Vooruitblik: Veldritseizoen 2012

Door
maandag 17 september 2012 om 00:24

Terwijl het wegseizoen langzaam op zijn einde loopt, werd de crosskalender vandaag op gang geschoten met gelijk twee wedstrijden op 1 dag. Een mooie gelegenheid om eens vooruit te blikken op al wat komen gaat. WielerFlits legde de hoofdrolspelers van de overwegend Vlaamse sport onder de loep om alvast warm te lopen voor een mooie winter!

In Erpe-Mere liet Niels Albert alvast zien dat het met de conditie wel snor zit. De regerend Wereldkampioen reed iedereen uit het wiel op het snelle parcours en won de Steenbergcross alweer voor de vierde maal. Hiermee onderstreepte hij nog maar eens zijn status als topper binnen de veldritsport. Albert lijkt al jaren mee te draaien in het veld en heeft inmiddels al een indrukwekkend palmares bijeen gereden met onder meer twee wereldtitels. De Tremelonaar is echter nog altijd maar 26 lentes jong en heeft recent nog aangegeven een uitstapje naar het mountainbiken wel te zien zitten. In navolging van Sven Nys speelt Albert met het idee om ’s zomers MTB-wedstrijden te rijden en zo genoeg punten te vergaren voor een plek op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Voor de korte termijn heeft de BKCP-coureur vooral de focus gelegd op het WK in het Amerikaanse Louisville waar hij op jacht gaat naar een verlenging van zijn mondiale titel.

Sven Nys, nog altijd het boegbeeld van de huidige generatie crossers, kende een mindere ouverture van het seizoen. De veteraan van Landbouwkrediet week uit naar het Zwitserse Baden maar kon in deze minder sterk bezette cross nooit meestrijden voor de zege en eindigde als elfde. Naar eigen zeggen kende hij een slechte dag maar de komende wedstrijden zullen uitwijzen of dit waar is of dat de man uit Baal simpelweg te kort komt. Nys, die recent terugkwam op zijn beslissing om het komende WK niet te willen rijden, zit weliswaar in de herfst van zijn carrière maar barst nog altijd van de ambities. Vorig jaar bewees hij nog maar eens dat hij een constante factor is binnen de sport en onderstreepte dit met de eindzege in de Superprestige. De kannibaal van weleer is Nys al even niet meer maar wij verwachten dat hij ook dit seizoen weer gewoon een aantal crossen aan zijn gigantische erelijst toevoegt.

Dat Kevin Pauwels dit jaar weer een stap voorwaarts gaat maken lijkt vanzelfsprekend als we kijken naar de afgelopen twee winters. De stille Pauwels won vorig seizoen zowel de Wereldbeker als de GVA-trofee maar heeft volgens insiders nog altijd groeipotentie. Zo schuw als de Sunweb-Revorcoureur oogt voor de camera zo frank en vrij voelt hij zich in het veld. De frêle Pauwels staat dit jaar voor de doorgaans lastige taak om definitief te bevestigen maar wij voorspellen dat dit geen probleem moet zijn voor de man uit Ekeren. Zolang hij maar blijft spreken met de benen en zich de kop niet gek laat maken gaat Pauwels ongetwijfeld weer één of meerdere klassementen pakken. In gesprek met Sporza gaf hij te kennen ze het liefst alle drie binnen te slepen.

Tweevoudig Wereldkampioen Zdenek Stybar gaan we dit jaar niet veel meer zien in het veld zo liet hij onlangs optekenen. De goedlachse Tsjech lijkt, evenals Lars Boom eerder, definitief voor de weg te hebben gekozen en zal enkel wat veldritten rijden als voorbereiding op het wegseizoen. En zo verdwijnt er alweer een belangrijke uitdager van de Vlamingen in een sport die zo meer dan ooit gedomineerd wordt door de eigen toppers. Op een enkele verdwaalde Fransman of Tsjech na is het gebrek aan internationalisering van de sport echt schrijnend geworden. De cross lijkt simpelweg niet lucratief genoeg voor de buitenlanders. Het WK in de VS moet de veldritsport internationaal weer op de kaart zetten. Dit lijkt dan ook een goede stap in de richting van een internationaal karakter voor de sport.

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone