Waar stopt de groei van Thibau Nys? “Er kan nog een flinke scheut bij”
Foto: Cor Vos
zaterdag 4 november 2023 om 15:54

Waar stopt de groei van Thibau Nys? “Er kan nog een flinke scheut bij”

Thibau Nys is nu al de revelatie van het veldritseizoen. De amper 20-jarige crosser werkte zich op naar de top van het veldrijden, maar zit naar eigen zeggen nog lang niet op zijn limiet. Dat zegt hij in gesprek met Het Laatste Nieuws, dat een dubbelinterview liet optekenen met Thibau en vader Sven.

Vader Sven is onder de indruk van de snelle groei van zijn zoon. “Anderhalve maand geleden, in een voorbeschouwing op het seizoen voor een magazine, klonk het nog voorzichtig. ‘Ik hoop eens een cross te kunnen winnen’. Het zijn er ondertussen al drie. En in de andere twee was hij een bepalende factor. Vooral die eerste Wereldbekerzege in Waterloo kwam voor mij onverwacht.”

Woensdag kwam daar ook de Koppenbergcross bij, aar dat is nog altijd niet voldoende voor Thibau. “En toch. Het gaat nooit snel genoeg. Je bent altijd maar zo goed als je laatste wedstrijd. Als ik zondag níet win op het EK in Pontchâteau, zal ik teleurgesteld zijn. Drie weken geleden had je me dat nooit kunnen wijsmaken. Maar ik stel natuurlijk mijn ambities bij.”

De vraag die nu op ieders lippen brandt: waar stopt die groei? “Ik zet al sinds mijn juniorentijd stappen. Soms één. Soms maar een halve. Bij momenten zelfs eentje terug. En dan weer twee, drie tegelijk vooruit. Het is een evolutieproces, waarvan het verloop moeilijk te voorspellen valt. Volgens mij heeft het vooral met ouder worden te maken. En met mijn eerste uitgebreide wegcampagne op WorldTour-niveau, bij Lidl-Trek. Maar ik zit nog niet op mijn trainingslimiet. Verre van. Er kan nog een flinke scheut bij in uren en intensiteit.”

Kracht winnen
Volgens Sven excelleert zijn zoon momenteel vooral in stressbestendigheid en presteren onder druk. Maar er zijn ook nog zaken die beter kunnen. “Er is geen uitgesproken zwakte die er moet worden uitgehaald. Wat niet wil zeggen dat niet heel veel zaken, zoals mijn explosiviteit, voor verbetering vatbaar zijn. Of dat ik mijn techniek niet verder kan verfijnen. Of aan kracht moet winnen om dat volledige uur aan hoog vermogen te kunnen afwerken.”

Dat zal nodig zijn, als Nys het binnenkort ook tegen wereldkampioen Mathieu van der Poel en Wout van Aert wil opnemen. “Ook met hen erbij zal ik mijn eigen ding blijven doen. Staan er vijf aan de start die beter zijn? Prima, dan probeer ik zesde te worden. En mijn voldoening te halen uit andere zaken. Eens een halfuur lang samen met die mannen door pakweg Gavere vlammen, daar zou ik al heel blij mee zijn. In de clinch gaan met Mathieu, Wout en/of Tom wordt lastig.”

RIDE Magazine
4 Reacties
Sorteer op:
4 november 2023 18:00
Vooraf gesteld is zijn seizoen al geslaagd met een wereldbekercross en de Koppenberg. Maar zoals gezegd, je stelt je doelen altijd bij. EK is een mooie nieuwe kans. Kan de komende jaren wel uitgroeien tot best of the rest na Mathieu en Wout in het veld.

Op de weg lijkt het een type Sagan, Matthews. Snel aan de meet na een lastige koers. En met zo'n capaciteiten kan je altijd wel een dikke koers binnenrijven. Is wel vrij onregelmatig.
4 november 2023 22:24
Op de weg vind ik het voorlopig maar een onvoorspelbare snuiter. De ene dag klopt hij Hirschi en Bilbao, de andere dag lost hij als één van de eersten in koers, samen met de waterdragers van Beat en Tarteletto.
4 november 2023 16:01
Lijkt me op zich een heldere casus: die stopt ruim voorbij de modderweg.
Wordt gewoon een prima wegrenner in het spectrum ‘outsider tm favoriet’ voor alle lastige koersen met gedecimeerde spurt tengevolge.
4 november 2023 17:15
Dat zullen we over een jaar of 10 wel weten, ik zie het geen wereldtopper worden op de weg maar ik kan mij natuurlijk vergissen.

Reacties zijn gesloten.