Warren Barguil beste vluchter in Tirreno-Adriatico

vrijdag 11 maart 2022 om 17:00
Warren Barguil beste vluchter in Tirreno-Adriatico

foto: Cor Vos

Warren Barguil heeft de vijfde etappe in Tirreno-Adriatico achter zijn naam gezet. In Fermo kwam hij solo als winnaar over de streep, nadat hij op de slotklim was weggereden uit de kopgroep. De Belg Xandro Meurisse eindigde als tweede, de Italiaan Simone Velasco was derde. Tadej Pogačar behield de blauwe leiderstrui. Thymen Arensman is de nieuwe nummer drie na Remco Evenepoel.

Op de vijfde dag stond een klassieker op het menu. De etappe naar Fermo stond namelijk bekend als de ‘Rit van de Muren’ – de renners kregen een reeks van korte, steile hellingen voor de wielen geschoven. Met Tadej Pogačar in de blauwe leiderstrui werd het peloton even na een uur op gang gebracht. Drie man verschenen niet meer aan de start. INEOS Grenadiers zag Richard Carapaz niet meer opstappen, Cofidis en Arkéa Samsic raakten respectievelijk Simone Consonni en Nacer Bouhanni kwijt.

Lange strijd om de ontsnapping
Het duurde niet lang vooraleer de een hevige strijd om de vlucht van de dag losbarstte. Meerdere renners probeerden weg te komen, maar het tempo lag bijzonder hoog en in het eerste uur werd maar liefst 44,8 kilometer afgelegd. Pas na 55 kilometer kwam de lange ontsnapping tot stand. Nelson Oliveira (Movistar), Clément Russo (Arkéa Samsic) en Valentin Ferron (TotalEnergies) gaven de aanzet. Ze pakten met zijn drieën een klein gaatje en zagen daarna nog eens negen renners de oversteek maken.

Aan de namen van Oliveira, Russo en Ferron konden we die van Xandro Meurisse (Alpecin-Fenix), Simone Velasco (Astana Qazaqstan), Benjamin Thomas (Cofidis), Jhonatan Restrepo (Drone Hopper-Androni Giocattoli), Vincenzo Albanese, Francesco Gavazzi (beiden EOLO-Kometa), Davide Ballerini (Quick-Step Alpha Vinyl), Warren Barguil (Arkéa Samsic) en Gianluca Brambilla (Trek-Segafredo) toevoegen. Zij reden ruim drie minuten weg van het peloton, waar UAE Emirates probeerde de verschillen binnen de perken te houden.

Op dertig kilometer van de finish versnelde het peloton, waardoor de voorsprong van de vluchters langzaam maar zeker begon terug te lopen. Met nog twintig kilometer te rijden viel Barguil aan en de Franse klimmer kreeg Thomas met zich mee. In eerste instantie konden ook Meurisse, Velasco, Restrepo, Albanese en Oliveira terugkeren en ook Gavazzi, Ballerini en Ferron haakten hun wagon weer aan. Voor Russo en Brambilla was hun rol in de kopgroep uitgespeeld. Omdat de kopgroep best groot was, liep het tijdsverschil niet snel terug.

foto: Cor Vos

Pogačar, Vingegaard en Evenepoel rijden verkeerd
Met nog zeven kilometer te gaan zette Remco Evenepoel aan en alleen Tadej Pogačar en Jonas Vingegaard konden meteen volgen. De drie tegenaanvallers raakten hun voorsprong echter kwijt omdat ze een verkeerde straat in schoten. Pogačar en Vingegaard konden snel inpikken in het peloton, maar Evenepoel moest een stuk achtervolgen. De achtervolging had ervoor gezorgd dat de voorsprong van de koplopers plots een stuk kleiner werd, maar door de vergissing hadden de overgebleven weer wat meer lucht.

Op drie kilometer van de finish, terwijl de kopgroep net aan de slotklim was begonnen, versnelde Barguil en de klimmer pakte een mooi gaatje. Meurisse en Velasco probeerden de Fransman nog terug te halen, maar die poging bleek tevergeefs. Barguil kwam in de technische finale niet meer in de problemen en haalde de etappezege binnen. Meurisse werd tweede, Velasco bleef Oliveira net voor in de strijd om de derde plaats. De groep favorieten had in de finale nog hard gereden en kwam binnen een halve minuut van de winnaar over de streep.

Dit artikel delen:

54 Reacties

Turtlehead 11 maart 2022 om 17:03

Koers gekilled door de organisatie en de TV-regie. Waardeloos.

0
Chaba 11 maart 2022 om 17:05

Eens waardeloos..

0
Wheely 11 maart 2022 om 17:06

Ja Vingi of Pogi hadden deze rit kunnen nakken.

0
Erik33 11 maart 2022 om 17:08

Ja, dit was echt slecht.

0
AZH 11 maart 2022 om 17:11

Het lijkt me ook niet geheel ontoevallig dat het Evenepoel was die in een afdaling een bocht mist.

0
Panache 11 maart 2022 om 17:04

Dat was wel weer een momentje in de afdaling. Evenepoel heeft bijna 100% van zijn werkgeheugen nodig om zonder brokken te dalen en heeft zo blijkt geen capaciteit meer beschikbaar voor zaken als de route bepalen (of een juiste lijn inschatten, etc). Als daar geen verbetering in komt dan is het wachten tot de volgende zware crash, het team moet daar met hem aan werken vanwege sportief én menselijk aspect.
Na deze situatie was het tempo er wat uit in de achtervolging en mochten de aanvallers het onderling uitmaken. Barguil pakt zo toch wel weer een mooie zege, pas zijn 7e als prof trouwens.

0
wimvl 11 maart 2022 om 17:07

Psycholoog Panache. Wat een zever. Hij heeft trouwens ook al een koers gewonnen als de andere verkeerd reden.

0
Tollpatscher 11 maart 2022 om 17:10

Het was wel lachen zeg, die eigenwijze Belg wilde zijn eigen parcours….

0
Turtlehead 11 maart 2022 om 17:10

Een haakse afslag steil omhoog, meteen na een bocht in een hogesnelheidsafdaling…
Daar moet je met twee man staan te fluiten en zwaaien met een vlag…
Overigens ging de tv-motor vlak vóór hen wél goed de bocht door, dus hij had t kunnen zien.

0
zietemgaan 11 maart 2022 om 17:10

Ach, misschien is het gewoon ook een fout van de organsiatie, toch? vergelijk eens met het opdraaien van de Oude Kwaremont of de Muur van Hoei! Zoiets duidt je dus aan als organisatie. Hier hing enkel een lintje op 3 meter hoogte en geen seingever in het midden van de weg etc. Een renner koerst niet met zijn blik naar de hemel he. Dus laat die Remco-bashing toch maar even. Pogi en de Deen waren evenzeer mee.

0
Beer 11 maart 2022 om 17:12

Echt om te kotsen dit soort reacties. Vilein anti-supporteren². Ze worden door de organisatie met z’n 3’en verkeerd gestuurd; meer is het niet.

0
Zadelsnuffelaar 11 maart 2022 om 17:14

Eens met het feit dat Evenepoel enorm krampachtig daalt en geen bochten durft aansnijden zoals Pogi & co dat wel doen. Jonas en Tadej moesten meermaals corrigeren en remmen met Remco aan kop.
Het stuk waar de 3 heren rechtdoor rijden daar valt Evenepoel weinig te verwijten. Akkoord, renners moeten het routeboek doornemen maar deze richtingaanduiding was een grote wedstrijd onwaardig. Amateuristisch.

0
Panache 11 maart 2022 om 17:14

De koplopers gingen goed, de motor ging goed, de geloste uit de kopgroep ging goed, Pogacar en Vingegaard zagen direct dat ze het wiel volgend fout gingen… Er was slechts één kip zonder kop die 100 meter later pas wakker werd. Dat heeft overigens niets met psychologie te maken. Heel lief dat sommigen het opnemen voor Evenepoel, maar soms moet je iemand niet ophemelen maar wakker schudden voor er ergere zaken gebeuren. Dalen is immers geen spelletje, het is een levensgevaarlijk onderdeel van de wielersport waar serieus mee omgegaan moet worden.

0
harryjohan71 11 maart 2022 om 17:14

@Zietemgaan Volgens Evenepoel moeten de renners de route kennen. Oftewel het is zijn eigen schuld. Dit was namelijk zijn visie bij Brussels Cycling Classic. Het kan niet zo zijn dat een visie anders is als je zelf benadeeld wordt

0
Michelangelo 11 maart 2022 om 17:15

Ik zie ze hier nog reageren vorig jaar. Toen werd gesteld dat je als renner gewoon parcourskennis moest hebben, dat ze allemaal de route op hun garmin hebben staan en ga zo maar door. Verkeerd rijden was eigen schuld.

En nu is het een fout van de organisatie, aldus sommige reaguurders hier. Benieuwd naar hoe Evenepoel dit zelf ziet (en of hij moet terug denken aan zijn overwinning in de Brussel Cycling classic.)

0
xistnc 11 maart 2022 om 17:16

Dit was een fout van de organisatie, maar dat maakt de vaststelling van Panache toch niet onwaar? Als REV geen ruimte op zijn RAM overheeft in de afdaling zal dit heus niet het laatste incident zijn, al dan niet met een rol voor de organisatie.

Die overspannen reacties hoeven echt niet, nergens voor nodig.

0
Marik 11 maart 2022 om 17:17

Panache schrijft nooit zomaar iets op. En inderdaad, als iets te vaak gebeurt dan is het te makkelijk om te snel de schuld af te schuiven. Enfin, het zag er onprofessioneel uit.

0
debarreman 11 maart 2022 om 17:18

Eens net Panache. Er stonden 3 a 4 verkeersregelaars te zwaaien voor de bocht. De leercurve van Remco op dit aspect gaat nog niet omhoog.

0
harryjohan71 11 maart 2022 om 17:18

@Michelangelo Dat zijn Evenepoel, QSA en hun fans al lang vergeten.

0
Michelangelo 11 maart 2022 om 17:19

Ik ben het overigens ook wel eens met Panache vwb het dalen. Ik zie Evenepoel nog wel een keer een bocht missen omdat hij geen goede lijnen rijdt, danwel dat hij veel eerder op zijn limiet zit dan degenen die langer met de fiets rijden. En óver zijn limiet moet als er op het scherpst van de snede naar beneden wordt gereden, maar niet wil lossen.

0
Rendo 11 maart 2022 om 17:26

Als het zo duidelijk was, hadden de anderen de bocht toch wel kunnen nemen. Als je weet dat Remco daalt als een dweil en geen ram over heeft, dan volg/vertrouw je die niet en kies je je eigen lijnen. Zeker voor de beste coureur moet dit mogelijk zijn.
In de latere herhaling zie je ook duidelijk dat ze juist uit een snelle bocht komen en dit nooit konden zien.
Zelf de 1ste renner na het trio verliest volledig zijn snelheid na “verkeerd inschatten”. En ook de groep daarachter verliest zijn formatie en deel snelheid.

0
thorsen 11 maart 2022 om 17:04

Wat een belabberde regie zeg, ongelooflijk…

0
Binda 11 maart 2022 om 17:07

De regie verpestte eigenlijk wel de finale.

0
vevie 11 maart 2022 om 17:05

Slechte regie op het eind! Wow. Mooi voor Barguil, maar van de ‘echte’ mannen zag je op het eind niks meer.

0
Tuubke 11 maart 2022 om 18:25

Zou er ook een cameramotor verkeerd zijn gereden?

0
BraboCycling 11 maart 2022 om 17:05

Schandalig dit, de 3 toppers die verkeerd rijden & anders voor de overwinning hadden kunnen strijden. En dan ook nog totaal geen TV-regie waardoor we alles gemist hebben.

0
Wheely 11 maart 2022 om 17:05

Arensman nu derde in het AK. Zal morgen wel tijd verliezen op Vingegaard maar wel leuk!

0
wimvl 11 maart 2022 om 17:08

Arensman derde. Mooi. Maar indien de drie niet verkeerd gereden waren was het niet zo

0
Turtlehead 11 maart 2022 om 17:10

Nee, dan was ie vierde en dat is ook top.

0
Turtlehead 11 maart 2022 om 17:10

Nee, dan was ie vierde en dat is ook top.

0
xistnc 11 maart 2022 om 17:18

Maar die drie reden wel verkeerd. Of eigenlijk die ene, met twee in zijn zog.

0
Wheely 11 maart 2022 om 17:54

Top drie in het AK en die voor jongeren trui is ook weer eens het zelfde trouwens.

0
xistnc 11 maart 2022 om 17:07

RCS (neem ik aan, qua organisatie) mag zich achter de oren krabben.

0
Binda 11 maart 2022 om 17:08

Zeldzaam slechte regie zeg. Door het gezamelijk geklungel van organisatie en regie wordt de hele etappe ontzield.

0
TheBigShow 11 maart 2022 om 17:09

Man man man. Het had zo mooi kunnen zijn…

0
Deel Koeper 11 maart 2022 om 17:17

Ik vind die aankomsten voorlopig niet heel uitdagend, de groep der favorieten blijft me wat groot. 20-30 man die slechts in de laatste honderden meters een handvol seconden uit elkaar worden gereden.

0
Melkzuur 11 maart 2022 om 17:17

Waarschijnlijk was de top 3 Pogacar, Vingegaard, Evenepoel geweest zonder de fratsen van de organisatie. Jammer, had ik erg graag gezien.
Wel goed voor Arensman, die hier een enorme stap zet. Mooi!

0
Michelangelo 11 maart 2022 om 17:20

Welke fout van de organisatie Melkzuur?

en waarom rijdt de rest van het peloton wel goed?

0
Rendo 11 maart 2022 om 17:30

Volle afdaling dus hoge snelheid, en rijden binnenbocht, dus konden volgens mij nooit tijdig deze aanduiding zien.

0
xistnc 11 maart 2022 om 17:37

De volle afdaling was voorbij, dit was een uitloper daarvan. In volle afdaling kozen Pogacar en Vingegaard voor zekerheid door REV te passeren. Aan het eind van de afdaling nam Evenepoel weer over.

0
Erik33 11 maart 2022 om 19:12

Denk dat je niet gekeken hebt Michelangelo anders stel je deze vraag niet.

0
Diskob 11 maart 2022 om 17:19

Ik herhaal even uit het volgtopic:

Wat een absolute fail van de regie. We hebben het natuurlijk niet gezien maar dat Pogacar geen afstand neemt in die laatste kilometer is op zich al verrassend. Was hij vandaag te pakken? Wellicht niet. Evenepoel gaf wel een hele goeie indruk! Morgen blijft interessant.

0
Polleke 11 maart 2022 om 17:21

En zeggen dat ze er een half uur eerder ook al langsgekomen waren…

0
Gaio Svetonio 11 maart 2022 om 17:27

Goed gezien!
+100

0
Murcia 11 maart 2022 om 17:32

Barguil uitstekend! Over de organisatie en de stageloper die bij de RAI regie mag voeren zeggen we beter niet teveel. Doodzonde dat op deze manier de etappe afloopt en in beeld wordt gebracht.

0
Gebruikersnaam 11 maart 2022 om 17:57

edit wf: niet doen

0
Beer 11 maart 2022 om 18:03

Haha; fantastisch :-)

0
kiekske 11 maart 2022 om 18:55

Was Evenepoel beetje eigen schuld maar organisatie niet feilloos. Ook regie kon beter. Remco zich wel goed hersteld. Bewijs voor mij dan er maar 3 kandidaten zijn voor podium. Ik denk 1 pogacar 2 Vingeraard 3 Remco.

Wat ik wel een stap zou vinden.

0
Romāns Vainšteins 11 maart 2022 om 19:13

Je kan het simpelweg bekijken zoals je zelf wil. Vitten op een gemist, wat mij betreft vrij lelijk, bochtje of constateren dat bij serieuze versnellingen in een lastige etappe Evenepoel met de nrs 1 en 2 van de tour overblijft. En het mooie is dat er in allebei wel wat zit.

0
Alfons Haavers 11 maart 2022 om 19:21

Als een Wielerflitser de mogelijkheid ziet tot vitten, weet je al welke optie massaal zal gelicht worden. ;-)

0
bartp25 11 maart 2022 om 19:19

Renners moeten het parcours kennen, daarnaast zijn ze er al geweest. Fout van alle 3, anders waren vingegaard en pogacar wel goed gereden. Regie dramatisch leek wel catalonie zo zwak

0
Gelei 11 maart 2022 om 20:09

Na het spektakel van vorig jaar is deze tirreno toch wel slappe kost. Benieuwd of morgen alles goedmaakt.

0
Lalsacien 12 maart 2022 om 09:15

Mooi om te zien dat Pinot langzaamaan weer komt bovendrijven.
In Frankrijk zouden ze zeggen “il monte en puissance”.

0
Dave Dubbeldammer 12 maart 2022 om 09:27

Zielige reacties van onze usual suspects alweer. Man man man, ga ff op het toilet zitten.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone