Oud-wereldkampioene tijdrijden junioren geschorst na gemiste dopingtests

dinsdag 18 januari 2022 om 09:52
Oud-wereldkampioene tijdrijden junioren geschorst na gemiste dopingtests

foto: Cor Vos

Aigul Gareeva heeft wat uit te leggen. De 20-jarige Russische, drie jaar geleden nog wereldkampioene tijdrijden bij de junioren, is voorlopig geschorst na het missen van drie dopingtests. “De schorsing is een gevolg van haar onzorgvuldigheid”, laat haar coach weten aan de website Inside the Games.

Gareeva wacht op dit moment af wat haar straf zal zijn voor het missen van drie dopingtests in een jaar tijd. Volgens Irakli Abrahamyan, de coach van Gareeva, is er echter geen sprake van kwade wil. “Er geen doping bij haar aangetroffen. Het gaat om onzorgvuldigheid van haar kant.” Abrahamyan hoopt daarom ook op een coulante houding van de betrokken instanties. De verwachting is dat er snel een beslissing zal worden genomen in de zaak-Gareeva.

Gareeva stond de voorbije twee seizoenen onder contract bij Cogeas-Mettler Pro Cycling Team, maar staat inmiddels niet meer ingeschreven bij een formatie. De Russische stond enkele jaren geleden nog te boek als een absoluut toptalent. In de juniorencategorie maakte ze indruk met de wereldtitel in het tijdrijden en de Europese titel op de weg. Ze veroverde de Europese sterrentrui met een voorsprong van maar liefst zes minuten op haar naaste concurrenten.

Shirin van Anrooij, Gareeva en Elynor Bäckstedt op het podium van het WK tijdrijden voor junioren – foto: Cor Vos

In dienst van Cogeas-Mettler Pro Cycling Team slaagde Gareeva er echter niet in om de volgende stap te zetten. Na twee seizoenen kwam er een einde aan haar dienstverband bij de Russische formatie. De ploeg heeft inmiddels de stap gemaakt naar de Women’s WorldTour en koerst vanaf dit jaar op een Zwitserse licentie.

Dit artikel delen:

15 Reacties

Marik 18 januari 2022 om 09:59

Je verwacht het bij die Russen niet hè?

Ragnar Danneskjold 18 januari 2022 om 22:15

Ach stelt niks voor, zolang ze maar wel die andere “””booster””” heeft genomen!

Wheely 18 januari 2022 om 10:13

Moet je Shirin ook maar niet willen kloppen.

Petje 18 januari 2022 om 10:49

Rusland een boevenland, iedereen weet het.

kleomantre 18 januari 2022 om 13:19

Of je heet Lizzie Armitstead en komt er met support vanuit British Cycling o.i.d. gewoon mee weg.

Murcia 18 januari 2022 om 13:41

Dat klopt al moet je bij Lizzie wel melding maken van het feit dat het twee en geen drie gemiste dopingtests waren zoals bij de Russische. Maar Deignan had toen inderdaad een buitengewoon slap verhaal over die gemiste tests waarbij vooral opviel dat ze pas heel laat redenen gaf en eerst de boel op zijn beloop liet. Neem daarbij haar toen nog verloofde en zijn 'fraaie' rol op twitter tegenover Prevot en je hebt een nare smaak in je mond over de afloop.

Edit: Voor de volledigheid, Lizzie miste ook drie tests maar één werd door het CAS geschrapt vanwege fouten van de controleur(s).

Bikeage 18 januari 2022 om 20:50

Ook mooi dat Wiggo daar zuur over ging doen, maar toen was het flumicilpakket nog niet ontdekt.

kleomantre 19 januari 2022 om 15:48

Ja maar die ene gemiste die is afgedaan als fout van de controleurs dat is de fishy one. Daar kan de druk uitgeoefend zijn.

Ik denk dat ze gewoon destijds een modus operandi hadden dat ze af en toe gebruikten en altijd een test konden missen, als ze een keer niet vooraf ingelicht waren en het momentum niet goed uitkwam. In principe zegt twee gemiste tests, afgaande op het ongeloof van de concurrentes, wel voldoende over de mores.

Fausto Roest 18 januari 2022 om 13:31

Coulantie kan ze waarschijnlijk wel vergeten, ontwijking van de dopingcontrole is een ernstige zaak. Waar ze dan ook hard tegen optreden. Die hele anti-Rusland hetze doe ik niet aan mee, maar als sporter uit Rusland weet je dat je de schijn tegen hebt internationaal. Daardoor als topsporter zul je hier strikt mee om moeten gaan.

Merlinappa 18 januari 2022 om 14:11

Heb je de documentaire ‘Icarus’ toevallig gezien? Als het om doping gaat heeft Rusland namelijk niet alleen de ‘schijn’ tegen.

reusjen 18 januari 2022 om 13:37

Die coach zou een goede PR-medewerker zijn. Mevrouw mist 3 dopingcontroles, maar er is geen doping gevonden dus niets aan de hand.
Ik ben vooral benieuwd hoe hij verwacht dat er doping gevonden moet worden zonder het te controleren.

Romāns Vainšteins 18 januari 2022 om 13:47

Gezien de ‘carrière’ kan het even goed pure laksheid en desinteresse geweest zijn. Of dom onbegrip. Het heeft er geen schijn van dat ze nog per se een groot renster wilde worden of zo.

Dikke Man 18 januari 2022 om 14:47

Of dmv doping proberen om je kwakkelende carrière een laatste kans te geven. Dood of de gladiolen. Zo’n dopingschorsing heeft verder geen invloed op haar maatschappelijke carrière dus zo heel veel staat er voor zo’n meid niet op het spel.

Romāns Vainšteins 18 januari 2022 om 14:52

Iets wat je wellicht niet zelf zou doen maar evengoed wel begrijpen kan, met een beetje inlevingsvermogen en zonder al te overontwikkeld wijsvingertje inderdaad.

Zo bijzonder ver van ‘best lekker die ketonen, een beetje als 7up’ en ‘tsja, mijn neus kon al dat ademen niet bijbenen, nu wel’ ligt dat nou ook weer niet.

vanSpringel 18 januari 2022 om 15:56

’t kan natuurlijk echt zo zijn hè, dat ze vanuit ontwetendheid de test gemist heeft gehad.
Waarschijnlijk is d’r begeleiding van een andere orde als die van Lizzy Armstead.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair