Vuelta 2022: Remco Evenepoel zegeviert op Alto de Piornal, droom Robert Gesink valt in duigen

Vuelta 2022: Remco Evenepoel zegeviert op Alto de Piornal, droom Robert Gesink valt in duigen

foto: Cor Vos

donderdag 8 september 2022 om 17:08

Remco Evenepoel heeft de winst gegrepen in de Vuelta-etappe naar de Alto de Piornal. Na een etappe van 192 kilometer was hij als eerste aan de finish. Hij bleef Enric Mas en vroege vluchter Robert Gesink voor. De Nederlander werd pas op 500 meter van de finish gegrepen door de klassementsfavorieten.

<!-- Castelli -->

De eerste pakweg 100 kilometer van de rit ging over licht golvend terrein, maar zonder echte beklimmingen. Er kon daardoor naar hartelust worden aangevallen. Groepjes met João Almeida, Jai Hindley, Chris Harper, Sergio Higuita en de jarige Jetse Bol probeerden het, maar geraakten niet weg.

In het geweld om een plek in de vroege ontsnapping werd ook hard gevallen. Na ruim 20 kilometer lagen onder meer bergkoning Jay Vine en nummer vier van het klassement Carlos Rodriguez bij een grote valpartij. Voor de Australische klimmer van Alpecin-Deceuninck betekende het einde Vuelta, INEOS-klimmer Rodriguez kon zwaar gehavend verder.

Half peloton in de aanval
De strijd om de vlucht ging door en dat leverde na 50 kilometer koers een kopgroep van liefst 42 (!) renners op. Onder hen Robert Gesink, Sam Oomen, Mike Teunissen (Jumbo-Visma), Vincenzo Nibali (Astana Qazaqstan), Sergio Higuita, Danny van Poppel (BORA-hansgrohe), Hugh Carthy, Mark Padun (EF Education-EasyPost), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Richard Carapaz, Tao Geoghegan Hart (INEOS Grenadiers), Jan Bakelants (Intermarché-Wanty-Gobert), Fausto Masnada (Quick-Step-Alpha Vinyl), Marc Soler (UAE Emirates), Xandro Meurisse (Alpecin-Deceuninck) en Jetse Bol (Burgos-BH).

Binnen no time hadden de vluchters meer dan acht minuten voorsprong. Dat kon ook, want Carapaz was op 26.20 minuut van Remco Evenepoel de best geplaatste aanvaller. De klimmer uit Ecuador was, door het uitvallen van Vine, tevens de virtuele leider in het bergklassement. Toen de voorsprong negen minuten was, ging UAE Emirates zich bemoeien met de achtervolging.

foto: Cor Vos

Tegenaanval João Almeida
Sterker nog, nog voor de eerste klim van de dag naar Desesperá (3,7 km aan 9,4%) trok João Almeida met Brandon McNulty in de aanval. De Portugees, zesde op 6.51 minuut van Evenepoel, pakte al snel anderhalve minuut en dwong Quick-Step-Alpha Vinyl, Movistar en Astana Qazaqstan tot achtervolgen. Het bleek een alles-of-nietsaanval die was uitgekiend, want op de top van Desesperá stond vluchter Ivo Oliveira op zijn kopman te wachten.

Almeida en Oliveira kwamen tot op vier minuten van de kopgroep, waar de samenwerking niet optimaal was, en hielden het uitgedunde peloton op ongeveer een minuut. Daar waren het vooral Astana en Movistar die achtervolgden in dienst van Miguel Ángel López en Enric Mas. In het tussenstuk naar de tweede klim van de dag, de Alto de Piornal van oostelijke kant (13,5 km aan 5%), verloor Almeida wat van zijn voorsprong.

Robert Gesink begon in de kopgroep als eerste aan die Alto de Piornal. Almeida volgde aan de voet op 3.10 minuut en de favorietengroep op vier minuten. In de kopgroep plaatste Hugh Carthy de eerste serieuze aanval. Hij kreeg Higuita en Pinot bij zich, terwijl Gesink en Gesbert op een gaatje bleven hangen in een groepje met ook de teruggekeerde Carapaz.

foto: Cor Vos

Gesink in kopgroep van zes, Almeida verliest terrein
Onder zijn leiding wist het drietal vlak voor de top aan te sluiten bij Carthy, Higuita en Pinot, waarna Carapaz ook nog eens 10 bergpunten pakte. In de achtergrond was het Almeida die in zijn eentje weer tijd wist te pakken op de favorieten. Daarnaast kreeg hij ruim voor de top hij ook nog steun van Marc Soler, die zich had laten uitzakken. De UAE-klimmers wisten zo aan te sluiten bij het restant van de vroege kopgroep.

De favorietengroep, die een halve minuut later de top rondde, was ondertussen ook flink uitgedund op de Alto de Piornal. Dit mede door een aanval van López. De gevallen Rodriguez kon in eerste instantie niet volgen, maar hij wist in de afdaling terug te keren. Die lange afzink zorgde ervoor dat het hele veld in elkaar schoof.

Spanning op de slotklim
De groep-Almeida kwam tot op anderhalve minuut van de zes koplopers, maar de favorietengroep kreeg door hard werk van onder meer Vincenzo Nibali en Movistar het groepje met Almeida bijna in het zicht. Alles reed dus binnen twee minuten van elkaar aan de voet van de Alto de Piornal (13,4 km aan 5,6%).

Gesbert koos voor de solo vanuit de kopgroep, maar hij werd negen kilometer voor de meet bijgebeend door een sterke Gesink. Vele ogen waren echter gericht op de favorieten. Daar was het Mas die op tien kilometer van de finish demarreerde en Evenepoel in het defensief dwong. Omdat de Belg op het wiel zat, viel het tempo weer stil.

Ben O’Connor en Thymen Arensman kregen wel de ruimte om weg te rijden, maar niet voor lang. Evenepoel koos namelijk zelf voor de aanval op ruim 8 kilometer van de meet. Hij sloeg meteen een gat met Mas en sprong in een zucht naar de groep-Arensman toe. Het was echter Verona die Mas wist terug te brengen tot in het wiel van Evenepoel. Op dat moment sloten zij ook aan bij Almeida, die zijn plannetje dus zag mislukken.

foto: Cor Vos

Robert Gesink jaagt op ritwinst
Voor Ayuso, Rodriguez en López ging dat tempo van de groep met Evenepoel, Mas, Arensman en O’Connor te hard. Die groep rode trui wist op zeven kilometer van de top tot op 40 seconden van Gesink te komen. Hij had Gesbert overboord gegooid en wist zelfs nog iets uit te lopen. Ondertussen kwamen de gelosten Ayuso, Rodriguez en López terug bij de groep-Evenepoel door hulp van Tao Geoghegan Hart.

Mas besloot onder de boog van de vijf kilometer nog eens te versnellen, maar Evenepoel zat in zijn wiel. Een tweede versnelling van Mas had ook geen effect, al was dit wel de doodsteek voor Rodriguez. Wel ging de voorsprong van Gesink stukje bij beetje naar beneden, maar nochtans begon hij met 30 seconden voorsprong aan de laatste drie kilometer.

Evenepoel probeerde zelf ook nog een demarrage te plaatsen, maar die was niet snedig genoeg om Mas te verrassen. Omdat het tempo meermaals stilviel in de achtergrond, kon Gesink zijn voorsprong van ruim 20 seconden consolideren bij het ingaan van de laatste kilometer.

Gesink strandt in zicht van de haven, Evenepoel wint
Een laatste inspanning van Mas zorgde er echter voor dat Gesink op 500 meter van de finish toch nog gegrepen werd. Alleen de Spanjaard en Evenepoel wisten aan te sluiten bij Gesink, die niet opgaf en bleef doorrijden. Het was tegen beter weten in. De sprint was een prooi voor Evenepoel, die zijn tweede ritzege van deze Vuelta boekte. Mas werd tweede en een moegestreden Gesink derde.

Dit artikel delen:

163 Reacties

Rufusvb 8 september 2022 om 17:09

Potverdikkie, mijn wielerhart breekt in de laatste 500 meter. Geweldige koers, maar doodzonde dat Gesink het net niet red…

41
WildenBorch 8 september 2022 om 17:11

Helemaal mee eens!

2
Marik 8 september 2022 om 17:13

Ik ga volledig met je mee Rufus.

1
bidon colle 8 september 2022 om 17:25

Tja, da’s koers hè. De ene zijn dood is de andere zijn brood.

3
Ab Normaal 8 september 2022 om 17:26

Klote Mas.

-3
ThijmenHB 8 september 2022 om 17:41

Hart wel erg gebroken ja, maar hoezo Mas, vooral REV Mas bleef er achter

-4
Krist The Vanma 8 september 2022 om 18:48

Jammer voor Gesink, prachtig van Remco!

3
vevie 8 september 2022 om 17:10

Mooi slot! Jammer voor Gees, maar ze kwamen te rap op. Mooi ook dat ze er nog voor vochten op een moet heel erg selectieve klim.

Top van Remco. Eerlijk is eerlijk. Is gewoon de man deze ronde en verdiend het eigenlijk ook om te winnen. Mas zal van heel goede huize moeten zijn om zaterdag nog wat te kunnen doen.

De Spanjaarden zullen toch even moeten verzoeken om geen lange tijdritten meer te doen de komende jaren. Dan maken ze echt kans. Mas stond bovenaan zonder tijdritten. Maar goed, je moet het doen met het parcours dat er is en Remco is tot nu toe gewoon overal heel degelijk. 2 etappes en ook huisgehouden. Respect.

15
Quincy Adams (aka voorwiel) 8 september 2022 om 17:14

topsport heeft niks met eerlijkheid te maken. Maakt het mooi.

4
Dave Dubbeldammer 8 september 2022 om 17:25

Nog minder tijdritkilometers zou belachelijk zijn. Integendeel, REV was wat dat betreft in het nadeel in deze Vuelta

10
Gebruikersnaam 8 september 2022 om 17:29

En 30 kilometer vind ik ook niet meteen een erg lange tijdrit, dat is een gewone tijdrit.

8
vevie 8 september 2022 om 17:35

Ben het met jullie eens. Het zou echter hun eigen renners wat meer kans geven. Wat chauvinisme moet kunnen. Dan een TTT en een ITT. De laatste van max 20 km, ofzo.

1
Laurens snauwaert 8 september 2022 om 18:20

Zonder tijdrit was REV nog steeds leider…

5
Dave Dubbeldammer 8 september 2022 om 19:59

Ik ben het daar niet mee eens, en dat is niet omdat het in het voordeel van Evenepoel zou zijn. Tijdrijden is een prachtige discipline en het zou maar wat jammer als in een grote ronde enkel sprinters en klimgeiten aan de bak komen, en de rest zich met kruimels moet stellen. Was toch schitterend vroeger hoe een Lucho Herrera furore maakte in het hooggebergte, maar dan evenzeer werd afgedroogd in de tijdritten.

2
Skywalker 8 september 2022 om 20:03

Als je kijkt naar welke tijdritten er 20-30 jaar geleden verreden werden, dan was het niet ongewoon dat er in een grote ronde 100 (individuele) tijdritkilometers zaten. De tijdrit in deze ronde viel best wel mee.

0
Huubi 8 september 2022 om 17:25

Ik was even heel boos op Evenepoel en Mas maar dat is natuurlijk onzin. Het is topsport, dan rijdt je voor de overwinning. Zuur voor Gesink, maar knappe zege Evenepoel en leuke rit.

14
fietsvriend 8 september 2022 om 17:28

Allemaal hele terechte emoties, en conclusies.

2
zietemgaan 8 september 2022 om 17:11

Sterk werk van Remco, stort dus blijkbaar toch niet in de derde week ;)

10
Laurens snauwaert 8 september 2022 om 18:22

Zijn zwak moment situeert zich 1 a 2 dagen na zijn val.
Ik denk dat hij nog gaat verbeteren.
Toen Remco ging is het jammer dat Mas nog Verona had.
Anders hadden we iets heel anders gezien.

Sterk gekoerst van Movistar.

1
Jacco van Stierop 8 september 2022 om 17:22

Mooie rit, topwielrennen! Vele pijlen geschoten maar Evenepoel trok alles weer betrekkelijk makkelijk recht, en beloont zichzelf nog met een zege. Eenvoudigweg de sterkste man in koers. Sneu voor Gesink, dapper gestreden.

9
girardengo 8 september 2022 om 17:34

Mooie rit van Gesink, zijn voorsprong was niet groot genoeg om te winnen, jammer. Evenepoel gaf niet de indruk op hem (en de etappezege) te jagen, maar kwam door de aanval van Mas in de positie dat hij zelf kon winnen. Dat kon hij natuurlijk niet laten lopen.

9
Franckx 8 september 2022 om 18:29

Dus er is momenteel een aversie tegen Remco omdat hij Gesink van de winst houdt. Dan zou je evengoed even wat opmerkingen moeten maken tegen:
– Almeida, want waarom gaat die nou net aanvallen in een rit waarin Gesink voorop is;
– Astana, want waarom vinden zij het noodzakelijk om achter Almeida te rijden en zo het peleton terug binnen enkele minuten te rijden;
– Movistar, want waarom gaan zij Astana helpen terwijl Gesink net zo'n goede benen heeft;
– Ben O'Connor en Enric Mas, want die twee hebben versnellingen geplaatst omdat ze zo naïef waren tijd te nemen op de concurrentie én eventueel een etappe te winnen.

Maar blijkbaar is het dan Remco, die zijn benen bijna altijd stilhield als hij aan kop kwam (behalve in de laatste 200m, en in een sprong naar een andere groep om Mas tijd aan te smeren), die het verkorven heeft bij de neutrale en minder neutrale supporters. Zeer vreemd gegeven.

Overigens wel doodzonde voor Gesink natuurlijk, zo iemand gun je altijd zo'n fantastische overwinning. Hoe die aan het zwoegen was op het eind. Kreeg er zelf melkzuur van in de benen.

9
Melkzuur 8 september 2022 om 19:07

Sorry, Franckx.

2
Franckx 8 september 2022 om 19:15

Haha het is goed voor één keer

1
Caroli65 8 september 2022 om 17:30

Leek mij dat Mas en Evenepoel allebei Gesink de zege wel hadden gegund maar omdat ze elkaar niet konden laten rijden vlogen ze er toch voorbij. Erg jammer voor Gesink maar wel mooie finale.

8
djerkson 8 september 2022 om 17:11

Jammer voor taaie Gesink (zou ook zo verdiend zijn), mooie zege van Evenepoel, sterke Mas. Ik schrijf Mas zeker nog niet af voor zaterdag op de steile stukken!

7
zietemgaan 8 september 2022 om 17:11

de eerreddende rit voor mas, maar niet de eindzege

-1
Quincy Adams (aka voorwiel) 8 september 2022 om 17:14

tuurlijk wel djerkson. Evenepoel had em in zijn zak

6
Gibo 8 september 2022 om 18:19

Evenepoel die een rit wint diep in de derde week van een grote ronde (worldtour nota bene) in een spurtje na een col van eerste categorie. Hij ontkracht hier zoveel stellingen. Twijfels waren op sommige vlakken terecht maar hij werd wel heel vaak vlakaf afgeschreven.
Bedankt Almeida om de initiator te zijn van een boeiende etappe op een matig parcours.
Veel respect voor gesink. Dit had ik niet van hem verwacht toen ik de samenstelling van de kopgroep zag. Heel zuur voor hem. Maar een beetje raar om naar Mas of Evenepoel te kijken. Mas deed er alles aan om evenepoel te lossen en slaagde daar ook bijna in volgens mij. Daarnaast is pas nu ook geen veel winnaar dus heeft hij groot gelijk dat hij zijn kans waagt. Hij verliest 6s maar dat is praat achteraf. Evenepoel op zijn beurt werd door Mas tot bij gesink gebracht en moet enerzijds wel voor de bonis en anderzijds heeft hij nog nooit een rit in lijn gewonnen in een grote ronde. Wat zou hij dan de zege weg schenken.

Als uae met deze instelling blijft rijden wordt het nog een boeiend einde. Ze hebben er wel de ploeg voor maar moeten wel opletten dat ze ayuso zijn podiumplaats niet in gevaar brengen op deze manier.

7
Krist The Vanma 8 september 2022 om 18:57

Prima analyse, Gibo.
Gesink strijdend ten onder met een groot hart.
Mas trekt ten aanval.
Remco toont veel maturiteit, ook in het interview achteraf waar hij Mas roemt.

0
Wheely 8 september 2022 om 17:12

Mooie dramatische finale maar nu vind ik Evenepoel even helemaal niet meer leuk natuurlijk.

6
Quincy Adams (aka voorwiel) 8 september 2022 om 17:18

idem……. Hij mag winnen, hij mag de eenzame fietser laten staan en hij mag voor die prijs gaan. Maar, man, het druist zo tegen mijn sentiment in.

-1
LeoR 16 8 september 2022 om 17:19

Je bedoelt Mas? Remco was voor Gesink net (onbedoeld) aan het afstoppen door in Mas zijn wiel te plakken. Eens ze er bij waren, kon hij natuurlijk moeilijk anders dan ervoor sprinten.

8
Quincy Adams (aka voorwiel) 8 september 2022 om 17:22

k vind ze allebei niet meer lief

0
Jean Dumas 8 september 2022 om 18:13

Mas pakt Gesink terug, en dan moet je wel. Maximale bonis.

2
Goturead 8 september 2022 om 17:12

Flesje van Remco voor Mas vanavond!! Man man man die wilt echt niet zelf winnen he

5
Panamaman29 8 september 2022 om 18:57

Mas ging ook niet voor de etappe maar porbeerde in de laatse km koste wat het kost remco uit het wiel te rijden rn kwam dan toevallig bij gesink. En tlen sprintte remco doodleuk naar de zege. Wel mooi dat mas de vuelat zege niet opgeeft, hoewle hij het zochzelf nu toch ietsje moeilijer gemaakt heeft

2
Ouwe Taaie Bask 8 september 2022 om 17:34

Zonde zonde van Gesink!
Sterk van REV.
REV gaat het wel redden en heeft dan ook (even zaterdag afwachten) vrij dominant de Vuelta gewonnen en lijkt mij terechte winnaar!

4
Cochise 8 september 2022 om 19:38

Je zou kunnen vrezen dat Movistar nog wat uit de mouw schudt met hun twee sterke ploegmaten voor Mas, tot je beseft dat een van die twee Valverde heet en die liever z’n 13e plaats veilig stelt dan een halve meter aan een ploegmaat te denken.
Alle respect voor die man z’n trainingsarbeid en z’n prestaties op deze leeftijd maar het blijft toch een ongelooflijke egoïst.

4
Jacco van Stierop 8 september 2022 om 19:54

Heb zeer veel respect voor de man, maar begrijp ook niet zo goed hoe Valverde genoegen kan halen door wat grijzemuizerig rond te rijden terwijl zijn ploegmaat elke dag ten strijde moet trekken. Contrast wel met Nibali, die vandaag schijnbaar zonder morren zich terug liet zakken om met succes Lopez de nodige steun te bieden.

1
Dave Dubbeldammer 8 september 2022 om 20:19

Ja, ik sluit me hier volledig bij aan. Best wel jammer.

1
Ronellenfitsch 8 september 2022 om 17:16

Oef, niet gedacht dat Gesink in deze positie zou komen, had het hem uiteraard zeeeer gegund. Toch een beetje mooi.

3
madeinstars 8 september 2022 om 17:17

Lekker voor Evenepoel het gat gedicht en de sprint aangetrokken, Mas. Wat een halve gare is dat zeg.

3
Panache 8 september 2022 om 17:54

Dit is allemaal de schuld van Romans die vond dat Evenepoel een rit in lijn moest winnen. Had die opmerking vrijdagochtend gemaakt, je weet toch dat Evenepoel hier meeleest vanuit het zadel?

3
Romāns Vainšteins 8 september 2022 om 18:07

Ik wil die last wel dragen hoor.

Mocht Gesink het net gered hebben was dat ook prima geweest trouwens. Waar ik minder goed tegen kan is Más verwijten dat hij hier Roberto een ritzege door de neus boort. Sterker nog krijgt ie een duimpje van me dat hij aan durft te vallen.

12
Pascal Mortier 8 september 2022 om 18:36

Blij om hier overwegend positieve commentaren te lezen (ik hield mijn hart al vast :-) ) maar om verdere eventuele controverse meteen de kop in te drukken —> https://www.wielerflits.nl/nieuws/primoz-roglic-boekt-derde-ritzege-in-parijs-nice/

3
Dave Dubbeldammer 8 september 2022 om 20:30

Laat het Pascal, ROG is geen grote kampioen in zijn gedrag, ik heb dat al eerder gezegd. Maar: laat het.

-1
Lalsacien 8 september 2022 om 21:37

@Dave beperk je maar tot het aanmoedigen van je favorieten!

1
Dave Dubbeldammer 8 september 2022 om 23:49

@Lalsacien fair enough, indien dit voor iedereen zou gelden ;-)

0
fietsvriend 8 september 2022 om 17:19

Halverwege de rit chagrijnig omdat Gesink zoveel aan het stoempen was op kop in die kopgroep, toen alleen op kop, en toen alsnog de teleurstelling. Jammer zeg, wat een kop zit daarop.

2
Stabanger 8 september 2022 om 17:20

2x een minuut pakken in week 1 check
tijdrit week 2 check
bergrit in week 3 check
nog 2 dagen blijven draaien

2
Klootje Kriekeljon 8 september 2022 om 20:05

Leger proleten dat zich mobiliseert, check.

0
Mooie Sjors 8 september 2022 om 20:11

Zijn die al gerecupereerd van Alpe d’Huez dan? :D

1
Klootje Kriekeljon 9 september 2022 om 01:19

Zelfde slag Sjors, om je kapot te schamen. Maar dat zit nu nog bij te komen van Zandvoort, het klapvee.

-1
Gelei 8 september 2022 om 17:32

Evenepoel had het echt niet schoon in die laatste km maar kon wonderwel nog dieper gaan voor de spurt. Echt knap. Jammer voor Gesink maar dat zijn nu eenmaal wedstrijdsituaties.

2
Bettinwel 8 september 2022 om 17:39

De klasse van Evenepoel kent geen grenzen, briljant gereden. Arensman zag er erg goed uit, gaan we nog heel veel plezier aan beleven.

2
Laatste man 9 september 2022 om 00:19

Schattig…

0
Herwig Dergent 8 september 2022 om 17:41

Voor de cadeaus moet je maar terugkomen met sinterklaas !

2
Robbiebier 8 september 2022 om 19:34

Ja en wachten als je een lekke band heb is heel gewoon,oohh nee dat is anders.

-1
RLM 8 september 2022 om 17:45

Van de kopgroep had ik nooit gedacht dat een Gesink op zijn leeftijd en zijn vorm bergop de laatste tijd als laatste ging overblijven. Zeer knap gereden, alleen heb je dit nu eenmaal als de klassementsmannen zich roeren.

Het viel me op dat Mas soms heel diep in de groep zat, zoals bij Evenepoel’s eerste aanval. Je zou denken dat hij in het wiel blijft zitten, maar nee. Zonder dat had Evenepoel waarschijnlijk niet aangevallen en was Gesink nog weggebleven ook, maar dat zijn allemaal scenarios die niet zijn gebeurd. Wel een leuke laatste klim gezien met de klassementsmannen die elkaar bleven aanvallen, en ook doodjammer van Rodriguez. Hopen dat hij wat hersteld.

2
Delson 8 september 2022 om 20:25

Proficiat robert. Proficiat enric. Proficiat remco.

2

Headlines

Populair

Materiaalzone