Vuelta 2020: Elfde etappe begint met kort rennersprotest
foto: Cor Vos
zaterdag 31 oktober 2020 om 13:02

Vuelta 2020: Elfde etappe begint met kort rennersprotest

De elfde etappe van de Vuelta a España is begonnen met een kort rennersprotest. Aanleiding was het tijdsverschil dat was gegeven na de vrijdagrit naar Suances. Doordat in de eindspurt scheuren waren ontstaan, kon Primož Roglič de rode leiderstrui overnemen.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Het was een merkwaardig gezicht bij de start in Villaviciosa: toen het fluitsignaal voor vertrek werd gegeven, besloot het peloton niet te rijden. Chris Froome, die zich voorin het pak had geposteerd, ging demonstratief op de bovenbuis van zijn fiets zitten. In eerste instantie was er onbegrip bij de organisatie, waarna een woordenwisseling ontstond tussen wedstrijddirecteur Javier Guillén en de renners.

Al snel werd duidelijk dat de interpretatie van de 3-secondenregel na de vrijdagrit de aanleiding voor het renners protest was. In de eindsprint scheurde het peloton en werden enkel de eerste acht renners in de uitslag, onder wie etappewinnaar Primož Roglič in dezelfde tijd geplaatst. De renners daarachter werden op drie seconden gezet. Richard Carapaz was een van die renners en moest zijn rode trui afstaan.

Na veel discussie werd uiteindelijk toch aan de neutralisatie begonnen.

 
17 Reacties
Sorteer op:
31 oktober 2020
Protesteren net voor een etappe is de nieuwe trend
  31 oktober 2020
  Ja, vind dit een beetje zielig... Ploegen kunnen toch ook officieel in protest gaan? Neemt niet weg dat er ruimte voor discussie over dit punt is, maar doe dit dan via de officiële weg en ga niet zielig lopen doen bij aanvang van een etappe.
  31 oktober 2020
  Zielig is de organisatie die niet in staat is tot goede communicatie.
31 oktober 2020
Het toepassen van deze regel was gewoon aangekondigd toch?
  Dit moet even goed worden uitgezocht. Persoonlijk vind ik het nogal logisch dat Roglic 3 seconden winst pakt, maar het is uiteraard niet de bedoeling dat de organisatie regels na de finish aanpast. Iemand die meer weet over deze regel?
  31 oktober 2020
  De etappe stond als "massasprint verwacht" waarmee Carapaz nog rood zou hebben maar halverwege de etappe is dat aangepast zonder dat (alle) renners daarvan gehoord hadden.
  31 oktober 2020
  Nee, achteraf ingevoerd
31 oktober 2020
1) Roglic verdient zeker de bonus die hij kreeg, want hij reed een sterke sprint waarin hij veel voorsprong nam op de rest. 2) De UCI/ASO maakt zich hier ( in mijn ogen) terug belachelijk, want de voorsprongen waren zeer beperkt. En het feit dat de eerste groep dezelfde tijd kreeg ( terwijl het gat tussen roglic en grosschartner groter was dan tussen martin en philipsen). En dan mag het misschien de 'regel' zijn, die regel mag dan vlug de vuilbak binnen. Als je slow-motion beelden moet gebruiken om te zien of het verschil tussen groepjes al dan niet 1sec of 1.2sec bedraagt, dan denk ik dat het wel duidelijk is dat je ze niet moet aanrekenen.
31 oktober 2020
Mwa als er geen tijdverschil was geweest had Roglic wel echte reden tot klagen. In die etappe van Wellens reed hij iedereen ook al keihard uit het wiel maar omdat er een Movistar renner naar de grond ging kreeg iedereen dezelfde tijd als Roglic. Zonder val had hij daar sowieso al wel 3 seconden te pakken op iedereen (behalve Grosscharner). Wmb 1keer tijdverschil in het voordeel van Roglic en 1 keer geen tijdverschil in het nadeel van Roglic. Karma staat weer op 0.
  31 oktober 2020
  Ja netjes. De aankomst stond in mij boekje al niet als sprint, 1,5 km aan 5,9% is er meestal teveel aan. Boven de 5% wordt het voor de spriters meestal te lastig. Zeker met het terrein in de aanloop. Maar ze koersen ook lekker aggressief deze vuelta, dus ik snap ook wel dat Bennet in een rustiger koers wel een kans had. Die heb ik in Turkije (WT) ook wel eens zien verrassen een heuvel op. Dus als ze dat vooraf beter hadden ingeschat, was het ook prima zo. Redelijke oplossing. En vandaag en morgen kunnen ze een pak meer dan die drie seconden pakken.
31 oktober 2020
En het regelement zegt dat wanneer een renner in de laatste drie km rijdt ..............
31 oktober 2020
Wat zijn ze er nu mee opgeschoten. Helemaal niks.
31 oktober 2020
Het zou wat overtuigender zijn geweest als de leider van het protest niet een ploeggenoot was geweest van Carapaz.
31 oktober 2020
Op de Angliru gaat nog met minuten gesmeten worden, dan heeft niemand het meer over deze discutabele 3 seconden..
  31 oktober 2020
  Neemt niet weg dat de regels mogen veranderd worden achteraf omdat het blijkbaar toch wat steiler is dan gedacht. De uci en de organisatie maken zich hier toch belachelijk.
31 oktober 2020
Koersen tot op de meet, overal, altijd... zo makkelijk is dit geneuzel te vermijden?

Reacties zijn gesloten.