Vuelta 2021: Tweede ritzege voor Fabio Jakobsen in La Manga del Mar Menor
foto: Cor Vos
Julian Dubbeld
zaterdag 21 augustus 2021 om 17:35

Vuelta 2021: Tweede ritzege voor Fabio Jakobsen in La Manga del Mar Menor

De achtste etappe in de Ronde van Spanje is een prooi geworden voor Fabio Jakobsen. In de straten van La Manga del Mar Menor boekte de Nederlander zijn tweede ritzege. Alberto Dainese werd tweede, Jasper Philipsen derde. De klassementsrenners hadden een rustige dag.

Toen koersdirecteur Javier Guillén enkele minuten na half twee met zijn vlag zwaaide om het peloton op gang te trekken op weg naar alweer een vierde massasprint in deze ronde, reed er meteen een kopgroep weg. De Basken Mikel Iturria, Ander Okamika en Aritz Bagues zouden vermoedelijk een dagje voor de tv-minuten vooruitrijden, maar deden toch een dappere poging om zo lang mogelijk weg te blijven.

foto: Cor Vos

Deceuninck-Quick-Step controleert de etappe
In het eerste wedstrijduur zagen we de voorsprong van Iturria, Okamika en Bagues rap oplopen naar vier minuten, maar daarna nam Deceuninck-Quick-Step zijn verantwoordelijkheid door op kop te gaan rijden voor Fabio Jakobsen. De Heukelumse sprinter won al een rit deze Vuelta en eindigde al twee keer als tweede, maar aasde zaterdag op meer: het overnemen van de groene trui van Jasper Philipsen door in La Manga del Mar Menor te winnen.

Bij de tussensprint op zeventig kilometer van de meet zag Jakobsen de Belg nog een aantal punten uitlopen, maar voor het wel of niet dragen van de trui aan het einde van de dag was dat van ondergeschikt belang. Als een van de twee aan het einde van de dag als eerste de meet zou bereiken, zou diegene de groene puntentrui om zijn schouders krijgen.

Vlucht vroegtijdig ingerekend, Jakobsen wint chaotische sprint
Op 36 kilometer van de meet werden de drie koplopers gecontroleerd ingerekend en konden de sprintersploegen hun voorbereiding op de sprint beginnen. De treintjes van sprintersploegen Alpecin-Fenix, Deceuninck-Quick-Step, Team DSM en Groupama-FDJ lieten zich richting de finishstraat steeds nadrukkelijker gelden.

Na een rommelige finale, waarin Jetse Bol het nog probeerde en de meeste treintjes hun sprinter kwijt waren, kreeg Jakobsen het voor elkaar om in pole-position aan de sprint te beginnen. Als eerste ging hij aan: Alberto Dainese en Philipsen hadden geen antwoord op zijn versnelling. Zodoende boekte hij zijn tweede ritzege en nam hij de groene puntentrui over van zijn Belgische concurrent.

RIDE Magazine
47 Reacties
Sorteer op:
21 augustus 2021 17:38
Mooie overwinning! Net als de aanmoediging door Senechal nog de laatste meters
    21 augustus 2021 17:44
    Ja mooi, die opzweperd van Senechal
21 augustus 2021 17:39
Veruit de snelste sprinter deze Vuelta!
    21 augustus 2021 18:07
    Fietslengte op Philipsen
21 augustus 2021 17:40
Het afzetten is het halve werk. Perfect getimed door Senechal en Jacobsen.
21 augustus 2021 17:41
Indrukwekkend, Fabio is helemaal terug.
21 augustus 2021 17:43
Ik word door sommigen beschimpt als ik de matige ondersteuning voor Roglic benoem, en dan doelde ik slechts op de ondersteuning bergop. Vandaag heb ik tijdens zeker tien nerveuze momenten Roglic zichzelf zien positioneren met een paar ploeggenoten in zijn wiel. Wat een verschil met bijvoorbeeld Bernal die letterlijk en figuurlijk uit de wind werd gehouden door zijn ploeg.
    21 augustus 2021 17:46
    Het kan ook een keuze van Roglic zijn om zelf zijn weg te zoeken tijdens chaotische stukken in de koers en dat teamgenoten zijn wiel beschermen tegen beukers en tikkers. Wellicht was dat zelfs de les vanuit de tour. Waarom zou deze situatie betekenen dat Roglic slecht ondersteund wordt? Hij komt toch niet op kop van het peloton in de wind?
    21 augustus 2021 17:47
    Er waren vandaag amper echt nerveuze momenten. Eigenlijk maar 1 keer serieus nadat Astana er 2 meter aan getrokken had. Van Hooydonck kan dat prima oplossen. Je wordt niet beschimpt omdat je commentaar hebt op de ondersteuning, maar omdat je dat doet ongeacht wat er te zien is geweest.
    21 augustus 2021 17:48
    @Franco
    Dan moeten we helaas en voorzichtig concluderen dat alles voor Roglic verloren lijkt en Bernal in een zetel naar de eindoverwinning wordt geloodst.
    21 augustus 2021 17:55
    Op zich heeft Franco hier wel een punt. Door om je kopman heen te blijven rijden zorg je er voor dat je exact kunt blijven rijden zoals je kopman het het liefste ziet. Ondanks zijn telemark-verleden is Rogliç natuurlijk een erkend brokkenpiloot. Dus zul je hem zoveel mogelijk uit de ellende moeten houden. Als ze dat niet doen moeten ze ook niet zeuren als hij er weer eens bij ligt.
    21 augustus 2021 17:59
    @Reiger: zie ook zijn val in de Tour.
    21 augustus 2021 18:03
    @Franco Ja je hebt gelijk. Wanneer hij daar goed omringt zou zijn geweest komt hij bijna nooit in een positie dat iemand hem uit de Tour kan kwakken. Je ploeg als eerste buffer gebruiken voor dat soort momenten.
    21 augustus 2021 18:04
    Wat ik vandaag zag was juist wel slim van TJV en Roglic, ze reden de hele tijd achter de trein van Bernal aan en in de spannendste kilometers werd er door Roglic en zijn ploegmaats een soort virtuele muur opgetrokken waarbij Primoz wat ruimte liet en voor,achter en naast hem ploegmaats reden als bodyguard. Ze zaten niet helemaal vooraan maar dat is ook lang niet altijd nodig. Kritiek op de ploeg moet wel beargumenteerd worden en in het geval van vandaag zie ik echt geen aanleiding om hun ondersteuning minder te vinden dan die van INEOS.
    21 augustus 2021 18:09
    @Murcia: denk je dat Roglic op dezelfde manier gereden had als Martin en van Aert erbij zouden zijn geweest?
    21 augustus 2021 18:26
    In de Tour waren die twee er wel bij en toen ging het ook mis.
    Ik heb het idee dat je nogal aan het zoeken bent.
    21 augustus 2021 19:10
    Franco lijkt zichzelf ten doel te hebben gesteld om iedere dag een kritische noot te kraken over het reilen en zeilen van de TJV ploeg. Gisteren heeft hij zelfs cijfers uitgedeeld. Op zich helemaal niets mis mee, mits hij dat doet voor alle ploegen. Maar dat gebeurt niet en dat maakt het meteen een treurig en eenzijdig verhaal.
    21 augustus 2021 22:57
    Marik, geheel eens. Een soort sooike, maar dan grotendeels ongegrond. Ik houd er niet zo van, dit soort regenbuien die enkel boven dezelfde ploeg blijven hangen.
    22 augustus 2021 12:24
    TJV heeft als Nederlandse ploeg nu eenmaal mijn bijzondere interesse. Ik benoem net zo goed de positieve dingen (de afgelopen twee dagen heb ik o.a. Gesink, Roglic en Leemreize gecomplimenteerd) als datgene wat in mijn ogen niet goed gaat. Helaas staren sommige zich blind op dat laatste, want (onderbouwde!) kritiek op jullie favoriete ploeg wordt niet geduld.
21 augustus 2021 17:45
Op dit niveau is de lead-out 70% van de sprint. Dat er iemand als een katapult overheen knalt is zeer zeldzaam. Wanneer Fabio volgend jaar de beste trein van het peloton tot zijn beschikking heeft komen er nog mooie zeges bij denk ik zo. Heel lekker voor hem en zeer zeer gegund. Ook door zijn collega’s in de Vuelta zo te zien na afloop.
    21 augustus 2021 17:52
    70% nog wel. Quatsch. Zo goed was de lead-out voor Jakobsen vandaag nou ook weer niet. Ewan wint vaak zat zonder een lead-out. Groenewegen idem dito. Positioneren is alles, of dat nou in het treintje van jouw kleur is of een andere.
    21 augustus 2021 17:56
    Maar in deze Vuelta tussen Jakobsen en Philipsen lijkt de lead-out wel een beslissende factor. Of zie ik dat fout?
    21 augustus 2021 18:05
    Mwah, ik vond de lead-out van QS vandaag niet beslissend. De snelste sprinter heeft terecht gewonnen.
    21 augustus 2021 18:08
    Quote:
    Groenewegen idem dito. Positioneren is alles


    als er iets is waar groenewegen niet goed in is, dan is het wel positioneren. qua pure snelheid is die top 3/5 van de wereld, maar als hij niet goed wordt afgezet, dan wordt het meestal niets.

    bij winst kwam die ofwel uit het wiel van zijn eigen trein of anders had een ploegmaat hem netjes in het wiel van een andere sprinter gedropt. als groenewegen het alleen op instinct moet doen, dan loopt het mis.
    21 augustus 2021 18:12
    Dat ben ik helemaal met je eens. Maar op pure snelheid zijn ze elkaar redelijk waard vind ik. Wel leek Philipsen vandaag op het laatst redelijk passief en fabio anticipeerde constant. Dus is de logische conclusie dat de benen van Fabio goed waren en die van Jasper iets minder.
    21 augustus 2021 19:46
    De lead-out van Senechal hielp Philipsen even veel als Jakobsen. Philipsen zat op plek 3, Jakobsen in’t wiel en ging gewoon als eerste aan. Philipsen volgde maar kwam er niet over. Maar dat lag niet aan Senechal.
    21 augustus 2021 22:05
    @Chippen,
    In de "sterke" jaren van Groenewegen was het niet zozeer de leadout, maar wel het afwachtende sprinten wat hem de das om deed. Zat goed in positie, maar ging vaak te laat aan, waardoor hij vaak wel de snelste sprint reed maar nooit als eerste aan kwam.

    Op een gegeven moment is hij zelf meer initiatief gaan nemen in de sprint, in plaats van te wachten tot anderen de sprint aan gingen. En vanaf dat moment is hij meer beginnen te winnen.

    Groenewegen in die vorm doet mij een beetje denken aan Merlier. Supersnel en genoeg inhoud voor een lange sprint, maar niet altijd goed in het spoor van de leadout of te afwachtend en daarmee net te laat.
21 augustus 2021 17:47
bizarre sprint, op 200 meter van de finish waren de eerste 5/6 renners allemaal nog aantrekkers uit de treintjes.
    21 augustus 2021 19:47
    Enkel Minali niet want die zat op 3, maar zakte bijna
    21 augustus 2021 19:47
    Enkel Minali niet, die zat op plek 3. Maar die zakte er net zo hard door als de locomotieven
21 augustus 2021 17:48
Rotdag voor Gargamel. Weer ne smurf gewonnen.
21 augustus 2021 17:48
Overtuigend naar zijn tweede zege, Fabio maakte het goede werk van de ploeg perfect af. Kunststukje nog van Senechal in zijn dienst. Jasper had met de ploeg al geen geweldige aanloop in de sprint van vandaag en moest voortdurend extra tussensprintjes trekken. Dainese weer goed en voor de rest een etappe die net als vele sprintetappes in de Tour en Giro geen verhaal kent anders dan de sprint.
21 augustus 2021 17:48
Idd een puike overwinning en die trein gaat alleen maar beter zijn met een piloot als Morkov
21 augustus 2021 17:53
Als je een Bol iets wil zien doen tijdens sprintfinales in grote rondes, moet je tegenwoordig ook al bij Jetse zijn.
    21 augustus 2021 18:02
    Helaas ook met hetzelfde teleurstellende resultaat…
    21 augustus 2021 18:04
    Sloeg ook nergens op van die Bol.
    21 augustus 2021 18:17
    ‘t blijft West-Friese bluf ;)
    21 augustus 2021 19:00
    Ik vond het vermakelijke poging. Hij weet zelf ook wel dat zo‘n actie gedoemd is te mislukken.
21 augustus 2021 18:03
Fietslengte op Philipsen.
21 augustus 2021 18:10
Philipsen werd zo slecht gebracht dat hij ze trein verliet . 3e plek is nog top
21 augustus 2021 18:21
Wat is er gebeurd met Molano? eerst 5e, daarna uit de uitslag verdwenen.
    21 augustus 2021 18:34
    Terug gezet door jury waarschijnlijk. Staat nu op laatste plaats peloton.
21 augustus 2021 18:26
Helaas niks gezien van de etappe, maar blijkbaar heb ik daar afgezien van de sprint weinig aan gemist.

Mooi dat Jakobsen gewonnen heeft. Hij staat weer helemaal terug tussen de mensen, en gun hem dat van harte!

Ik kijk echt al uit naar volgend seizoen. Want Jakobsen wint hier van Philipsen (in principe de tweede sprinter van AF), Dainese (nog nooit een hele grote sprint bij de profs gewonnen) en Demare (die geen schim is van de sprinter van afgelopen twee seizoenen).
Hopelijk zien we volgend jaar in meerdere wedstrijden alle goede sprinters in topvorm. Want qua sprints ben ik een beetje op mijn honger blijven zitten omdat te veel sprinters om uiteenlopende redenen niet op de afspraak zijn (of op verschillende afspraken).
    21 augustus 2021 18:56
    Zijn er nog topsprinters?
    21 augustus 2021 19:09
    Kittel en Greipel rijden niet meer maar volgens mij is de allerbeste topsprinter bijna op zijn beste niveau, zo ongeveer op dat toen hij 31 was. Ik heb het over Mark 'The Manx Missile' Cavendish.
    21 augustus 2021 19:17
    Ewan steekt er nog wel (figuurlijk) bovenuit. Jakobsen en Philipsen hebben natuurlijk ook wel een beetje het voordeel dat er niet zo hard gebokst hoeft te worden als in bijvoorbeeld de eerste week van de Tour, daar is de nervositeit bij de klassementsmannen ook nog eens vele malen groter. Qua snelheid zit het bij allebei wel goed, maar Philipsen heeft dit jaar laten zien dat als het om de allergrootste knikkers gaat, hij nét nog wat te kort komt, en ik vermoed dat Jakobsen daar ook wat meer moeite mee zal hebben. En dan denk ik vooral aan jezelf ‘fris’ houden tijdens de koers en het plaatsen en boksen.
    21 augustus 2021 19:33
    Het ene jaar is het andere niet, Merlier maakt dit jaar zeer sterke indruk als het om pure sprints gaat. Fabio is momenteel toch ook erg indrukwekkend. Ewan is koning slalom, katterap en misschien wel de beste dit seizoen maar dan hebben we Wout ook nog.

Reacties zijn gesloten.