Vorm Lucinda Brand verbetert: “Voelde een tijdje alsof ik niet deelnam aan de cross”

Vorm Lucinda Brand verbetert: “Voelde een tijdje alsof ik niet deelnam aan de cross”

foto: Cor Vos

Door Zeger Schaeken
dinsdag 22 november 2022 om 19:20
Interview

Lucinda Brand werd afgelopen weekend vierde in de Wereldbeker Overijse. Voor de Nederlandse renster was het nog maar haar derde cross sinds de breuk in haar middenhandsbeentje. “Ik voel nu wel dat ik het een en het ander heb gedaan”, wees ze er na afloop op dat haar hand nog steeds wat gevoelig is. “Maar dat komt wel goed.”

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

De loodzware Druivencross begon best dramatisch voor Brand. De 33-jarige renster verloor tientallen posities bij de start en moest meteen flink achtervolgen. “Ik schoot over mijn pedaal heen. Dat was niet zo’n fijne start”, blikte ze in gesprek met WielerFlits terug. “Daarna moest ik buitenom, maar dan vielen een aantal rensters. Ik zat daardoor echt in het gedrum.”

Vanuit die lastige positie schoof Brand wel steeds op. In de tweede helft van de koers sloop ze steeds dichter bij de top-vijf. “Ik dacht even dat ik wat meer tot de verzuring had moeten trappen bergop. Uiteindelijk vallen de renster voor mij wel echt stil en word ik nog vierde. Daar moet ik blij mee zijn.” Zaterdag werd de renster van Baloise Trek Lions ook vierde, in de Superprestige Merksplas. Bij haar rentree, in de Beekse Bergen, werd Brand zevende. “Dit weekend was echt veel beter. Vorige week voelde ik me echt niet goed.”

Moegestreden, maar voldaan kwam Brand over de streep in het Vlaams-Brabantse Overijse – foto: Cor Vos

Brand: “Normaal gezien heb ik binnen enkele weken profijt van mijn trainingen”
“Het voelde echt alsof ik niet deelnam aan de wedstrijd, ik fietste heel de tijd in het niemandsland”, ging Brand verder over de Nederlandse wereldbekermanche. Het is natuurlijk aanpassen voor Brand. In het begin van het seizoen deed ze telkens mee voor de overwinning, nu moet ze – na haar blessure – vechten voor een notering in de top-vijf. “Ik wist dat het moeilijk zou worden, maar als je helemaal geen rol van betekenis speelt, is dat heel raar en lastig.”

Brand brak haar middenhandsbeentje op 22 oktober, tijdens een parcoursverkenning van de Wereldbeker Tábor. Uiteindelijk kwam ze goed drie weken later, op 13 november, weer in competitie. “Ik heb toch wat kunnen trainen, maar het was wel anders. Ik heb veel minder lang getraind, heel veel binnen moeten fietsen en geen crosstrainingen kunnen doen. Dat is allemaal heel anders. Ik heb wel goede trainingen kunnen afwerken, waar ik normaal gezien binnen enkele weken profijt van ga hebben. Althans, dat hoop ik”, besloot een goedlachse Brand.

Dit artikel delen:

3 Reacties

Oblomov 22 november 2022 om 14:05

De opkomst van Brand als veldrijdster blijft een van de leukste ‘verhaallijnen’ in het veldrijden sinds de doorbraak van Van der Poel en Van Aert destijds. Dacht dat ze haar kans op een wereldtitel verspeeld had toen het mis ging in Dübendorf, maar een jaar later kwam het alsnog goed. Is nu wel in een hele nieuwe wereld terecht gekomen. Denk dat ze kou en modder nodig heeft om de jonkies nog uit het wiel te rijden/lopen.

1
Marcel de Gendt 22 november 2022 om 14:56

Ik vlak de oudjes Vos en Brand nog niet uit (Cant inmiddels wel, die is aan alle kanten overvleugeld). Als ik het niveau zie wat beide dames halen op de weg, dan zie ik ze in het veld ook gewoon met de wereldtop mee doen. Waarbij ik wel zie dat Vos op de weg ook steeds vaker “slim” moet koersen om te winnen, en niet zoveel overschot heeft als in haar topjaren.

Maar hoe lang ze nog meedoen? Als je Puck Pieterse ziet op een technische omloop als Overijsse, dan is daar weinig aan te doen. Van Empel is zeer compleet, en Van Anrooij heeft ook behoorlijk wat inhoud. Ik denk dat met name rensters als Worst en Betsema het heel lastig gaan krijgen om nog ergens te winnen, die hebben m.i. net een kleinere motor dan Vos en Brand, en leggen het technisch af tegen de youngsters.

3
Oblomov 22 november 2022 om 19:23

Voor Worst en Betsema zullen vooral de weken na het WK eventueel nog kansen bieden en, als de focus van Van Empel meer op de weg komt te liggen, de trip naar Amerika.

Edit: en natuurlijk de klassementen van de X2O en Superprestige.

0

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Populair

Materiaalzone