Waaierspektakel: Jasper Philipsen sprint naar zege na loodzware Classic Brugge-De Panne
foto: Cor Vos
woensdag 22 maart 2023 om 16:42

Waaierspektakel: Jasper Philipsen sprint naar zege na loodzware Classic Brugge-De Panne

Jasper Philipsen heeft de Classic Brugge-De Panne gewonnen. De renner van Alpecin-Deceuninck was de beste in de sprint van een kleine groep na 211 kilometer intens koersen. Olav Kooij en Yves Lampaert mochten als tweede en derde mee op het podium.

De Classic Brugge-De Panne is bij uitstek een koers voor sprinters. Dat was ook te zien aan het deelnemersveld, want onder meer Fabio Jakobsen, Jasper Philipsen, Caleb Ewan, Olav Kooij, Dylan Groenewegen en Arnaud Démare stonden aan de start in Brugge.

Twee vluchters waaien terug
Het parcours van de West-Vlaamse eendagskoers is zo goed als biljartvlak. Toch werd de koers onderweg gekleurd, want er reed een interessante vroege vlucht weg. Jens Reynders (Israel-Pemier Tech), Jonas Rutsch (EF Education-EasyPost), Mathis Le Berre (Arkéa-Samsic), Milan Fretin (Flanders-Baloise), Louis Brendixen (Uno-X), Johan Meens en Louis Blouwe (beiden Bingoal WB) waren de aanvallers in kwestie.

Le Berre, de revelatie van de Omloop Het Nieuwsblad, op kop van de vroege vlucht – foto: Cor Vos

Waaieralarm
Meens en Blouwe waaiden, al dan niet bereidwillig, na enkele tientallen kilometer terug naar het peloton. Zodoende kregen we nog vijf aanvallers in de eerste groep. In het peloton werd er een aantal keer versneld, de wind speelde af en toe flink op, wat een invloed had op de voorsprong van de vroege vlucht. Op goed 100 kilometer van de streep bedroeg deze al minder dan een minuut.

Het was een belangrijke kaap, die eerste 100 kilometer. Niet lang daarna volgde namelijk een passage door De Moeren. Aangezien er een stevige wind aanwezig was en deze goed stond, was het alle hens aan dek. Het peloton brak in no time in stukkens. Philipsen, die zelf ook sterk doortrok, en Ewan hadden als enige grote favorieten de slag niet gemist.

Waaiers, waaiers en waaiers – foto: Cor Vos

Achtervolgen in barre omstandigheden 
Renners als Jakobsen, Groenewegen en Kooij waren niet mee en moesten achtervolgen. Vooraan werd de vroege vlucht snel gegrepen door het eerste peloton en zodoende kregen we een groep van goed 30 renners. De andere groepen volgden in een mum van tijd op meer dan een minuut. Na een tijdje zagen we dan toch meer controle in de tweede groep, met name Jumbo-Visma en Jayco AlUla namen het initiatief.

In zware omstandigheden, naast wind was er ook regen, zorgden Jos van Emden en Luka Mezgec ervoor dat de voorsprong minder werd dan 30 seconden. Op 68 kilometer van de streep, een tiental kilometer voor de volgende passage door De Moeren, kregen we dan ook een samensmelting. Lang duurde het niet voordat er opnieuw waaiers ontstonden. Het initiatief kwam weeral van de mannen van Soudal Quick-Step en Alpecin-Deceuninck.

Opnieuw waaierspektakel
Deze keer waren de meeste sprinters wel aandachtig. Zo zaten onder anderen Jakobsen, Philipsen, Groenewegen, Démare en Kooij in de eerste groep. De grote afwezige was Ewan, die helemaal op was en definitief moest lossen. De nieuwe kopgroep was ongeveer 20 renners groot en werkte redelijk goed samen. Dat was in de achtervolging niet het geval, waardoor duidelijk werd dat de winnaar vooraan zat.

Soudal Quick-Step probeerde een aantal keer weg te rijden met een select groepje, maar alle sprinters waren aandachtig. Net voor de laatste passage van De Moeren kregen we voor de laatste keer het spel met de wind. Philipsen was andermaal ontzettend bedrijvig en reed samen met Yves Lampaert en Kooij weg. Frederik Frison maakte even later op sterke wijze de sprong. De vier renners reden een voorsprong van een kleine 30 seconden bij elkaar.

Philipsen controleert absolute finale
Davide Ballerini en Bert Van Lerberghe probeerden vervolgens het gat te dichten naar het viertal. Lampaert kon op die manier het spel spelen vooraan en de benen ‘stilhouden’. Terwijl Groenewegen en Démare jojo speelden, kwam de groep met Jakobsen een aantal seconden dichter. Het gat werd uiteindelijk niet gedicht, waardoor de winnaar bij de vier renners vooraan zat.

Frison probeerde zijn medevluchters nog een keer te verrassen, maar Philipsen reageerde meer dan aandachtig. Ook wanneer Lampaert de sprint van ver aanzette, zat Philipsen meteen in het wiel. De Vlam van Ham kwam vervolgens uit het wiel en knalde dominant naar de zege. Kooij kwam nog even in de buurt, maar moest vrede nemen met plaats twee. Lampaert werd derde.

RIDE Magazine
42 Reacties
Sorteer op:
22 maart 2023 16:47
Sterke prestatie van Philipsen, het lijkt er op dat de sterkste renner heeft gewonnen vandaag. Maar zeker ook petje af voor Olav Kooij: heel knap dat zo'n broekie (wat hij in feite toch nog is) er na zo'n uitputtingsslag nog bij zit. En je zou haast denken dat er meer in had gezeten want hij leek zijn sprint te laat te beginnen.
    22 maart 2023 18:00
    Kooij was gewoon beter.
    22 maart 2023 19:56
    In de waaier, heb jij meegefietst en helemaal stuk gezeten dat je dit doort onzin uitslaat?
    22 maart 2023 20:01
    Heel mooie koers. Sterk van Philipsen, maar we wisten eigenlijk al dat ie dat kon. Verrassender vond ik Kooij, had dit niet van 'm verwacht. Mooi.
    Kooij is een bangelijke renner en ik gun hem alles maar vandaag was hij niet beter dan de vlam van Ham?
    Of zit jij hier te trollen en het boeltje op te naaien.
22 maart 2023 16:52
Heerlijke koers gezien! Toch altijd mooi als een koers waar je weinig van verwacht nog zoveel spektakel biedt.

Philipsen echt waanzinnig sterk gereden. Dik en dik verdiend gewonnen. Kooij ook knap meegereden. Verder wel opvallend dat er niemand anders van TJV in de kopgroep zat aan het eind.

Dat eraf waaien van Groenewegen en Demare was ook mooi om te zien. Die waren letterlijk kapot gereden.
    22 maart 2023 16:56
    @KAtowice idd, dat gespartel van Groenewegen en Demare was genieten. Zo dichtbij en zo ver weg.

    Philipsen verdiend, Kooij morele winnaar.

    Wie heeft er kasseienklimmetjes nodig in Vlaanderen, heerlijke koers.
    22 maart 2023 23:40
    Ze voorspellen hetzelfde weer in Gent-Wevelgem.. Hopelijk evenveel genieten daar.
Koning Philipsen, wat een geweldige koers heeft die gereden zeg. Dit was op Van der Poelse/Pogi wijze gedaan.
Twijfelachtige tactiek van QS, sterke Kooij. Ik zei al dat windkracht 5 en regen wss geen massasprint zou opleveren maar dit was wel genieten.
Als je dan Demare en Groenewegen ziet kapot gaan op een paar meter terwijl Ballerini vol doortrekt, heel mooi
    22 maart 2023 19:34
    Ballerini kwam met Van Lerberghe ook niet dichter bij Frison, Kooij en Philipsen. Dit zegt wel iets over de sterkte van deze renners
22 maart 2023 16:48
quickstep leek ook vandaag voor merlier te rijden, ook al zat die hier niet in koers
22 maart 2023 16:52
Dit was echt ouderwets genieten, wat een heerlijke koers. Prachtig om te zien wat de invloed van de wind en een zware koers kan zijn, hoe een Groenewegen, Molano en Demare gewoon op een paar meter zitten te struggelen.

Zeer sterke Philipsen en ook Kooij heel goed. Je gaat je wel afvragen of SQS dit niet beter had kunnen controleren met 3 man, ipv Lampaert kansloos in de groep daarvoor te laten zitten. Maargoed, ik ben dan ook alleen maar een goede ploegleider in PCM. En zelfs daar niet bijster uitstekend..
22 maart 2023 17:14
Prachtige koers met een verdiende winnaar, philipsen was heel sterk vandaag. Ook kooij heel goed, dat gaat een grote worden. Ook een vermelding voor Frison om dat gat op de 3 koplopers in zijn eentje te dichten. Soudal als ploeg tenminste weer een keer goed, plan was ook prima maar uitvoering mislukt.
22 maart 2023 17:03
Zowel van Philipsen als Kooij echt een heerlijke koers. Die hebben allebei weer een stap gezet. Zouden als je ze vandaag ziet heersen allebei toch ook uitstekende klanten moeten zijn voor Parijs-Roubaix, alhoewel die koers nog even twee tandjes zwaarder is.

SQS gewoon onhandig qua tactiek, als je met 4 man zit in een groep van 15 waaronder de snelste sprinter moet je het slimmer uitspelen dan dit.
    22 maart 2023 17:17
    Goed verhaal maar claim je nu met zekerheid dat jakobsen de snelste was van die groep? Dat durf ik, dit jaar, te betwisten en kijkend naar de koers maakte philipsen een veel betere indruk.
    22 maart 2023 17:19
    Dan had Lampaert een aanval moeten plaatsen. Nu was het geen van tweeen, en je laat hem niet terugzakken, en je laat hem sprinten tegen twee van de beste sprinters ter wereld momenteel.
    22 maart 2023 23:43
    Vooral omdat de traagste van de 4 vooraan meezat. Een Ballerini of zelf Vanlerberghen zouden nog kans gemaakt hebben als ze zich konden sparen in't wiel, maar Lampaert toch niet..
22 maart 2023 17:08
weer heel wat matigheid bij ewan, terwijl je weet dat een de lie hier echt wel in de eerste waaier zou zitten

als ewan zich dit seizoen niet weet te herpakken, denk ik dat het voor lotto toch stilaan tijd wordt om die serieuze hap van hun budget aan iemand anders te spenderen
    22 maart 2023 17:17
    Ja, aan De Lie. Dat budget zullen ze nodig hebben.
22 maart 2023 17:42
Hup wind en regen. En terechte winnaar, altijd fijn als er iemand wint die al uren voor het einde mee voorin beukt in de waaiers
22 maart 2023 18:34
Wat ben ik blij dat ik gekeken heb! Wielergenot!
22 maart 2023 16:48
Phillipsen toonde klasse al eerste jaar bij Axel Mercx en hebben we laatste nog niet van gezien.
Amai zoals die koers maakt.
SoudalQuickstep sterk als ploeg maar Lampaert met 2 topsprinters das net te veel.
    22 maart 2023 17:39
    Het heeft weinig zin om sterk als ploeg te zijn als je tactiek niet goed is. Van te voren was duidelijk dat Lampaert het moest afleggen tegen Kooij en Philipsen.
22 maart 2023 16:55
Kooij sprint net te laat ingezet, kwam nog dichtbij Philipsen. Desalniettemin heeft de sterkste gewonnen vandaag. Heerlijke opwarmer naar GW komende zondag, laat die regen en wind nog maar een paar daagjes aanhouden!
    Eerst vrijdag E3 prijs met nog slechter weer !!! Wat een fietsvreugde.
    Gaat fenomenaal worden met Wout, Matje, Gana en Tadej
    22 maart 2023 21:07
    Als het echt zo’n slecht weer wordt, zou het wel eens een vreemde editie kunnen worden.
22 maart 2023 17:06
Mooie wedstrijd en een verdiende winnaar. Een goede Kooij ook. En Quickstep tsja, ik snap niet dat Lampaert het gat mee maakt om vervolgens niet eens te demarreren in de finale. Ik dacht dat Steels zo'n slimme ploegleider was.
    22 maart 2023 22:51
    U overschat de invloed van Steels, en bij uitbreiding alle ploegleiders, gruwelijk… In dit type wedstrijd ondergaan zij het koersverloop en kunnen daar helemaal niks aan veranderen…
22 maart 2023 17:27
Had graag gezien dat Kooij had gewonnen, maar an deze overwinning van Philipsen was helemaal niets gestolen. Terechte winnaar die zelf koers heeft gemaakt en zelf in de laatste kilometer de controle hield om vervolgens de sprint te winnen.
22 maart 2023 18:26
Grappig die voorbeschouwing: een onwaarschijnlijk sterk veld van topsprinters doet mee, ze zijn er (haast) allemaal, resultaat: twee flandrien-achtige sprinters rijden voorop en de rest ofwel ver weg, of nog het meest van al DNF. Welk Sprintersfestival?? Ik klaag niet ^^
    22 maart 2023 19:31
    Volgens mij zaten er nog redelijk veel sprinters bij de 1e 20. De sprinters hebben hun sprintaantrekkers naar huis gereden.
22 maart 2023 20:42
Mooie overwinning van Philipsen zeg! Kooij ook weer sterk. Tactiek van Lampaert / Soudal snapte ik geen zak van. Yves weet dat hij 99/100x verliest in de sprint.. en hij wacht (dus kansloos) tot de sprint? Waarom niet paar keer aanvallen vanaf 3 km? Hij heeft een fantastische tijdrit. De rest van de ploeg wacht vesl te lang met de conclusie trekken dat Yves kansloos gaat zijn.. en krijgen het gat dus niet meer dicht. Als alle ballen op Jakobsen hadden gemoeten dan hadden ze het gaat direct moeten dichtpoefen. Nota bene (no offence) Frison rijdt er nog naartoe. Of anders had Lampaert zijn benen echt stil moeten houden en mee moeten gaan rijden in G2 met Jakobsen.
22 maart 2023 19:48
Heerlijke koers! Philipsen winnaarskunst en timing van teamgenoot VdP goed toegepast. Tom Steels en 'ervaren' Lampaard de grootste minkukels manmanman wat een klunsen. Welkom bij Alpecin volgend jaar, Fabio!!
22 maart 2023 17:25
Guur en leuk. Jumbo nog een kanshebber erbij voor GW met KOOIJ?
    22 maart 2023 17:32
    Kooij was al een kanshebber. Niet voor niets heeft de ploeg het volste vertrouwen in Kooij. In Denain had hij teveel pech. Ook vandaag wisselde hij van fiets vlak voor de Moeren waardoor hij in de 2 waaier kwam. Gelukkig werd dit rechtgezet. Daarna een sterke wedstrijd gereden.
22 maart 2023 16:49
Spijtig, Eerste waaier waren we met 4 man mee en Ewan was erbij, dan komt alles samen hebben we 2 man mee, Frison was de sterkste vandaag maar heeft net niet gewonnen
    22 maart 2023 16:57
    Lijkt wel op een communiqué van John Lelangue uit 2022
    22 maart 2023 17:18
    Ben je er zeker van dat Philipsen niet de sterkste was?
    22 maart 2023 17:49
    Je bent maar met 2 man mee omdat Ewan gewoon zwak was. Die zat goed geplaatst maar ontplofte gewoon. Uiteindelijk worden ze bij Lotto 4e en 7e met 2 jongens die normaal puur knecht zijn. Daar moet je heel tevreden mee zijn gezien de selectie die ze hier aan de start brachten. Ook veel punten.

    Frison was bij de sterksten, maar de sterkste heeft gewoon gewonnen.
    22 maart 2023 18:01
    Kooij was de sterkste
    22 maart 2023 18:28
    In de waaier is de grappigste.
    22 maart 2023 20:00
    We? (en deze stomme aanvulling vanwege de 10 tekens regel)

Reacties zijn gesloten.