Vuelta 2022: Bennett sprint naar ritwinst in Utrecht, Teunissen nieuwe leider

zaterdag 20 augustus 2022 om 17:26
Vuelta 2022: Bennett sprint naar ritwinst in Utrecht, Teunissen nieuwe leider

foto: Cor Vos

Video

De tweede etappe van de Vuelta a España is gewonnen door Sam Bennett. De Ier toonde zich in Utrecht de snelste in de massasprint door Mads Pedersen en Tim Merlier te kloppen. Mike Teunissen werd vierde en neemt de rode leiderstrui over van Robert Gesink.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Na de openingsploegentijdrit van vrijdag, ging de Vuelta a España zaterdag verder met een 175 kilometer lange etappe van Den Bosch naar Utrecht. Onderweg stond één bergsprint gepland. Met goed honderd kilometer in de benen, moesten de renners de Amerongse Berg (2,1 km aan 2,4%) bedwingen. Vervolgens ging het via onder meer Vliegbasis Soesterberg – waar de enige tussensprint van de dag lag – naar het slotcircuit in Utrecht. De finishstreep was getrokken bij het Utrecht Science Park, aan de oostkant van de stad. Hier werd een massasprint verwacht.

Kopgroep met twee Nederlanders
Met Robert Gesink in de rode leiderstrui, vertrok het peloton om kwart over één in de middag vanuit Den Bosch. Twee kilometer na de officiële start was de vlucht van de dag al vertrokken. Daarbij zaten twee Nederlanders. Julius van den Berg (EF Education-EasyPost) en Jetse Bol (Burgos-BH) hadden het gezelschap van Xabier Mikel Azparren (Euskaltel- Euskadi), Pau Miquel (Equipo Kern Pharma) en Thibault Guernalec (Arkéa-Samsic). Toen het verschil vijf minuten was, begon Alpecin-Fenix op kop te rijden. Zij hadden met Tim Merlier de grote favoriet voor de dagzege in huis.

De kopgroep – foto: Cor Vos

Het werk van de Belgische ploeg zorgde er al gauw voor dat het verschil teruggebracht werd naar twee minuten. Klein genoeg, zou je zeggen. Maar met nog zo’n 120 kilometer te gaan, kwam er een nieuwe versnelling van Alpecin-Deceuninck. Het peloton werd voorzichtig op een lint getrokken en het gat met Bol, Van den Berg en hun medevluchters slonk snel. Op een gegeven moment hadden de vijf nog zo’n honderd meter. De vluchters helemaal inhalen bleek echter ook weer niet de bedoeling, want beetje bij beetje vergrootten ze hun voorsprong weer.

Strijd om de bergtrui
Zodoende mochten de vijf dan toch strijden om het eerste en enige bergpunt van de dag, en de bergtrui die daaraan verbonden was. Deze kon opgeraapt worden op de eerdergenoemde Amerongse Berg, die voor de gelegenheid was omgedoopt tot de Alto de Amerongse. Thibault Guernalec besloot de beklimming niet af te wachten en viel enkele kilometers voor de voet aan.

De Fransman kreeg Van den Berg mee, maar op de eerste stroken van de heuvel sloot de rest weer aan. Na nieuwe schermutselingen, moest een sprint de beslissing brengen. Daarin toonde Van den Berg zich de snelste. Hij klopte Guernalec. Van den Berg heeft met zijn sprint één bergpunt verdiend. Zondag, op de Rijzendeweg, is opnieuw één bergpunt te pakken.

Van den Berg leidt aan de voet van de Alto de Amerongse – foto: Cor Vos

Luis Ángel Maté
Van den Berg was de enige die iets tastbaars overhield aan de vroege vlucht. Iets meer dan tien kilometer na de top van de Alto de Amerongse kwam er namelijk een einde aan het avontuur van de vijf ontsnappers. De volgende vijftien kilometer bleef het peloton bij elkaar. Met nog 45 kilometer voor de boeg, besloot echter toch nog iemand ten aanval te trekken: Luis Ángel Maté (Euskaltel-Euskadi) ging er alleen van door. De 38-jarige veteraan verzamelde een kleine veertig seconden.

In aanloop naar de tussensprint op Vliegbasis Soesterberg werd Maté weer ingelopen. Net voordat het zover was, werd het peloton opgeschrikt door een valpartij. Nadat eerder Gregor Mühlberger al was gevallen, gingen nu Wout Poels, Kamil Malecki en Steff Cras tegen het asfalt. De Nederlander en de Pool konden hun weg vervolgen, maar Cras bleef liggen. Niet veel later kwam het nieuws dat hij uit de wedstrijd was gestapt.

De val met onder anderen Poels – foto: Cor Vos

Tussensprint en eindsprint
Vooraan werd niet veel later dus gesprint om de punten. De volle buit ging naar Mads Pedersen. Vervolgens was het in volle vaart naar de finish, waar ‘echt’ gesprint zou worden. In aanloop naar deze sprint was opnieuw een valpartij, waar onder anderen outsider Gerben Thijssen bij betrokken was. Sam Bennett kwam er wel ongeschonden door en toonde zich in de spurt de rapste. Mads Pedersen werd tweede, Tim Merlier derde. Mike Teunissen, die als vierde eindigde, neemt de rode trui over van zijn ploeggenoot Robert Gesink.

Dit artikel delen:

34 Reacties

Koers 20 augustus 2022 om 17:31

Mike kwam nog dicht, maar volgens mij kunnen ze morgen Oomen ook makkelijk in het rood krijgen. Dat lijkt me eigenlijk mooier dan een kansje op een zege (hoewel dat natuurlijk meer waard is dan een dagje rood, helemaal als de ploeg hem al heeft). Gewoon in 3 dagen 3 NLse rooddragers erbij.

0
Murcia 20 augustus 2022 om 17:31

Sam trapt er wat frustratie uit na puik werk van Danny van Poppel. Maakt het seizoen niet meteen geslaagd maar wel een hoopvol teken na alle matige vertoningen dit jaar. Mike slim het gaatje gezien waardoor hij nog een nette vierde plek haalt op zijn eentje. Als beloning Rood voor hem. Pechvogel van de dag de arme Stef Cras, dat zag er niet zo goed uit.

0
Davide_Formolo 20 augustus 2022 om 17:39

Oei, heeft Roglic tijd verloren?

0
YogiBear 20 augustus 2022 om 17:42

Nu al niet meer. Volgorde en tijdsverschillen worden nog continue aangepast.

0
Angelo Pauwels 20 augustus 2022 om 17:42

Waarschijnlijk een foutje wordt zo wel rechtgezet.

0
De Dikbilgorgel van Dorestad 20 augustus 2022 om 19:01

José, ben jij het?

0
platteprijs 20 augustus 2022 om 17:41

Waar was Alpecin vandaag mee bezig? Op het einde heeft Merlier nauwelijks nog steun.

0
De zeekomkommer van Zevenbergen 20 augustus 2022 om 17:44

Ze moeten het ook kunnen. Merlier werd trouwens wel gehinderd.

0
A.M.M. Jonkers 20 augustus 2022 om 17:45

Nu wordt duidelijk hoe belangrijk Oscar Riesebeek is binnen dat team!

0
Stabanger 20 augustus 2022 om 17:48

Behalve Bennett had niemand een lead-out
Alpecin heeft er ook geen 3.
en de beste (Rickaert) is heel het seizoen out.

0
Deel Koeper 20 augustus 2022 om 17:43

Matige sprint van Merlier, zat perfect maar kon er niet uitkomen. Mogelijk omdat de rest van de ploeg al op 3 kilometer van de finish verdwenen was.

Verder opvallend weinig discipline bij het publiek in de finale. Over de weg lopen (al dan niet met kinderwagen), vóór de hekken gaan staan, hele rijen die langs beide kanten van het parcours achteruit deinzen, net alsof het een col was.

0
Stabanger 20 augustus 2022 om 17:49

kreeg een tik van Arkea of Bora man waardoor die breed uitzwaaide en enkele posities verloor, een sprint voor de sprint moest rijden.

0
Stijn Lemmens 20 augustus 2022 om 17:43

Waar was Thijssen?

0
Tonydepony 20 augustus 2022 om 17:46

Zag bij die val van Adria op het einde ook 2 intermarché renners wat verderop liggen dus misschien gevallen?

0
Steven_E 20 augustus 2022 om 18:00

Gevallen inderdaad, bevestigd door Sporza & het team

0
sooike 20 augustus 2022 om 17:45

Alle wielersites waren er 5 minuten na de finish al achter dat Teunissen de rode trui had, alleen Ducrot en Dijkstra (wat een duo !) van de NOS filosofeerden nog over de winnaar van de etappe. Na 10 minuten kwam ons illustere duo er al achter dat Teunissen de rode trui had. Vind je het gek dat wielerliefhebbers liever kijken naar Sporza (ondanks Schotte) en zelfs naar Eurosport? Van der Zandt en Roxane (ondanks haar leuke rode jurkje) werken bijna op mijn lachspieren vanwege de knulligheid waarmee ze deze topsport benaderen. Morgen hier in de buurt koers rond Breda, ik verheug me er op en zal het zonder de NOS moeten doen. Maar dat gaat zekere lukken!

0
Murcia 20 augustus 2022 om 17:50

Bij Sporza was het ook alleen dankzij hun assistent die wel eens wat rondkijkt op twitter voor, tijdens en na de etappe dat ze dit doorhadden overigens. Want aanvankelijk was de verbazing in de stem van Renaat en José redelijk duidelijk over Mike en de rode trui. Dat is dus net zo slecht voorbereid aan de uitzending beginnen als de ultieme voorbeelden op dat gebied die Herbert en Maarten nu eenmaal zijn.

0
Brabander 20 augustus 2022 om 17:57

Een tijdje terug was jij nog fan van Rox toch? Net als ik overigens
En Van der Zandt is al wel een hele verbetering met aanfluiting Tom Egbers, die Longo Borghini ‘Bocchini’ noemde

0
Arie den Blanken 20 augustus 2022 om 18:21

Wat maakt dat nu uit. In NL bestaat geen echte wielercultuur . Dit in tegenstelling bij onze zuiderburen. Het merendeel van de wielrennen kijkers op TV vandaag zijn gelegenheids kijkers. Die kennen nauwelijks de renners en hoe het wielrennen in elkaar zit. Daarom maakt ondeskundigheid op het gebied van wieler details niets uit. Het relatief handjevol mensen die het wielrennen in detail volgen weten toch wel hoe het in elkaar zit. Dus als je het beter weet en ziet dan de commentatoren . Waar maak je druk om.
Veel belangrijker is de amusementsbijdrage aan de uitzending van de commentatoren tijdens de urenlange saaie bedoening.

0
Wildebert 20 augustus 2022 om 18:22

Duimpje naar beneden. Geniet je eigenlijk wel van de sport, of overheerst altijd dat zure. Duim down @sooike

0
Wheely 20 augustus 2022 om 17:52

Julius van der Bergkoning, Mike in het Rood en Van Poppel bevestigt zich als beste leadout. We mogen niet klagen!

Verder mooi dat Bennett de criticasters, ik was er ook eentje, de mond snoert.

0
Brabander 20 augustus 2022 om 17:58

Nou. Sam Bennet zag ik ook geenszins aankomen

0
klootje kriekeljon 20 augustus 2022 om 18:01

Tegen Juanito en Miguelito.

0
fietsvriend 20 augustus 2022 om 18:00

Gesink wilde die trui dus echt weer graag kwijt, haha – of gewoon realistisch met Teunissen in het team.

0
uit de waaier 20 augustus 2022 om 18:18

Die Maarten Ducrot heeft volgens mij niet in militaire dienst gezeten gezien zijn opmerkingen over dat vliegveld.

0
Koers 20 augustus 2022 om 18:30

Zandhaas 1ste klas

0
Wildebert 20 augustus 2022 om 18:20

Redactie: er mist een N bij Mike.
On: wat een wielerfeest!

0
Gapenberg 20 augustus 2022 om 18:45

Higuita mag zijn kopmanschap al opgeven voor hindley en Kelderman.
Nog wat top 10 kandidaten die tijd verliezen.
Remco goed vooraan heeft echt wel sturen en positioneren op korte tijd

0
YogiBear 20 augustus 2022 om 19:33

Tijden waren nog niet definitief. Hi guit a staat nu in dezelfde tijd net zoals een aantal anderen.

0
Romāns Vainšteins 20 augustus 2022 om 20:18

Het was los van eventuele heimatfeelings natuurlijk een etappe van 33 x niks dit.

0
De Dikbilgorgel van Dorestad 20 augustus 2022 om 20:24

In Amerongen en Doorn zat de sfeer er prima in. Op TV leek het alsof zowel de renners als het publiek het prima naar hun zin hadden. Moet het altijd meer zijn? Ik vermoed geen voer voor Andere Tijden Sport over tien jaar nee, dat niet.

0
Wheely 20 augustus 2022 om 20:38

Het verhaal wat Karsten vandaag vertelde over hoe hij een Duitser de berm in schouderde omdat deze achter zijn brommer stayerde zal me wel bijblijven hoor.

0
de dorpspastoor 20 augustus 2022 om 20:39

Enige tactisch interessante was eigenlijk nog het dichtrijden van het gat op 20 meter na, om ook andere ploegen uit hun kot te lokken. Om daarna de kopgroep weer de ruimte te geven.

Voor de rest was het net als in Denemarken. Een etappe sans histoire, met vooral veel publiek.

0
Verweggistan 20 augustus 2022 om 20:52

En Sjef heeft er niks van meekregen

0

Headlines

Populair

Materiaalzone