Vuelta 2021: Jasper Philipsen wint in Albacete, Elissonde nieuwe leider

woensdag 18 augustus 2021 om 17:41
Vuelta 2021: Jasper Philipsen wint in Albacete, Elissonde nieuwe leider

foto: Cor Vos

Jasper Philipsen heeft de vijfde etappe van de Vuelta a España gewonnen. In Albacete versloeg de kopman van Alpecin-Fenix Fabio Jakobsen en Alberto Dainese. Het was zijn tweede dagzege in de ronde. Rein Taaramäe kwam na een val op elf kilometer van de finish met achterstand over de streep en moest de rode trui afstaan aan Kenny Elissonde.

De vijfde etappe over 184,4 kilometer van Taracón naar Albacete was een van de vlakste ritten van deze Vuelta, al moest door het Spaans vlakke karakter toch nog 600 meter hoogteverschil worden overwonnen. Op het parcours lagen echter geen noemenswaardige hindernissen, en alleen de wind en de warmte konden het peloton misschien nog verontrusten. Snelle mannen als Fabio Jakobsen, Jasper Philipsen, Arnaud Démare en Jordi Meeus waren dan ook de favorieten voor de dagzege op deze dag over de Spaanse hoogvlakte.

Spaanse ProTeams in de aanval
Met Rein Taaramäe, die ondanks zijn val gisteren in de finale gewoon kon verder rijden, in de rode leiderstrui werd het peloton om een uur op gang gebracht. Het duurde niet lang voordat de vlucht van de dag tot stand kwam. Net als in de sprintetappe naar Burgos hadden alle drie de Spaanse wildcard-ploegen een mannetje van voren: Pelayo Sanchez namens Burgos-BH, Oier Lazkano van Caja Rural-Seguros RGA en Xabier Mikel Azparren (Euskaltel-Euskadi). Sanchez stond er het best voor in het klassement op de negentigste plaats, op tien minuten van Taaramäe.

foto: Cor Vos

De vluchters reden maximaal zeven minuten weg bij het peloton, waar Intermarché-Wanty-Gobert, de ploeg van Taaramäe, controleerde. Toen ook Deceuninck-Quick-Step en Alpecin-Fenix zich op kop zetten en het peloton versnelde, begon het verschil terug te lopen. Ook Groupama-FDJ ging zich met de achtervolging bemoeien en even na halfkoers was de voorsprong al tot twee minuten teruggebracht. Daarmee waren de vluchters weer binnen schootsafstand voor de ploegen van de sprinters, die daarna de teugels weer wat konden laten vieren.

Na 131 kilometer lag in La Roda de tussensprint. De vluchters wilden er alle drie wel voor gaan en het was Lazkano die de volle buit pakte, vóór Sanchez en Azparren. Het peloton kwam ruim twee minuten later bij de tussensprint, waarvoor Groupama-FDJ en Alpecin-Fenix wel wilden sprinten. Philipsen werd vierde en Démare vijfde, waardoor zij respectievelijk dertien en tien punten inliepen op de groene trui van Jakobsen, die zich niet mengde in het spurtje. Vanaf dat moment was het nog 52 kilometer tot de finish in Albacete, een plaats met een rijke historie in de Vuelta.

Omstandigheden niet gunstig genoeg voor waaiers
Dan kwamen ook de teams van de klassementsrenners naar voren om zich niet te laten verrassen door de wind. De omstandigheden waren echter niet zo gunstig dat het ook daadwerkelijk op de kant kon worden gezet. Van voren werd Sanchez met nog 34 kilometer te rijden als eerste renner gelost. De Spanjaard van Burgos-BH moest al een paar kopbeurten overslaan en zag de andere vluchters even later uit het zicht verdwijnen. Even later was ook bij Azparren het beste eraf; tot 21 kilometer van het einde kon hij bij Lazkano blijven, maar toen moest ook hij lossen.

foto: Cor Vos

Lazkano had op dat moment nog anderhalve minuut, maar het was een ongelijke strijd tegen het peloton en op vijftien kilometer van de streep werd hij voorbijgereden door de grote groep. Vanaf dat moment was het aan de ploegen van klassementsrenners en de sprinters om hun kopmannen veilig naar de finale te loodsen. Toch ging het mis. Met nog elf kilometer te rijden werd voorin het peloton gevallen, waardoor een groot deel van de groep tegen de grond ging of door de val werd opgehouden.

Mads Würtz Schmidt was een van de eerste renners die vielen, en onder anderen Rein Taaramäe was bij de val betrokken. Romain Bardet liep flinke schaafwonden op en Mikel Nieve moest aan meerdere snijwonden worden behandeld. De groep die vóór de val uitreed wachtte vervolgens, zodat achteropgeraakte renners konden terugkeren. Toch werd in de laatste kilometers de vaart er weer in getrokken, want in Albacete was nog een dagzege te verdelen. Alpecin-Fenix vereffende het pad voor kopman Philipsen.

Perfecte leadout voor Philipsen
UAE Emirates leidde het peloton dan naar de laatste kilometer, ook de trein van Groupama-FDJ werd op de rails gezet. Het was echter Alpecin-Fenix dat zijn zaakjes uitstekend voor elkaar had en Philipsen perfect afzette voor de eindsprint. Die liet dan Fabio Jakobsen en Alberto Dainese achter zich. Juan Sebastián Molano en Piet Allegaert vervolledigden de top-5. Door zijn overwinning werd Philipsen de nieuwe leider in het puntenklassement. Omdat Taaramäe met 2:20 minuten achterstand over de streep kwam, nam Kenny Elissonde de rode leiderstrui over.

Dit artikel delen:

108 Reacties

Groetjesaandevoetjes 18 augustus 2021 om 17:46

Mooie overwinning voor AF en philipsen. Demare’s treintje loopt alweer helemaal verkeerd en hij geeft het zelf dan ook al makkelijk op. Allegaert ook netjes hoor.

JopieZ 18 augustus 2021 om 18:19

Demare werd tot twee keer aan toe klem gereden. O.a. door Jakobswn die van rechts dwars door de groep naar links sprint.

Yeez 18 augustus 2021 om 17:46

Jammer dat jakobsen te ver zat. Laat zien gewoon de snelste te zijn hier na zijn val

Martino87 18 augustus 2021 om 17:47

Ik hoop dat Wuyts dit niet leest.

Deel Koeper 18 augustus 2021 om 17:49

Ach ja, draai de nummers 1 en 2 vandaag om en dan lees je dat Jakobsen laat zien gewoon de snelste te zijn door op 200 meter aan te gaan en iedereen probleemloos op een fietslengte te houden.

Maenhout 18 augustus 2021 om 17:50

Het mooie van wielrennen is dat de snelste niet per definitie wint.

Cervezas 18 augustus 2021 om 17:56

PHilipsen was een hele tijd aan het sprinten terwijl Jakobsen nog kon freewheelen achter hem en Dainese.

Als je later uit het wiel kan komen, lijk je sneller, echter…

De snelste is de eerste over de meet. :)

djerkson 18 augustus 2021 om 17:58

Vandaag was hij dat alvast niet. Het is hier blijkbaar een sport om de prestaties van Philipsen te minimaliseren.

GerminalJerre 18 augustus 2021 om 18:00

Philipsen duidelijk de snelste man van het peloton. Wie dat ontkent is blind.

Chippen 18 augustus 2021 om 18:02

renner zit slechter geplaatst, begint later te sprinten, haalt dus ook later zijn topsnelheid en gaat in de laatste 50 meter dan ook sneller dan de winnaar. dit gebeurt al decennia in zowat elke massasprint die ooit heeft plaatsgevonden

om één of andere reden is dat een argument om te stellen dat hij in essentie de snellere renner was in die sprint (als het jouw favorietje is), want blijkbaar is een sprint niet iets met een begin, een midden en een einde, maar stiekem een tijdrit van 50 meter en is degene met de beste slotmeters dan ook de beste in het geheel

Aart van Woud 18 augustus 2021 om 18:03

Ik had ook niet de indruk dat Jakobsen dichterbij kwam op het einde. Philipsen was vandaag gewoon de snelste.

Reiger 18 augustus 2021 om 18:06

Ik denk dat ze redelijk gelijk zijn qua snelheid. De lead-out is bij deze toppers de doorslaggevende factor wie er wint. Jakobsen kwam harder af op de streep maar had op dat moment pelotonzuiging en Philipsen niet. Wie er ook wint van de twee, het zal altijd terecht zijn. Had de nummer twee maar iets anders de voorbereiding moeten aanpakken.

Klerenhangerfan 18 augustus 2021 om 17:48

Jakobsen veruit de snelste, zat wat ingesloten en moest van ver komen.

Quintenri 18 augustus 2021 om 17:58

Jakobsen kwam uit de slipstream en komt de laatste 50 meter geen centimeter dichter. De snelste vandaag heeft gewonnen.

MarkPeeters 18 augustus 2021 om 18:09

Ach ja, gisteren was eigenlijk Philipsen de snelste … maar hij was pas 9e.

JopieZ 18 augustus 2021 om 18:17

Jakobsen rijdt Demare bijna van zijn fiets door in dat gat te duiken.

Covadonga 18 augustus 2021 om 20:28

Moet dat geen diskwalificatie zijn dan?

Wheely 18 augustus 2021 om 17:49

Benieuwd naar de verdere schade.

Murcia 18 augustus 2021 om 17:49

Jasper zet de sprint in en wint hem ook, pure klasse! Fabio net te lang ingesloten waardoor hij niet verder komt dan het achterwiel en een goede sprint ook van Dainese, mijns inziens qua talent een veel betere sprinter dan Bol.

Natuurlijk weer een valpartij dit keer op een recht stuk weg waarna Zonneveld waarschijnlijk de organisatoren het kwalijk gaat nemen maar dit is een typische rennersfout die twee derde van het peloton doet vallen of te voet doet staan. Leek mij dat behalve Bardet de meeste AK mannen in het voorste stuk zaten maar dat zien we pas een tijdje later. Verder een slaapwandel etappe.

Michelangelo 18 augustus 2021 om 18:05

Zoals gewoonlijk weer prima samengevat, Murcia.

Lange rechte stukken in de finale zijn net zo gevaarlijk als rotondes. Tenminste als renners niet goed opletten of achterom kijken. Of met z’n allen proberen vooraan te zitten en daarmee het wasmachine effect creeren.

Mooie zege van Philipsen. Leadout van DQS zonder Morkov is toch een heel stuk minder betrouwbaar dan mét. Nu zie je toch al 2 keer de afmaker van DQS in de verkeerde positie aan de sprint beginnen. Ik denk dat mét Morkov Jakobsen al 3 keer had kunnen vieren.

platteprijs 18 augustus 2021 om 18:28

Ja die Quickstep-trein valt tegen. Met Stybar, Senechal en Lerberghe had ik veel meer verwacht. Wat ging Stybar daar op kop doen, terwijl Jakobsen slecht gepositioneerd zat? Alpecin daarentegen had anders dan gisteren, vandaag een uitstekende trein.

Kelder is de Man 18 augustus 2021 om 19:40

Mijn wasmachine heeft getint glas en heb dus geen idee wat zich daarbinnen allemaal afspeelt. Wat is het wasmachine effect?

Michelangelo 18 augustus 2021 om 19:47

@Kelder,
Renners die op een brede weg van achter komen, zich op kop van het peloton zetten, waardoor de kop van het peloton naar achteren verdwijnt. Maar die willen ook op kop zitten, dus die komen terug van achter, zetten zich op kop, waardoor de mensen die net op kop zaten weer naar achteren verdwijnen. Maar die willen ook weer op kop….

rennerske 18 augustus 2021 om 19:57

…….. en voor je het weet zit je draaierig, onpasselijk en versuft op je fiets en ga je op je kokosnoot. Zoiets? Kleine wasjes, grote wasjes draai maar met je……….

Kelder is de Man 18 augustus 2021 om 19:59

Aha.. dat is duidelijk. Morgen met een zaklamp voor het raampje om de metafoor te ontdekken.

Michelangelo 18 augustus 2021 om 20:43

@Kelder,
Let op: als je een dekbedovertrek in je wasmachine hebt dan werkt het niet heel erg goed is mijn ervaring. Dan eindigen uiteindelijk alle onderbroeken en ander klein wasgoed binnenin het dekbedovertrek. Wie mij de verklaring geven waarom dit is, mag dat hier toevoegen.

Maar met enkel klein spul in de wasmachine zul je zien dat er steeds iets anders voor je venstertje zit….

Romāns Vainšteins 18 augustus 2021 om 20:48

En als je er goeie shit bij rookt wordt het al helemaal wauw.

Kelder is de Man 18 augustus 2021 om 20:51

Dat schip is uit de haven vertrokken RV.

Alfons Haavers 18 augustus 2021 om 17:49

Knap van Philipsen. Démare wéér niet.

xistnc 18 augustus 2021 om 17:50

Ik merk steeds vaker dat na zo’n val de rest van de etappe me eigenlijk geen ‘sikkepit’ (snel uitspreken) meer interesseert.

Cervezas 18 augustus 2021 om 18:00

Snap ik, je zag Kruijswijk erbij staan.

GerminalJerre 18 augustus 2021 om 17:51

Toch wéér mooi 3 belgen in die top 10. Heerlijk

Aart van Woud 18 augustus 2021 om 18:00

Heel knap inderdaad.

Deel Koeper 18 augustus 2021 om 17:51

Trouwens onverantwoord van de organisatie. 50 kilometer breed en rechtdoor, dat is vragen om problemen en risico's.

KimJungPoels 18 augustus 2021 om 18:01

Rechtdoor is niet goed, bochten is niet goed, teveel rotondes of andere meuk op de weg is niet goed, een afdaling in de laatste 10 kilometer is niet goed, een brede weg is niet goed, een smalle weg is niet goed, een brede weg met wegsmalling is niet goed, een te lange rit is niet goed, een te vlakke rit is niet goed, een rit met teveel hoogtemeters is niet goed.

Ik geef het je te doen om tegenwoordig nog parcoursbouwer te zijn…

Aart van Woud 18 augustus 2021 om 18:05

Ik denk dat je het sarcasme van Deel niet oppikt..

Mwielerfan 18 augustus 2021 om 18:07

Sarcasme herkennen blijkt ook een vak

Killco 18 augustus 2021 om 18:08

Sarcasme is iets wat noord-koreanen niet kennen

Chippen 18 augustus 2021 om 18:14

ineos, jumbo, astana, movistar en co, die moeten gewoon niet mee zitten wringen in vlakke ritten, die hebben daar niets te zoeken.

alleen gaan die uiteraard valpartijen zoals vandaag gebruiken om dat te rechtvaardigen en om nóg meer te gaan wringen en om in de toekomst nog meer te vallen.

Michelangelo 18 augustus 2021 om 19:50

Precies wat Chippen zegt. Soort van self fulflilling prophecy van deze ploegen.

Als al deze ploegen collectief zouden doen wat Chippen voorstelt, dan had je vandaag geen enkel probleem gehad. Maar ja, iemand zou zich maar eens niet aan het gentlemens agreement houden en een waaiertje trekken…. dus toch maar met alleman voorin.

Maenhout 18 augustus 2021 om 17:53

Eén puntje voorsprong voor Philipsen. Tussensprint heeft geloond.

Reiger 18 augustus 2021 om 17:59

Denk dat Philipsen stukje completer is dan Jakobsen en daardoor meer favoriet om het puntenklassement te winnen. Mocht Fabio nog een etappe winnen zou dat fantastisch zijn maar geslaagd is de Vuelta voor beide renners al.

Olly 18 augustus 2021 om 17:56

Geen ploegmaat van Taramea die op hem wachtte, pas na een tijdje waren er twee. Dat was alleen veel te laat.

MarkPeeters 18 augustus 2021 om 18:12

Fout van de ploegleiding. Als een kleine ploeg als Intermarche-Wanty eens een leiderstrui heeft in een grote ronde, dan moeten ze die beter verdedigen. Jammer voor Taaramae.

Polleke 18 augustus 2021 om 18:19

Net nu ze een ‘ heel slimme’ ploegleider aan het stuur van, nb, wagen 1 in de kolonne rijden hebben…

Turtlehead 18 augustus 2021 om 19:31

Renner én ploeg moeten wennen aan die rol. Niet zo gek.
Wel jammer, want het gaat twee dagen achtereen helemaal fout en nu is die rode trui weg.

NiM 18 augustus 2021 om 20:16

Ploegmaats hadden moeite om zijn wiel te houden

tdola 18 augustus 2021 om 18:00

Kruijswijk, hofstede en bouwman niet bij 1e 144, die tegen de grond gegaan?
Zijn er verder jumbos tegen de grond gegaan bij valpartij?

Aart van Woud 18 augustus 2021 om 18:02

Volgens mij werden ze voornamelijk opgehouden door de val en de chaos daarna.

Murcia 18 augustus 2021 om 18:02

Volgens mij kon Kruijswijk de val net ontwijken en werd hij alleen opgehouden. Over Hofstede en Bouwman weet ik verder niets.

tdola 18 augustus 2021 om 18:05

Nu alledrie op 4.33 binnen, mgl gewoon rustig naar finish gereden, klassement kruijswijk nu nog meer weg, maar was t al enigszins.

Jacco van Stierop 18 augustus 2021 om 18:04

Goede sprint van Philipsen, had de meeste ruimte. De opening voor Jakobsen kwam net te laat, Démare zat helemaal ingesloten na rommelig voorwerk van zijn team.
Sneu voor Taaramäe, maar waar waren zijn ploegmaten?

Ronellenfitsch 18 augustus 2021 om 18:05

Moesten sprinten voor plek 10, het blijft wel Wanty …

djerkson 18 augustus 2021 om 18:10

Geregeld wordt hier smalend gedaan over de prestaties van Philipsen (C-sprinter, wint door afwezigheid van anderen etc). Dat is ten onrechte gezien zijn jeugdige leeftijd en het feit dat hij ook een veelwinnaar was bij de jeugd – hij trekt de lijn gewoon door bij de profs. Als je 6x het podium haalt in een tourrit en hier 2/3 massasprints wint, dan kan je niet anders zeggen dan dat dit een absolute topper in wording is.

Aart van Woud 18 augustus 2021 om 18:14

Niet door mij in elk geval.

MarkPeeters 18 augustus 2021 om 18:15

Inderdaad, hij was vorig jaar al een goede sprinter (won toch ook vorig jaar een etappe in de Vuelta) en is nu helemaal een topsprinter geworden.

Romāns Vainšteins 18 augustus 2021 om 18:17

Hier wordt over nagenoeg alles smalend gedaan.

Ik heb ze zelfs Nibali net-niet renner zien noemen hier.

platteprijs 18 augustus 2021 om 18:25

Dat heb je toch al in een post hierboven gezegd. Ben je familie van Jasper?

Aart van Woud 18 augustus 2021 om 18:27

Antonio Nibali is toch ook net niet ;)

Brabander 18 augustus 2021 om 18:28

Ik zie hier ook altijd veel anti-Philipsensentiment. Gewoon een topsprinter (nu al) die ook nog eens niet lost bij het eerste het beste viaduct.

xistnc 18 augustus 2021 om 18:48

Check de namen in de top-10. Net als in de Tour is het sprintniveau hier bedroevend.

Aart van Woud 18 augustus 2021 om 18:58

Dat wat jij anti-Philipsen sentiment noemt, zag ik met name in de Tour, toen velen hier vonden dat Merlier de aangewezen sprinter had moeten zijn ipv JP. Ook in de Ronde van Turkije waren er een paar die het schande vonden dat Cav hem klopte aangezien die op dat moment al jaren niet gewonnen had. Ik weet niet of dat echt anti-Philipsen is, of gewoon kritiek.

rennerske 18 augustus 2021 om 19:10

Philipsen maakt een goede ontwikkeling door. Edoch, qua sprintersveld is deze Vuelta min of meer vergelijkbaar met de ronde van Turkije

Reiger 18 augustus 2021 om 19:16

Wie er niet is kan niet winnen. Wanneer Philipsen en Jakobsen hier en CAV in de Tour de sterksten zijn, valt daar niets aan af te dingen. Je kunt aan het einde ook niet zeggen dat Pogaçar het wel gewonnen zou hebben. Hij is niet gestart dus is het een zinloze discussie. Als als had had zijn leuke spelletjes maar op het eind tellen alleen de werkelijke cijfers.

Michelangelo 18 augustus 2021 om 19:29

Ik zie Philipsen niet als “topsprinter”, maar wel als een van de jongens die er vlak onder zit. Wat ik wel merk is dat ik, veel meer dan in andere jaren, moeite heb om aan te duiden wie ik als topsprinter zie.

Als ik het lijstje langs ga (in een soort van volgorde):
Ewan: is topsprinter, daar zal geen discussie over zijn.
Merlier: doet het goed en laat zien echt wel snel te zijn, maar stapt ook heel vaak snel af.
Van Aert: daarbij ik de eeuwige twijfel heb of hij nou een echte topsprinter is of iemand die aan het einde van een koers nog heel hard kan fietsen.
Bennett: heeft in de wedstrijden waar hij mee deed laten zien dat hij kon winnen
Cavendish: winnaar van 4 etappes en groen, maar is dat omdat hij ineens weer zo snel is, of omdat hij met Morkov in een matig bezet sprintersveld zijn ding kon doen? Op basis van de afgelopen jaren denk ik het tweede.
Jakobsen: op de weg terug, laat weer mooie dingen zien. Maar ja, tegen wie? Voor mijn gevoel nog altijd niet op het niveau van voor Polen
Groenewegen: zie Jakobsen
Demare: zou vorig jaar veel hoger staan in dit lijstje. Maar dit jaar geen schim van zichzelf
Sagan: daar is de pure snelheid echt wel af.
Bouhanni: heel veel net nie.
Hodeg: nog meer net nie.
En dan vergeet ik er vast nog wel een paar….

Als ik Philipsen ergens zou moeten plaatsen, dan is dat in de buurt van Jakobsen/Groenewegen. Maar als je mij vorig jaar gevraagd had waar Jakobsen en Groenewegen stonden, dan zette ik die toch echt hoger in dit rijtje. Echt wel op niveau van Ewan. Net als Demare overigens.

Ik heb ook echt het gevoel dat veel sprinters gewoon niet op het niveau zijn van voorgaande jaren, en dat daarom zowel Philipsen, Van Aert alsook Cavendish hun prijzen mee pakken in massasprints.

rennerske 18 augustus 2021 om 19:42

@Michelangelo
Schitterend! Overduidelijke analyse. Driewerf hulde!

Kelder is de Man 18 augustus 2021 om 19:51

Zou te maken kunnen hebben met het uitspelen van Philipsen ipv Merlier, na zijn ritwinst, in de Tour, waarbij het niet lukte en sommigen het zien als het wegkapen van Merlier zijn kansen.

Michelangelo 18 augustus 2021 om 19:52

Grazie Rennerske… maar ik sta uiteraard ook gewoon open voor andere meningen ;-)

@Kelder, ik denk dat er inderdaad veel volgers (waaronder ik) niet heel goed begrepen waarom in de TdF de kaart Philipsen werd getrokken terwijl Merlier ook in koers was. De ploeg zal er best zijn redenen voor gehad hebben, maar ik schatte de winstkansen van Merlier toch hoger in. Echter mij frustreert dat niet, is een keuze van de ploeg. Ik denk alleen dat een Merlier in vorm er ook gewoon een Morkov in vorm met een Cavendish erachter kan vloeren. En Philipsen duidelijk niet.

Maillot à Pois 18 augustus 2021 om 19:52

@Michelangelo
Ik kan me wel vinden in je analyse, ik heb bij velen in je lijstje hetzelfde gevoel dat ze het predikaat ’topsprinter’ op dit moment nog niet/niet meer verdienen.
Ik mis nog Ackermann en Gaviria, maar ook dat zijn momenteel slechts schimmen van de sprinters die ze ooit geweest zijn.

Moeten we dan concluderen dat Ewan (en eventueel Merlier) op eenzame hoogte staat? En eigenlijk heeft die ook nog maar 5 keer gewonnen dit jaar.

S.t.B 18 augustus 2021 om 19:53

Eerder hoog tijd om maar eens smalend te doen over Démare. Onze Arnaud krijgt elk seizoen voor 80% een twee vingers in de neus programma geserveerd. En dit inclusief een roedel kostbare knechten om een vrijwel zekere overwinning extra te waarborgen. Die overige 20% van zijn programma ligt een niveautje hoger, en ondanks het beulswerk van zijn knechten knijpt Arnaud 9 vd 10 keer in de remmen als zijn positie niet ideaal is. Bouhanni zelfde laken een pak. Dan toch 100x liever Philipsen en Jacobsen die zelfs vanuit de meest verloren posities blijven knokken.

Michelangelo 18 augustus 2021 om 20:01

@Maillot,
Dat ik ze vergeten ben komt vooral omdat ze eigenlijk van de radar zijn verdwenen. Terwijl ze er vorig jaar of 2 jaar geleden nog ergens bovenin hadden gestaan. Ik denk inderdaad dat Ewan op eenzame hoogte staat (ik denk ook dat er bij niemand twijfel is over zijn “topsprinterschap”). En dat het lijstje er misschien heel anders uit gezien had mocht hij niet zo zwaar gevallen zijn in de TdF. Want dan had Cav er geen 4 gewonnen als je het mij vraagt.

@Stb,
Ik denk dat de Demare van de vorige seizoenen echt wel meer gedaan heeft dan enkel zeges pakken in makkelijke koersen. Zijn giro sprints waren behoorlijk indrukwekkend bijvoorbeeld. Maar ook dit jaar past hij eigenlijk in het rijtje van Gaviria en Ackermann, en haalt met moeite nog een top 5.

Kelder is de Man 18 augustus 2021 om 20:02

Michelangelo
Inderdaad de keuze van de ploeg. Mss in het kader van iedereen wat gunnen. Was zelf ook 1 van de sommigen.

Cervezas 18 augustus 2021 om 20:09

Philipsen en Van Aert zijn beter geworden. Das duidelijk. Cavendish meer richting zijn oude niveau naar mijn gevoel. Daarom winnen zij en de anderen niet.

S.t.B 18 augustus 2021 om 20:20

@Michelangelo

Vorig jaar Giro was inderdaad puik werk van Demare, maar zijn palmares bestaat toch echt voor 80% aan overwinningen uit het Franse (secundaire) circuit.
Trouwens zeker geen uitzondering. Je schrikt er haast van als je ziet hoeveel en hoe hoog een aantal sprinters in de ‘all time‘ van PCS staan met overwinningen die nauwelijks buiten de eigen landsgrenzen werden behaald.

Michelangelo 18 augustus 2021 om 20:22

@Cervezas,
als je het echt wilt weten, dan moet je naast de uitslagen ook de waarden kunnen vergelijken van voorgaande jaren.
Dat Philipsen een stap gezet heeft lijkt me duidelijk. Ik vond hem vorig jaar echt wel een D of een E sprinter, en dit jaar staat hij zeker een stuk hoger in de pikorde.
Bij Cavendish speelt voor mijn gevoel heel erg de factor Morkov. Ja, hij is m.i. beter dan in zijn Qhubeka tijd. Maar zet hem achter een andere loods, en hij gaat niet winnen wat hij nu wint. Tenminste dat is mijn inschatting. Hij zat iedere keer in perfecte positie, vergelijk dat eens met de positie waar Jakobsen nu moet beginnen te sprinten.

En zoals gezegd: Van Aert is voor mij meer een type Boonen in de massasprint. Oersterk, maar op een of andere manier acht ik hem niet zo snel als Groenewegen, Ewan, Bennett, Jakobsen en Merlier (mits die in vorm zijn). De “alleskunner” versus de pure sprinters; dat geeft mij altijd het gevoel dat specialisten het dan toch echt winnen van de generalist.
Maar ook hier: Veel van de genoemde namen zijn niet op de afspraak, Van Aert wel. En je zou de piekwaardes van die mannen moeten weten om er echt wat zinnigs over te zeggen. Scorebordjournalistiek legt het gelijk in ieder geval zeker aan jouw kant ;-)

Maillot à Pois 18 augustus 2021 om 20:30

We zijn Nizzolo nog vergeten. Op een goeie dag komt die voor mij misschien nog het dichtste bij het Ewan dit jaar.

Michelangelo 18 augustus 2021 om 20:39

Nizzolo mist voor mijn gevoel de pure snelheid. Te veel sprinter voor een goede klassieke renner, te veel klassieke renner voor een goede sprinter. Gaat voor mij zeker niet in het vakje topsprinters, maar past wel bij het grote contingent daaronder.

Titaantje 18 augustus 2021 om 20:52

@Michelangelo: Mooi lijstje, kan me er wel in vinden. Sommige renners hebben dan wel weer een enorm hoge piekwaarde, maar weinig consistentie. Dan denk ik vooral aan Kristoff en Gaviria die eigenlijk wel iedereen kunnen verslaan, maar dat niet consistent kunnen doen.

Vwb Cavendish: “zijn Qhubeka tijd” omvat ook 2016, 4 tourzeges waar hij Kittel, Degenkolb, Greipel, Sagan, Kristoff, Groenewegen en Bennett allen nog afhield. We moeten niet enkel de laatste dramatische jaren herinneren. Maar hij is nu idd evident beter dan in 2019.

Cervezas 18 augustus 2021 om 21:08

Titaantje
Het lijkt erop dat Michelangelo dat steeds vergeet. In zijn hoofd lijkt er alleen de periode Highroad, een handvol kwakkeljaren en nu zijn terugkeer op het warme nest Quickstep te zijn waar hij die laatste wil afdoen als 90% de verdienste van Morkov.

Hij herhaalt hij tot droevens toe. Net alsof Quickstep nooit 3 sprints in een GT won zonder Morkov (LOL) en vergeet derhalve dat Cavendish een waar fenomeen is die alle onderdelen van het vak perfectioneert met 30 zeges in de Tour waarvan 4 op z'n 31 bij een minder team als Dimenson Data Qhubeka.

Chippen 18 augustus 2021 om 22:14
Quote:
Vorig jaar Giro was inderdaad puik werk van Demare, maar zijn palmares bestaat toch echt voor 80% aan overwinningen uit het Franse (secundaire) circuit.

het land vind ik niet zo belangrijk, maar dat het voornamelijk in het secundaire circuit gebeurt wel. demare, nizzolo en groenewegen halen 20% van hun zeges in de world tour, daar waar bennett en ewan boven de 50% zitten.

de alpecins hebben veel minder zeges op 't moment en het is dus minder representatief, maar een merlier zit dicht bij de 20% groep en philipsen zit dan weer op ewan/bennett schema. jakobsen zit er wat tussen, maar helt voorlopig nog meer over naar ewan & co.

lijkt er dus op dat er 2 uitgesproken groepen zijn, dat demare en co vooral de koningen van de kleinere sprints zijn en bennett/ewan (en mogelijk ook philipsen mits hij dit volhoudt) eerder pieken naar de grote momenten.

dan kun je nog steeds discussiëren over wie dan eigenlijk de snelste is, maar lijkt me wel duidelijk wie de beste zijn.

djerkson 18 augustus 2021 om 22:35

Ok, het klopt dat er buiten Ewan weinig echte toppers zijn en je analyse is er wel op, Michelangelo. Zie de all time ranking op PCS: Cipollini, Greipel, Cavendish, Zabel en Petacchi staan allen in de top 35 allertijden. Misschien zijn we de laatste decennia dan ook verwend geweest met echte topsprinters en is er nu een soort overgangsfase. Jakobsen en Philipsen kunnen die lacune wel invullen lijkt me.Ik tel de revival van Cavendish even niet mee voor alle duidelijkheid.

Michelangelo 18 augustus 2021 om 22:43

Cervezas,
Dan moeten we ook good old greipel erbij halen. Want die was destijds ook wereldtop. Maar net als cavendish heeft die ook weinig meer laten zien in de afgelopen 2 of 3 seizoenen.
Verder ben ik wel benieuwd welk percentage van de overwinningen van cav te danken is aan morkov. Of anders geredeneerd: zou cav het in de vuelta beter doen dan jakobsen met de trein die er nu in Spanje is? En op basis van welke argumenten…

Ik geef gewoon heel veel credits aan morkov. En ik denk dat bijna iedere “ok sprinter” verandert in een veelwinnaar met morkov voor zich.

Veloburto 18 augustus 2021 om 18:11

Trentin hard gevallen?

JasperMollema 18 augustus 2021 om 18:26

Prachtige sprint van Philipsen en de rest van Alpecin-Fenix!

rennerske 18 augustus 2021 om 18:27

Na bovenstaande is mij nog niet helemaal duidelijk wie we als snelste sprinter zien in deze Vuelta: Philipsen of Jakobsen. Stel een WF-poll voor waarbij we, om vaderlandsliefde geen rol te laten spelen, afspreken dat we niet op een landgenoot mogen stemmen.

platteprijs 18 augustus 2021 om 18:31

En wat doe je dan met strategische stemmen? :)

reusjen 18 augustus 2021 om 18:37

Dat werkt alleen als de verschillende nationaliteiten hier op WF gelijk verdeeld zouden zijn.

Maillot à Pois 18 augustus 2021 om 18:44

@reusjen
als de nationaliteiten wél gelijk verdeeld zouden, werkt het hélemaal niet, want dan is de uitslag sowieso 50-50:
Alle Belgen moeten op Jakobsen stemmen
Alle Nederlanders moeten op Philipsen stemmen

Kan die ene Amerikaanse VDP fan die hier soms komt de doorslag geven ;-)

Reiger 18 augustus 2021 om 18:52

Het is gewoon heel simpel. Degene die aan het einde van de Vuelta de meeste ritzeges heeft is de snelste renner van het pak. Ik denk ook dat Fabio heel goed kan leven wanneer hij op het eind 2 ritzeges heeft. Vooral met de wetenschap dat er in de komende jaren een veel betere trein/leadout tot zijn beschikking staat. Daar is DQS al jaren een meester in. En dat lijkt mij voor Fabio een geruststellende gedachte.

rennerske 18 augustus 2021 om 18:52

Geen nood jongens. Heb al heel veel PB’s ontvangen waaruit verrassend blijkt dat alle Belgen op Jakobsen en veel Nederlanders, toch weer een paar die zich niet aan de afspraak houden,op Philipsen hebben gestemd. But still counting!

De Siepel 18 augustus 2021 om 18:42

Weer een etappe sans histoire. Vuelta tot op heden redelijk slaapverwekkend.

Polleke 18 augustus 2021 om 19:28

Wel eens een andere GT gezien waar niet minstens 5 zaaddodende ritten in zitten ? Terugbrengen naar max. 15 dagen, opgelost…

Michelangelo 18 augustus 2021 om 19:44

Ik vraag me vooral af waarom ploegen als Lotto Soudal, Israel, DSM, Bora, Astana e.d. iedere keer opnieuw meewerken aan een dergelijk verloop van de etappe.

Met alle respect, maar Dainese komt te kort. Eigenlijk zie je nu gewoon dat Philipsen en Jakobsen heersen in de sprint. En de ploeg Demare kan niet anders vanwege de reputatie van hun sprinter. Alle andere ploegen die hier niet enkel zijn voor een klassement moeten het toch intussen gaan snappen. Of zouden ze echt denken dat Dainese ineens wel weet te winnen? Of Molano? Of Meus?

jv88 18 augustus 2021 om 19:44

Maar waarom is het gelijk anti als je Philipsen geen topper vind? Ik vind dat ook niet en dat heeft niets met nationaliteit te maken en geeft aan dat Jakobsen er dus ook nog niet helemaal is. Maar in de Tour was wein8g concurrentie en kon die de oude Cav geen enkele x verslaan. Dat was een Ewan of Bennet niet overkomen. Dat zijn dan in mijn ogen ook de enige 2 echte top sprinters. Al is Merlier daar inmiddels ook wel en was Groenewegen voor zijn schorsing ook dat niveau. Maar Philipsen is een gele goede, maar nog niet van dat niveau. Dan moet hij ze ook een keer verslaan!

Ruben_ 18 augustus 2021 om 20:11

Moeilijk te bepalen wie nog topsprinter genoemd kan worden, aangezien in amper 2 jaar het volledige sprintersveld is veranderd mijns inziens.

En dat heeft te maken met voornamelijk de totale ineenstorting van de bestaande topsprinters, met uitzondering van Ewan. Alle anderen hebben om uiteenlopende redenen een stap (of twee) teruggezet. Ofwel door een val (Jakobsen), een schorsing (Groenewegen), verandering van team (Gaviria, Viviani) of gewoon ouderdom.. Waardoor de hiërarchie een stuk lastiger te bepalen is.

Ik denk dat je intussen wel kunt stellen dat Philipsen wél een topsprinter is dit jaar. Net zoals Cavendish dat nu ook weer is. Ja hij heeft Morkov maar hij heeft ook laten zien gewoon weer heel rap te kunnen sprinten. En Van Aert, Groenewegen en Jakobsen zijn het ook (weer.)
Maar Ewan staat er voor mij nog net een trapje boven als de allerbeste. En als Bennett weer fit is wordt het interessant om te zien of hij het bij Bora ook weer kan.

jv88 18 augustus 2021 om 20:48

Op basis waarvan kun je dat stellen dan? Hij heeft Bennet, Ewan, Merlier ( ok teamgenoot) toch nooit op waarde geklopt in een grote koers. Prima sprinter hoor en je kunt niet verslaan wie er niet zijn Maar om dan direct absolute topsprinter te zijn vind ik overdreven.

Franco Ballerini 18 augustus 2021 om 20:32

Niets is veranderlijker dan de wind, behalve de discussies over wie de beste sprinter is dan. Voor Polen was het duidelijk wie de twee beste sprinters ter wereld waren. Deze twee kunnen niet alles winnen, maar we gaan weer terug naar die werkelijkheid.

Michelangelo 18 augustus 2021 om 20:50

Ik kijk ook al uit naar een duel Jakobsen (met Morkov), Groenewegen (met Teunissen), Ewan (met zichzelf), Merlier (met Philipsen of Rickaert) en Bennett (met ??) in een grote wedstrijd die er echt toe doet. En op hun beste niveau.
Gooi daar nog een goede Viviani, Gaviria, Bouhanni en Demare bij, en je hebt een mooi lijstje van sprinters.

Verweggistan 18 augustus 2021 om 20:52

Bennett met Danny

Chippen 18 augustus 2021 om 22:26

en toen werd je plots wakker!

TIO 18 augustus 2021 om 20:45

Jihaa de Jappe wint ( alweer)!

notriple 18 augustus 2021 om 20:48

Ik zag liever Jacobsen winnen.

Covadonga 18 augustus 2021 om 21:04

En heb je daar ook een reden voor?

Peet Gute 18 augustus 2021 om 21:42

yep, heb het niet zo op Philipsen, nochtans een Belg om maar over die andere Belg te zwijgen, dat dementerend overjaars schoolmeesterke van Sporza dat telkens uit zijn dak gaat en alle realiteit die hem nog rest verliest als Philipsen wint.

Ivanoviclover 18 augustus 2021 om 21:07

Ik zou er een aanzienlijk deel van het familiefortuin op durven verwedden dat Jakobsen over “de Jappe” was gegaan als hij in het wiel had gezeten. Maar met als en indien word je niet rijk, zeker?

hugenholz 18 augustus 2021 om 22:14

Philipsen had een perfect treintje. Jacobsen had een mini-treintje. Dit soort details bepalen winst of p2.
Jacobsen en Philipsen zijn redelijk aan elkaar gewaagd maar het lijkt er op dat de Deceunink-Quickstep net tekort komt in de laatste paar km tov Alpecin-Fenix qua sprinters-trein. Alpecin-Fenix is denk ik ook wat beter voorbereid en er lijkt ook wat meer chemie tussen Philipsen en z’n ploeg.

  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone