Vuelta 2023: Alleen Sepp Kuss kan drie grote rondes starten én uitrijden dit jaar
Kuss in de Tour - foto: Cor Vos
zaterdag 26 augustus 2023 om 11:04

Vuelta 2023: Alleen Sepp Kuss kan drie grote rondes starten én uitrijden dit jaar

Sepp Kuss is de enige renner in het peloton die de grote rondes kan uitrijden dit jaar. Luis Léon Sánchez staat ook aan de start van zijn derde grote ronde, maar de Spanjaard reed de Tour de France – in tegenstelling tot Kuss – niet uit.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De combinatie Giro-Tour-Vuelta is iets wat we niet al te vaak zien. Uniek is het echter niet, zo reed onder andere Thomas De Gendt – een bekend voorbeeld – in 2019 nog de drie grote rondes. Daarnaast is er natuurlijk ook nog ex-renner Adam Hansen, die tussen de Vuelta van 2011 en de Giro van 2018 maar liefst twintig grote rondes op een rij reed.

Die prestatie van Hansen zien we nu niemand meer neerzetten, maar wat wel populair is, is de combinatie Giro-Vuelta. Dit seizoen zijn er heel wat renners die die twee grote rondes rijden. Onder meer Primoz Roglic, Geraint Thomas, Thymen Arensman, Filippo Ganna, João Almeida, Jay VineBauke Mollema, Aleksandr Vlasov en Kaden Groves staan aan de start van hun tweede grote ronde van het seizoen.

Zowel de Tour als de Vuelta rijden, is iets wat minder voorkomt. Renners als Jonas VingegaardWilco Kelderman, Dylan van Baarle, Egan Bernal, Mikel Landa, Wout Poels en Marc Soler doen het wel.

RIDE Magazine
7 Reacties
Sorteer op:
26 augustus 2023 14:43
Over grote-ronde statistieken gesproken. Ik heb even gekeken hoeveel renners iedere ploeg gebruikte voor drie grote rondes: in grote rondes start een ploeg met 8 renners, dus 24 is het maximaal mogelijke aantal renners. Bij Alpecin en Arkea waren er slechts twee renners die twee grote rondes rijden. Terwijl Astana slechts 16 renners heeft die een grote ronde reden en dus maar liefst 8 dubbelaars (eigenlijk 7 want LLS rijdt er 3).

22: Alpecin; Arkea
21: Intermarche-Wanty; UAE; dsm
20: Jayco; Movistar; Cofidis; FDJ
19: Soudal-Quickstep; EF
18: Bahrain; Ag2r; Bora; Jumbo; Trek
17: Ineos
16: Astana
26 augustus 2023 11:33
Sepp kuss is gewoon een monsterachtige klimmer. Ik denk dat er daadwerkelijk geen betere is. Normaliter hebben de vuelta en giro meer hoogte meters dan de tour(iets met commercieel belang in mijn ogen). In de vuelta en giro komt hij beter uit de verf als klimmer. Als er een renner een top 10 klassering verdient dan is Kuss het wel.
    26 augustus 2023 16:36
    Ik zou hem, qua verdiende beloning, eerder eerst over de finishlijn laten rijden bij de ploegentijdrit (mits hij er nog bij zit)
26 augustus 2023 12:22
Ik mis het wel hoor, dat meer toppers 2 grote rondes per jaar rijden. En dan met name Tour/Vuelta dat was de vorige generatie(s) een vaste afsluiter met Froome/Quintana/Contador maar ook jongens als Valverde, Rodriguez, Nibali etc.. Desalniettemin heeft deze Vuelta een sterk deelnemersveld
26 augustus 2023 13:09
@Deo: het lijkt mij dat de meeste klassementsrenners ofwel twee grote rondes rijden ofwel nog pieken naar eendagswedstrijden. Ik vind net dat je deze generatie er moeilijk van kan “beschuldigen” alles op 1 wedstrijd te zetten. Van Vingegaard vond ik dit voorheen wel maar hij rijdt nu ook de vuelta.
26 augustus 2023 14:13
"Uniek is het echter niet, zo reed onder andere Thomas De Gendt – een bekend voorbeeld – in 2019 nog de drie grote rondes. Daarnaast is er natuurlijk ook nog ex-renner Adam Hansen, die tussen de Vuelta van 2011 en de Giro van 2018 maar liefst twintig grote rondes op een rij reed."

Uniek is het zeker wel, aangezien die andere twee vooral uitreden. Meer dan achteraan hobbelen in het overgrote deel van de etappes deden ze niet. Kuss rijdt iedere bergetappe de andere favorieten naar de klote.
26 augustus 2023 17:19
@rhohan niet helemaal waar. Die solo aankomst van De Gendt in de Tour van 2019 was toch best een aardige prestatie.

Reacties zijn gesloten.