Voorbeschouwing: Vuelta 2010: etappe 14

zaterdag 11 september 2010 om 07:44

WielerFlits blikt in de maanden augustus en september drie weken lang elke dag vooruit op de Vuelta-etappe die op het programma staat. Het parcours en het deelnemersveld lijken garant te staan voor een aantrekkelijke Vuelta. Hoe ziet het traject van morgen eruit en wie zijn de favorieten? Vandaag: de veertiende etappe, van Burgos naar Peña Cabarga.

Plaatje

Bron: lavuelta.com

Parcours
Het weekend van de waarheid voor de mannen van het klassement. Vanaf morgen tot en met dinsdag eindigen alle etappes bergop, vandaag te beginnen met een buiten categorie klim richting Peña Cabarga. Onderweg in de Cantabrië-streek moeten de renners ook nog een klim van de derde en twee beklimmingen van de tweede categorie overleven. Met zijn 178 kilometer is het niet direct een van de langste ritten. Het echte vuurwerk wordt verwacht op de korte, maar toch zeer steile slotklim. De laatste klim voor de slotklim ligt immers op meer dan 50 kilometer van de streep, waardoor het voor de klassementsmannen weinig zin heeft om daar alle kaarten al op tafel te gooien. Het is echter ook een etappe waar een vroege ontsnapping het tot een goed eind kan brengen.

Plaatje

Bron: lavuelta.com

Laatste kilometers
De laatste kilometers van vandaag zijn erg steil. De slotklim is 6 kilometer lang, met een gemiddeld stijgingspercentage 10 procent en pieken tot 18 procent. De laatste twee kilometers zijn het zwaarst en het steilste van de klim. Een explosieve renner moet hier helemaal in zijn sas mee zijn. Renners die uitblinken in de klassieker moeten hier hun gram kunnen halen.

Plaatje

Bron: lavuelta.com

Favorieten
Igor Anton heeft in deze Vuelta tot nu toe bewezen dat hij de te kloppen man bergop is. De Bask is leider in het algemeen klassement en moet de nodige tijd winnen op de tijrijders die in zijn nek hijgen. Er volgt deze Vuelta nog een lange tijdrit en die discipline ligt Anton niet zo.

Dan moet er ook rekening worden gehouden met Ezequiel Mosquera. De Spanjaard van Xacobeo liet op de klim naar Andorra een goede indruk achter, leek naar de zege te rijden, maar werd nog geremonteerd door Anton. Ook Xavier Tondo liet een uitstekende indruk achter. Hij kwam wat laat op gang, maar fietste na een knap staaltje werk toch gewoon naar plaats drie.

Ook Nibali, Schleck en Uran kunnen hier worden verwacht. Deze renners hebben in het verleden bewezen in de klimklassiekers hun mannetje te kunnen staan en de koersen ook af kunnen maken. Op deze korte klim moeten deze mannen dat ook kunnen.

Favorieten WielerFlits
**** Igor Anton
*** Ezequiel Mosquera, Xavier Tondo
** Fränk Schleck, Vincenzo Nibali, Rigoberto Uran
* Carlos Sastre, Joaquim Rodriguez, Nicholas Roche, Marzio Bruseghin

Dit artikel delen:

Volg hier

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone