Vuelta 2012: Voorbeschouwing etappe 17

dinsdag 4 september 2012 om 18:23

Na een welverdiende rustdag gaat het peloton woensdag verder met de zeventiende etappe van Santander naar Fuente Dé. De aankomst is weliswaar weer bergop, maar het is niet zo lastig als de drie voorafgaande ritten. Wie wint er deze etappe? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
In het begin van de etappe volgt de route min of meer de kustlijn van Santander naar meer westelijk gelegen oorden. Dit gaat zo door tot ongeveer kilometer honderd, waarna er zuidwaarts wordt gegaan richting de eerste klim van de dag: De Collada de Ozalba van derde categorie. Daarna volgt ook al snel de Collada La Hoz van tweede categorie. Deze laatste is 5.7 kilometer lang met een gemiddelde van 7,6 procent.

Na een korte afdaling volgt dan een lange oplopende strook naar de officiële voet van de slotklim van Fuente Dé. Dit is een lange klim van 17.3 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van slechts 3,9 procent. Er zijn een paar wat steilere stukken, maar het zal hier voor een aanvaller met het oog op het klassement lastig zijn om weg te blijven, omdat het nooit heel erg steil wordt.

Favorieten
Omdat de slotklim van vandaag niet moeilijk is, lijkt het uitgesloten dat er hier een aanval zal komen van Alberto Contador op de positie van klassementsleider Joaquin Rodriguez. De kans dat er een vluchtersgroep weg blijft tot het einde is dan ook goed aanwezig. Zoals altijd is het dan ook moeilijk te voorspellen wie dit zullen zijn.

Wie weet zullen er dan ook wel weer Nederlanders op de voorgrond treden in het strijdperk. In het begin van de Vuelta zaten onze landgenoten diverse keren mee in de kopgroep, maar in het hooggebergte moesten ze afhaken. Misschien is dit wel de aangewezen rit voor een renner als Lars Boom om aan te vallen. Nederlands kampioen Niki Terpstra is dan weer een andere aanvallend ingestelde coureur die dit parcours ook moet aankunnen. Het parcours is echter misschien wel het meest voor een type als Rob Ruijgh, die toch ver genoeg weg staat in het algemeen klassement.

Zal Rob Ruijgh misschien meespringen in een kopgroep? (Sirotti)

Ook onze zuiderburen hebben al veel aanvallende spirit getoond. Dit zou misschien wel een rit kunnen zijn voor Jan Bakelants. In de rit voor de rustdag was er met Dario Cataldo al eerder een Italiaan de sterkste, misschien zou Damiano Cunego hier wel een vervolg aan kunnen geven. Tot nu toe was de De Kleine Prins nog onzichtbaar, maar dit is een profiel dat de Lampre-renner aankan. Ditzelfde zou kunnen gelden voor zijn landgenoten Rinaldo Nocentini, Alessandro Ballan of Eros Capecchi.

Kan Damiano Cunego nog eens op de voorgrond treden? (Sirotti)

De Spanjaarden kunnen natuurlijk ook niet achterblijven en hebben ook nog wel wat renners achter de hand. Duidelijk is dat er waarschijnlijk wel een renner van Caja Rural en/of Andalucia zal meezijn in een vlucht. Maar misschien is het wel iets voor Rabo-renner Juan Manuel Garate? Euskaltel zal wellicht Mikel Astarloza of Amets Txurruka meesturen en ook Pablo Lastras moet dit kunnen.

Het zou echter dus ook zomaar iemand anders kunnen worden.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Pablo Lastras
*** Damiano Cunego, Rinaldo Nocentini
** Rob Ruijgh, Niki Terpstra, Alessandro Ballan, Jan Bakelants
* Lars Boom, Eros Capecchi, Simon Clarke, Juan Manuel Garate

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone