Waarom Mathieu van der Poel uit de Tour de France 2022 stapte

Waarom Mathieu van der Poel uit de Tour de France 2022 stapte

foto: Cor Vos

dinsdag 19 juli 2022 om 08:25

Mathieu van der Poel gaf afgelopen week op in de Tour de France. Na een goede openingstijdrit had hij het in de eerste week vervolgens heel lastig. Toch leek hij er in het tweede weekend bovenop te krabbelen. In de epische rit naar de Col du Granon ging hij zelfs mee in een omvangrijke vroege vlucht, maar al op Lacets des Montvernier moest hij als eerste lossen. Zijn opgave volgde niet veel later, waarna hij met stille trom vertrok.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

De broers Christoph en Philip Roodhooft namen op de rustdag de tijd om in te gaan op de opgave van hun goudhaantje. Vanuit het kamp MVDP was het na zijn opgave namelijk stil. We vroegen beide teammanagers hoe het met hem gaat.

Wat voor effect had het mindere optreden van Mathieu voor jullie?
Christoph: “Een kopman die niet marcheert, dat weegt op de groep. Zijn tijdrit in Kopenhagen vond ik best nog wel oké. Maar daarna vlotte het niet. Een niet fitte Mathieu en ook het verlies van Michael Gogl in de kasseienrit, was bepalend voor wat wij hier wilden komen doen. Zij zijn twee coureurs die in een groep van dertig tot veertig renners nog op kop kunnen rijden. Wij grossieren niet in zulke mannen.”

Philip: “Als je ziet welke rol Mathieu invult in de rit die Tim Merlier vorig jaar won, daar deed hij een beurt van anderhalve kilometer voordat Jasper Philipsen de lead out deed voor Tim. Zo’n iemand hebben wij er maar één van.”

Wat is er nu met Mathieu aan de hand?
Christoph: “Geen idee, daar hebben we geen antwoord op. Maar als we sjuust konden antwoorden op deze vraag, dan was er geen probleem.”

Philip: “Hij is niet goed, zo ver is duidelijk. Misschien weten we het wel voor een stuk. Het klassieke verhaal, zijn basis was te smal en weet ik veel wat allemaal niet meer. Maar dat is niet iets wat iemand had kunnen veranderen. De enige keuze die er was met die smalle basis, was om de klassiekers niet te rijden. Was dat beter geweest?”

En die Giro meteen daarachteraan, dan?
“Het rijden van de Giro d’Italia, daar staan wij ook nog steeds achter. Er gaan dan fabeltjes rond dat organisator RCS Sport ons betaald heeft. Maar we hebben afgelopen winter al gezien dat er een heel mooie mogelijkheid was op een ritzege in de eerste etappe, met daarbij dan automatisch een roze trui. Mathieu van der Poel krijgt daarvoor niet zeven keer een kans in zijn carrière, zeker niet in combinatie van al zijn disciplines. Dit vakje heeft hij afgevinkt.

Was het tweede deel van Giro de meest verstandige? Daar kunnen we misschien over discussiëren. Maar hij heeft daar wel het hart van wielerminnend Italië veroverd. Voor áltijd. Heeft dat waarde of niet, Mathieu heeft daar wel een indruk achtergelaten.”

Van der Poel reed een zeer aanvallende Giro d’Italia – foto: Cor Vos

Hebben jullie overwogen om hem thuis te laten, als jullie zagen dat hij niet de beste versie van zichzelf was?
Christoph: “Nee, waarom zouden we? Wat betekent het als Mathieu van der Poel op papier minder lijkt? In Milaan-San Remo was hij op enkele meters van de overwinning en daar was hij ook zeker niet top. Primož Roglič stapt ook opnieuw uit de Tour. Met dat idee is hij er ook niet aan begonnen. De cijfers voor de Tour wezen uit dat Mathieu niet op z’n best was. Dat moet je respecteren, maar data is niet de enige waarheid.”

Philip: “Dat zou het ook wel heel makkelijk maken, niet? Dan zou er weinig kunde aan te pas komen. Dan zou alles neerkomen op talent maal werkkracht is gelijk aan resultaat. Dat zou het heel voorspelbaar maken. Natuurlijk leiden we iets af uit cijfers. Maar ook zonder ze te kennen had je kunnen zien dat die niet wezen op topvorm.

Hij was lang niet op volle kracht toen hij afgelopen najaar derde werd in Parijs-Roubaix. Hadden we hem daar dan ook moeten thuislaten? Allez, snap je? Het kwartje is nu eens de andere kant opgevallen. En dat is ook maar dat, hè? Binnenkort staat dat kwartje terug recht en valt het weer terug de goede kant op.”

Wat is nu het plan met hem?
Philip: “We zitten nog middenin de Tour en hebben heel bewust gezegd dat we pas daarna een plan maken. Tot die tijd is er eventjes niets voor hem en misschien is dat ook weleens prima.”

Giro 2022: de gebroeders Roodhooft en Mathieu van der Poel toasten op de toekomst – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

71 Reacties

Kopinkas 18 juli 2022 om 18:45

De Tour wacht op niemand. Dit artikel is haast alsof je volop in beweging door een omgekeerde verrekijker kijkt… MVDP is nu even niet groter dan een stipje in de verte.
Hopelijk komt hij dit seizoen nog een paar keer episch in beeld.

0
Gijsbert Van Beers 18 juli 2022 om 18:48

Eigenlijk is het verhaal inderdaad niet ingewikkelder dan dat. Een deel is voorspelbaar, en het andere deel is het kwartje dat een bepaalde kant op valt.

Als je in een ploeg als TJV zit, of Quickstep of Ineos, dan zijn de plekjes duur. Ook voor iemand met de status van Mathieu. Kijk naar Cav die thuis zit, Stybar, Alaphillipe, Rohan Dennis, Gesink en ga zo maar door. Maar bij Alpecin is dat toch wat anders, daar is Mathieu uit vorm nog altijd beter dan veel van de andere kandidaten. Met altijd de hoop dat het kwartje toch goed gaat vallen.

Uiteindelijk hebben we helaas niet een TdF gezien met Mathieu in vorm, die er samen met Wout vol in kleunt. Steelt Wout de show en zit Matje thuis. En dat zal misschien ook wel onder de huid kruipen van VdPoel….

0
Alfred Issendorf 18 juli 2022 om 19:30

Het zal zeker onder de huid kruipen van Mathieu. Ik kijk nu al uit naar de cross. Is van Aert van der Poel daar voorbij gestreefd (want wat was hij sterk de afgelopen winter) of is het allemaal schijn geweest door de afwezigheid van…

0
Pietspeed 18 juli 2022 om 22:29

Het kruipt met name onder de huid mtt het wegseizoen. Beiden leggen toch hun focus meer op de weg?

0
RefleX 19 juli 2022 om 09:22

@Alfred denk je nu echt dat hij wakker ligt van een strijd in het veld met Wout? Worden jullie fanboys nu ondertussen niet eens moe van het afmeten van die twee? Geniet eens van de prestaties van beiden ipv een strijd te voeren die ondertussen bij beiden voor een groot gedeelte verdwenen is. Het peloton is groter dan twee man, veel renners om je druk over te maken.

0
Koers 18 juli 2022 om 18:48

Mathieu Nam Een Boterham En Wat Er Toen Gebeurde Geloof Je Nooit

0
Barry Batsbak 19 juli 2022 om 08:41

De prijzen van boterhammen in Frankrijk zullen u verbazen.

0
Maenhout 19 juli 2022 om 11:08

LOL! Zo is het maar net.

0
limburgia 18 juli 2022 om 19:02

Zou het niet beter zijn voor Mathieu als hij een veel betere ploeg had , dat kan best Alpecin zijn maar dan met renners die allemaal Worldploeg capabel zijn.

0
fransestinkkaas 18 juli 2022 om 19:49

Eens, vind het aanvragen van een WT-licentie ook helemaal niet slim. Op dit moment hebben ze maar twee speerpunten met beide een hoog rendement (Van der Poel en Philipsen). Mocht één van deze twee vertrekken dan zie je dat al snel terug in de ranking verwacht ik. Laat staan als ze beide vertrekken… Beetje een Lotto-Soudal verhaal dan.

0
jooprioolpijp 18 juli 2022 om 20:19

nee nee nee, betere ploeg = strakker stramien = niet goed voor Mathieu & niet goed voor ons. Laat hem lekker dat bij vlagen ongeleide projectiel zijn.
Nog even verder denkend, wellicht dat er via betere ploeg = betere persoonlijke begeleiding = winst te halen valt. Misschien.

0
Handige Harry 18 juli 2022 om 21:38

Natuurlijk moet hij naar een betere ploeg.
Van Aert en Pidcock worden elk trainingskamp uitgedaagd door betere renners op verschillende disciplines, dat heeft Van der Poel totaal niet.
Rijden bij een Ineos, Jumbo of UAE is echt een hele verbetering op elk gebied.
Betere begeleiding, beter materiaal, betere voeding dat maakt gewoon procenten verschil.
Als je ziet wat Van der Poel dit jaar allemaal heeft laten zien met een hele matige voorbereiding dan moet hij toch met een veel betere voorbereiding nog veel beter zijn.

0
Viktrodriguez 18 juli 2022 om 22:09

Gaat MvdP dan wel luisteren naar die betere begeleiding? Zijn eigengereidheid brengt hem heel ver, maar vraag me af of ie daardoor nu niet tegen de spreekwoordelijke muur aan het knallen is.

Uiteindelijk is deze zwakke Tour gewoon terug te brengen naar een verneukte seizoensvoorbereiding door het maar constant switchen tussen verschillende wielerdisciplines met verhoogde medische risico’s, bovenop een al erfelijk risico qua rugklachten. Daarbij dat MvdP, ondanks alle directe persoonlijke opmerkingen in Tokio van zo’n beetje iedere relevant persoon (o.a. ploegbaas van Alpecin, BC van de KNWU, ploegmaat) nog steeds die fout met het plankje maakt.

En dan uitgerekend na deze winter voor het eerst twee grote rondes achter willen rijden en ze beide willen uitrijden, terwijl dat met een normale winter voor een niet-AK-man nooit een probleem mag zijn.

0
Pietspeed 19 juli 2022 om 09:51

Voor elke renner geldt per definitie om in een betere ploeg te zitten althans als dat de renner in kwestie beter maakt en de renner dat uiteraard ook nastreeft. Maar wat is een betere ploeg? De ploeg moet iig bij de renner passen en vv.
Inkopper ergo.

0
LeoR 16 19 juli 2022 om 10:08

@ Viktrodriguez,
Zijn eigengereidheid brengt hem juist nergens. Integendeel, het is zijn talent dan hem ver brengt, ondanks zijn eigengereidheid.

0
Staf V 19 juli 2022 om 12:28

Wat ik raar vond was die plotse melding in het voorjaar dat hij zijn contract met 5j verlengde, wist hij beter en heeft hij eieren voor zijn geld gekozen?.

0
Zwarte Panter 18 juli 2022 om 19:15

Helemaal mee eens ben bang dat hij komend voorjaarr gevangen zit in het geel zwart van Jumbo…Van Aert Van Baarle Benoot Laporte ga zo nog maar evn door en wie heeft Mathiuke….

0
meqadon 18 juli 2022 om 19:40

Phillipsen en volgens geruchten ook hermans en dylan theuns volgend jaar. Met nog wat helpers als golg dillier meurisse en de bondt erbij is dat zeker geen slechte ploeg. Mss niet zo goed als jumbo, maar wel beter als 90% vd huidige worldtourploegen.

0
ChefSpijker 18 juli 2022 om 20:54

Op de Koppenberg kan niemand van die ploeg mee behalve Wout zelf als Mathieu z’n niveau haalt van de laatste Ronde van Vlaanderens. Zolang ze het parcours van Vlaanderen niet aanpassen zullen de sterksten gewoon boven komen drijven.

0
zietemgaan 19 juli 2022 om 18:13

Valgren Andersen komt ook

0
John Bidon 18 juli 2022 om 19:42

Om de lezer wat tijd te besparen. Antwoord op de vraag in de headline:

“Geen idee, daar hebben we geen antwoord op”

0
Pietspeed 18 juli 2022 om 22:48

Had zoiets kunnen zijn, maar zou waarschijnlijk niet echt geloofwaardig overkomen. Moet toch iets aan verhaal bij aan ‘van we weten het niet’ Weten iig meer dan de buitenwacht.
Wel benieuwd wat hij na het afstappen tegen Roodhooft heeft gezegd als verklaring, maar die vraag is geloof ik door de media niet gesteld.

0
Pietspeed 18 juli 2022 om 19:46

Waarom MVDP uit de Tour stapte luidt de kop.

Citaat :
Christoph: “Geen idee, daar hebben we geen antwoord op. Maar als we sjuust konden antwoorden op deze vraag, dan was er geen probleem.”

Philip: “Hij is niet goed, zo ver is duidelijk.

Ghristoph spreekt iig mede namens Philip met ‘we’. Misschien verstaat hij onder ‘we’ ook teamarts, De Kegel en begeleiding, w.o. A3. Geen idee.

Iig, is kennelijk de conclusie dat ze het bij ADF niet weten. De rest van het interview is gissen.

Van der Poel iig snel weer een positieve mindset! Niet bepaald leuk voor hem om Van Aert het asfalt uit de weg te zien rijden.

0
fransestinkkaas 18 juli 2022 om 19:47

Vind dit eigenlijk een hele realistische benadering van de gebroeders. Volledige focus op het WK, volgend jaar weer op oorlogskracht aan het voorjaar beginnen. Geen paniek lijkt me.

0
wimvl 18 juli 2022 om 19:49

Waarom stapt hij uit de Tour. Niet omdat het naar wens gaat. Gewoon omdat het helemaal niet loopt zoals hij verwacht of gehoopt had. Hij is er gewoon uit gestapt omdat het geen nut heeft nog extra energie te verspillen.

0
Polleke 18 juli 2022 om 20:08

Wat mij stoort is dat “geen idee”… als alles wel goed loopt zijn er geen camaras genoeg om uit te leggen hoe groot hun aandeel in zijn succes is (was

0
HSV 18 juli 2022 om 22:11

Mij stoort dat ook. Heb vaak de loftrompet gestoken over de omkadering bij Alpecin maar dit hele seizoen is het wat vreemd allemaal. Waarom twee grote rondes na een kwakkelwinter? Mollema is een geroutineerde ronderenner met veel inhoud en zelfs hij rijd in de Tour minder dan in de Giro, na een goede winter. Waarop baseren ze bij Alpecin dat Mathieu beter wordt van twee grote ronderenners na een kwakkelwinter? Helemaal omdat hij er nog nooit 1 gereden had toen ze deze plannen maakten. Misschien is Mathieu gewoon geen ronderenner…
Dat klassiekers en eendagswedstrijden op MTB en crosser hem gewoon veel beter liggen. Misschien ook wel mentaal. Daar is niks mis mee. Maar waarom dan de aanname dat hij beter wordt van twee rondes na een slechte winter??

0
Baroudeur Baroudeur 18 juli 2022 om 20:32

Radiostilte bij Mathieu en Adrie. Zo kennen we ze wel, bij een knappe prestatie inteviews bij de vleet en vadertje die nog maar eens verkondigt: dit is de strafste stoot die ik van Mathieu heb gezien, bij een wanprestatie de ondertussen gekende radiostilte en het vertrek via de achterdeur… Denk trouwens ook dat ze van de Giro veel meer verwacht hadden dan al die wheely’s en bijbehorende rapsongs. Het zou met niets verwonderen als de rug terug aan het opspelen is na al die koersdagen.

0
Vangenechten 18 juli 2022 om 20:39

+100 (en nog wat woorden)

0
Lalsacien 18 juli 2022 om 20:57

@Baroudeur radiostilte geldt voor vele fans of antifans hier op dit forum naar gelang het gebeuren tijdens wedstrijden.
Wellicht kun je ook eens wat positief posten bij goede resultaten van MVDP of is dat teveel gevraagd???

0
jan jansen 18 juli 2022 om 21:11

Baroudeur;
Wat een kletskoek

0
TheBigShow 18 juli 2022 om 21:35

Adrie heeft gewoon gereageerd hoor. En als je had opgelet had je kunnen lezen dat het met zijn rug prima gaat…

Stond zelfs op wielerflits vriend

https://www.wielerflits.nl/nieuws/adrie-van-der-poel-wijst-oorzaak-aan-van-opgave-mathieu-die-belabberde-winter/

0
RefleX 19 juli 2022 om 09:15

Wat een onzin weer. Hoezo radiostilte? Van alle kanten is er in geuren en kleuren uitgelegd dat hij niet fit is en daarom afstapt. Maar omdat sommige niet de antwoorden krijgen die ze willen zijn ze er doof voor.

Ooit gedacht dat VdP nu eenmaal zelf ook niet weet hoe het komt dat hij niet op niveau is? Kortom er is nu niet meer te vertellen dan dit.

0
wimvl 19 juli 2022 om 10:19

@Baroudeur. Met deze juiste analyse ga je heel wat supporters op stang jagen. Inderdaad. Ophemelen en verafgoding is nu eenmaal veel makkelijker dan durven toegeven dat het niet goed is. Dan nog liever vertrekken zonder enige zinnige uitleg. Nochtans zou Adrie toch moeten weten wat de oorzaak is.

0
Baroudeur Baroudeur 19 juli 2022 om 11:03

Alleen de laatste zin in mijn betoog is misschien kletskoek, want dat is een wilde veronderstelling. Mathieu zelf heeft nergens gereageerd en dat is al meermaals zo geweest. Ik vind het gewoon wat platjes voor een renner van zijn allooi.

0
Lalsacien 19 juli 2022 om 11:16

@Baroudeur het is dus blijkbaar teveel gevraagd. Je kunt dus alleen negatief over Mathieu beoordelen.

0
Baroudeur Baroudeur 19 juli 2022 om 11:24

Neen hoor, ik zeg duidelijk voor een renner van zijn allooi. Groot kampioen, maar als persoonlijkheid vind ik hem tegenvallen. Je moet ook groot genoeg zijn om de pers te woord te staan wanneer het (even) minder gaat. Zelfs die kleine van Schepdaal heeft dat al onder de knie.

0
TheBigShow 19 juli 2022 om 20:39

Over de Giro is ook in geuren en kleuren vertelt dat ie niet top was…

Nee baro, je hele ‘betoog’ is kletskoek…

En Wimpie doet er nog een schepje bovenop

0
Lalsacien 19 juli 2022 om 21:07

@Baroudeur nu doe je het weer. Anti-supporteren dat is een van jouw specialiteiten. Dat zegt jouw Miranda ook.

0
EricV 18 juli 2022 om 21:36

Waarom stapte hij nou uit de tour? Omdat ze geen idee hebben. Goed verhaal dit

0
HSV 18 juli 2022 om 22:12

Eeens! Zie mijn reactie stukje hierboven.

0
Cap 19 juli 2022 om 10:03

Inderdaad.

0
Lay On 18 juli 2022 om 21:51

Waarom wordt er toch zo’n drama gemaakt van vdPoel’s presteren in deze Tour?
Vorig jaar heeft hij heel Frankrijk veroverd met zijn prestaties in de eerste Tourweek.
Dit jaar was Italie aan de beurt: in de Giro heeft hij daar naam gemaakt. Dat het dan in de Tour minder gaat, ach, Alpecin heeft inmiddels z’n ritzege toch al beet.
Volgend jaar even goed bekijken voor welke GT hij dan gaat, als daar dan goed naar wordt opgebouwd, gaat dat vast weer mooie dingen opleveren.

0
Pietspeed 18 juli 2022 om 22:55

Dat drama valt erg mee. Nu tijdens de rustdag is er voor de media, en zeker met de aandacht op ADF vw de mooie Van Philipsen, even gelegenheid daarop terug te komen.

0
Vangenechten 19 juli 2022 om 09:19

“Veroverd”… Hij heeft in alletwee de rondes één ritje gewonnen en was na een week al uitgeblust. In de Tour zorgde dat voor een opgave en in de Giro zorgde dat voor een VDP die niet meer kon winnen.

0
Sander van der Sluis 19 juli 2022 om 10:57

Alsof het als aanvaller normaal is om in 2 rondes even een ritje te winnen. Waar leg jij die lat?

0
Lalsacien 19 juli 2022 om 11:08

@Vangenechten minimaliseer het maar. Twee rondes, in beide rondes een ritje en de leiderstrui. Weinigen doen hem dat na.

0
Baroudeur Baroudeur 19 juli 2022 om 11:16

Misschien dezelfde lat als Van Aert? Die elke Tour 3 weken de pannen van het dak rijdt. Volgens mij heeft Vdp niet dezelfde motor als zijn eeuwige rivaal.

0
uitdewaaier 18 juli 2022 om 23:09

Laat hem voorlopig maar lekker met rust. Hij zal nog steeds de pest er over hebben dat de tour niet lukte.

0
Jean Dumas 19 juli 2022 om 00:39

Die kop is echt clickbait, Roothooft zegt opnieuw dat ze het niet weten.

0
Harry Hek 19 juli 2022 om 09:04

Precies de vraag in de kop wordt gewoon niet beantwoord in het artikel: antwoord geen idee. Nou top hoor.

0
Cap 19 juli 2022 om 10:04

Eens. Teveel clickbaits op Wielerflits. Als dat zo doorgaat ben ik bang dat er mensen weg gaan lopen.

0
Marik 19 juli 2022 om 07:42

Het is natuurlijk ook zeer opportunistisch om iemand die nog nooit een grote ronde heeft gereden, er meteen 2 achter elkaar te laten rijden.

0
Barry Batsbak 19 juli 2022 om 08:41

Uithuilen. Volgend jaar nieuwe poging.

0
willem denboer 20 juli 2022 om 00:36

De anderen waren gewoon beter. Kan wel eens gebeuren.

0
Barry Batsbak 20 juli 2022 om 08:15

Als je zelf slecht bent zijn anderen al gauw beter ja.

0
Sander van der Sluis 19 juli 2022 om 09:16

Prima dat niemand zich achter excuses en smoesjes verschuilt. Ze hebben keuzes gemaakt, dit was te uitkomst. Alsnog met de Ronde, etappe en roze in Giro natuurlijk hele mooie prijzen.

0
Sander van der Sluis 19 juli 2022 om 09:20

Wat ik wel zie gebeuren is dat Wout, door de ploeg waar hij rijd, met hun materiaal, teamgenoten, voedingsplannen, trainingsongesteuning, hoogtestages, etc. Een omgeving bieden waarin een renner zich welicht optimaler en beter kan ontwikkelen. Ik weet hoe belangrijk ‘plezier’ is voor hem en hoe loyaal hij aan de kliek Roodhoofdjes is. Die hebben hem gebracht waar hij is. Maar…misschien is planmatig trainen met een meerjarenfocus bij een absolute topploeg met een bak teammaten in volle finales wel het verschil tussen de loopbaan van Wout en Matje.

0
Cap 19 juli 2022 om 10:01

Gaan we weer met de slechte koppen en clickbaits. De kop

"WAAROM MATHIEU VAN DER POEL UIT DE TOUR DE FRANCE 2022 STAPTE"

suggereert een ántwoord op die vraag.

Vervolgens het gebruikelijke gebabbel wat je onder elk draadje van Mathieu vindt over misschien 2 rondes teveel, te smalle basis, etc etc, niets nieuws, allemaal vrijblijvende speculatie.

Vervolgens wordt er op de vraag wat er met Mathieu aan de hand is simpelweg geantwoord: "geen idee".

Daar kunnen we het dus mee doen. De titel van het artikel had dus moeten zijn

"HET BLIJFT GISSEN WAAROM MATHIEU VAN DER POEL UIT DE TOUR DE FRANCE 2022 STAPTE"

Die kop betekent het tegenovergestelde van de huidige kop.

0
LeoR 16 19 juli 2022 om 10:10

“sjuust” ?!

Zijn de Roodhooftjes van nationaliteit veranderd?

0
Gerard Dekker 19 juli 2022 om 10:13

Volgens mij is er maar één antwoord mogelijk:
Matthieu is niet geschikt voor grote rondes en hoge bergen. Zelfkennis is het begin van alle wijsheid.

Hij moet zich concentreren op de klassiekers en een paar koersen van hooguit 6 dagen (Benelux-tour, Ruta del Sol). In de winter een lekker veldrittenprogramma afwerken. Daar komt hij het beste tot zijn recht.

Wout heeft een grotere en sterkere motor. Daarom kan hij wel een grote ronde aan. Wout kan alleen geen meerdere dagen in hooggebergte kort eindigen.

Matje is sluwer, heeft een snellere acceleratie en kan iets langer in het rood rijden, maar ontbeert de PK’s.

0
Geit in mijn Kelderman 19 juli 2022 om 10:20

Niet geschikt zijn voor grote rondes lijkt me lariekoek. Een goede VDP kan in heel veel verschillende etappes meedoen voor ritwinst. Geaccidenteerd terrein, korte tijdritten, vlakke rit met heuvelop aankomst. Onzin om na een mindere Tour meteen de handdoek in de ring te gooien voor grote rondes in z’n algemeenheid.

0
Sander van der Sluis 19 juli 2022 om 11:01

Van Aert heeft heel anders getraind. Legt nu al jaren basis in langere duurtrainingen en hoogtestages met absulute toprenners in de bergen een dusdanige basis dat hij nu komt bovendrijven. Lekker in je eentje mountainbiken in Zuid-Spanje is geen professionele voorbereiding anno 2022 op dit niveau. En ik ben de ‘Matje moet plezier hebben’ – kaart ook beu, want winnen-is-nog-leuker.

0
Baroudeur Baroudeur 19 juli 2022 om 11:20

Inderdaad Sander, er is vooral een groot verschil in mindset. Bij een topploeg zal hij meer in het gareel moeten lopen en zich ook af en toe moeten opofferen voor een andere topper. Twee onderdelen waarin hij nu niet meteen uitblinkt.

0
DJ63 19 juli 2022 om 10:51

Ook een vergevorderde medische begeleiding kan blijkbaar niet voorkomen en ook niet verklaren waarom het lijf stopt met presteren. Ze gissen blijkbaar maar wat getuige ook allerlei eerdere tegenstrijdige uitspraken als ‘ Mathieu is superfris uit de Giro gekomen versus Mathieu haalde daar al niet zijn normale niveau. Zelf ben ik overigens overtuigd van het laatste. Het viel gewoon tegen daar.
Het is te hopen dat het geen fysieke en mentale burn-out is op basis van jarenlang winter en zomer presteren. Precies zoals Marianne Vos. Die was er zeker twee jaar mee zoet om na rust weer enigszins op haar oude niveau te komen.

0
chasse patat 19 juli 2022 om 11:58

Is Mathieu nu veldrijder, wegrenner of mountainbiker? In ieder geval was zijn winterbasis te zwak dit jaar. Denk ik nu te simpel als het antwoord daar te vinden is? Deze winter kan hij weer een mooie basis bereiken door weer wat regelmatiger het veld in te duiken. Intervalwerk in competitievorm. Dan komen plezier, motivatie en vorm vast weer dicht bij elkaar. En dan na de koers weer lekker over de weg je kilometersmetertjes naar huis maken. De meeste koersen zijn door het beleid van Flanders Classics toch op fietsafstand van huis.

0
Alfons Haavers 19 juli 2022 om 12:21

Waan van de dag regeert vaak. Als Mathieu volgend voorjaar de stenen uit de straten knalt, is het dan waarschijnlijk dankzij de 2 grote rondes die dit jaar zijn motor hebben versterkt? De Tour is een tegenvaller geweest, maar we moeten het ook allemaal niet overdrijven.

Verder wordt er naar mijn gevoel te snel gedacht dat vdP en WvA net dezelfde soort renner zijn en ze precies hetzelfde kunnen ‘mits in vorm’ (wat Mathieu hier overigens duidelijk niet was na de Giro).

Een grote ronde biedt uiteindelijk niet zo heel veel kansen voor klassieke types. Je hebt soms wel enkele punchersritten of heel soms een kasseirit, maar het is geen toeval dat de voorjaarsmannen zelden uitblinken in de Tour. Je moet al een sterke massasprinter zijn (waar vdP zich blijkbaar niet wil in mengen) of een super tijdrijder om wat meer kansen te hebben.

Sagan kon dat, maar dat was ook een sprinter. Die had naast punchersritten ook de echte massaspurts om zich in te tonen. Ook van Aert doet dat en dat is daarnaast ook nog eens een top-3 tijdrijder in de wereld en een vrij goeie klimmer. Alaphilippe kon dat ook, hij had de punchritten maar is vanwege zijn lage gewicht ook meer geschikt voor overgangsritten met wat colletjes in. Verder zijn er recent weinig mannen voor het Vlaamse voorjaar (kun je Alaphilippe dat zelfs noemen?) die in de Tour echt konden uitblinken, het is gewoon ander terrein.

Tuurlijk kan er wel eens een parcours uitkomen in de Tour dat MvdP perfect ligt met bv. een eerste week met een technische, explosieve proloog en verschillende meer klassieke ritten. Dan kan hij echt shinen. Ook een vluchtersetappe winnen à la Pedersen of Matthews dit jaar moet hij kunnen, maar zo pak je er geen 2-3 in de Tour.

Je moet ook rekenen dat het elke dag een heel nerveus gedoe is in de Tour (waar vdP al niet echt van houdt) en al snel de bergen de energie komen wegvreten en je het in zogenaamde vluchtersetappes moet gaan opnemen tegen de echte rittenkapers voor het middengebergte (denk type Kämna) en weggevallen klassementsmannen. Dan is het gewoon moeilijk om daar tegenop te boksen als man van +75 kg en die inspanningen dag na dag te verwerken.

3 weken lang uitpakken in de Tour zoals van Aert momenteel doet? Misschien heeft Matje daar het intrinsieke fysieke talent wel voor, maar niet vergeten dat van Aert zich minutieus voorbereidt tussen rondetoppers, in een team dat weet hoe je iemand klaarstoomt voor 3 weken koers op het allerhoogste niveau en – vooral – met de mindset van een ronderenner. Dat laatste heeft de meer speelse en snel verveelde vdP volgens mij ook niet echt.

Ik zie Mathieu zeker nog terugkomen naar de Tour om ritten te winnen maar wat Wout bv. dit jaar laat zien is echt uitzonderlijk voor een ‘klassiek renner’ en moet je niet zomaar verwachten van Mathieu. Eigenlijk is Wout ook een ronderenner die gewoon net iets te veel weegt om mee te doen voor het klassement.

Laat vdP met zijn uitzonderlijke explosiviteit en vermogen om op 1 dag echt boven zichzelf uit te stijgen maar uitblinken in het eendagswerk en in de Tour niet absoluut hetzelfde willen laten doen als zijn grote vriend. In vorm en met het juiste parcours kan hij in de toekomst ook gewoon nog zijn ritjes komen winnen.

0
HSV 19 juli 2022 om 20:01

Goed verhaal Alfons. Ik kan me daar wel in vinden, is meer uitgebreid dan mijn bijdragen maar heeft dezelfde strekking. We zullen het moeten afwachten. Als het idd maar niet een Vosje wordt en hij twee jaar nodig heeft om terug te komen.

0
JumbowintdeTour 19 juli 2022 om 13:23

Voor het tourteam was de gok nemen met Van Der Poel niet zo slecht, ook qua commercie. Want wie neem je anders mee?
Maar voor de rest van het seizoen van Van Der Poel lijkt dit niet de handigste keuze.

0
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone