgens vele wetenschappelijke publicaties. goede ventilatie is een tweede en mondkapjes vangen zeker een deel af. Daarnaast je groep van contacten klein houden. het zijn allemaal delen die prima door te voeren zijn. Juist posts zoals die van jou dragen bij aan de verslechtering van de situatie.

Mondkapjes krijgen ze in andere landen prima voor elkaar, afstand houden zit er in zat kulturen ook in gebakken, dus dat is allemaal niet onmenselijk of onmogelijk.

FDJ 6 juli 2020 om 11:21

@Vincenzo Aërosolen zijn heel belangrijk in de verspreiding en compleet onderschat door het RIVM en de regering, maar de grote druppels zijn ook wel degelijk een verspreider.

vincenzo 6 juli 2020 om 11:26

Het artikel in het AD eindigt als volgt:
Bluyssen besluit met een hartenkreet. ,,Wij zeggen niet dat besmettingen alleen via aerosols plaatsvinden. Ook grote druppels en direct contact spelen een rol. Maar accepteer nou gewoon dat er een derde route is: via de lucht. Als we weer met honderden mensen in een ruimte samen willen komen, moeten we daar echt rekening mee houden.”

En ter relativering: https://www.youtube.com/watch?v=zvqoQn7R-pE

Turtlehead 6 juli 2020 om 11:35

@RomanV: ik voel met je mee. We zijn er klaar mee cq. kunnen het maar moeilijk meer opbrengen. Dat is wat anders dan dat het niet meer nodig zou zijn, maar het effect is uiteindelijk hetzelfde.

Navardauskas 7 juli 2020 om 12:55

Uiteindelijk gaat het om een deken van maatregelen, die allemaal hun deel doen.
Maskers zijn zeker nuttig, als afstand houden moeilijk is, en ventilatie helpt ook zeker.

Filmpje: https://youtu.be/0Tp0zB904Mc?t=111

Je ziet dat de ademtocht veel minder ver komt en dus de afstand van besmetting kleiner maakt.
Maskers hebben een functie, zeker als je niet zeker weet of je afstand kunt houden en je weinig tot geen invloed hebt op je mede-publiek. Dus ja, we willen toch graag weer een beetje leven. Maar je weet zelf niet wat je oploopt, die week voordat je symptomen krijgt is de grootste last van dit virus.
Bescherm anderen met jouw masker, dat is echt het hele idee: masker is niet voor jou want jouw adem komt er altijd in, maar een masker is voor bescherming van iedereen die je tegenkomt. (en het zal een ook een beetje helpen tegen dikke nies-druppels van een ander).

Vergelijk het met auto-veiligheid: niemand zegt: "de veiligheidgordel lost alle doden op."
Want daarnaast hebben we talloze mogelijkheden om niet dood te gaan van een autoritje:
– kreukelzones en airbags. Dan zit je al in de botsingen-sfeer
maar ook:
– snelheidbeperking (afgestemd op de locatie/type weg)
– verkeersregels
– belijning / wegontwerp
etc
En om geen auto ongeluk te krijgen kun je ook:
– gaan lopen / fietsen / met de bus / online bestellen / thuis werken
etc.
Maar als je in de auto gaat, rijd je zo goed als je kan binnen de regels en met een gordel, en ben je blij dat je huidige auto wel airbags heeft etc.
Zelfde met maskers in publiek.

guyremgabdel 6 juli 2020 om 08:56

Terechte bemerkingen van Vic. Het virus is hier in B onder controle maar helaas nog niet weg. Er blijven eigenlijk dagelijks nog iets te veel besmettingen bijkomen om heel goed te zijn. En daar zit het ongedisciplineerd gedrag van sommigen in winkels en café’s voor veel tussen. Dit ging nu nog “maar” over een kermiskoers. Wat staat er ons te wachten als de grote koersen er straks aankomen vanaf augustus ?

Romāns Vainšteins 6 juli 2020 om 09:01

Weinig tot niks verschil, had je door dat cafes , winkels , vliegtuigen , hotels etc al weer draaien ? Wat is dan het verschil tussen wielerfans die die plekken innemen tov Bob met de Muts ?

FDJ 6 juli 2020 om 09:12

@Romans omdat bij die cafés en terrassen (winkels zijn hier nooit gesloten geweest) op zijn minst de 1.5 meter in acht genomen werd.

De effecten van het massaal gaan vliegen op Zuid Europa weten we nog niet. Afgelopen zaterdag begon de eerste zomervakantie in het noorden.

Ik ben het eens met Victor Campenaerts en geschrokken van de beelden bij de nos. Publiek gewoon lekker bij elkaar de renners aanmoedigen zonder mondkapje.

Er kan heel veel weer, maar die 1.5 meter is toch wel cruciaal. Ongelooflijk lachwekkend optreden van clown Herman vd Zandt bij Studio Sport gisteren. Als Herman maar in beeld is is het helemaal geweldig, maar kritische vragen over het naleven van maatregelen werd niet gedaan. Sterker nog het werd een beetje weg gelachen met als excuus ‘onwennig’. Je hoort als je naar een koers als deze wilt je van te voren goed in te lezen wat de voorschriften zijn.

Wat dat betreft is dit stuk beter dan Herman zijn stukje bij de NOS al mag het woordje wat wel weggelaten worden. Meer zelfdiscipline.

Romāns Vainšteins 6 juli 2020 om 09:24

He-le-maal nergens worden de maatregelen goed nageleefd en dat komt omdat het totaal tegen onze natuur is. O-ve-ral kun je 'schokkende' foto's nemen van niet nageleefde afspraken. Die kritische vragen zijn vermoeiend aan het worden want het gaat in den beginne om onopvolgbare instructies.

Het is hoog tijd voor een nieuwe periode waarin de eigen verantwoordelijkheid voorop staat een alleen het gevaarlijkste type samenkomsten (binnen, niet best geventileerd) nog buitenspel wordt gezet.

Sagan=hulk 6 juli 2020 om 09:36

Helemaal akkoord met deze laatste opmerking Romans. Het vreemde is dan nog dat het WHO en daardoor ook de virologen maar blijven hameren op die 1,5 meter, terwijl het veel belangrijker lijkt om die luchtisolatie in orde te brengen.

Sephiroth 6 juli 2020 om 13:53

hoezo? met 1.5m heb je per definitie minder mensen per m2 en dus een kleinere dichtheid van mogelijke schadelijke aerosolen en grotere druppels.

Beluchtungsmaatregelen zijn veel moeilijker vast te stellen dan een regel als 1.5m afstand. Dat de europese maatschappij zo verwend is geworden dat ze moeite hebben om iets in te leveren is een zorgelijke constatering.

Dat RV en andere er moeite mee hebben is te begrijpen maar nog geen rechtvaardiging om contraproductief t.a.v. de maatregelen te communiceren.

Merlinappa 6 juli 2020 om 09:13

Hoe groter de groep, hoe minder zelfdiscipline mensen hebben. Helemaal met wat biertjes is dat onontkoombaar.
Maar de vraag is of het erg is, helemaal in de buitenlucht. Het betreft natuurlijk een nieuw virus waar we bij lange na nog niet alles over weten, maar we kunnen ondertussen al wel een beeld schetsen bij verschillende situaties, en daarvan blijkt buiten relatief het veiligst. Ook is de anderhalve meter vooral bedoeld zodat spuugdeeltjes het niet halen als iemand onverhoopt hoest zonder iets voor z’n mond (of met consumptie praat). Dingen die in de huidige situatie praktisch niet meer voorkomen.
Ja, afstand houden kan geen kwaad en ook elkaar niet aanraken is belangrijk, maar de anderhalve meter hoeft in de buitenlucht echt niet zo streng te worden genomen als sommige mensen willen doen geloven.

Met andere woorden: het zal hoogstwaarschijnlijk allemaal wel los lopen.

Sagan=hulk 6 juli 2020 om 09:16

Dat hysterische gekakel van velen mag dringend eens stoppen. We zitten al meer dan een maand met gezamenlijke ondersterfte in Europa. De meeste mensen zullen precies pas blij zijn als er geen enkele dode meer valt wereldwijd.

De afgelopen weken en maanden leert ons ook dat er buiten eigenlijk zo goed als geen overdracht is, dus die wielerwedstrijd lijkt me geen probleem.

Indien je zelf absoluut niet besmet wilt worden, blijf dan thuis, maar dat overmatige geklaag op anderen die wel graag buitenkomen dat mag dringend eens stoppen. Verder vind ik dit ook helemaal geen artikel voor een wielersite, laten we proberen te focussen op het échte wielernieuws. De drang van ons allen om perfect maatschappelijk verantwoord te zijn is eerder het nieuwe normaal dan die 1,5 meter.

Romāns Vainšteins 6 juli 2020 om 09:29

Het is selectieve voetzoekerij, als je iemand moet hebben kun je diegene binnen no time confronteren met regels niet naleven en dat omvat ook iedereen die anderen steeds op de regels wijst. We kunnen simpelweg niet op 1,5 meter van elkaar leven met mondkapjes op. Wat betreft het 'wennen aan het nieuwe normaal' dat in deze column opgevoerd wordt > Dit is de strakst opgevolgde versie, met elke nieuwe koers verwaterd het wat verder en sneller dan je denkt zijn we alles vergeten en worden er ook geen columns meer aan opgedragen.

FDJ 6 juli 2020 om 10:17

@Sagan=hulk ‘Indien je zelf absoluut niet besmet wilt worden, blijf dan thuis, maar dat overmatige geklaag op anderen die wel graag buitenkomen dat mag dringend eens stoppen

Wat een bijzonder egoïstische gedachte. Er zijn mensen in de risicogroep (en dat zijn mensen die niet heel oud hoeven te zijn) die door dit soort gedachtegoed binnen moeten blijven en nog weinig meer vrijheden hebben. Zoals ik al eerder stelde er kan heel veel wel, maar laten we aan de medemens denken en afstand houden. Zo kunnen we samen toch van een mooie zomer genieten.

opdekant1 6 juli 2020 om 22:22

Mooi gesproken Sagan de Hulk! Dat “hysterische gekakel” is inderdaad niet te hebben.

Als er mensen zijn die de rest van hun leven binnen willen zitten en de tijd doorbrengen met het uitpluizen van de alsmaar uitdijende corona regelbrij… Prima, ga gerust je gang. Veel plezier.
Maar stop met de mensen te dwarsbomen die wel willen leven én die door hebben dat je leven vroeg of laat zal eindigen.

Brabander 6 juli 2020 om 23:13

Kan me hier alleen maar bij aansluiten. Ben je bang: blijf binnen. Wil je leven: doe je ding. En laten we stoppen met dat vingertje wijzen, want dat is zo irritant

FDJ 6 juli 2020 om 23:41

@Brabander en Opdekant1 lekker respectloos naar mensen in de risicogroep. Ikke ikke ikke en de rest zoekt het maar uit. Mensen in de risicogroep willen ook graag weer eens naar buiten. Doordat jullie die 1.5 meter onzin vinden en lekker aan jezelf denken zitten deze mensen onnodig langer binnen. Denk daar maar eens over na.

Brabander 7 juli 2020 om 11:31

Daar denk ik zeker over na hoor. Maar dat is eigen verantwoordelijkheid toch? Waar is die toch gebleven?

opdekant1 7 juli 2020 om 15:17

Door ons kan iedereen juist weer naar buiten, FDJ wil iedereen opsluiten.

sooike 6 juli 2020 om 10:00

Even onzinnig als die column zijn de meeste bovenstaande reacties !

Cyclinglife 6 juli 2020 om 10:11

@Nico het volgende gaat niet over het artikel specifiek. Het gaat over alle media in deze tijd.

Laat mensen vrij in doen en laten. Maar stop met dit doen alsof we roomser zijn dan de paus artikelen in de media. Moraalridders krijgen er steun van in hun opmerkingen en de rest moet het gezeur aan horen en bij 1 verkeerde zin, punt of comma schieten de moraalmaloten uit hun slof om erop te reageren. Maar deze mensen vergeten dat ze zelf onmogelijk altijd politiek correct zijn, het is simpelweg niet menselijk om geen fouten te maken, daardoor kunnen ze nooit alle regels naleven en doen ze dus ook niet. Stop dus met het voeren van deze mensen. En schrijf over leuke zaken. Waarom niet schrijven hoe verheugd de mensen reageerden op hun eerste koers beleving. Er zijn zat leuke invalshoeken te bedenken. Doe dat als media ipv de invalshoek te zoeken die sensatie oplevert. Het is de media die mensen indoctrineert met zijn manier van schrijven en door steeds een punt aan te halen en dit vanuit 1 oogpunt te blijven belichten lijkt het alsof iedereen het vindt. Wat dus absoluut niet het geval is. Er zou een wet moeten komen die elke media vorm verplicht om elk onderwerp die ze belichten van alle kanten evenveel te belichten. Dus plaats je 3 artikelen pro iets dan ook 3 artikelen anti en 3 artikelen van de middenweg en zijn er meer oogpunten dan die ook behandelen.

FDJ 6 juli 2020 om 10:20

Prima stuk dit van Nico. Hij plaatst als zo’n beetje de enige journalist ook deze kant op een medium. Verder heb ik alleen maar ‘hoera we zijn weer begonnen’ verhaaltjes gehoord.

Prima dat Nico in een uitstekend stuk deze kant ook belicht heeft. Juist een teken van vakmanschap dat je als liefhebber van de koers ook de kanttekeningen in beeld durft te brengen. Complimenten voor Nico in dit geval.

opdekant1 6 juli 2020 om 22:28

edit wf: tot ziens

guyremgabdel 7 juli 2020 om 00:00

@opdekant, laat het idee dat het virus vooral de ouderen treft er maar buiten, de meeste besmettingen doen zich momenteel voor ts 20 en 40 jarigen. Het virus spaart geen leeftijden met uitzondering misschien voor de kleine kinderen. Of beschouw je Lars VDHaar, Djokovic, Verbrugghe, Gaviria, Richeze, A. Terpstra, enz ook al als oudere ?

opdekant1 7 juli 2020 om 15:18

Hebben allemaal niet of nauwelijks klachten die jongeren. Zijn ze dan ziek of gezond?

guyremgabdel 7 juli 2020 om 16:18

Wat voor ne kwibus kan nu zulke domme vragen stellen ? Ze zijn dus ziek en besmettelijk voor anderen. Welk deel van de zin is nu zo moeilijk om te begrijpen ?

Theo Haak 7 juli 2020 om 20:06

Niet gaan schelden Guy op mensen die wel verstand en gevoel hebben. Is niet netjes. Veel wijsheid toegewenst.

Groningen 6 juli 2020 om 10:18

De pers houdt zich in ieder geval alleen aan de 1,5 meter ten opzichte van de coureurs, niet ten opzichte van elkaar

Baik-Baik 6 juli 2020 om 11:22

Kan de reclamekaravaan ipv petjes en ander rotzooi mooi mondkapjes uitdelen.

guyremgabdel 6 juli 2020 om 12:54

Prima idee.

Je merkt hier alleen al aan die paar reacties hoe mensen zich gedragen en richtlijnen willen volgen.
Sommigen beschermen zichzelf en ook hun medemensen, desnoods onder het motto baat het niet dan schaadt het niet, anderen bekommeren zich vanuit hun eigen egoistische stelling geen reet om hun medemens.
In Italië is er ook zo een bedrijfsleider die zich niks wilde opleggen van maatregelen en quarantaine. Hij ligt nu zelf met corona op IC. Jammer dat zulke egoisten dan nog een bed afpakken van een mens die wel regeltjes wil volgen.

kleomantre 6 juli 2020 om 18:03

De IC’s liggen sowieso vol met mensen die egoïstisch en/of onvoorzichtig zijn geweest. Denk daarbij aan mensen die zich teveel inspannen ook al kan hun lichaam dat niet aan, aan motorrijders en automobilisten die gevaarlijk reden of andere prioriteiten hadden dan opletten, aan sporters die veel (te) veel risico’s nemen, aan mensen die door hun jarenlange slechte eet- en leefgewoonten forse problemen krijgen.

Bieden we die ook geen bed meer aan Guy?

guyremgabdel 6 juli 2020 om 18:23

Kleomantre, die mensen die jij daar opnoemt brengen hoofdzakelijk zichzelf in gevaar. Bij dat coronageval in I brengt hij niet alleen zichzelf maar ook veel andere onschuldigen in gevaar. Dat maakt wel een verschil.

Romāns Vainšteins 7 juli 2020 om 15:38

Wat een crap Guy, iedereen brengt potentieel anderen in gevaar op het moment dat men naar buiten stapt.

guyremgabdel 7 juli 2020 om 16:22

Bij jij RV dan ook zo iemand die alle regels aan zijn laars lapt om uw eigen ego te strelen ? Jij bent dus de hollandse bedrijfsleider die net zoals die italiaan nergens naar omkijkt en maar anderen besmet ?

Romāns Vainšteins 7 juli 2020 om 16:32

De grote grap is dat ik nauwelijks ‘regels aan de laars lap’ wat er meer mee te maken heeft dat ik geen fan ben van hutjemutje op elkaar staan en op plekken komen waar mensen samendrommen. Lekker fietsen en af en toe een biertje met wat vrienden aan het meer is eigenlijk wel prima en niks minder dan een terras, mis alleen de concerten maar die komen vanzelf wel weer.

Ik trek de discussie wat breder en bekijk het pragmatisch. Wat ik zelf precies doe en laat staat er totaal los van.

SnellePelle 6 juli 2020 om 13:03

Ondersterfte zegt niks over of het veilig is om samen te troepen. Meer over het feit dat de zwakkere van de samenleving “opgeruimd” zijn.

Ondertussen loopt de besmetting index weer op….
http://Www.rivm.nl

September zitten we weer thuis op de bank herhalingen te kijken. Geen Matje in het bos, maar Zwift in de schuur.

Dan sterven we er wellicht minder aan, maar stikken de pleuris, lopen we chronische longaandoeningen op.

Houd nu gewoon afstand…

jeffrey222 6 juli 2020 om 22:20

Toch waren er 36 besmettingen vandaag. Welke index bedoel je?

SnellePelle 7 juli 2020 om 06:45

Deze:
https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

Wel op een desktop of laptop bekijken. Verder doel ik op de uitbraken onder migranten groepen die zorgen voor lokale uitbraken. Ook in Nederland zitten die mensen op elkaar gepropt in vakantiehuisjes.

boenk 6 juli 2020 om 16:01

Ik stel voor dat de mensen die het blijven weglachen, verhuizen naar Texas of Zuid-Amerika.

opdekant1 6 juli 2020 om 22:30

Ik stel voor dat Boenk verhuist naar Noord-Korea.

kleomantre 6 juli 2020 om 22:37

ik stel voor dat Boenk wat meer gaat lachen, goed voor de gezondheid

Limal 6 juli 2020 om 18:46

Je haalt ze er zo uit diegenen die graag Maurice de Hond besnuffelen en van blijdschap kwijlen wanneer hij ze koekjes toewerpt die ze graag lusten…
https://www.adformatie.nl/pr/tv-debat-met-maurice-hond-over-wetenschap-slecht-idee

Dat terzijde, deze kermiskoersjes zijn goede graadmeters van wat organisatoren en wetgevers kunnen verwachten bij de grote koersen. Tel daar de haast onvermijdelijke opflakkeringen bij op, en het verbieden/beperken van supporters op de traditionele trekpleisters lijken mij erg waarschijnlijk.

Martino87 6 juli 2020 om 18:59

Inderdaad, als je aerosolen en ventilatie hoort/leest weet je genoeg. Wat is dat toch dat mensen experts niet geloven, maar een opiniepeiler wel?

ChefSpijker 6 juli 2020 om 21:12

Misschien doordat die experts in de beginmaanden zoveel onzin hebben verkondigd, dat ze geloofwaardigheid zijn verloren bij een groot deel van het publiek? Met Van Dissel voorop.

Kennelijk gaat het er vanavond ook weer over bij Op1, waarbij bijna 250 wetenschappers (nemen we het dan wel serieus?) het belang van ventilatie benadrukken. Waarvan er dus eentje aanwezig is.

Martino87 6 juli 2020 om 22:29

Virologen ontkennen toch niet dat ventilatie belangrijk is? Ik heb twee namen van die 236 gegoogeld (meer kon ik er niet vinden) en dat zijn mannen die absoluut geen achtergrond hebben in virologie. Dan volg ik liever virologen die weten hoe virussen zich gedragen.

Dat ze 'zo veel onzin hebben verkondigd' ben ik het niet mee eens en betwijfel ook of ze bij 'een groot deel van de bevolking' geloofwaardigheid hebben verloren. De onderschatting in het begin is natuurlijk ook veroorzaakt doordat China de boel voor de gek heeft gehouden; eerst een maand lang niks doen en vervolgens het aantal besmettingen zogenaamd onder de 100k kunnen houden.

Edit: overigens verteld deze man bij Op1 een stuk genuanceerder verhaal dan De Hond.

Japsie 6 juli 2020 om 20:35

De Hond is natuurlijk niet enkel een opiniepeiler, maar van origine sociaal geograaf. Verder geloven mensen wat men het beste uitkomt. Professie is daarin ondergeschikt.

SnellePelle 6 juli 2020 om 20:52

Het maakt de Hond niet uit of er 1000 onderzoeken zijn die zijn stellingen ontkrachten, hij schakelt heel roeptoeterend Nederland in om dat ene aspirant wetenschappelijk onderzoek te gebruiken om zijn gelijk aan te tonen.

jeffrey222 6 juli 2020 om 22:19

Die 250 wetenschappers zuigen natuurlijk ook alles uit hun duim?

kleomantre 6 juli 2020 om 22:53

De Hond is geen opiniepeiler, maar is al jaren een 'influencer' waar om de een of andere onverklaarbare reden media gebruik van blijven maken. Hij is zich daar goed van bewust en probeert zn rol optimaal te benutten.

Ik snap de hele relevantie niet van ''partij zus stijgt in de peilingen" als er nog weken. maanden, zo niet jaren tot de volgende verkiezing te gaan zijn. Heeft vanuit journalistiek oogpunt vrijwel altijd nul nieuwswaarde. Voor politieke partijen zelf kan het wel een goede graadmeter zijn, maar laat die dan daar voor dokken voor eigen doeleinden en val het publiek er niet mee lastig.

SnellePelle 7 juli 2020 om 06:56

Wat uit de meest onderzoeken getest wordt is het absolute potentieel van het virus. Zo heeft men in dit soort onderzoeken gemeten dat onder ideale omstandigheden het virus in een pand tot 5 meter kan verspreiden. Dat zal niemand verbazen lijkt mij.

Wat het RIVM vooral doet is die kennis doorvertalen met een risicoberekening naar een praktische advies. Ze blijven weg van die absolute stellingen uit onderzoek.
Aan de ene kant is dat eng, aan de andere kant is Covid-19 zeker geen ebolavirus en is een gecontroleerde verspreiding verantwoord.

Juist wanneer men thuis blijft bij klachten, niet openlijk niest en goed handen wast blijft de verspreiding controleerbaar.

Maar het feit dat menigeen hunkert om weer bij elkaar opeengepakt bij een wielerkoers wil gaan staan blèren, er uitbraken zijn onder migranten groepen en behandeling enorm veel geld kost en er beperkt mensen aan overlijden maakt dat we de kans lopen dat de overheid weer gaat ingrijpen omdat mensen hun eigen verantwoordelijkheid niet kunnen nemen.

Theo Haak 7 juli 2020 om 20:20

Als ik eerlijk ben, vind ik dit toch wel een behoorlijk aanmatigend artikel. Het vinger-wijs-gehalte gaat te ver. Besef wel, zonder wielerfans, geen wielrennen, geen Wielerfits, geen loon voor Victor Campenaerts, geen loon voor de verslaggever van dienst.

FDJ 8 juli 2020 om 08:49

Besef wel als wielrennen een superspread event blijkt en de kalender niet afgewerkt wordt er pas echt problemen zijn. Wielrennen is een perfecte tv sport vanuit je luie stoel. Thuis.

Voetbal is een ook een sport waar je graag bij wilt zijn in het stadion. De Bundesliga is zonder publiek met prima kijkcijfers afgerond. Over het algemeen behoorlijke discipline van fans mbt toch naar het stadion komen enzo.

Kortom het is nu tijdelijk zo en discipline van een ieder dat is pas essentieel voor de toekomst. Er kan heel veel, maar wel met disicipline en het besef dat het soms even anders gaat en dat is blijkbaar nog niet overal doorgedrongen.

Theo Haak 9 juli 2020 om 08:34

Haha, jij bent een echte huismus volgens mij!

FDJ 9 juli 2020 om 09:14

Dat heb je dan behoorlijk mis. Ik ben bij veel koersen geweest. Alle grote rondes, de Ardennenklassiekers en meer rondes in het buitenland.

Ik ben alleen wel realistisch in de huidige situatie hoezeer ik de bezoekjes aan de koersen ook mis.

Pietspeed 7 juli 2020 om 23:03

De media zou wat meer discipline moeten tonen in haar objectiviteit en onafhankelijkheid. Dat wil zeggen niet eensluidend de spreekbuis van virologen cq het rivm en politiek willen zijn, maar kritisch hen te bevragen. En bijvoorbeeld epidemiologen, longartsen, microbiologen, infectiologen, immuniologen en zeker ook (klinisch) artsen meer aan het woord laten komen.
Co(rona)vi(rus)d(isease)19 staat voor nb een ziekte die het sars cov2 virus veroorzaakt. Het coronavirus draagt de mens al heel lang.
Uit tal van studies wereldwijd blijkt dat voor 80 tot 90% van de bevolking het virus geen enkele betekenis heeft. Deze mensen zijn besmet maar worden niet ziek, dwz hebben geen ziektesymptomen. De rest heeft milde ziekteklachten, maar houdt z'n dagelijkse bezigheden. Een kleiner percentage wordt ziek, en moet thuis uitzieken. En mensen van gem. 80 jr en of met een ziektegeschiedenis komen in een ziekenhuis, waar de meesten genezen. Uiteindelijk ligt de IFR wereldwijd blijkens eveneens tal van wetenschappelijke studies, gewoon online te lezen, bij 0,1 a 0,2 %. Vergelijkbaar met een flinke griepgolf. Medio maart was de besmettingspiek al bereikt.
Het door politiek en media voorgeschotelde idee het virus te bestrijden, te vernietigen of verspreiding te voorkomen door social distancing en maskers, is net zo ridicuul als om de jaarlijkse griepgolf te voorkomen. Het feit overigens dat 80 a 90 % van de besmette mensen niet ziek wordt, betekent dus simpelweg dat deze mensen reeds immuun zijn, of snel immuniteit hebben opgebouwd. Een vaccin is niet nodig. Het gaat hier niet om een killervirus waardoor tientallen miljoenen mensen sterven. Wel sterven er veel meer mensen door de corona maatregelen an sich
Gewoon snel met publiek koersen weer koersen!

Samlambeej 7 juli 2020 om 23:16

Was vandaag in een dierenpark. Mondmaskers waren sterk aangeraden en in gesloten ruimten verplicht.

Iedereen hield er zich aan in de gesloten ruimtes.

Zo moeilijk is dat toch niet en je hebt je risico op (eventueel ernstig) ziek worden weer eventjes teruggedrongen.

Nog belangrijker het risico van massaverspreiding teruggedrongen.

Headlines

Materiaalzone

Populair