Voorbeschouwing: WK veldrijden 2015

Voorbeschouwing: WK veldrijden 2015

Foto: Marcel Koch

zondag 1 februari 2015 om 08:00

Het einde van het veldritseizoen nadert, dus komt ook het wereldkampioenschap dichtbij. De laatste voorbereidingen richting de mondiale titelstrijd zijn afgerond en zowat alle renners weten waar ze aan toe zijn. Eén vraag blijft echter open: wie pakt komende zondag de wereldtitel in het Tsjechische Tabor? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Pas voor de vijfde keer in de 65-jarige geschiedenis van het WK veldrijden zakt het peloton af naar de Tsjechische republiek. Het allereerste WK op Tsjechische bodem dateert al van 1972, toen Eric De Vlaeminck in Praag de zesde van zijn zeven titels pakte. Daarmee is De Vlaeminck overigens nog steeds recordhouder, wat het aantal overwinningen op dit WK betreft. De tweede mondiale titelstrijd in Tsjechië werd in 1987 te Mlada Boleslav uitgevochten, met de Duitser Klaus-Peter Thaler als winnaar. Daarna was het lang wachten vooraleer Tsjechië een wereldkampioen mocht kronen, totdat Tabor in 2001 als gastheer werd aangeduid. Daar was Erwin Vervecken thuisrijder Petr Dlask te snel af. Het WK van 2001 en de traditionele wereldbekermanche bleken zo ’n succes dat Tabor ook in 2010, toen Zdenek Stybar won voor eigen volk, en dit jaar het WK mag ontvangen.

stybar zdenek

Vorig seizoen waren Adrie van der Poel en de Nederlandse gemeente Hoogerheide nog de gastheer van de mondiale titelstrijd in het veld. Bij de profs konden de Nederlanders voor eigen volk geen succes grijpen, want die eer was weggelegd voor Zdenek Stybar. De Tsjech besliste pas een weekje voor de start van het WK dat hij zou gaan deelnemen en verraste daarmee een groot deel van de veldritwereld. Nog groter was de verrassing wanneer Stybar al na enkele ronden vooraan kwam opduiken en zelfs samen met topfavoriet Nys de koers ging kleuren. Na een spannende strijd wist Stybar Nys in de slotfase af te schudden en onbedreigd naar de wereldtitel te rijden. Kevin Pauwels kwam als derde over de streep. De beste Nederlander was Lars van der Haar op plek zes.

Parcours
De staat van het parcours in Tabor zou dit jaar wel eens een doorslaggevende factor kunnen zijn in de strijd om de wereldtitel. De verwachte sneeuwval is intussen een feit, maar de vriestemperaturen blijven overdag uit. De sneeuw zou daarom alweer snel kunnen dooien, waardoor een WK op een modderige ondergrond op dit moment het meest waarschijnlijke scenario lijkt. Al kan die situatie in de loop van het weekend nog helemaal veranderen. Het weer in Tabor is namelijk redelijk onvoorspelbaar.

Tabor

Zonder regenval, zoals we de omloop kennen van de traditionele wereldbekermanche in november, is het parcours in Tabor tamelijk snel te noemen. Toch bevat omloop bevat enkele lastige hellingen en een lastige passage over de balken. Die balken hebben de maximumhoogte van veertig centimeter én zijn gelegen op een licht oplopende strook. Alleen renners met een zeer goede techniek zullen daar op de fiets over kunnen springen. Verder is het uitkijken naar de vele scherpe bochtjes op het parcours, waar renners misschien wel sluw gaten zullen laten vallen voor een ploegmaat.

Favorieten
Na de wereldbekermanche in het Nederlandse Hoogerheide bestond er voor veel kenners nog weinig twijfel over: Mathieu van der Poel is een van de grootste favorieten voor dit WK. De demonstratie die de jongste van de Van der Poel-broers op het door zijn vader uitgetekende parcours gaf was ronduit indrukwekkend: de tweede renner in de uitslag, Wout van Aert, kwam op meer dan een minuut achterstand over de streep. De Belg, die de kerstperiode domineerde, verloor in de januarimaand een beetje van zijn pluimen, maar dat wil niet zeggen dat hij er op het WK niet zal staan. Integendeel, Van Aert lijkt ook in Tabor de grootste uitdager van Van der Poel. Benieuwd of de jongelingen aan de druk van de media en de buitenwereld kunnen weerstaan.

Lars van der Haar

Als Van der Poel het voor Nederland niet zou kunnen waarmaken, dan beschikt bondscoach Johan Lammerts nog altijd over een andere niet te onderschatten troef: Lars van der Haar. Zowel in de slotmanche van de Wereldbeker als op het door Van der Poel gewonnen NK in Veldhoven gaf de renner uit Woudenberg geen al te beste indruk, maar zijn talent én snelle benen zullen ongetwijfeld weer tot hun recht komen op Tsjechische bodem. Van der Haar is bovendien de winnaar van de meest recente wereldbekermanche in Tabor. België heeft in de persoon van Kevin Pauwels een gelijkaardige troef. De stille Kempenaar stelde in Hoogerheide met verve zijn eindwinst in de Wereldbeker veilig en vindt in Tabor een omloop die hem op het lijf geschreven is. Gianni Vermeersch is aan de Belgische selectie toegevoegd om hem te ondersteunen, maar ook de zieke Klaas Vantornout – tweede op het vorige WK in Tabor – zou wel eens een goede knecht voor Pauwels kunnen zijn.

Verder is het in het Belgische kamp uitkijken naar Tom Meeusen. De Essenaar was dit seizoen goed op dreef, tot hij twee weken geleden het nieuws te horen kreeg dat hij het WK niet zou mogen rijden door zijn betrokkenheid in het dopingonderzoek naar dokter Mertens. Zijn wereld stortte in, maar dankzij een beroep bij het BAS is hij toch in de Belgische WK-selectie opgenomen. In Hoogerheide, waar Meeusen de top 15 niet haalde, bleek dat die zaak zowel conditioneel als mentaal toch zijn tol geëist had. Het is maar zeer de vraag of Meeusen zich kan klaarstomen voor het WK van zondag, maar als hij daarin slaagt, is hij een niet te onderschatten kanshebber. Datzelfde geldt voor Sven Nys, die zijn dipje van de kerstperiode nog altijd niet volledig te boven is. Maar als we Paul Herygers – zaterdag het gezicht van het WielerFlits Weekendinterview – mogen geloven, maakt Nys toch een goede kans op een medaille. “Als hij er zelf maar hard genoeg in gelooft.”

Sven Nys

Buiten de landsgrenzen van België en Nederland, is het niet gemakkelijk om kandidaten voor winst te vinden. Fransman Francis Mourey zou na zijn zevende plaats in de slotrit van de Wereldbeker een gooi kunnen doen naar een podiumplek, maar de renner van FDJ haalde dit seizoen nooit zijn hoogste niveau. Het is daarom vrij onzeker of Mourey op het WK wél voor de eerste plaatsen mee kan strijden. Meer kansen zijn er wellicht voor thuisrijder Martin Bina, ooit vierde op het WK in eigen land. Voor de Tsjech telt er dit seizoen maar één wedstrijd en laat dat nu toevallig het WK van komende zondag zijn. Een Bina in topvorm is altijd gevaarlijk, zeker als we een koers krijgen op een besneeuwd parcours. Ook Philipp Walsleben en Radomir Simunek mogen in dat geval niet uitgesloten worden.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Mathieu van der Poel
*** Wout van Aert en Kevin Pauwels
** Lars van der Haar, Sven Nys en Tom Meeusen
* Martin Bina, Francis Mourey, Klaas Vantornout en Gianni Vermeersch

Programma WK veldrijden 2015
Zaterdag 31 januari
11:00 Junioren
14:00 Elite vrouwen

Zondag 1 februari
11:00 Beloften
14:00 Elite mannen
WielerFlits doet van alle vier de wedstrijden verslag

Lees ook:
Weekendinterview: Paul Herygers

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone