Vos klopt Alvarado in X2O Trofee Kortrijk en boekt eerste seizoenzege

zaterdag 26 november 2022 om 14:34
Vos klopt Alvarado in X2O Trofee Kortrijk en boekt eerste seizoenzege

foto: Cor Vos (archief)

Marianne Vos heeft de X2O Trofee Kortrijk op haar naam geschreven en zo haar eerste zege van het veldritseizoen geboekt. De Nederlandse versloeg in de Urban Cross haar landgenotes Ceylin del Carmen Alvarado en Denise Betsema. Laatstgenoemde is de nieuwe leidster in regelmatigheidsklassement van de X2O Trofee.

Puck Pieterse, Fem van Empel en Shirin van Anrooij stonden zaterdag niet aan de start van de X2O Trofee Kortrijk. Het drietal schatte de belangen van de Wereldbeker Hulst een dag later toch wat hoger in. Wel aanwezig: Ceylin del Carmen Alvarado, Denise Betsema en Lucinda Brand, de winnares van de eerste drie edities van de Urban Cross.

De kopstart in Kortrijk was voor Zoe Bäckstedt, die als eerste het veld indook met Marianne Vos in haar sport. Alvarado, die bij de allereerste post van fiets wisselde, en Betsema hadden een mindere start, waardoor ze na één ronde in het tweede groepje zaten. Dit plukje rensters had een kleine achterstand op de twee koploopsters: Brand en Vos. In de tweede ronde kon Betsema de aansluiting maken.

Drie rensters voorop
De Texelse voerde vervolgens al vlug de forcing. Brand kwam na een fietswissel even op een gaatje te zitten en kreeg het gezelschap van Alvarado. Bij aanvang van de derde van vijf rondes volgden zij op vijf tellen van het duo voorop. Niet veel later kwam Brand ongelukkig ten val toen ze na een passage over een brug op haar fiets wilde springen, waardoor Alvarado in haar eentje in de achtervolging moest. Halverwege de wedstrijd sloot ze aan.

Het beeld bleef daarop lang hetzelfde. Betsema reed hard op kop, Vos zat strak in het wiel en ook Alvarado volgde. In de slotronde nam Alvarado over van de renster van Pauwels Sauzen-Bingoal, die door de versnelling een gaatje moest laten. Vos kon wel volgen. Het zou tussen deze twee rensters gaan en in de sprint bleek de wereldkampioene de snelste.

X2O Trofee Kortrijk
Uitslag vrouwen

1. flag-nl Marianne Vos (Jumbo-Visma) in 47m03s
2. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado (Alpecin-Deceuninck) op 1s
3. flag-nl Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 10s
4. flag-nl Lucinda Brand (Baloise Trek Lions) op 54s
5. flag-be Sanne Cant (Crelan-Fristads) op 1m07s
6. flag-nl Yara Kastelijn (Crelan-Fristads) op 1m16s
7. flag-be Anna Kay (777) op 1m22s
8. flag-be Marion Norbert-Riberolle (Crelan-Fristads) op 1m37s
9. flag-nl Aniek van Alphen (777) op 1m39s
10. flag-gb Zoe Bäckstedt (EF Education-TIBCO-SVB) op 2m26s

Dit artikel delen:

17 Reacties

Beekman 26 november 2022 om 17:20

Er zijn er nog maar weinig die hier iets van de koers(tactiek) begrijpen. Vos was al blij dat ze kon aanhaken en als je op je sprint kan vertrouwen dan hoef je niet op kop te sleuren om de rest proberen ervan af te rijden. Ze hebben geprobeerd door het harde sleurwerk haar te lossen wat niet gelukt is. Ze hadden ook hun benen stil kunnen houden, maar dan kwam Brand weer terug, en Betsema heeft uiteraard aan haar klassement gedacht. Verder staat deze dame ondertussen wel al 17 jaar aan de top, op de weg en in het veld en ze doet nog steeds mee voor de prijzen, dus wat meer respect voor deze dame.

6
Alfred Issendorf 26 november 2022 om 17:37

Ik heb jarenlang enorm genoten van Vos, maar je bent zo goed als je laatste wedstrijd. Ik erger me kapot aan de manier waarop ze de laatste paar jaar rijdt, zowel op de weg als in de cross. Een groot kampioen onwaardig.

-2
Marcel de Gendt 26 november 2022 om 17:42

@Alfred,
Wat stel je voor? Dat ze (net als vorige week in Merksplas) 1 ronde op kop rijdt, om vervolgens stelselmatig naar achteren wegzakt tot buiten de top 10?

Ik denk dat Vos ook het liefst vanaf de start weg zou rijden en solo zou aankomen. Maar dat zit er op dit moment gewoon niet meer in. Niet op de weg, en niet op het veld. Niet altijd mooi, maar wat mij betreft mag ze dat best na al die jaren aan de top.

1
Limal 26 november 2022 om 16:55

Ik vind het gewoon ongelooflijk knap dat Vos op haar 35e nog steeds meedoet met de besten en hen soms nog kan verslaan. Is het even spectaculair als 17 jaar geleden? Neen. Moet je haar daar op afrekenen? Natuurlijk niet!

4
Marcel de Gendt 26 november 2022 om 17:02

Helemaal eens.

Waar ze vroeger verreweg de beste was, moet ze het nu op een andere manier doen. Tactisch, in de wielen. Ze heeft gewoon geen overschot tov de concurrentie.

En liever op deze manier nog mee doen voor de winst op je 35e dan aan alle Canten voorbij gereden worden. Zeker als je je realiseert dat ze er ook gewoon een wegseizoen op topniveau heeft opzitten

-2
Limal 26 november 2022 om 17:40

"En liever op deze manier nog mee doen voor de winst op je 35e dan aan alle Canten voorbij gereden worden."

Heel selectief wel respect opbrengen voor de ene maar dat niet kunnen voor de andere, die overigens respectabel vijfde werd. Zo herkennen we de kleine Michelangelo uit Gendt ook weer natuurlijk…

0
Alfred Issendorf 26 november 2022 om 17:52

Eens met Limal. Ik vind Cant ook niet de sympathiekste, maar qua aantal crossoverwinningen zie ik niet wie daar ooit overheen gaat.

0
Alfred Issendorf 26 november 2022 om 18:18

Oh, als dat Michelangelo is dan verbaast me dat enorm. Ik was het vrijwel altijd met zijn reacties eens, maar waarom hij dit rijden van Vos nu als tactisch en slim ipv ergerlijk beoordeelt is mij een raadsel. Vos rijdt tegenwoordig rond als een profiteur à la Kopecky.

0
Silent Hill 26 november 2022 om 15:02

Van een wereldkampioene zou je een iets andere manier van winnen verwachten dan een hele wedstrijd in het wiel zitten.

3
UrbanSteel 26 november 2022 om 15:09

Vos gaf zelf toe dat ze niet sterk was met de opmerking wie niet sterk is moet slim zijn, niks mis met zo’n instelling.

3
Emergo 26 november 2022 om 16:12

Voor haar misschien niet, de kijker wordt er niet echt vrolijk van.

1
Cyclejo Schwanen 26 november 2022 om 15:53

De gunfactor heeft Vos niet met deze manier van koersen, maar het is effectief.

3
Arie den Blanken 26 november 2022 om 19:06

Voor mij heeft ze de grootste gunfactor omdat ik ze net als haar familieleden als bijzonder sympathieke personen ken. Hoe ze ook de koers aanpakt maakt me niet uit.

0
Alfred Issendorf 26 november 2022 om 14:39

Wat een nare cross van Vos.

2
ChefSpijker 26 november 2022 om 14:48

Omdat ze een uur in het wiel gezeten heeft? Dat doet ze toch altijd. Spannender gaat het met Vos niet worden. Je kunt je alleen afvragen waarom Betsema gekozen heeft voor deze tactiek. Er was voor haar geen reden om 40 minuten met Vos in het wiel vol door te karren. Al die dames rond haar in de wedstrijd stonden al op grote achterstand in het klassement.

1
Paddie 26 november 2022 om 17:06

Voor een prof geldt alleen rendement. Eerst het bord van de ander leeg eten.

2
nibo 26 november 2022 om 20:13

Wat is Marianne saai om naar te kijken, een uur lang erachter hangen…….

-1

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone