Vuelta 2023: Voorbeschouwing etappe 15 naar Lekunberri – Kansen voor vluchters in het Baskenland
foto: Cor Vos
Julian Dubbeld zondag 10 september 2023 om 12:15

Vuelta 2023: Voorbeschouwing etappe 15 naar Lekunberri – Kansen voor vluchters in het Baskenland

Na twee loodzware bergetappes in de Pyreneeën krijgen de renners op de laatste dag van week twee een mildere rit voorgeschoteld. Een heuvelachtig parcours van Pamplona naar Lekunberri biedt kansen voor de avonturiers in het peloton. Gaan Andreas Kron en Filippo Ganna voor een tweede ritzege? Of steekt Remco Evenepoel voor de derde keer zijn handen in de lucht? WielerFlits blikt vooruit.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Parcours

Drie jaar geleden voerde de tweede rit in de Vuelta ook van Pamplona naar Lekunberri. Toen was het vluchter Marc Soler die naar de overwinning sol(e)erde. In 2023 heeft de organisatie echter gekozen voor een minder zwaar parcours.

De start van de vijftiende etappe vindt dus plaats in Pamplona. De stad is wereldwijd bekend vanwege het jaarlijkse San Fermín-festival. Hét hoogtepunt van het festival is de “Encierro”, of stierenrennen, waarbij deelnemers achtervolgd door stieren door de smalle straatjes van de stad rennen. 

De vluchters van de dag moeten hopen dat het peloton niet zo zal jagen als de stieren. De glooiende start biedt namelijk kansen voor een groep om weg te rijden. Tot aan de voet van de eerste gecategoriseerde klim van de dag kunnen deze avonturiers hun voorsprong uitbreiden.

Deze eerste klim van de dag is de Puerto de Lizarraga. Vanuit Estella, een belangrijke tussenstop op de pelgrimstocht de Camino de Santiago, klimmen de renners 19,3 kilometer aan 2,6%. Hoewel de klim dus erg lang is, zal het verschil hier nog niet gemaakt worden.

De mannen in de kopgroep houden hun kruit liever droog tot de finale. Die begint namelijk na een vlakke tussenfase op vijftig kilometer van de streep. Een slotcircuit van dertig kilometer laat de renners tweemaal de Puerto de Zuarrarrate (7,3 km aan 4,8%) beklimmen.

Zondag 10 september, etappe 15: Pamplona -Lekunberri (158 km)
Officieuze start: 13.20 uur
Officiële start:
13.33 uur
Finish:
tussen 17.15 uur en 17.45 uur
Afstand:
158 kilometer


Favorieten

Het profiel van de vijftiende etappe is er eentje zoals we het deze Vuelta nog maar weinig hebben gezien. Natuurlijk spek voor de bek van een uitgebreide vluchtergroep, maar je zal niet per se de sterkste moeten zijn om de etappe te winnen. De Puerto de Zuarrarrate is niet lastig genoeg om veel renners in de problemen te brengen, en voor de pure klimmers zal het lastig worden om het verschil te maken met hun klautercapaciteiten. Dankzij de vele vlakke meters voor en tussen de twee beklimmingen kan het ook een tactische bedoeling worden.

Eigenlijk kunnen we de klim in de finale nog het beste vergelijken met La Laguna Negra.Vinues van enkele dagen terug. Niet steil, niet lang, en dan zag je dat een begenadigd klimmer als Geraint Thomas – weliswaar niet in vorm – alle moeite van de wereld had om zijn op papier minder goed klimmende vluchtgenoten eraf te rijden. Renners met wat explosiviteit konden gemakkelijk blijven aanhaken, om dan in het slot ervan weg te ‘poefen’. Nu de finish hier na een afdaling ligt, hebben de mannen met een sprintje in de benen sowieso een voordeel.

Doet Kron zijn kunstje nog eens over? – foto: Cor Vos

Wanneer we daar namen op moeten plakken, dan komen we al snel bij Andreas Kron terecht. De Deen van Lotto Dstny oogde in die bewuste elfde etappe naar La Laguna Negra ijzersterk, al moest hij in de laatste, steilere meters van de beklimming alsnog passen. Kron beschikt over een sterk sprintje aan het einde, en niet onbelangrijk: hij is een echte killer. Eentje die het al vaker wist af te werken op het hoogste niveau, zo ook in de eerste week van deze Vuelta. Daarom kan hij nu extra ontspannen rondrijden, en dan maak je in een tactische finale misschien al sneller een juiste keuze.

Ook Filippo Ganna heeft zijn ritje al op zak gestoken, dankzij een formidabele tijdrit. Maar wat kan Ganna niet? Ei zo na vloerde hij Kaden Groves in een massasprint, en als hij zich niet helemaal leeg had gereden voor Geraint Thomas op La Laguna Negra, had hij allicht ook daar iets kunnen betekenen. Ganna won in de Giro al lastigere etappes dan deze, maar hij hoeft ook helemaal niet te wachten op de laatste klim: de hardrijder kan perfect een stukje alleen rijden, en neem hem dan maar eens terug. Bij INEOS-Grenadiers is het sowieso koersen met het open vizier, nu ze in het klassement niets meer te winnen hebben.

Romain Grégoire kwam bijzonder dichtbij winnaar Jesús Herrada op La Laguna Negra, en ook in de door Kron gewonnen Barcelonese heuvelrit (zevende) moest hij niet veel toegeven. Dus mag je hem ook hier opschrijven. De hele Groupama-FDJ-ploeg maakt in aanvallend opzicht een fijne indruk tijdens deze Vuelta. De piepjonge Lenny Martinez was met zijn twee dagen leiderstrui natuurlijk de exponent, maar ook Rudy Molard en Michael Storer deden al een gooi naar ritwinst. De amper 20-jarige Grégoire schatten we echter het hoogst in dankzij zijn sterke punch en aanvalsdrift.

Wat heeft Remco Evenepoel nog in de tank na zijn marathonvlucht? – foto: Cor Vos

Moeten we hier nog eens de loftrompet afsteken voor Remco Evenepoel? Jawel! Het is bijna niet te geloven hoe de Belgische kampioen met een heuse marathonvlucht terugsloeg na zijn tegenslag in de Pyrenneeën daags voordien. En dus durven we Evenepoel ook hier niet uitvlakken. “De bergtrui en nog meer etappes zijn een mooi doel voor de komende dagen”, liet hij zelf al optekenen. Bergpunten zijn in deze rit niet in overvloed te verdienen, maar de hardrijder en puncher in Remco Evenepoel kan ook hier zijn hartje ophalen. Eén probleem: als hij meezit in de vluchtersgroep, zal hij meer dan wie ook geviseerd worden. Evenepoel zal dus sterk moeten zijn en iedereen losrijden, als hij wil winnen.

Bij Bahrain Victorious zijn ze de laatste dagen erg actief. De renners nemen vaak hun verantwoordelijkheid in het peloton, maar het doel is niet altijd even duidelijk. Zeker omdat kopman Mikel Landa alsnog op het podium krijgen een bijna onmogelijke zaak wordt. Maar mannen als Santiago Buitrago en Wout Poels zijn wel meer dan in orde, en dus zou het voor hen niet slecht zijn om eens mee te schuiven in de vlucht van de dag. Buitrago (op dertien minuten) heeft net voldoende achterstand in het klassement om ruimte te krijgen, terwijl Poels over het juiste killersinstinct beschikt.

Dat laatste kan je zeker ook zeggen van Bauke Mollema. Het profiel van deze rit schreeuwt bijna om de 36-jarige Nederlander van Lidl-Trek, maar de eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat we hem deze Vuelta nog niet veel in beeld hebben gezien. Dat hoeft ook niet per se, want zoals we zeiden, is dit een rit met een redelijk uniek profiel, waarin je niet noodzakelijk de sterkste moet zijn om te winnen. Wie weet kan Mollema op ervaring toch het een en ander forceren, en zichzelf zo een prachtig cadeau schenken.

Zien we Bauke Mollema in beeld? – foto: Cor Vos

Verder is er natuurlijk nog een heel blik Spanjaarden, die hun kans schoon zien om hun plekje in de vroege vlucht te veroveren. Niet in het minst Spaans kampioen Oier Lazkano, die wel aanvalsdrift toont, maar nog maar weinig ritten vond die op zijn lijf geschreven zijn. Hetzelfde geldt voor zijn ploegmaat Ivan Garcia Cortina. Ook Cristian Rodriguez (Arkéa-Samsic) zal glunderen bij het zien van het profiel, net als Pelayo Sanchez (Burgos-BH).


Favorieten volgens WielerFlits
**** Andreas Kron
*** Filippo Ganna, Romain Grégoire
** Remco Evenepoel, Jesus Herrada, Santiago Buitrago
* Oier Lazkano, Wout Poels, Cristian Rodriguez, Bauke Mollema


Weer en TV

Het wordt zondag 29 graden Celsius in het Baskenland en het blijft de hele dag droog. De wind waait niet of nauwelijks en dus kunnen we een eerlijke koers verwachten. Sporza en Eurosport zenden deze Vuelta uit. Eurosport is er vanaf 12.30 uur, Sporza vanaf 13.45 uur. Voor meer informatie kun je altijd terecht in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine
47 Reacties
Sorteer op:
9 september 2023 19:39
Heb er eerlijk gezegd mijn twijfels bij dat Mollema nog koerst. Gezien het afhaken van vandaag wordt morgen misschien Kelderman vooruit geschoven.
10 september 2023 10:39
Johnbo: zo zie ik het exact. Ik kan nog aanvullen: in tijden dat er geen Belgisch rondetalent was, supporterden wij met evenveel plezier voor een Luc Roosen, Jim Van de Laer, etc om een top-15 plaats in de Tour te halen. Ik zat op het puntje van mijn stoel toen er een Belg mee in een kopgroep zat in de bergen. Geen haar op mijn hoofd dat er aan dacht om te supporteren voor de kopman van ADR (met ploegleider José), LeMond, die in die trui de Tour won.
Overigens ben ik dr ook van overtuigd dat de meeste Nederlandse wielerliefhebbers voornamelijk de Nederlandse renners volgen. Het zijn vooral de roeptoeters op het forum die graag altijd en overal gelijk hebben en winnen en die, bij gebrek aan een Nederlandse topper, naar aanknopingspunten zoeken om voor een buitenlander te supporteren. Het gaat er daar m.i. niet zozeer om dat de supportersharten spreken, maar wel die drang om te winnen, en om de ‘verliezer’ te kleineren. Dat lees je zo af in de reacties op bv. de zege van Evenepoel gisteren.
In een ander draadje werd de vergelijking gemaakt met voetbalploegen. Nou, laat ons daar alstublieft zover mogen van wegblijven in het wielrennen. Als er ook maar 1 sport is waarin zowat alles om zeep geholpen is, dan is het wel het voetbal.
  10 september 2023 13:42
  Wat fijn voor je dat je het recht hebt om voor voor zowel alle Belgen als Nederlanders te mogen spreken kerel! Daarnaast kunnen het wielrennen en de voetballerij enorm veel van elkaar leren.
10 september 2023 07:44
Als er toch 1 ding strontvervelend is op deze site zijn het wel: anderen van calimeroschap beschuldigende Calimero’s.

Zie overigens Evenepoel hier niet uithalen vandaag maar hoop ergens dat hij het mog in de Angliru-etappe gaat proberen. Temeer een trots Jumbo dat nou net weer niet wil laten gebeuren en zo nog eens wat uitgedaadgd wordt: met zijn 3en op 1, 2 en 3.
9 september 2023 19:45
Hopelijk een keer een Nederlander.
  9 september 2023 20:47
  Hebben verdorie al van alles de revue zien passeren inderdaad, van Amerikanen, Australiërs en Colombianen tot Belgen, Fransen, Italianen, Denen en Slovenen maar Nederlanders, ho maar! Schandalig eigenlijk.
Ik ga hier gewoon voor Gregoire, lijkt me een mooi parcours voor hem. Zou normaal Fraile ook wel opschrijven maar die heb ik de hele Vuelta nog niet gezien. Zou mooi zijn als Kelderman mag meeschuiven met bijv Gesink of van Baarle. Een overwinning van Wilco zou de kers op de taart zijn.
10 september 2023 13:15
Jumbo en sportiviteit ....
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230909_97549072

"Op sociale media dook een video op waarbij twee verzorgers van topteam Jumbo-Visma de uitgestoken hand van de Fransman ostentatief negeerden en zo weigerden om Bardet een drinkbus te geven."
  10 september 2023 14:01
  Om te beginnen had DSM daar met drinkbussen moeten staan als ze hun renner een kans op de ritzege wilden geven, bovendien lijkt het me allesbehalve het beleid van TJV om een renner als Bardet bidons te weigeren.
10 september 2023 13:30
Dan investeer je als jv zijnde ook in allerlei vrijwilligers, uitgekiend neergezet op de juiste plekken (het moment dat een renner eea nodig heeft). En dan ga je andere renners van andere teams ook uitdelen? Me hoela
10 september 2023 14:25
Wat er eergisteren en gisteren (fysiek) met Evenepoel gebeurd is, is hetgeen ik na de wanprestatie op weg naar de Tourmalet gehoopt had. Een heel slechte dag, maar niet het gevolg van een opkomend virus of maag- en darmproblemen. Daarenboven geen conditioneel probleem, dat zagen we al de vorige dagen. Wat er wel zal gebeurd zijn, en dat is een bekend verschijnsel, is dat het lichaam van Evenepoel om de een of andere reden een soort kortsluiting kreeg, met name een stofwisselingsprobleem. Door stress en/of gecumuleerde vermoeidheid. Het lichaam zegt dan eventjes "foert". Allicht al minder eetlust 's morgens. Maar de voedingsmiddelen, vooral de glycogeen, bereiken onvoldoende de spieren. Zolang de zware inspanning niet ingezet wordt, voelt de (top)sporter daar weinig of niets van. Maar van zodra dat wel gebeurt, raken vooral de spieren niet bijgetankt, en loopt de batterij heel snel leeg. Dat is wat blijkbaar met Evenepoel gebeurd is.
Maar, nu komt het. Dat ongewenst verschijnsel heeft een positieve nevenwerking. Te vergelijken met de door sommige duursporters toegepaste late monstertraining, voor een lange eendagswedstrijd. Door middel van een zware en lange duurtraining, zonder voorafgaand voldoende inname van suikers (glycogeen), wordt het lichaam "geledigd" van glycogeen. Glycogeen dat daarna, uren voor de wedstrijd, in enorme hoeveelheden ingenomen en opgeslagen wordt in het lichaam. Met als gevolg, een volledig opgeladen batterij, en nog meer. Meer dan voldoende om topprestaties te leveren tijdens een lange inspanning. Tijdens een rittenkoers wordt dat niet of toch veel minder toegepast. Hooguit eenmaal voor een sleuteletappe. Dat net omwille van het risico op terugval of inzinking de dagen nadien.
Evenepoel heeft door de storing in zijn metabolisme net hetzelfde meegemaakt, als wat anders bij een laatste zware training wordt gesimuleerd. Maar in een ergere mate. Blijkbaar is daar door de ploegleiding en Evenepoel goed op gereageerd. Eerst door nog tijdens de etappe naar de Tourmalet het tempo op diezelfde Tourmalet nog te laten zakken (15 of 27 minuten verliezen maakt geen verschil uit), maar ook door Evenepoel al volop te laten eten tijdens de slotkilometers. Ik vermoed dat Evenepoel daarna de hele avond verder licht verteerbaar voedsel in grote hoeveelheden heeft ingenomen. Zo zijn batterij boordevol, en meer, geladen. Met het juiste resultaat. Evenepoel kon van start tot aankomst blijven gaan. Driekwart van de tijd zelfs op kop.
Een prachtig praktijkvoorbeeld voor fysiologen, sportartsen en trainers. Al blijft het een nevenverschijnsel van een niet geplande "leegloop". Met als risico dat Evenepoel de volgende dagen wisselvallig presteert.
9 september 2023 19:13
Hopelijk schuift Cattaneo mee, die rijdt echt een sterke vuelta en lijkt me wel een parcours voor hem.
9 september 2023 21:35
De gendt
  9 september 2023 21:39
  Dat zou toch mooi zijn hè…
9 september 2023 23:26
Oftewel, geen peil op te trekken: etappe voor de vroege vluchters
9 september 2023 23:39
Grappig hoe de reacties van Mooie Sjors en Giovinazzi, die lijnrecht tegenover elkaar staan, toch evenveel minnetjes krijgen ...
10 september 2023 09:57
Wist niet eens dat Bauke Mollema hier nog deelnemer was
10 september 2023 10:27
Bauke is de beste, hup Bauk!
10 september 2023 10:35
@brickwall: lees nog ns goed. Die 2 doen precies hetzelfde, namelijk kansloos en nodeloos polariseren. Gelukkig zijn steeds meer mensen hier daar wel een beetje klaar mee...
  10 september 2023 13:39
  Misschien moet je dan of nog eens goed lezen of een cursus begrijpend lezen volgen.
10 september 2023 14:03
@Rogla maar dan alleen diegenen die soortgelijke berichten als jij plaatsen!
10 september 2023 14:27
@Lalsacien, neen ik heb enkel beelden gezien van onsportieve verzorgers.
@Rahim Vlasblom, bekijk de video beste man, ik heb deze gezien, is het nu zo moeilijk om onsportief gedrag toe te geven ?
@Wheely, tja misshien wel, maar de beelden bewijzen het tegendeel.
Diegenen die dit onsportief gedrag (duidelijk op de beelden van Eurosport te zien) proberen goed te praten, waar is jullie objectiviteit ?
9 september 2023 19:02
Bauke met zijn laatste kunstje?
  9 september 2023 23:28
  Zou mooi zijn, maar betere typische vluchters/punchers/quasi sprinters dan Bauke. Maar ik hoop met je mee!!
  10 september 2023 08:36
  Hopelijk niet zijn laatste toch?
Bis nummer……Jesus Herrada
10 september 2023 11:22
@Ernstige Appel
Wel grappig dit statement van je: "Het gaat er daar m.i. niet zozeer om dat de supportersharten spreken, maar wel die drang om te winnen, en om de ‘verliezer’ te kleineren. Dat lees je zo af in de reacties op bv. de zege van Evenepoel gisteren." Op donderdagavond zat je te roeptoeteren dat we de dag erna wel zouden komen te spreken over wie nu de beste was en maakte je nog wat denigrerende opmerkingen over Roglic die maar niet moest vallen, tegen auto's aanrijden etc. De dag erna had je plotseling geen internetverbinding omdat je favoriet 27 minuten had verloren. Ga dus hier alsjeblieft niet de eerzame Belgische supporter uithangen.
10 september 2023 13:20
@059 je hebt een stok gevonden.
10 september 2023 13:27
@059 heb je de beelden gezien... hij steekt niet eens zijn hand echt uit maar alleen wat omhoog. De mannen staan daar uit te kijken naar iets geel-zwarts en dan moet je denk ik iets duidelijker zijn in wat je wil. Ik vind dit wel wat overdreven om meteen van onsportieviteit te praten.
10 september 2023 13:51
Die 1e man is trouwens niet eens een verzorger... staat met een camera in zijn handen, niet met bidons. En bij die 2e staat er ook een van TotalEnergies, is die dan niet onsportief?
10 september 2023 14:17
@ rahim: misschien wilde Bardet een selfie maken met Evenepoel. Heel flauw dat-ie die camera niet mocht lenen.
10 september 2023 14:43
@059

Eerstverantwoordelijke om Bardet fatsoenlijk te bevoorraden lijkt mij toch zijn eigen ploeg. Als die daar geen geld aan uit wenst te geven, maar liever gokt op de 'sportiviteit ' van andere ploegen, tja, dan kun je een keer het deksel op de neus krijgen. Of opeens een camera in handen hebben.

Maar het lijkt mij niet de verantwoordelijkheid van Jumbo om renners van andere ploegen te bevoorraden. Aardig als ze het wel doen, maar hun volste recht om het niet te doen.

Reacties zijn gesloten.