Vuelta 2021: Caruso grijpt ritwinst op Alto de Velefique, Roglic steviger in rode trui

Vuelta 2021: Caruso grijpt ritwinst op Alto de Velefique, Roglic steviger in rode trui

foto: La Vuelta/Photo Gomez Sport

zondag 22 augustus 2021 om 17:09

De bergetappe naar de Alto de Velefique in de Vuelta a España is gewonnen door Damiano Caruso. Na 188 kilometer was de Italiaan van Bahrain Victorious, die onderdeel uitmaakte van de vlucht van de dag, als eerste bovenop de lastige col van dertien kilometer. Primož Roglič verstevigde zijn leidende positie in het algemeen klassement, nadat hij op de slotklim wist weg te rijden met Enric Mas.

Het duurde lang vooraleer er een kopgroep de ruimte kreeg. Lotto Soudal was actief, met eerst Florian Vermeersch in een vluchtpoging en later Silvain Moniquet. Al die pogingen strandden echter, mede omdat de renners op bepaalde stukken de wind tegen hadden. Pas na negentig kilometer was het dan eindelijk zover en reden elf renners weg.

Grote kopgroep
Damiano Caruso (Bahrain Victorious), Romain Bardet, Martijn Tusveld (Team DSM), Kenny Elissonde (Trek-Segafredo), Olivier Le Gac, Rudy Molard (Groupama-FDJ), Rafal Majka (UAE Emirates), Lilian Calmejane (AG2R Citroën), Ángel Madrazo (Burgos-BH), Julen Amezqueta (Caja Rural-Seguros RGA) en Robert Stannard (BikeExchange) vonden elkaar net na de beklimming van de Alto de Cuatro Vientos. Daar gingen de meeste bergpunten nog naar Wout Poels, maar de Nederlander miste de slag vervolgens. De kopgroep kreeg snel drie minuten voorsprong van Jumbo-Visma.

Op de slopende Alto Collado Venta Luisa (29 km aan 4,4%) van eerste categorie was het INEOS Grenadiers dat het tempo flink de hoogte in gooide. Daarmee werd het peloton flink uitgedund. Ondertussen was vooraan Caruso weggereden uit de kopgroep. Hij reed anderhalve minuut weg van Amezqueta, Bardet, Tusveld en Majka, terwijl de favorietengroep volgde op twee minuten. Dat waren de verschillen op de top van de Collado Venta Luisa, 55 kilometer voor de finish. In de afdaling wist Caruso zijn voorsprong verder uit te breiden.

foto: Cor Vos

Damiano Caruso op oorlogspad
Op de korte Alto de Castro de Filabres (7 km aan 3,9%) had Caruso twee minuten voorsprong op de groep-Bardet, waar Tusveld moest lossen. In het peloton stopte INEOS Grenadiers met achtervolgen, waardoor Jumbo-Visma het commando overnam. De Nederlandse ploeg drukte het tempo en gaf Geoffrey Bouchard de ruimte toen hij aanviel. De Fransman wist na een knappe klim de aansluiting te maken bij Bardet en co. Die groep keek aan de voet van de slotklim aan tegen een achterstand van meer dan drie minuten op Caruso.

Het peloton der favorieten begon aan de Alto de Velefique (13,2 km aan 6,4%) op vijf minuten van de koploper. Jumbo-Visma zag namelijk geen reden om hard achter de Italiaan en de achtervolgers aan te rijden. INEOS Grenadiers wilde dat wel en die tempoversnelling van eerst Dylan van Baarle en daarna Pavel Sivakov ging ten koste van Mikel Landa, de kopman van Bahrain Victorious.

Adam Yates opent de debatten
De eerste serieuze aanval in de favorietengroep kwam tien kilometer voor de finish van Adam Yates. Miguel Ángel López en Sepp Kuss sprongen direct op zijn wiel. Onder de boog van de negen kilometer plaatste Primož Roglič zelf een tegenaanval. Hij kletste binnen no time naar het groepje van Yates en López, met Enric Mas in zijn zog. Egan Bernal had moeite om de versnelling te volgen, maar sloot op zijn eigen tempo weer aan.

Yates, Bernal, Roglič, Mas en López bleken over de beste benen te beschikken in de favorietengroep, maar zij lieten een achtervolgende groep terugkeren. Richard Carapaz was de volgende uit het INEOS-kamp die demarreerde, maar ook die poging werd gecounterd. Dat gebeurde allemaal op drie minuten van de enige vluchter Caruso. Yates plaatste vervolgens nog een versnelling, waarna het López was die Mas en Roglič lanceerde. Zij haalden Yates bij en lieten hem direct achter.

Roglič en Mas onderscheiden zich
De kopman van Jumbo-Visma liet in eerste instantie het werk aan Mas, maar draaide vervolgens ook zelf mee. Hij hoopte daarmee zijn andere concurrenten op grotere achterstand te rijden. Een groep met Yates, López, Jack Haig en een jojoënde Bernal volgde op ongeveer twintig seconden. Uit die groep wist de Australiër Haig, de bestgeplaatste klimmer van Bahrain Victorious in het klassement, weg te rijden.

Roglič sprintte in de laatste honderd meter nog weg van Mas om zo de tweede plaats en de zes bonificatieseconden op te rapen. Mas moest het doen met de derde plek en vier boni’s. De groep met Haig, López en Yates volgde op ongeveer veertig seconden van Roglič. Ruim daarachter kwamen Gino Mäder, Giulio Ciccone en Egan Bernal over de streep.

De ritwinnaar zouden we bijna nog vergeten. Damiano Caruso, die eerder dit jaar ook al een rit won en tweede werd in de Giro d’Italia, schudde een solo van ruim zeventig kilometer uit zijn benen en hield op de finish ruim een minuut over ten opzichte van rodetruidrager Roglič.

Steviger in de rode trui
Blije gezichten in het kamp van Jumbo-Visma, want Roglič breidde zijn voorsprong in het klassement uit naar 28 seconden. Dat is het verschil met de nieuwe nummer twee, Enric Mas. Miguel Ángel López volgt nu op 1.21 minuut. Haig is vierde op 1.42 minuut, terwijl Egan Bernal vijfde staat met een achterstand van 1.52 minuut.

Maandag is de eerste rustdag in de Vuelta a España 2021.

Dit artikel delen:

75 Reacties

vevie 22 augustus 2021 om 17:11

Netjes, Damiano! Etappe in 2021 in de Giro en Vuelta. Heel sterk!

Roglic duidelijk de beste. Niks aan te doen. Die gaat dit rondje weer winnen. Uiteraard zonder ziekte, pech of valpartij tegen te komen.

Mas ook heel goed bezig. Rijdt hier beter dan in de Tour. Mooi, man. Sympathieke renner. Ook mooi om Superman weer in vorm te zien.

Bernal niet op z’n best en gaat moeite krijgen met Mas en Lopez. Dat lijken mij bruggen te ver voor Egan.

tvm 22 augustus 2021 om 18:44

De valpartij van Valverde kan weleens de beslissing deze Vuelta zijn.
Mas en Lopez zijn de belagers van Roglic, maar missen iemand die berewerk voor hen kan verrichten. Hoewel Alejandro dat destijds ook niet goed deed toen Quintana een kandidaat-winnaar was.

Ineos lijkt niet beter te kunnen.

Xevar 22 augustus 2021 om 17:12

Het duurde even, maar de Bahrain-brandstof werkt inmiddels weer uitstekend.
Enige vraag die overblijft is waar Landa in vredesnaam mee bezig is als je zijn ploeggenoten zo ziet rijden.

Scott Sunderland 22 augustus 2021 om 17:31

Landa mist de basisconditie door zijn harde val in de Giro en de revalidatie erna.

S'mon 22 augustus 2021 om 17:13

Zou het niet beter zijn voor Bernal om af te stappen? Ik weet natuurlijk niet wat de oorzaak is, maar als hij zijn nog steeds problemen heeft met zijn rug… Ik zou vooral niks forceren.
Jammer dat een renner als Bernal op zo een jonge leeftijd al zoveel problemen heeft gekend.

vevie 22 augustus 2021 om 17:16

Nee, joh. Hij is gewoon goed bezig, maar anderen zijn sterker nu. Geen schande. We vergeten soms dat renners menselijk zijn denk ik als we zitten te kijken naar renners als Pogacar die nooit een slechte dag lijkt te kennen.

Ik denk zelf dat de Vuelta voor hem de moeilijkste ronde gaat zijn om te winnen. Ook als hij in topvorm aan de start staat. Het klimmen is anders in Spanje. Veel steiler dan in de Giro en Tour. En ik denk ook niet dat hij een liefhebber is van de warmte.

S'mon 22 augustus 2021 om 17:21

Zou kunnen, maar dan nog zou hij toch een betere klimmer dan pakweg Ciccone moeten zijn.
Maar inderdaad het is en blijft een mens, en juist daarom denk ik dat hij beter kan afstappen voor hij een zombie wordt. ;)

Panache 22 augustus 2021 om 18:23

Halve minuut achter het podium afstappen?

Aart van Woud 22 augustus 2021 om 18:29

Waarom afstappen? Vind het juist wel karakter hebben als een favoriet voor eindwinst in koers blijft ook wanneer winst of podium er even niet inzit.

Murcia 22 augustus 2021 om 17:17

Kunststuk van Damanio!
Zo lang solo in de aanval en het kunnen afronden, diepe buiging.
Daarachter kun je twee conclusies trekken, Roglic is goed in orde en Bernal bepaald niet. TJV als ploeg vandaag voldoende en met Kuss en Kruijswijk die als beste knechten nog vol aan de bak moeten maar hun werk kunnen doen. INEOS wist gewoon dat Bernal niet goed was en rijdt meer beschermend voor hem dan om echt Primoz pijn te doen. Dan blijven Mas en Lopez over, de eerste vandaag erg goed maar op het eind zie je hoe weinig hij nog in de tank had tegenover Primoz.
Eervolle vermelding nog voor Haig die dit jaar wel eens de Top 5 grote ronde kan halen.
Vlasov en Landa de verliezers.

martini151 22 augustus 2021 om 17:18

Bahrein en Jumbo Visma de grote winnaars van de dag. Kuss en Kruijswijk verbeteren normaliter nog als een ronde langer duurt, dus 3 man in de top 10 mogelijk?

Roglic met de dominantie die Pogacar in de Tour had, blijft jammer dat ze dit jaar geen duel tegen elkaar zullen hebben

Handige Harry 22 augustus 2021 om 17:18

Roglic is wel erg zeker van zijn zaak, als die wil dan kan hij Mas wel wat meer seconden aansmeren maar hij hield erg snel weer in.

martini151 22 augustus 2021 om 17:20

Het is ook wel beter om Movistar wat te vriend te houden. Daarbij rijdt Roglic in de tijdrit natuurlijk een aantal minuten bij Mas weg, dus waarom nu extra energie verspillen?

Franco Ballerini 22 augustus 2021 om 17:28

Movistar is inderdaad een zeer goede vriend. Hoe leeg ze ook zitten, een demarrage van Ineos zullen ze altijd proberen te counteren. Het gevalletje Carapaz moet daar wel heel diep zitten, dieper dan ik op grond van de beruchte Movistar documentaire ooit had kunnen vermoeden.

Turtlehead 22 augustus 2021 om 17:28

Alles op de spaarbrander volgens mij. Altijd heeft hij vol gas gegeven in de eerste twee weken, om dan in de derde week wat terug te zakken. Volgens mij is alles erop gericht deze Vuelta sterk te eindigen.

vevie 22 augustus 2021 om 17:31

@Franco: Carapaz zit zeker diep daar. Die is overal waar Movistar rijdt de lul. Alleen had Lopez niks hiermee te maken, natuurlijk. Die reed toen niet voor Movistar. Weet niet hoe Colombianen en Ecuadorianen elkaar liggen, maar MAL lijkt me wel een renner die z’n eigen plan volgt.

Murcia 22 augustus 2021 om 17:35

Bij Movistar zit de antipathie tegen Carapaz inderdaad dieper dan alleen zijn zaakwaarnemer. Eus doet inmiddels gewoon weer zaken met Aquadro, in de Giro die hij won was al duidelijk dat hij dwars tegen de rest van zijn team in fietste. En vorig jaar werd in de Vuelta ook al duidelijk op hoe weinig sympathie hij kan rekenen. Primoz is dan weer vrij goede maatjes met Mas dus vandaag ging hij hem die zo goed werk voor hun beiden had verricht niet onnodig vernederen. Plus dat het voor hun allemaal loeizwaar was met de wind en de hitte. Ook Roglic heeft zo zijn grenzen.

fietsvriend 22 augustus 2021 om 17:20

TJV als ploeg vandaag prima. Bouwman lijkt er doorheen te komen, en vooral Kruijswijk in dienende rol bevalt mij.
Neem aan dat Gesink, van Hooydonk en Hofstede zich bekommert hebben om de juiste groep weg te laten rijden.

Mas en Lopez, 2 en 3, linke soep voor Roglic en zijn ploeg maar wel leuk voor de Vuelta. Uitvallen Valverde gaat wellicht een dure worden.

En Bahrein, 5 man bij de eerste 15 in de zwaarste bergetappe. Chapeau

de adelaar 22 augustus 2021 om 17:20

Mooie zege , goede Mas en Haig, voor panda is het einde verhaal kopmanschap. Rittenkaper is zijn toekomst . Prachtige eindklim… TBV zag er indrukwekkend uit op papier en is het ook. Ineos is los zand ondanks top bezetting. Jumbo moet wel zorgen dat er een mannetje tot het eind bij blijft

S'mon 22 augustus 2021 om 17:36

De winnaar van de Tour (2 jaar geleden) en de Giro (dit jaar nog) kan geen klassement rijden?

Steven_E 22 augustus 2021 om 20:17

Hoezo won Landa de Giro en de Tour?

Wheely 22 augustus 2021 om 17:24

Mooie zege van Caruso. Bernal nie goed, das jammer voor de Vuelta, straks hoeft Roglic enkel Mas nog in de gaten te houden.

Dikke vrouw 22 augustus 2021 om 17:25

Leuk voor damiano, maar wat is onze primoz sterk zeg! Rechtblijven en uitcontroleren zou ik zeggen

vevie 22 augustus 2021 om 17:27

Idd, als hij op z’n fiets blijft zitten en defensief koerst zoals altijd dan is dit rondje wel in de tas.

Wheely 22 augustus 2021 om 17:41

Toch moeten de echte klappen waarin de concurrentie helemaal kansloos wordt in het AK nog vallen.

Pietspeed 22 augustus 2021 om 21:50

Zeer knappe prestatie zelfs van Caruso van zover voor de meet met beulswerk van Ineos een tijd lang. Niet opgeven, maar bij vluchters wegpoefen en winnen.
Roglic rijdt als een robot, zo saai. Anderszins is de Ronde net begonnen en mi nog niets beklonken. TBV, Movistar en Ineos hebben sterke blokken. Zit veel poen achter. En het management zal zich niet zomaar neerleggen bij een zege van Roglic op een presenteerblaadje. Als Roglic op een defensieve, taktische wijze wil winnen, roept hij het noodlot over zichzelf af. Door pech of een slechte dag. Hij zal toch echt een keer de beuk erin moeten gooien en uitpakken. Verder voorsprong nemen dus.

De Cabybara van de Conradkade 22 augustus 2021 om 17:25

Mooi dat Amezqueta de prijs voor de strijdlust krijgt. Echt verdient na die solo van 70km.

de adelaar 22 augustus 2021 om 17:26

Bizar, die heeft een siësta gehouden dat jurylid

Cochise 22 augustus 2021 om 17:25

Zoals voorspeld heeft Roglic helemaal geen ploeg nodig. De concurrentie rijdt tegen elkaar ipv samen tegen Roglic. Als ze bij Movistar zelfs al de 3e in de stand aan het werk zetten om de totaal ongevaarlijke Carapaz terug te halen dan weet je dat het niet om de eindzege gaat in de Movistar-wagen.

rennerske 22 augustus 2021 om 17:29

Hier typt iemand die het snapt. Deze Vuelta gaat om plaats 2 en 3 en misschien zelfs dat al niet meer.

Turtlehead 22 augustus 2021 om 17:29

Hij heeft anders een prima ploeg gehad vandaag.

vevie 22 augustus 2021 om 17:33

Maar Movistar haat Carapaz, die zullen altijd achter hem aanrijden. Ongeacht welke situatie, lijkt het.

Is je naam trouwens een verwijzing naar The Warriors? Zo ja: top!

Cochise 22 augustus 2021 om 18:30

@turtlehead: vandaag waren ze inderdaad op de afspraak, al was het maar om een koud drinkbusje te geven om in z’n nek te spuiten, maar een concurrent terughalen zullen ze niet gauw moeten doen.
@vevie: Nee, ik denk dat beide verwijzen naar hetzelfde Indiaans opperhoofd maar in mijn geval is het de bijnaam van Martin Rodriguez, legendarisch Colombiaans wielrenner.

Wim Kruithof 22 augustus 2021 om 19:28
Quote:
Hier typt iemand die het snapt.

Och rennerske, waren er maar meer zo wijs als jullie.

Wheely 22 augustus 2021 om 19:37

Ik begrijp het wel maar ik snap het niet eigenlijk…

Michelangelo 22 augustus 2021 om 19:49

Je snapt het pas als je het begrijpt…

Covadonga 22 augustus 2021 om 17:26

Leuke laatste 8 km. De rest van de koers was, zoals gebruikelijk, niet echt boeiend.

rennerske 22 augustus 2021 om 17:31

Inderdaad. Het belang van het ploegenspel, waar telkens zo hoog van opgegeven wordt, blijkt ook vandaag weer hooguit voor de bühne te zijn.

Franco Ballerini 22 augustus 2021 om 17:36

Ja, een grote gemiste kans, zowel van de organisatie als de ploegen/renners om het wielrennen populairder te maken. In het weekend trekt het wielrennen tien keer zoveel kijkers als doordeweeks. Dan zien deze potentiële wielerliefhebbers een saaie sprinters etappe en een (ondanks leuke paar laatste kilometers, maar dan zijn veel kijkers al afgehaakt) redelijk zouteloze bergetappe waarin wellicht al veel renners snakken naar de rustdag. Dat moet toch beter kunnen.

Jacco van Stierop 22 augustus 2021 om 17:31

Krijgt het flink op zijn heupen, Caruso. Opnieuw een hele nette zege in een GT, mooi dat zijn labeur zo wordt beloond.
Roglic verreweg de sterkste, maar erg moeilijk wordt het hem niet gemaakt. Voor de spanning zou het goed zijn als Mas nog wat meer in de wedstrijd kan groeien, maakte vandaag een degelijke indruk.

Scott Sunderland 22 augustus 2021 om 17:35

Mas en Lopez zijn goed. Vooral Mas is in topvorm. Maar in de wetenschap dat er nog een tijdrit komt en dat ze alles behalve tijdrijders zijn, ligt de druk bij hen om het Roglic bergop moeilijk te maken. Roglic kan het zich (nog) veroorloven om wat afwachtend te koersen.

josi 22 augustus 2021 om 17:50

Knappe zege van Caruso. Mas en Roglic voorlopig duidelijk de sterksten van de AK-mannen. De tactiek van Ineos kon ik niet echt volgen vandaag. Het was hollen en stilstaan en uiteindelijk veel tijd inleveren. Als ploeg was TJV goed op afspraak, hoewel Roglic eigenlijk niet echt iemand nodig had. Vooral fijn om te zien dat Kruijswijk bergop duidelijk aan het verbeteren is.

Murcia 22 augustus 2021 om 17:56

Mijn indruk is dat INEOS vooral reed zoals ze deden om Bernal te beschermen. Wel op kop rijden tijdens die lange klim maar met een tempo dat niet al te hoog was. Die aanvalletjes van Yates leken ook bedoeld om het hollen en stilstaan te veroorzaken wat voor de eigen tempo rijdende Egan het mogelijk maakte om een paar keer terug te komen. Maar het lijkt op het probleem wat INEOS nu al twee jaar heeft, als je niet de beste man in koers hebt wordt het bijna onmogelijk om de knop om te zetten. Men moet nu volgens mij veel meer gaan kiezen voor etappes en eens durven te gokken met een verre aanval van Yates in plaats van de treintjes aanpak.

rennerske 22 augustus 2021 om 18:38

@Murcia
Wanneer Yates van ver aanvalt zal de concurrentie dat glimlachend gadeslaan. Hij zal door zijn explosiviteit een minuutje pakken, vervolgens zullen de mannen daarachter rustig die voorsprong elimineren, waarna Yates uiteindelijk op een minuut achterstand binnenkomt. Tel uit je winst.

Tripodboom 22 augustus 2021 om 17:50

Ha ha Caruso wint na een solo van 70 km over 3 cols met drie koekenbakkers achter zich waaronder Majka en Bardet die kop over kop reden en waarvan hij steeds verder weg reed. Geef mij ook een boterham Siciliaanse pindakaas.

Franco Ballerini 22 augustus 2021 om 17:55

Vannacht een inval! Oh nee, dit is Spanje. Heel geloofwaardig is het inderdaad niet. Padun zal ook nog wel een paar etappes pakken.

Romāns Vainšteins 22 augustus 2021 om 18:00

Movistar heeft met Mas en Lopez in deze vorm nog zeker kansen om de ronde van Roglic af te snoepen. Het kan nog een mooie vuelta worden.

Aart van Woud 22 augustus 2021 om 18:07

Als Mas en Lopez het slim aanpakken kunnen ze het Roglic zeker moeilijk maken, al blijft de tijdrit wel een sterk wapen voor Roglic.

rennerske 22 augustus 2021 om 18:42

@Aart
Bedoel je dat wanneer Lopez gaat Roglic rustig meespringt en in het wiel gaat zitten. Vervolgens worden ze teruggepakt en gaat Mas. Roglic springt weer rustig mee en legt Mas er in de sprint weer moeiteloos op. Zoiets?

Wildebert 22 augustus 2021 om 18:42

Ja, het blijft een opmerkelijk ontbijt dat ze bij de Bahreinis er af en toe ingooien.

Cochise 22 augustus 2021 om 18:51

Ze hadden met Caruso, Haig, Landa, Mäder, Padun en Poels ook gewoon 6 van de op papier 25 beste klimmers van deze Vuelta in hun ploeg. Niet verwonderlijk dat ze dan prominent in beeld rijden.

ChefSpijker 22 augustus 2021 om 19:08

Bardet en Majka waren ook gewoon niet goed vandaag. Hadden zelfs alle moeite om weg te rijden van een Tusveld en Amezqueta bergop. En dat kop over kop rijden heb ik ook niet echt gezien. In elk geval niet vol overgave. Bouchard kon niet voor niets simpel de kloof dichten.

Aart van Woud 22 augustus 2021 om 19:20

Precies Rennerske. Dat bedoelde ik. Jij maakt het wat simpeler door ervan uit te gaan dat Roglic onvermoeibaar is, maar ook die heeft natuurlijk zijn limieten. Plus wie weet wordt er een ouderwetse Spaanse combine uitgegooid door bv Movistar en andere Spaanse coureurs.

Overigens heb ik er geen enkel probleem mee zou Roglic winnen.

Romāns Vainšteins 22 augustus 2021 om 20:04

Roglic kan naast kraken ook op zijn plaat gaan of verkeerd zitten wanneer er gaten vallen, al deze mogelijkheden zijn met gewaagd koersen forceerbaar maar je moet er veel mazzel qua momentum bij hebben.

Bob en Niek 22 augustus 2021 om 18:01

Mooie slotklim, aanrader voor toeristen het steakhouse 1km onder de top.

tvm 22 augustus 2021 om 18:42

Sowieso een bijzondere omgeving, vooral ten zuiden richting Tabernas. En de Calar Alto doet bijna mysterieus aan.

Tony 22 augustus 2021 om 18:11

Promoz laat nog niet het achterste van zijn tong zien. Geleerd dat de derde week beslissend is. Ook mooi om te zien de Kuss,Kruijswijk,bouwman en Oomen sterker worden met het vooruitzicht dat Kuss en Kruijwijk altijd beter worden in de laatste week. Heel belangrijk voor Primoz.

Michelangelo 22 augustus 2021 om 18:51

Mooie zege voor Caruso, en kleine pleister op de wonde voor Landa.

Ineos zal toch ooit tot de conclusie komen dat deze tactiek eigenlijk heel weinig opbrengt. Ze rijden eerder elkaar in de vernieling dan hun concurrenten. Ofwel, zoals Ducrot zegt: ze rijden net zo hard op kop voor Roglic als voor zichzelf. Of eigenlijk rijden ze letterlijk op kop voor Roglic.

TJV: prima op de afspraak. Tactisch uiteindelijk sterk gereden. Toen Ineos het tempo liet zakken gewoon overgenomen met een iets rustiger tempo. Om uiteindelijk de kopman op de juiste plek af te zetten. En die pakt ogenschijnlijk makkelijk weer op iedereen wat secondjes.

Verrassing van de dag: zonder twijfel Mas. Hopelijk blijft hij heel lang zo sterk, en blijft de Vuelta nog lang een secondespel door hem.

Door niemand genoemd, maar eigenlijk ook opvallend: niemand van DQS heeft de live uitzending gehaald. Zelfs de beoogde knechten van Evenepoel (Vansevenant en Knox) waren niet in beeld. Misschien was er vandaag ook niet veel te winnen, maar de ploeg die hier is opgesteld gaat Evenepoel in de toekomst niet veel kunnen helpen. Voor Vansevenant ben ik wat milder (daar zit echt nog wel wat rek op), maar Knox rijdt toch echt niet zijn eerste grote ronde en die lijkt eerder slechter dan beter te worden. Ook daar is nog wel wat werk aan de winkel.

Cochise 22 augustus 2021 om 18:55

Haha. We moeten het jou wel nageven, hoe moeilijk het ook is, toch vind je altijd een manier om het stiekem via een gigantische omweg over jouw idool Evenepoel te hebben.

Michelangelo 22 augustus 2021 om 19:02

Deze lag inderdaad niet voor de hand…
Maar Cochise, jij als fan van blauw zult toch ook nog niet echt onder de indruk zijn van wat Vansevenant maar met name Knox hebben laten zien als de weg omhoog loopt. Soms wordt hier afgegeven op TJV, maar volgens mij hebben 5 man van de ploeg in ieder geval de live uitzending gehaald op een deftige manier.

Franco Ballerini 22 augustus 2021 om 19:10

De misselijkheid makende van Belleghem krijgt het voor elkaar om de tien minuten QS de hemel in te prijzen, zelfs als ze in de koers totaal geen rol van betekenis spelen. Kroon is leuk om aan te horen, maar ik ben blij als Sporza weer on air is, ondanks de steeds nationalistischer wordende Wuyts.

Peet Gute 22 augustus 2021 om 19:18

wordt tijd dat ze bij Eurosport meer evenwicht brengen bij het journaille, de kwaliteit van sommige Ollandse commentatoren zijn ronduit dramatich zoals bij de Tour de l’ Avenir, vandaag een plezante rit maar dat commentaar ….

Reiger 22 augustus 2021 om 19:19

Karsten Kroon vind ik een aanwinst om naar te luisteren. Prettige stem. Vaak verstandige kijk op de koers. Maar die Van Belleghem hoort zichzelf veel te graag praten en gooit er te pas en vooral te onpas veel te veel chauvinistische onzin uit. Voor mij echt een reden om hem snel weer op Sporza te zetten voor José. Wuyts neem ik er dan maar bij.

Franco Ballerini 22 augustus 2021 om 19:23

Ik had het onmogelijk geacht, maar Traksel steekt zelfs Ducrot naar de kroon qua geleuter…

Aart van Woud 22 augustus 2021 om 19:24

@ Peet Gute: schei nou eens een keer uit met dat Olland dit en Olland dat. Het is zo ontzettend denigrerend allemaal. Wat heeft Nederland jou misdaan man?!

Reiger 22 augustus 2021 om 19:34

@AartvanWoud Ik ben ook niet gecharmeerd van de meeste Nederlandse commentatoren. Ducrot vind ik verschrikkelijk en Traksel idem. Peet Gute heeft in deze gelijk in mijn ogen, hoewel ik ook wel weet dat hij in zijn zwart-geel-rode pyama mét juichcape voor de tv zit en die ook aantrekt wanneer hij op WF mag kijken voor het slapen gaan.

Aart van Woud 22 augustus 2021 om 19:47

Het gaat me niet om de kwaliteit van de commentatoren. Peet kan gewoon normaal Nederlandse / Nederlanders schrijven. Er worden hier ook geen denigrerende termen voor Belgen gebruikt.

Michelangelo 22 augustus 2021 om 19:50

@Aart, da’s nie helemaal waar. Soms worden Belgen ook wel Vlamingen genoemd hier… ;-)

Cochise 22 augustus 2021 om 19:52

@Michelangelo: dat klopt. Bagioli komt uit blessure, Mauri lijkt niet top maar misschien is het wel goed dat hij op deze manier wel zonder enige druk z’n eerste grote ronde kan rijden. Knox lijkt inderdaad elk jaar een stap achteruit te zetten ipv vooruit. Maar ik hoop dat dat vooral spijtig is voor deze renners zelf en niet per se voor hun eventuele toekomstige rondekopman. Ze zijn niet naar de Vuelta gekomen met als hoofddoel te laten zien aan Remco wat voor een goede klimknechten ze volgend jaar zullen zijn.
En voor de volledigheid: ik ben niet speciaal fan van “blauw”

Michelangelo 22 augustus 2021 om 20:14

@cochise,
Ik ben heel blij dat Vansevenant op deze manier zijn grote ronde ervaringen kan opdoen. En misschien was vandaag wel heel bewust een dag met de rem erop (hoewel er morgen een rustdag is). Maar deze aanpak hadden ze eigenlijk bij die andere smurf moeten hanteren.
Knox is inderdaad een heel ander verhaal. Daar lijkt niet echt progressie in te zitten.
Bagioli lijkt me sowieso niet iemand voor in de Evenepoel trein, maar veel eerder de renner voor de heuvelklassiekers. Die zie ik (nog) niet mee komen in het hooggebergte.

Ik denk overigens wel dat al deze mannen zich moeten realiseren wat de grote droom is van Ome Pat, en de “belofte” aan de sponsors. En dat ze dus veel kans in het gareel moeten voor Evenepoel komend seizoen (een voorproefje hebben we gehad in de Giro). Als je het mij vraagt zijn Knox en Vansevenant daar niet klaar voor, en het is de vraag of je het knechten aan zulke jonge gasten over moet laten. Persoonlijk zie ik een Vansevenant veel liever in de klimklassiekers of vanuit een kopgroep jagen op ritwinst. Knox weet ik niet wat Lefevere daarmee aan moet, voor mij een beetje een renner van net-niet in alles wat je hoopt dat hij moet kunnen.

En voor de volledigheid: ik heb echt geen hekel aan alles wat in het blauw rondfietst ;-))

LaDoyenne 22 augustus 2021 om 20:16

Vansevenant staat nu al op nagenoeg 55 minuten van de leider. De Vlaamse pers tilt die man sterk over het paard.

Michelangelo 22 augustus 2021 om 20:28

Maar in ieder geval nog ruim voor Pidcock, die in de voorbeschouwingen her en der genoemd werd als outsider of top 10 kandidaat….

Waarbij ik het wel met LaDoyenne eens ben: er zit zeker een stukje verheerlijking bij de Vlaamse pers als het gaat om deze knaap. Vraag is of ze hetzelfde over hem zouden spreken als hij bij Lotto had gereden….

Ik vind het overigens wel gewoon een leuke coureur om naar te kijken, met zijn lelijke zwoegende stijl van fietsen, waarmee hij altijd de indruk wekt alles te geven.

De Siepel 22 augustus 2021 om 22:02

Graag minder van Belleghem en meer Orla..het oog wil ook wat.

Pietspeed 22 augustus 2021 om 22:16

Van Belleghem, of je z’n gebabbel wel of niet mag: hij is wel altijd redelijk goed voorbereid voor een rit, koers. Bij Kroon is het vaak van ‘ik’ uit de oude doos, de natuur en dierenvriend. Op brilliante koers analyses heb ik em nog niet echt kunnen betrappen. Werpt wel af en toe de juiste vragen op, maar een doorredeneren blijft dan uit.
Dan staat José toch wel meer bovenaan.

Pietspeed 22 augustus 2021 om 22:05

Bij TJV hebben ze zich zeer vermaakt met dat Beulswerk van INEOS. Als TJV de kop ‘moet’ nemen zolang Roglic 1 staat, en er zijn enigszins gevaarlijke mannen voor het AK van de sterke blokken weg in ritten zoals vandaag, kan Roglic geïsoleerd komen te zitten. Dat lijkt me de enige wijze dat Roglic de Ronde kan verliezen.
Van Baarle overigens weer erg sterk vandaag.

Headlines

Materiaalzone

Populair