Voorbeschouwing: Vuelta 2011 – Etappe 6

Na twee etappes waar de klimmers om de dagzege mochten strijden, staat er donderdag een ander soort rit op het programma. Met de 193 kilometer lange etappe van Úbeda naar Córdoba trekt de Vuelta het binnenland in. De rit is minder lastig en biedt aanvallers de kans om hun slag te slaan. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De etappe naar Córdoba biedt minder obstakels dan de voorbije dagen. De Alto del Catorce por ciento (2e categorie) in de slotfase is de enige hindernis. Hoewel de klim 14 kilometer duurt, ligt de top na negen kilometer klimmen. Hierna volgt er een plateau waar het op en neer gaat. Op tien kilometer van het einde wordt er begonnen aan de afdaling richting de finishlijn.

Hoewel de sprintersploegen ontsnapte vluchters ongetwijfeld met zo min mogelijk tijd aan de klim willen laten beginnen, biedt de scherprechter andere aanvallers de mogelijkheid om in de slotfase een massasprint te voorkomen. Met een beetje geluk kan een aanvalspoging in de finale succesvol zijn. Daarnaast is het maar de vraag hoeveel sprinters er de slotklim kunnen overleven.

bron: Unipublic

Twee jaar geleden won Lars Boom na een solo van twintig kilometer hier de etappe. Hij kreeg toen de karakteristieke sombrero, die ook de winnaar van de etappe van morgen zal ontvangen. Destijds lag de etappe wel later in de Vuelta, waardoor de vluchters die geen bedreiging vormden voor het algemeen klassement ruimte kregen voor een ontsnapping.

Favorieten
Het ziet er naar uit dat de Alto del Catorce por ciento tijdens de rit naar Córdoba doorslaggevend zal zijn. Aanvallers die hier willen zegevieren, moeten naast een groot uithoudingsvermogen beschikken over een goede versnelling bergop en de nodige dalerscapaciteiten. Wanneer het op een massasprint uitloopt, zal de dagwinnaar de schade op de slotklim moeten beperken. De klassementsrenners zullen het na twee lastige dagen waarschijnlijk aan andere coureurs laten. Er kan echter niet uitgesloten worden dat indien het peloton compact de finale ingaat, een topper zich meldt om kostbare seconden te veroveren. Wanneer dat het geval is, is Joaquin Rodriguez opnieuw een grote kanshebber.

Een renner die op het parcours een kans maakt is de Spanjaard David de la Fuente. De aanvaller pur-sang van de weinig succesvolle Geox-ploeg liet tijdens de beklimming van de Sierra Nevada dinsdag al even zien dat hij de aanval niet schuwt.

De Belg Jan Bakelants (Omega Pharma-Lotto) is deze Vuelta uitstekend in vorm terwijl Matti Breschel (Rabobank) zijn snelle benen hervonden lijkt te hebben. De Deen beschikt daarnaast over een venijnige eindsprint. Ook zijn ploeggenoot Luis Leon Sanchez geldt als een kanshebber deze rit, al staat hij op minder dan een minuut van klassementsleider Chavanel.

Favorieten volgens WielerFlits.nl
**** David De la Fuente
*** Joaquin Rodriguez, Jan Bakelants
** Wout Poels, Matti Breschel, Luca Paolini
* Matteo Carrara, Sylvain Chavanel, Luis Leon Sanchez, Jose Toribio

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair