Vuelta 2022: Marc Soler beste vluchter in Bilbao, Roglic geeft rode trui weg aan Molard

woensdag 24 augustus 2022 om 17:16
Vuelta 2022: Marc Soler beste vluchter in Bilbao, Roglic geeft rode trui weg aan Molard

foto: Cor Vos

De vijfde etappe van de Vuelta a España naar Bilbao is gewonnen door Marc Soler. Na een lastige, heuvelachtige rit van 187 kilometer was hij de beste van een omvangrijke kopgroep. Jumbo-Visma zag geen reden om de vlucht terug te halen, waardoor Primož Roglič zijn rode leiderstrui moest afstaan aan Rudy Molard van Groupama-FDJ.

Het eerste wedstrijduur werd aan een gemiddelde snelheid van ruim 50 kilometer per uur afgelegd. Het parcours was licht golvend en nodigde uit voor aanvallers om het te proberen. Onder meer jongerentruidrager Ethan Hayter probeerde het vroeg in de rit, maar zijn poging haalde het niet. Ook Mads Pedersen liet zich zien, maar hij werd eveneens gegrepen.

Kopgroep van zeventien
Pas na 75 kilometer ontstond de kopgroep van de dag, weliswaar in verschillende schuifjes. Jaakko Hänninen (AG2R Citroën), Fred Wright (Bahrain Victorious), Rudy Molard, Jake Stewart (Groupama-FDJ), Alessandro De Marchi (Israel-Premier Tech), Gregor Muhlberger (Movistar), Fausto Masnada (Quick-Step-Alpha Vinyl), Lawson Craddock (BikeExchange-Jayco), Victor Langellotti (Burgos-BH), Roger Adria (Equipo Kern Pharma), Vadim Pronskiy (Astana Qazaqstan), Julius Johansen (Intermarché-Wanty-Gobert), Nikias Arndt (Team DSM) en Anthony Delaplace (Arkéa-Samsic) reden weg.

Het peloton koerste door het Baskenland – foto: Cor Vos

De veertien renners reden een minuut weg en kregen toen nog Jonathan Caicedo (EF Education-EasyPost), Daryl Impey (Israel-Premier Tech), Kamil Malecki (Lotto Soudal) en Ibai Azurmendi (Euskaltel-Euskadi) achter zich aan. Dat groepje bleef lange tijd hangen op een halve minuut, maar sloot op de eerste klim van de dag toch aan. Daardoor kregen we zeventien koplopers met twee minuten voorsprong. Niet achttien, omdat Jaakko Hänninen door een val werd teruggeworpen.

Marc Soler springt naar de kopgroep
Rudy Molard was op 58 seconden van Primoz Roglic de best geplaatste renner in de kopgroep en hij reed virtueel in de rode trui. Ook Fred Wright, die vier seconden achter Molard stond in het klassement, mocht dromen van de leiderstrui. Jumbo-Visma koos een eigen tempo. De ploeg liet Marc Soler op die eerste klim wegrijden. De Spanjaard van UAE Emirates wist in zijn eentje twee minuten te dichten op de eerste twee klimmetjes.

Mike Teunissen en Edoardo Affini bepaalden het tempo in het peloton en gaven de kopgroep meer dan vier minuten voorsprong. Aan de voet van de eerste keer Puerto de Vivero (4,6 km aan 8%) was het verschil met de vluchters iets meer dan drie minuten. Craddock liet met een serieuze versnelling de kopgroep ontploffen en kwam als eerste boven, gevolgd door Langelotti. De Monegask van Burgos-BH had eerder al drie keer een bergsprint gewonnen en deed daarmee een gooi naar de bergtrui.

Primož Roglič gaf de trui alweer weg – foto: Cor Vos

Vluchters strijden om rit en rood
In het peloton bleef een aanval uit op de eerste Vivero-klim, waardoor de overgebleven koplopers weer konden uitlopen naar vijf minuten en definitief mochten dromen van ritwinst en de rode trui. Groupama-FDJ probeerde haar overtal voorin uit te spelen door Stewart te laten aanvallen. De jonge Brit begon met ruim 40 seconden voorsprong aan de tweede en laatste keer Puerto de Vivero.

Soler kende even een slecht moment, maar herpakte zich en ging op weg naar Stewart. Ruim een kilometer onder de top ging de Spanjaard erop en erover. Soler kwam alleen over de top, maar niet ver achter hem volgde een groepje met Wright, Stewart, Molard, Langelotti, Pronskiy en Craddock. Naast bergpunten lagen er ook bonificatieseconden (3, 2 en 1) en daar snoepte Molard nog twee seconden mee in zijn strijd tegen Wright.

Marc Soler tegen de rest
In de laatste 14 kilometer, die grotendeels in dalende lijn gingen, moest Soler alle zeilen bij zetten om zijn voorsprong te behouden. Even was het gat zestien seconden, maar omdat de achtervolgende groep (waar Stewart loste door krampen) ging ronddraaien werd het spannend. Extra spannend werd het toen een andere groep geloste vluchters, met daarbij Impey en Arndt, op vier kilometer van de finish wist terug te keren.

Soler toonde zich in het offensief – foto: Cor Vos

Er werd slag om slinger gedemarreerd om Soler terug te pakken, maar er werd ook gepokerd. Dat betekende dat de Spaanse klimmer tóch uit handen wist te blijven en de etappezege mocht vieren. Achter hem werd Impey tweede en Wright derde. De Brit pakte daardoor vier boniseconden, maar dat was niet genoeg om Molard te passeren in het klassement. Het verschil? Twee seconden, die Molard onderweg pakte op de slotklim.

Bij de favorieten bleef een aanval uit op de Vivero. Het peloton volgde op de top op vier minuten en reed vervolgens en groupe naar Bilbao. Daar kwam het pak onder aanvoering van Robert Gesink, ruim vijf minuten na Soler over de finish.

Molard voor Wright in het klassement
In het nieuwe algemeen klassement leidt Rudy Molard met twee seconden voorsprong op Fred Wright nu. Nikias Arndt is derde op 1.09 minuut en Lawson Craddock vierde op bijna twee en een halve minuut. Primož Roglič is gezakt naar de vijfde plek, op 4.09 minuut van Molard.

Dit artikel delen:

38 Reacties

Panache 24 augustus 2022 om 17:19

Wat een geweldige strijd tussen de vluchters, puur genieten als neutrale toeschouwer. Hoe Soler in de finale verschillende keren op een steenworp afstand ‘te pakken’ leek en toch weet stand te houden geeft veel glans aan deze ritzege. Sowieso is Soler iemand die vaak hard werkt en weinig beloond wordt (zie het verplicht wachten op Quintana in kansrijke positie enkele jaren terug). Hopelijk morgen een strijd tussen de grote mannen, die slotklim leent zich er voor. De Vuelta mag nu écht gaan beginnen.

15
Deel Koeper 24 augustus 2022 om 17:21

Het is Wright gegund, wilde zo graag 2e worden en deed het ook gewoon. Zowel in de sprint voor de 2e plek als in het klassement.

3
Deel Koeper 24 augustus 2022 om 17:43

Dat staat er. Hij werd 2e in de sprint voor de 2e plek.

1
Wheely 24 augustus 2022 om 17:44

Fred kan morgen al het rood overnemen als het lukt en inderdaad, die ritzege zit er aan te komen!

1
cowboy van tasjkent 24 augustus 2022 om 17:36

Hij werd 3e….. Fredje pakt nog wel een etappe deze vuelta. Is goed in vorm

-4
Poeksel 24 augustus 2022 om 17:21

Zeer slim van Soler dat hij eerst de grote kopgroep twee minuten liet wegrijden en er daarna in zijn eentje naartoe ging rijden. Zo was hij er zeker van als laatste in de kopgroep te komen, en volgens de wet van Kroon is dan de etappezege gegarandeerd!

2
Zen Hooligan The Shakra Jugend 24 augustus 2022 om 18:36

Het leek ook wel slim om even te blijven hangen op die laatste klim alvorens weg te springen. Als hij vooraan blijft hangen ziet iedereen hem als grootste gevaar, nu riepen ploegleiders waarschijnlijk dat ie al gelost was en werd er minder naar hem gekeken.

Toch een vreemd verschijnsel, Soler die slimme dingen doet. Zo heb ik ‘m niet leren kennen bij Movistar. Zou dat uit de UAE ploegwagen komen?

2
thorsen 24 augustus 2022 om 17:21

Spannend tot op de streep, mooi!

En een Monegask in de bergtrui, dit telt natuurlijk wel mee in de mondialisering van de sport.

2
Romāns Vainšteins 24 augustus 2022 om 17:22

Prachtige finale met een vol grinta geladen, dappere Soler voor wie alles erachter net in de juiste plooi viel om weg te blijven. Craddock en Wright ook sollicitanten voor een etappe verderop deze vuelta. Dat Molard ‘laf’ rijdt is natuurlijk te begrijpen met rood als beloning, zijn snelle makker Stewart ging ruim boven het theewater uit op die klim.

Vluchters maken de koers!

2
Lalsacien 24 augustus 2022 om 21:04

Dat was juist het mooie aan Stewart. Strijdend ten onder gegaan.

0
Wheely 24 augustus 2022 om 17:24

Mooie vluchtersrit, fijn voor de Spanjaarden dat ze weer eens winnen. Soler echt wel de sterkste met zijn op het oog wat gekke tactiek maar hij flikt het wel.

2
Wheely 24 augustus 2022 om 17:47

Nee Vuelta ook, twee jaar terug. Denk dat hij een van de laatste winnaars was daar.

Edit: oh nee dat was Izagirre

2
castroviejo 24 augustus 2022 om 17:36

Ja volgens mij de eerste rit in 6 grote rondes. Het is ze gegund!

1
Wheely 24 augustus 2022 om 17:59

Ja net niet dus hij won rit 2 en Izagirre rit 6. Was wel leuk geweest.

1
Romāns Vainšteins 24 augustus 2022 om 17:44

In mijn herinnering had Soler al eens een groteronderit? Giro?

-1
Romāns Vainšteins 24 augustus 2022 om 17:49

Ja ik vroeg me dus af of hij zichzelf hier opvolgt, lijkt me dus van wel.

‘De Spanjaarden’ is zo nog wat specifieker te maken.

-2
Jacco van Stierop 24 augustus 2022 om 17:35

Hele leuke finale, veel twijfelend gejojo, maar Soler die op wilskracht net vooruit weet te blijven. Molard een prima renner om het rood te dragen, degelijke, hardwerkende domestique, beetje categorie Moerenhout.

1
Landeirovic 24 augustus 2022 om 17:53

Lekker gereden Soler! Uae met hun 40e overwinning. Jumbo 41 en QS met 39 wat een strijd! Ohh ja leuk weetje… Uae is het team met de langste streak van overwinningen in grote rondes. ( ik spreek over het huidige peloton) Ze hebben al 10 grote rondes op een rij minimum 1 overwinning behaald en dit met 9 verschillende renners!

1
Ward 24 augustus 2022 om 19:38

Interessant weetje. En best wel indrukwekkend van UAE. Ook geen idee waarom dit bericht duimpjes neer genereert overigens…

0
Sean Kelly 24 augustus 2022 om 19:58

Wat betreft World Tour overwinningen staat Jumbo dan weer dik voor. 23 voor Jumbo, 15 voor UAE en 11 voor Quick Step.

Bora heeft er 13 en Alpecin evenveel als Quick Step (11)

0
Maarten_85 24 augustus 2022 om 22:11

Het is eigenlijk al bijzonder dat QS ook na zo'n matig seizoen en bovendien een seizoen waarin het zichzelf aan het heruitvinden is, toch nog zo hoog staat in die tussenstand.

Het heeft de standaard dan ook heel hoog gezet door het voorbije decennium (behalve in coronajaar 2020) 50+ tot zelfs 70+ overwinningen per jaar te behalen. Wat dat betreft (pure aantallen), kan geen enkele ploeg aan hen tippen. Maar een grote ronde heeft de Belgische ploeg vooralsnog niet gewonnen.

0
Ward 24 augustus 2022 om 19:36

Roglic geeft de rode trui weg aan Molard? Molard pakt hem gewoon door daar te rijden, TJV vond het dan weer niet erg. Maar ik pas voor het beeld van een alheersende Roglic wiens wil wet is. Ik denk dat Roglic zelf dat ook een weerzinwekkend idee vindt.

1
Dikke Vrouw 24 augustus 2022 om 17:43

Leuk voor marc ! En like knoppen helemaal heerlijk !

0
Dikke Vrouw 24 augustus 2022 om 18:43

Met ze lange lotti :) mannetje kan wel wat hoor !

1
Wheely 24 augustus 2022 om 17:48

Dikke like van mij ook Dikke Vrouw!

Mooie vent ook die Lange lotti he ;-)

0
hjjanssen1973 24 augustus 2022 om 17:45

Dikke Like!

-2
vevie 24 augustus 2022 om 17:19

Altijd verbazingwekkend om te zien dat ze zo makkelijk een zege weg geven. Het is Soler gegund, tho. Ervoor gevochten en gewonnen.

-1
Koers 24 augustus 2022 om 17:22

Ik had het er gister nog over in de chat dat het al 120 GR-etappes (na gisteren 121) geleden was dat een Spanjaard kon winnen, en dat dat extra zuur is omdat ze ook nog eens extra Spanjaarden mee laten doen dmv de wildcards. Het was net aan, maar de strook is verbroken. Dat is hoopgevend voor Wilco. Ook goed voor het draagvlak bij de inwoners, die betalen ws ook flink mee aan de ronde.

-3
Brabander 24 augustus 2022 om 18:01

Wright Said Fred

-3
hjjanssen1973 24 augustus 2022 om 17:32

Ik vond het een rit van niks. Leuk voor de vluchters, maar voor het publiek?

-9
Deel Koeper 24 augustus 2022 om 17:55

Het publiek kan genieten van de regie.

Je weet nooit welk belangrijk moment ze gaan missen en welke verkeerde keuzes ze gaan maken. En je hebt de garantie dat ze ’t echt nooit gaan leren, dus chaotisch entertainment is verzekerd.

3
RLM 24 augustus 2022 om 19:48

Zo’n vluchterrit is toch ook tof? Soler die een paar keer bijna teruggepakt werd en toch voorop blijven is leuker dan in gestrekte draf naar de laatste klim zoals gisteren

1
De Dikbilgorgel van Dorestad 24 augustus 2022 om 19:17

Als het publiek een slim plekje kiest, was het zeker ook genieten. Op de top van de Vivero kwamen de renners bijna één voor één langs, op een grote groep genaamd peloton na.

En thuis voor de buis, ach, een dommeldutje op zijn tijd kan nooit kwaad.

0
Steven_E 24 augustus 2022 om 17:20

Mag ook wel als kopman van de ploeg in deze Vuelta

-23
bswinkelss 24 augustus 2022 om 17:22

Wie zegt dat hij kopman is? Dat lijkt me overduidelijk Almeida

8
Fenno de Groot 24 augustus 2022 om 17:47

Hij is totaal geen kopman van de ploeg. Is gwn almeida. Die kan top 5 rijden.

3
Steven_E 24 augustus 2022 om 22:21

Oei, terwijl Soler rugnummer 1 krijgt van UAE. Ik weet nog toen Almeida vorig jaar niet mer nr2 rond reed in de Giro, je hier niemand kon wijs maken dat hij gewoon (mede)kopman was.

2
Lalsacien 24 augustus 2022 om 23:30

@Steven echt niemand???

0

Headlines

Populair

Materiaalzone