Vroege vluchter Marcus Culey verrast peloton in Tour de Langkawi

zaterdag 6 april 2019 om 10:39
Vroege vluchter Marcus Culey verrast peloton in Tour de Langkawi

foto: Cor Vos

Marcus Culey heeft de openingsetappe van de Tour de Langkawi gewonnen. In Tampin bleef de vroege vluchter het aanstormende peloton nipt voor. Na afloop kreeg de Australiër tevens de eerste leiderstrui uitgereikt.

De Tour de Langkawi koerste vandaag van hoofdstad Kuala Lumpur naar Tampin, een etappe over 176,5 kilometer. Onderweg lagen vier beklimmingen, waarvan de Genting Peres de langste was en Bukit Tangga de steilste. Na de top van de laatste klim was het nog zestig kilometer tot de meet, dus de rode loper kon uit voor de sprinters – zo was de verwachting.

Vier vroege vluchters
Nog voor de eerste van vier beklimmingen na 13,5 kilometer leek er een kopgroep te ontstaan van veertien renners, maar het peloton reageerde meteen en herstelde de orde. Nadat de top van deze eerste klim was gerond, kwam er dan toch een vroege vlucht tot stand. Brendon Davids gaf ertoe de aanzet en hij zag Marcus Culey, Soon Young Kwon en Angus Lyons aansluiten.

Het peloton liet de vier vluchters begaan zodat zij ruim zeven minuten konden uitlopen. Half koers vond het pak het welletjes en begon de tijdsverschillen terug te schroeven. Op de top van de vierde en laatste klim had de kopgroep nog altijd vijf minuten, maar de belangrijkste hindernissen waren achter de rug en een massasprint leek in de maak.

Culey houdt dapper stand
Kwon was de eerste renner die werd ingerekend en ook Davids en Lyons werden gegrepen in de laatste twintig kilometer. Culey hield echter dapper stand en toen de finish steeds dichter kwam, hing een sensatie in de lucht. De Australiër zag de contouren van het peloton steeds groter worden, maar zijn vechtlust werd beloond.

Het pak kwam vijf seconden te laat, waardoor de 25-jarige renner van Team Sapura Cycling de zege kon opstrijken. Achter hem won Travis McCabe de sprint van het peloton, voor Clint Hendricks en Moreno Marchetti. Culey is vanzelfsprekend ook de eerste leider in de Maleisische rittenkoers.

Dit artikel delen:

5 Reacties

Piet Lut 6 april 2019 om 11:52

Dat die jongen niet al in een grotere ploeg zit. Zie je toch trouwens veel dat renners vanuit Down Under het niet lukt om een contract te krijgen bij een grotere ploeg

Mwielerfan 6 april 2019 om 17:50

Degene die wel bij wt komen, blijken vaak ook niet door te groeien. Denk dat die Aziatische wedstrijden gewoon niet zo zwaar zijn als kleinere Europese wedstrijden

don camillo 6 april 2019 om 12:13

Wat is de reden dat Raymond Kreder heeft opgegeven.

osca freire gomez 6 april 2019 om 12:43

Ik vindt het vooral apart dat deze koers overlapt met de Ronde van Thailand. Had je dat niet beter kunnen organiseren.

Verweggistan 6 april 2019 om 18:53

Langkawi is vrij laat uitgesteld. Maar de overlap is idd slecht.

Laatste nieuws

Materiaalzone