Voorzitter Italiaanse bond: “Giro d’Italia mogelijk in augustus”

dinsdag 31 maart 2020 om 13:08
Voorzitter Italiaanse bond: “Giro d’Italia mogelijk in augustus”

foto: Cor Vos

In Italië hoopt men nog steeds vurig dat de Giro d’Italia in 2020 alsnog verreden kan worden. Nu een scenario met een Grande Partenza eind mei of begin juni onwaarschijnlijk lijkt, kijkt men naar een mogelijkheid later dit jaar.  De Italiaanse bondsvoorzitter Renato Di Rocco (tevens vice-voorzitter van de UCI) meldt aan Spazio Ciclismo dat een Giro in augustus momenteel als serieuze optie geldt.

Drie opties
Di Rocco vertelde in een conference call met organisatoren, ploegen en renners dat er momenteel drie opties zijn om de kalender te hervatten:  1 juli, 15 juli en 1 augustus. Dit betekent dat de internationale wielerunie er rekening mee houdt dat er ook de komende maanden geen wedstrijden verreden kunnen worden. Momenteel geldt er een stop tot eind april.

“Het is een puzzel die noodzakelijkerwijs veel geduld en wijsheid vergt, want er is weinig ruimte en de wedstrijden in de eerste drie maanden van het seizoen moeten in de laatste drie maanden opnieuw worden gepositioneerd”, aldus Di Rocco, die er rekening mee houdt dat de renners een maand nodig hebben om opnieuw in conditie te komen. Dit betekent dat er in juni mogelijk al voorbereidingswedstrijden ingepland worden.

Giro in augustus
Indien het niet mogelijk is om de Tour de France te rijden in juli, is een verschuiving van La Grande Boucle naar augustus een optie. Indien de Tour wel in juli verreden kan worden, zou er in augustus plaats zijn voor de Giro. Dat houdt in dat de Vuelta (die vooralsnog gepland staat van 14 augustus tot 6 september) moet opschuiven.

Di Rocco geeft aan niet te hopen dat er wedstrijden zonder publiek verreden worden. “Het zal een buitengewone gelegenheid worden, vooral voor Italië, om na een periode van compressie weer opnieuw te beginnen. Een maand of twee thuisblijven is voor iedereen buitengewoon moeilijk. Ik denk dat de wedergeboorte een moment van passie en enthousiasme kan zijn. De renners moeten dan toegejuicht kunnen worden.”

Dit artikel delen:

35 Reacties

FDJ 31 maart 2020 om 13:19

De Vuelta opschuiven? Waarom? De Giro kan nu niet doorgaan met als vele andere koersen. De Vuelta start in Utrecht valt nu midden in de schoolvakanties. Daar gaat bijv La Vuelta Holanda en ook de ASO echt niet mee akkoord.

Afgelaste koersen op lege plekken nog toevoegen aan de kalender oke, maar gaan schuiven met koersen die het geluk hebben goed op de kalender te staan onacceptabel. Daar verschuif je problemen mee. Wat een egoïsme toch van die Italianen.

Jean Dumas 31 maart 2020 om 14:01

Egoïsme is het niet, maar speculeren wel.

FDJ 31 maart 2020 om 14:39

Ik vind het wel egoïsme. Wat te denken voor koersorganisaties van bv Vattenfall en BinckBank. Die krijgen ineens concurrentie dan van een Giro en een Vuelta bijvoorbeeld. Je dupeert juist de kleinere WT koersen en alles wat eronder zit. Wat mij betreft oppakken die kalender waar het weer kan en verantwoord is.

ChefSpijker 31 maart 2020 om 15:03

De BinckBank was sowieso al verschoven naar een plekje tijdens de Vuelta dankzij de Spelen. Met rondjes als Polen en BinckBank wordt gewoon makkelijk geschoven als ’t moet, omdat de belangen daarin kleiner zijn. En met koersen die geen WT zijn zal dat nog meer gelden. Wie betaalt, bepaalt.

Etio 31 maart 2020 om 13:43

Vooropgesteld is het nu natuurlijk te vroeg om uitspraken te doen over de situatie in o.a. Frankrijk, Italië, Spanje en Nederland in juli en augustus, maar het kan geen kwaad om mogelijke scenario’s voor nieuwe data voor de wielerwedstrijden te bedenken. Gezien de huidige situatie lijkt het niet verstandig en realistisch dat de grote rondes deze zomer plaats kunnen vinden (ook zonder publiek), maar je weet niet wat er de komende maanden gaat gebeuren (wellicht wordt het beter, wellicht wordt het alleen maar erger).

De Giro zou kunnen worden georganiseerd van 1-23 augustus. De Vuelta zou dan met 2 weken opgeschoven moeten worden om geen overlap te hebben (dus Vuelta van 28 augustus t/m 20 september). Het WK zou dan ook met een week verplaatst moeten worden.

Het zou dan inderdaad jammer zijn als de Nederlandse Vueltastart van 14 augustus t/m 16 augustus niet meer in de schoolvakanties kan plaatsvinden, maar twee van de drie koersdagen vallen sowieso in het weekend (dus zo’n groot probleem zou dat ook weer niet zijn). Daarnaast vraag ik me af (indien de grote rondes doorgaan) of en in hoeverre publiek welkom is. Gezien de huidige situatie lijkt het niet verstandig en realistisch dat dit het geval is.

lander luypaert 31 maart 2020 om 14:36

De vraag is ook. 3 grote rondes vlak na elkaar. Wie wilt er in godsnaam een dubbel doen? Dat is haast onmogelijk om te recupereren. Het is allemaal leuk om langer te koersen en wedstrijden in te plannen. Maar het mag ook niet ineens te veel worden zonder recuperatie dagen.

ChefSpijker 31 maart 2020 om 15:05

Als de Vuelta in dit geval iets zou opschuiven, zou een combi Tour-Vuelta juist behapbaarder zijn dan de afgelopen jaren. Aan Giro-Vuelta hoef je niet te denken nee. Tenminste niet als klassementsman die twee keer voor een klassement wil gaan. Maar voorlopig is het nog een hoop ge-als. Wel goed dat allerlei mogelijkheden onderzocht worden.

nickdt 31 maart 2020 om 17:37

@Chefspijker

Het probleem in deze is dit: Het moet ook wel haalbaar zijn om de Vuelta op te schuiven. In een land zoals Nederland is dat bijna onmogelijk te doen.

ChefSpijker 31 maart 2020 om 21:16

Dan geen start in Nederland. Dat lijkt me geen must om een Vuelta te organiseren.

zeewolde 31 maart 2020 om 14:59

dan is het toch Trentin zijn idee aan het worden. 1 grote ronde van 3 maanden, met 2 keer een rust week ertussen

Polleke 31 maart 2020 om 15:04

De brave man is onder-voorzitter van de UCI maar praat als de organisator van de Giro…

A.M.M. Jonkers 31 maart 2020 om 15:40

Hij preekt voor eigen parochie, dus de Giro.
Waanzinnig plan, maar ja Italianen………

vincenzo 31 maart 2020 om 15:14

“Di Rocco vertelde in een conference call met organisatoren, ploegen en renners dat er momenteel drie opties zijn om de kalender te hervatten: 1 juli, 15 juli en 1 augustus.”

Knap dat hij dat nu al weet!

A.M.M. Jonkers 31 maart 2020 om 15:41

Is helderziende van beroep, alleen zijn de brillenglazen heel troebel, net als bij alle Italianen…..

Panache 31 maart 2020 om 15:15

Kijk je naar de uci kalender kijkt dan is er als volgt plek:
– in juli de Tour (de start kan zelfs 1 week later dan nu gepland).
– vanaf 26 juli tot 13 augustus is er ruimte voor eendagswedstrijden (inhalen).
– 14 augustus tot 10 oktober laat je de volledige kalender in stand.
– op 10 oktober is Lombardije de 1e etappe van de Giro, of zaterdag 3 oktober wordt de start van een klassiek najaar.

Kortom: ik denk dat Italië moet gaan kiezen tussen enerzijds de Giro, of anderzijds Strade, San Remo, Lombardije plus misschien andere klassiekers. Allebei zorgt voor heel veel overlap, splitsing van televisie aandacht, spreiding van toppers, minder interesse publiek vanwege 'alweer een wedstrijd' etc.

Brigand 31 maart 2020 om 15:35

Giro in augustus i.p.v.mei zou alvast het grote voordeel bieden dat tijdens de laatste week de beslissende bergetappes en de koninginnerit niet zouden dienen ingekort of afgelast wegens hevige sneeuwval en spekgladde afdalingen . In het verleden zorgden dergelijke inkortingen / afgelastingen eind mei immers meer dan eens voor een domper op de feestvreugde der wielerliefhebbers .

A.M.M. Jonkers 31 maart 2020 om 15:42

Er kan nu nog geen enkele voorspelling worden gedaan over welke koers dan ook.
Seizoen 2020 kan gewoon als verloren worden beschouwd.

Jungle Man 31 maart 2020 om 16:13

Giro een paar dagen na ronde van Lombardije… waarom niet?

stalle 31 maart 2020 om 16:20

C’ est parce que la vitesse de la lumière est plus rapide que celle du son, que certains ont l air brillant avant d’ avoir l’ air con….

Ivanoviclover 31 maart 2020 om 16:26

Het is erg maar er gaat pas terug gekoerst kunnen worden/gevoetbald kunnen worden/een beetje normaal geleefd kunnen worden wanneer er een werkend vaccin op de markt is, hopelijk medio volgend jaar…volgt niemand de buitenlandse media? Uitspraak van de baas van het internationaal vaccin instituut.

Panache 31 maart 2020 om 18:15

Jij denkt dat het beleid van de komende 15 maanden bepaald wordt door virologen?

koos1 31 maart 2020 om 17:07

Opvallende aan de genoemde datums voor hervatting van het seizoen is dat ze allemaal pas vanaf juli vallen. Dat zou dus betekenen dat met de start van de Tour al (vrijwel) zeker geschoven gaat worden.
Als ik het bericht zo lees, zou de kalender voor de rest van het jaar weleens helemaal door elkaar kunnen gaan met behoorlijk overlap van koersen. Als hal doorgaat met in juli de Tour, augustus Giro en september de Vuelta word het voor de klassementsrenners een druk programma met keuzes tussen de rondes.

Maar nu eerst maar afwachten en vooral hopen dat er vanaf juli weer gekoerst kan worden en het geen verloren jaar gaat worden.

Arie den Blanken 31 maart 2020 om 19:50

Met de zelfde argumentatie als @Ivaniviclover ga ik er vanuit dat 2020 een verloren koersjaar wordt. Wat overigens veruit het minst belangrijke is in de huidige situatie.

ChefSpijker 31 maart 2020 om 21:19

@Arie den Blanken >>> Vertel dat (veruit het minst belangrijke) maar aan mensen die werkzaam zijn in de wielerwereld. Mensen lijken soms te vergeten dat er ook heel veel mensen hun brood verdienen in de sportwereld met reacties als ‘dat voetbal/wielrennen/elke andere willekeurige sport boeit nu niet’.

kleomantre 31 maart 2020 om 18:16

Ach het kan ook zijn dat er nu opgeschaald wordt voor meer ic-bedden/plekken overal en men hogere druk aan kan, de zomer er aan komt en het virus daar minder comfortabel mee is, er voldoende tijd is gewonnen om aardig op weg te zijn met een vaccin, de maatregelen die nu genomen worden economisch veel te veel schade geven en men er gewoon klaar mee is om veel vrijheden op te geven voor een dreiging die voor velen een beperkte bedreiging is. Wie weet laten autoriteiten het vanaf een bepaald moment gewoon op hun beloop… Een bijkomstigheid daarvan is dat dus koersen dan ook weer kan.

Ik zou dat verder een prima scenario vinden. Met de huidige maatregelen en mijn steady job waarbij ik thuis kan werken, zal ik in oktober ook nog wel lekker vanuit thuis mn ding kunnen doen. Desnoods tot volgend voorjaar.
Ik gok dat dit scenario niet bepaald geldt voor het leeuwendeel van de mensen in de samenleving. Op een gegeven moment zul je de meerderheid moeten beschermen tegen een, helaas zwakkere, minderheid. Of je gaat op een totaal bankroet af en ziet wel hoe snel we de draad daarna weer oppakken.

vincenzo 31 maart 2020 om 18:45

Een totaal bankroet is overdreven voor een zeer zware recessie. Op dit moment is er geen enkele overheid die ook maar even overweegt om de zaak de vrije loop te laten. Er is niet eens een debat over het instellen van het huidige beleid geweest, zo vanzelfsprekend werd het door iedereen gevonden om de zwakkeren te beschermen. Het aantal IC-bedden is niet van invloed op de basis van het beleid. Dat er spoedig een vaccin beschikbaar komt, wordt tegengesproken door degenen die bezig zijn met het ontwikkelen er van. Dat het virus niet goed zou gedijen bij warm weer is een fabeltje dat inmiddels al is weerlegd doordat warme landen evenzeer worden getroffen.

kleomantre 31 maart 2020 om 20:37

Ik deed gewoon een scenario schetsen dat misschien kan, maar niet gebaseerd is op feiten. Als daarin een paar dingen niet kloppen, dan zal dat scenario wel niet plaatsvinden.

Echter is het nog zo vanzelfsprekend om voor de ouderen solidair te zijn voor een half jaar, een jaar of 2 jaar met dezelfde maatregelen als nu. Dit wordt dan geen traditionele recessie met langzaam aan een omzetafname, dit is voor een hoop pats-boem alle inkomsten weg, die beperkt aangevuld krijgen en als je nog niet je onderneming hebt moeten staken, ga je daarna kopje onder als de economie op zijn gat valt. Het is een enorme impact voor de 1, terwijl de ander er niks van voelt wat helemaal niks met ondernemersrisico te maken heeft.

ChefSpijker 31 maart 2020 om 21:22

@vincenzo >>> In Denemarken heeft de premier gister gezegd dat ze denken over het versoepelen van de regels na Pasen, indien de cijfers stabiel (of afnemen uiteraard) blijven de komende weken.

vincenzo 31 maart 2020 om 21:44

@kleomantre Blijf bij de feiten is mijn advies. Zo'n feit is dat het niet alleen gaat over ouderen; er zijn ook genoeg mensen die minder oud zijn, zwaar geraakt door het Coronavirus en op de IC aan de beademing liggen.

@ChefSpijker Ik hoor liever waar men in Nederland aan denkt, maar volg wel wat er in andere landen (van Zweden tot Brazilië) gebeurt. Of versoepelen in Denemarken ook werkelijk gebeurt na Pasen, moeten we maar afwachten. De wens is nogal eens de vader van de gedachte. Vraag is echter vooral wat versoepelen feitelijk zal inhouden.

Samlambeej 31 maart 2020 om 22:16

vincenzo is als een voorstopper die alle ballen weg trapt. Doet niets verkeerd maar dient tot niets en gruwelijk irritant.

ProfrondeZevenbergen 31 maart 2020 om 22:31

Nu draait alles nog om de zorg. Dat kan geen maanden blijven duren. Er zal hoe dan ook meer en meer naar de economische kant gekeken gaan worden.

Maillot à Pois 31 maart 2020 om 23:00

@chefspijker
Kijk dan ook even naar de cijfers voor Denemarken. Aantal besmettingen/doden slechts een fractie van wat we In NL/BE hebben en lijkt nu al te stabiliseren – misschien. Als zich dat doorzet kunnen zij zich misschien een versoepeling veroorloven vanaf Pasen.

https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries

koos verrek 31 maart 2020 om 22:23

Vicenzo is e zeikerd

girardengo 1 april 2020 om 00:11

Normaal gesproken kun je beter wat tijd tussen rondes hebben, maar Giovanni Battaglin won in 1981 zowel de Giro als de Vuelta, met slechts drie dagen tussen beide rondes…

Polleke 1 april 2020 om 09:11

Dat waren pas straffe mannen… en nog lang voor het EPO tijdperk….was wel zo dat de Vuelta vaak onderbezet was, soms minder dan 100 deelnemers, maar winnen is winnen…

Headlines

Materiaalzone

Populair