Voorbeschouwing: Volta ao Algarve 2024 – Krijgt Remco Evenepoel concurrentie van Wout van Aert?
foto: Cor Vos
woensdag 14 februari 2024 om 08:00

Voorbeschouwing: Volta ao Algarve 2024 – Krijgt Remco Evenepoel concurrentie van Wout van Aert?

Remco Evenepoel stond twee keer aan de start van de Volta ao Algarve, in 2020 en 2022. Beide keren won hij. Na een jaar afwezigheid is de Aerokogel van Schepdaal terug om zijn derde titel op te halen, maar de concurrentie is hevig. Zo staan ook titelverdediger Daniel Felipe Martínez en Wout van Aert aan het vertrek. De Belg van Visma | Lease a Bike zegt zelf niet op een klassement te mikken in Portugal, maar houdt hij vast aan dat voornemen als hij er florissant voorstaat? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Laatste winnaars Volta ao Algarve
2023: flag-co Daniel Felipe Martínez
2022: flag-be Remco Evenepoel
2021: flag-pt João Rodrigues
2020: flag-be Remco Evenepoel
2019: flag-si Tadej Pogačar
2018: flag-pl Michał Kwiatkowski
2017: flag-si Primož Roglič
2016: flag-gb Geraint Thomas
2015: flag-gb Geraint Thomas
2014: flag-pl Michał Kwiatkowski


Parcours

Het parcours van de Portugese wielerronde kent weinig verrassingen in vergelijking met de voorbije jaren. De bergetappes naar de Alto da Fóia en Alto do Malhão zijn inmiddels vaste prik en de karavaan brengt ook nu weer bezoekjes aan Lagos en Lagoa. Ook is er weer een individuele tijdrit, nu op de voorlaatste dag. Vorig jaar was dat nog de afsluiter. Hoe dan ook lijken alle ingrediënten weer aanwezig voor een zeer spannend koersverloop.


Woensdag 14 februari, Etappe 1: Portimāo – Lagos (200.8km)

Op de eerste dag zijn de sprinters vermoedelijk aan zet. De rit van Portimāo naar Lagos is ruim tweehonderd kilometer lang, maar het parcours is niet al te lastig. In het eerste deel van de etappe zitten nog een helling van de vierde categorie (1,9 km aan 5,2%) en eentje van de derde categorie (5,9 km aan 4,2%). Daarna is het overwegend vlak richting de finish.

In 2022 en 2023 begon de Volta ao Algarve ook met een rit van Portimāo naar Lagos en kregen we respectievelijk Fabio Jakobsen en Alexander Kristoff als winnaars. De etappe van dit jaar is bijna identiek aan die van vorig jaar.

Start: flag-pt 11.45 uur / flag-nlflag-be 12.45 uur
Finish: flag-pt tussen 16.30 en 17.00 uur  / flag-nlflag-be tussen 17.30 en 18.00 uur


Donderdag 15 februari, Etappe 2: Lagoa – Alto da Fóia (171.9km)

Op dag twee worden de kaarten voor een eerste keer geschud in het algemeen klassement. De finish ligt namelijk op de klim naar de Alto da Foía (7,5 km aan 7,3%). Een lastig obstakel, maar de voorbije edities van de Volta ao Algarve hebben ons wel geleerd dat de verschillen op deze berg meestal niet al te hoog oplopen. En dat je geen pure klimmer hoeft te zijn om er te winnen. Zo was Magnus Cort vorig jaar nog de beste, voor (een per ongeluk juichende) Ilan Van Wilder.

Als de klim naar Fóia zich aandient, hebben de renners al aardig wat klimwerk achter de kiezen. Al is het na de start in Lagoa eerst lange tijd vlak en zal ook de Alto da Choca (1,8 km aan 6,2%) – halverwege de rit – nog niet voor brokken zorgen. Maar een kleine dertig kilometer voor het einde begint de pittige finale. In aanloop naar de Alto da Fóia moeten namelijk de beklimmingen naar Alferce (3 km aan 7,1%) en Pomba (3,6 km aan 8,2%) genomen worden. Dat kruipt onvermijdelijk in de benen.

Start: flag-pt 12.00 uur / flag-nlflag-be 13.00 uur
Finish: flag-pt tussen 16.15 en 17.40 uur / flag-nlflag-be tussen 17.15 en 17.40 uur


Vrijdag 16 februari, Etappe 3: Vila Real de Santo António – Tavira (192.2km)

Rit drie is weer relatief gemakkelijk. We starten in Vila Real Santo António, bij de grens met Spanje. Er wordt vervolgens een lange lus gemaakt door het binnenland met de beklimmingen naar Alcaria (2,3 km aan 6,9%) en Faz Fato (4,7 km aan 3,%). Heel lastig is het allemaal niet. Na 192 kilometer zullen we hoogstwaarschijnlijk dus een massasprint zien. Alhoewel…

Vorig jaar zagen we een ander scenario in finishplaats Tavira. Destijds boekte Magnus Cort er – op indrukwekkende wijze – zijn tweede opeenvolgende ritzege. De Deen sprong in de finale mee met een bijzonder sterke kopgroep, werd samen met zijn medevluchters (bijna) teruggepakt in de slotkilometer en bleef de sprinters vervolgens alsnog voor met een lange, machtige spurt. Krijgen we dit jaar weer zo’n spektakelstuk?

Start: flag-pt 11.55 uur / flag-nlflag-be 12.55 uur
Finish: flag-pt tussen 16.35 en 18.05 uur / flag-nlflag-be tussen 17.35 en 18.05 uur


Zaterdag 17 februari, Etappe 4: Albufeira – Albufeira (ITT, 22km)

De vierde etappe kan weleens allesbeslissend blijken te zijn voor het algemeen klassement. We gaan namelijk tijdrijden. Tweeëntwintig kilometer, van en naar badplaats (of zuipoord) Albufeira. Het parcours is glooiend en bevat één strook van achthonderd meter aan zo’n acht procent. Verre van vlak dus, maar toch moeten de grote motoren hier goed uit de voeten kunnen. Want pas in de slotkilometers wordt het wat technischer, daarvoor is het overwegend rechttoe-rechtaan.

Start (eerste renner): flag-pt 12.15 uur / flag-nlflag-be 13.15 uur
Finish (laatste renner): n.n.b.


Zondag 18 februari, Etappe 5: Faro – Alto do Malhāo (165.8km)

Klimmers die in de chronoproef tijd hebben moeten prijsgeven, krijgen in de slotrit de kans om terug te slaan. In rit vijf zitten namelijk vijf gecategoriseerde hellingen. De beklimmingen naar Picota (derde categorie) en Vermelhos (derde categorie) liggen misschien iets te ver van de streep, maar het beklimmen ervan zal ongetwijfeld voor de nodige vermoeidheid zorgen onder de renners. De finale kan echt losbarsten op goed veertig kilometer van de streep met de klim naar Alte (2,4 km aan 6,2%), door de organisatie bestempeld als een helling van derde categorie.

Eenmaal voorbij Alte krijgen de renners niet meer echt de mogelijkheid om nog op adem te komen, de Alto do Malhão doemt namelijk al vrij snel op. Deze pittige klim van 2,6 kilometer, aan ruim 9%, staat niet één, maar twee keer op het programma. Eerst op goed 25 kilometer van het einde en daarna als sluitstuk van de etappe. Als de coureurs voor de tweede keer bovenkomen, weten we wie de rit wint én wie de ronde op zijn naam schrijft.

Start: flag-pt 11.25 uur / flag-nlflag-be 12.25 uur
Finish: flag-pt tussen 15.30 en 15.55 uur / flag-nlflag-be tussen 16.30 en 16.55 uur


Favorieten

Remco Evenepoel is de absolute topfavoriet voor de Volta ao Algarve. Per slot van rekening won hij de ronde al twee keer. Beide keren was hij ook de beste in de tijdrit, waar hij ditmaal weer het verschil kan maken. Maar ook de Alto da Fóia en Alto do Malhão kan hij aan. Wat heet, op die eerste klim wist hij in 2020 – als 20-jarige broekie – al eens te zegevieren. Op de Alto do Malhão finishte hij datzelfde jaar als derde. Vier jaar later én sterker hoeft hij hier dus zeker geen schrik voor te hebben.

Evenepoel is de regerend wereldkampioen tijdrijden – foto: Cor Vos

Wellicht krijgen we een clash te zien tussen twee oud-winnaars. Want naast Evenepoel, staat ook Daniel Felipe Martínez weer op de startlijst. De titelverdediger begon al goed aan zijn eerste seizoen bij BORA-hansgrohe door eind januari nationaal tijdritkampioen van Colombia te worden. Bezorgt hij zijn nieuwe werkgever in Portugal gelijk nog een zege?

In theorie moet ook Wout van Aert de Volta ao Algarve kunnen winnen. We zien in hem in de eerste plaats misschien geen klassementsrenner, maar op de Alto da Fóia wordt het vaak een sprint van een nog best grote groep en in de tijdrit zal hij een van de topfavorieten zijn. Het is daarom niet ondenkbaar dat Van Aert als leider begint aan de slotrit naar de Alto do Malhão. Zelf heeft hij aangegeven op dagsucces te jagen en geen klassementsambities te koesteren, maar zal hij het in kansrijke positie zomaar laten lopen? Dat lijkt onwaarschijnlijk.

Martínez (toen nog voor INEOS) en Ganna op het eindpodium van vorig jaar – foto: Cor Vos

Filippo Ganna is het bewijs dat ook de wat zwaardere renners mee kunnen bikkelen om de eindzege in de Volta ao Algarve. De Italiaan sloot de vijfdaagse vorig jaar af als nummer twee. Daarvoor hoefde hij de tijdrit niet eens te winnen, want in de rit tegen de klok eindigde hij ‘slechts’ als derde. In combinatie met een twintigste (Alto da Fóia) en tiende (Alto do Malhão) plaats in de bergritten (en wat bonificatieseconden) was dat voldoende om het eindpodium te halen. Wees niet verrast als hem dat nu weer lukt.

Bij INEOS Grenadiers hebben ze met onder meer Thymen Arensman, Tom Pidcock en Geraint Thomas meer ijzers in het vuur. Van dit drietal is Arensman misschien wel de grootste kanshebber. Hoewel de Nederlander misschien niet de explosiviteit heeft van Pidcock (vorig jaar winnaar op de Alto do Malhão), is hij wel een betere tijdrijder dan de Brit (die vorig jaar van plek één naar zeven zakte in de slottijdrit). Geraint Thomas kan ook een aardig houtje tegen de klok rijden, maar hij komt de laatste jaren niet in topvorm uit de winter. Afwachten dus.

Arensman maakt zijn seizoensdebuut – foto: Cor Vos

Ook een vraagteken: Tao Geoghegan Hart. De klimmer, die afgelopen winter INEOS Grenadiers verruilde voor Lidl-Trek, heeft een lange revalidatie achter de rug. Hij kwam sinds zijn val in de Giro van vorig jaar niet meer in actie. Écht uitblinken in tijdritten heeft hij bovendien nooit gedaan, waardoor het een lastig verhaal wordt om de Volta ao Algarve te winnen. Zijn ploeggenoot Andrea Bagioli – vorig jaar een van de revelaties van het Italiaanse najaar – kan zich sowieso beter op ritten richten, lijkt het.

Rui Costa zal in eigen land ongetwijfeld wel een klassement willen rijden. Bij zijn nieuwe ploeg, EF Education-EasyPost, hebben ze echter ook Ben Healy. De Ier excelleert op niet al te lange beklimmingen én heeft een goede tijdrit in de benen. Daarnaast bewees hij met zijn vierde plek in de Ster van Bèsseges al in vorm te zijn. Iemand om rekening mee te houden dus.

Healy was een van de revelaties van 2023 – foto: Cor Vos

Dat is ook Stefan Küng. Nee, de Zwitser zal niet iedereen naar huis fietsen op de Alto da Fóia en Alto do Malhão. Maar als hij op deze beklimmingen de schade weet te beperken, kan hij weldegelijk een topklassering noteren. Küng is namelijk een zekerheidje voor de tijdrit. Van de vijf keer dat hij de Volta ao Algarve reed, eindigde hij vijf keer bij de eerste drie in de individuele tijdrit. En tweemaal pakte hij de dagzege. Vorig jaar was dat ook het geval, wat hem tevens de vijfde plaats in het eindklassement opleverde.

Küngs landgenoot Marc Hirschi zal minder fijne herinneringen bewaren aan de Volta ao Algarve 2023. De inmiddels 25-jarige renner kwam vorig jaar ten val in de openingsrit van de ronde en brak daarbij zijn spaakbeen. Het verdict: een maand uit de roulatie, voorjaar om zeep. Eenmaal hersteld, haalde Hirschi evenwel weer een hoog niveau. Lost hij dit jaar zijn belofte helemaal in? In de Volta ao Algarve krijgt hij alvast een mooie kans om zich te laten zien, want op papier is hij de kopman van UAE Emirates. Al zijn we ook benieuwd naar bijvoorbeeld de jonge thuisrijder António Morgado.

Küng verloor vorig jaar 12 seconden op de Alto da Fóia – foto: Cor Vos

Er zijn ook nog de nodige renners die vanwege hun mindere tijdrit niet direct in aanmerking komen voor de eindzege, maar wel koers kunnen maken in de lastigere ritten. We denken dan bijvoorbeeld aan Milan Vader, Tiesj Benoot, Sepp Kuss (Visma | Lease a Bike), Sergio Higuita (BORA-hansgrohe), Valentin Madouas (Groupama-FDJ) en Mikel Landa (Soudal Quick-Step). Iemand als Mattia Cattaneo kan in de schaduw van zijn kopman Remco Evenepoel wellicht ook een mooie uitslag behalen, juist dankzij zijn kwaliteiten als tijdrijder.


Sprinters

De vlakke aankomsten in de Volta ao Algarve kunnen weleens zeer interessant worden. Er staat namelijk niet een sprinter aan de start die er op voorhand echt bovenuit steekt. Wel doet er met Gerben Thijssen een snelle man mee die in 2024 al een zege binnen heeft. De Belg van Intermarché-Wanty won op Mallorca de Trofeo Palma, voor onder meer Marijn van den Berg en Arnaud Démare. Die laatste twee renners tekenen ook allen acte de présence in Portugal.

Nummer één is binnen voor Van Uden – foto: Cor Vos

Casper van Uden zat eind januari in Saudi-Arabië, waar hij de openingsrit van de AlUla Tour op zijn naam schreef. Het was de eerste profzege van de 22-jarige spurter van dsm-firmenich PostNL. Volgt nu al zijn tweede? Met Jordi Meeus zal hij dan wel de winnaar van de slotrit van de laatste Tour de France moeten kloppen. De triomfator op de Champs-Élysées maakt in de Algarve zijn seizoensdebuut.

Meeus is trouwens niet de enige renner in de Volta ao Algarve die al eens won op de Champs-Élysées. We hebben de naam van Wout van Aert al laten vallen bij de klassementsfavorieten, maar hij kan zich natuurlijk ook mengen in de massasprints. Søren Wærenskjold (Uno-X Mobility), Jenthe Biermans (Arkéa-B&B Hotels), Edward Theuns (Lidl-Trek), Lewis Askey (Groupama-FDJ), Daniel Babor en Iúri Leitão (Caja Rural – Seguros RGA) zullen dat ongetwijfeld ook doen. Zoals we vorig jaar hebben gezien, is Magnus Cort (EF Education-EasyPost) dan weer een gevaarlijke klant in een wat kleiner groepje.

Wout van Aert kan op alle terreinen meestrijden – foto: Bram Berkien/Visma | Lease a Bike


Favorieten volgens WielerFlits
**** Remco Evenepoel
*** Daniel Felipe Martínez, Filippo Ganna
** Wout van Aert, Ben Healy, Thymen Arensman
* Stefan Küng, Rui Costa, Tom Pidcock, Marc Hirschi

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)


Weer en TV

Het wordt komende week prima koersweer in het zuiden van Portugal. De temperatuur schommelt rond de twintig graden en de kans op neerslag is klein. Het is wel wat bewolkt, maar de zon zal zich ook geregeld tonen. De meeste dagen staat er een vrij stevige wind (4 Beaufort), uit variërende richtingen.

De Volta ao Algarve is dagelijks vanaf ongeveer 16.00 uur te zien op Eurosport 1, Eurosport.nl en Discovery+. Houd onze tv-gids in de gaten voor de exacte uitzendtijden.


RIDE Magazine
46 Reacties
Sorteer op:
12 februari 2024 09:33
Als Evenepoel echt goed is, kan hij wel 3 ritten winnen en de eindzege. Evengoed pakt Ganna de tijdrit en Martinez en Van Aert de bergetappes en eindigt Evenepoel overal top 3 en wint hij op die manier zoals vorig jaar in UAE het eindklassement.

Benieuwd naar Healy en Pidcock (die toch ooit is keuzes gaat moeten maken) in dit veld.
  12 februari 2024 22:46
  Juist, REV is momenteel beter in vorm dan WvA lijkt het. Gewoon dat.
  14 februari 2024 13:29
  Heeft Pidcock dan geen duidelijke keuze gemaakt? Veldrijden geschrapt (op wat actes de presence voor de spaarcenten na), Vlaams werk geschrapt, alles op Waalse klassiekers en Tour-klassement en de mountainbike als lekker (en misschien zelfs favoriete) toetje.
12 februari 2024 10:33
Behalve in de ritten waar er gesprint zal worden, zie ik niet in waar Van Aert voor de Evenepoel van zaterdag gaat eindigen...
  12 februari 2024 21:48
  Van Aert kan op Foia winnen. Ook vlakke etappes kan hij winnen of minstens boniseconden pakken. Als hij in de tijdrit niet te veel verliest kan hij dus winnen. Want ook op Malhao zijn de verschillen steeds zeer klein. Zelfs tov Küng en Ganna. Volgens mij is Van Aert de enige die Evenepoel eventueel zou kunnen kloppen, als hij bvb aan de tijdrit begint met 30 boniseconden voorsprong en daar het verlies beperkt.
  12 februari 2024 22:05
  Ik zie echter niet in dat wva zich hier gaat uitwringen om dan misschien derde te worden op het eind, dat zagen we in de tirreno van ‘21 en toen was hij in de klassiekers gewoon niet fris niet meer. Gewoon wat meebollen en eens 1-2 ritten uitkiezen om eens voor winst te gaan. Ik zie Evenepoel deze klus relatief gemakkelijk klaren.
  13 februari 2024 12:53
  @11 na 11. Een Van Aert in topconditie misschien wel, maar die hebben we niet meer gezien sedert een heel erg lange poos. Wat we zaterdag van Evenepoel zagen was bepaald indrukwekkend. Dus wat dit rondje vanaf morgen betreft acht ik de kans heel erg klein dat WVA een bedreiging voor REV gaat zijn.
  14 februari 2024 03:54
  Bwah, na Tirreno reed hij nog podium in Milaan-San Remo en won hij Gent-Wevelgem en de Amstel Gold Race. In de Ronde van Vlaanderen en de E3 werd hij gelost door MvdP, maar dat werd hij vorig jaar ook. Roubaix werd toen in oktober verreden. Dus zie niet heel veel verschil met andere jaren
  14 februari 2024 07:08
  Als je Algarve met Tirreno gaat vergelijken, dan zijn we snel uitgepraat natuurlijk. We kunnen dat ritje dat Evenepoel zaterdag won ook meteen met Luik gaan vergelijken natuurlijk.
13 februari 2024 10:51
Pidcock zal wel kopman zijn bij Ineos, maar toch ook Magnus Sheffield niet onderschatten : vorig jaar 4e in Tour down under, was in de strade mee met de kopgroep en zou zonder die val dicht geëindigd zijn, hield gelijk tred met Wout in de laatste rit van de Tour of Britain, en kan behoorlijk tijdrijden. Wel pas zijn eerste koers, maar...
  13 februari 2024 14:50
  Helemaal mee eens. Meer zelfs: ik verwacht dat Sheffield dit jaar volledig doorbreekt, en dat hij in Algarve op het eindpodium zal staan (en misschien zelfs de tijdrit wint). Het enige wat hij mist om hier te winnen is explosiviteit. Al heeft hij daar misschien hard aan gewerkt, en blijkt dat ineens goed mee te vallen.
  13 februari 2024 21:13
  @Melkzuur. Sheffield is inderdaad een groot talent, en een beloftevolle tijdrijder, maar waarop baseer jij je om aan te nemen dat hij deze week al de twee beste tijdrijders ter wereld zou gaan verslaan ? Het lijkt me eerder een wilde gok, of een stiekeme wens van jou, of heb ik dat verkeerd?
  14 februari 2024 10:21
  @velosol, zijn tijdritten vorig jaar: 2, 2, 3 en 4. En hij zou al erg goed in vorm zijn.
  14 februari 2024 19:03
  @melkzuur...gezien? Sheffield pakt (of eerder krijgt door omstandigheden) 25 sec op Evenepoel. Kan nog heel interessant gaan worden de komende dagen.
12 februari 2024 16:10
Niet de beste foto, maar krijg de indruk dat Evenepoel een stukje scherper lijkt te staan?
  12 februari 2024 18:18
  Dat is door het nieuwe kapsel dat je dat denkt ;-)
12 februari 2024 22:54
Misschien del toro nog noemen, benieuwd of hij zijn vorm door kan zetten, kan dan ook wel een top 5 rijden..
  12 februari 2024 23:17
  Nou ja, die is toch behoorlijk naar huis gereden door Evenepoel zaterdag. Maar hij mag me zeker verrassen
13 februari 2024 07:27
Kuss wordt helemaal niet genoemd?
  13 februari 2024 13:09
  Sinds de Jaén gereden is beschouwt REV Wout niet langer als een geduchte tegenstander....want ofwel ligt diens vormpeil ver onder het level van Remco?...ofwel heeft hij gewoon met de handrem op gereden omdat hij schrik had van zichzelf op te blazen, en verwacht Remco dat hij ook in de Algarve zijn spaarmodus zal inschakelen?
  Maar Remco beschouwt Sepp Kuss nu des te meer als grote rivaal.....en kan je dus ook stellen:" Krijgt Wout van Aert concurrentie binnen eigen rangen van Sepp Kuss? "
  13 februari 2024 17:38
  Neen, Kuss wordt niet genoemd. Vindt iemand dat onterecht?
  13 februari 2024 18:31
  @Badgio: dat gekap op Van Aert houdt nu al een paar dagen aan. Iedereen weet intussen dat je niks met hem hebt, goed zo. Een lekke band gelijkstellen aan onkunde, dat is evengrote onzin als de geschrapte punten uit het partijprogramma van Wilders. Maar het staat je vrij je mening te hebben uiteraard.
  Los daarvan is Kuss wel degelijk in orde en kan hij meedoen om de knikkers.
  13 februari 2024 19:33
  Een paar dagen? Dat is al bezig van vorig jaar in oktober en dat is wellicht ook wanneer hij lid geworden is, ik kan mij niet inbeelden dat hij er ooit iets van moeten weten heeft. Een typisch voorbeeld van iemand die liever anti supporter is voor de ‘concurrent’ van zijn idool dan voor zijn eigenlijke idool te supporteren, en dan de zogezegde wva fans veroordelen die op vdp hadden gespuugd in Hulst terwijl hij even zielig te werk gaat.
  13 februari 2024 20:11
  BADGIO is al maanden bezig, hij is in alles de anti-supporter en dus niks anders dan de biergooiers in Hulst. Alleen bij hem richt zich de negatieve energie op van Aert en in het verlengde Visma Lab, hij begon ooit met een post over de lafheid van Vingegaard maar zijn grootste mikpunt van haat blijft Wout. Zielig eigenlijk.
  13 februari 2024 23:01
  Hilarisch hoe alle toeters en bellen bij jullie afgaan bij het lezen van mijn posts....en hoe jullie er na maanden nog steeds intrappen is me een raadsel.....maar wel amusant.
  Nu, 31 maart'24 en 7 april'24.....2 dagen om als wielerfan naar uit te kijken hé?
  13 februari 2024 23:20
  @BADGIO Geef je hier nu toe dat je een trol bent? Amusant inderdaad voor jezelf en jezelf alleen dan. Het alternatief is dat je geestesziek bent. Hoe dan ook, het maakt je reacties niet minder haatdragend en dus stomvervelend voor de echte wielervolgers.
  14 februari 2024 07:13
  Omdat die minstens een minuut gaat verliezen in de tijdrit, hetgeen hij nooit kan goedmaken op de twee beklimmingen.
12 februari 2024 11:18
Zonder pech gaat Remco ook deze makkelijk winnen, maar het zal weer tegen Janneke en Mieke zijn volgens de kenners
  12 februari 2024 17:05
  Dat zou wel heel sneu zijn. Evenepoel is dik favoriet hier, maar zo de selecties van Bora, INEOS, Visma te zien met Tao bij Lidl allesbehalve een zwak veld.

  Als dit Janneke en Mieke is, dan is iedere overwinning van Vingegaard, Pogacar, Roglic en Evenepoel in een rondje zonder elkaar een dergelijke overwinning.
  12 februari 2024 19:19
  Victor ja dat is eigenlijk precies wat die mensen zeggen
  12 februari 2024 23:55
  Maar als je zegt dat Evenepoel dit gemakkelijk gaat winnen, dan zeg je toch dat hij geen serieuze tegenstand heeft?

  Dan zeg je toch zelf dat hij tegen Janneke en Mieke rijdt?
  13 februari 2024 08:30
  @Zeboe
  Hoezo staat gemakkelijk winnen gelijk aan geen tegenstand. Wat een onrespectvolle reactie naar een peloton renners zeg. Was de Tour van vorig jaar dan ook één zonder tegenstand voor Vingegaard. Ik had alleszins nooit echt het gevoel dat hij niet ging winnen. Zelfs met de Col de la Loze rit nog als joker in het achterhoofd stond hij er steeds vrij goed voor. Omgekeerd wint Pogacar al 3 jaar op rij met een vrij rustig meesterschap "gemakkelijk" Lombardije. Ook allemaal zonder tegenstand dan. Tegen Janneke en Mieke?

  Of is dit weer een regeltje dat enkel geldt voor Evenepoel.
  13 februari 2024 13:24
  Gemakkelijk winnen of met groot verschil winnen is niet hetzelfde.
  13 februari 2024 16:48
  No shit, er staat toch ook nergens dat dat wel hetzelfde is. Vraag blijft dezelfde Pogacar won vorig jaar Lombardije met solo en een grote voorsprong en het jaar ervoor in een sprint met Mas en dus logischerwijs een kleine voorsprong. Beide edities won hij tamelijk makkelijk. Is dat dus ook tegen Janneke en Mieke?
  14 februari 2024 09:43
  @achilles
  Je lijkt te veronderstellen dat je met retorische vragen aan het strooien bent en dat is ook wel zo, maar de antwoorden zijn precies tegenovergesteld aan wat je lijkt aan te nemen. Ja, gemakkelijke overwinningen zijn flets. De echte toppers hebben elkaar in vorm nodig om overwinningen glans te geven.

  Dat geldt net zo goed voor Pogacar en Van der Poel. Daarom werd er behalve hardcore fanboys niemand echt enthousiast over Lombardije of het afgelopen WK veldrijden, maar wel over Hoogerheide, San Remo, Vlaanderen en Glasgow.

  En ja, als toppers door pech of het bewust nog niet in vorm zijn geen tegenstand kunnen of willen bieden, zijn ook zij ‘Janneke en Mieke’.
  14 februari 2024 09:53
  Ik vind het ook gewoon knap als renners een heel jaar door op heel hoog niveau kunnen rijden en niet enkel pieken naar een paar koersen. Kijk naar types als Pogacar, Roglic, Evenepoel, Pedersen... Die mannen pakken het hele jaar door uit, en dat is ook niet iedereen gegeven.
  14 februari 2024 10:25
  Quote:
  Ja, gemakkelijke overwinningen zijn flets. De echte toppers hebben elkaar in vorm nodig om overwinningen glans te geven.

  Dan zet je de deur natuurlijk wel helemaal open voor subjectief geneuzel. Wie is er immers in vorm in wiens hoofd en wie niet. Dan kan ik op iedere overwinning van elke renner makkelijk een tegenargument geven.

  Van der Poel in San Remo en Roubaix vorig jaar? Van Aert zei zelf dat hij te lang en teveel getraind en gecrosst heeft en zich eigenlijk nooit echt fris voelde vorig voorjaar en blij was dat het erop zat.
  Pogacar? Nu blijkt eigenlijk dat Vingegaard tamelijk onverslaanbaar is als die enige kopman en volledig in vorm de Tour mag rijden. Won Pogacar dan eigenlijk ooit een Tour met echte toppers?
  Vingegaard? Die won enkel de Tour omdat Pogacar het in 2022 te licht opnam en in 2023 maandenlang met een brace moest rijden.
  En Roglic nog straffer, die heeft eigenlijk nog nooit een grote ronde gewonnen als Vingegaard of Pogacar in vorm en op volle sterkte aanwezig waren.

  Larie natuurlijk. Je kan maar verslaan wie er is en in welke vorm die er is. Het is fictie om te denken dat je dat rechtlijnig kan afmeten. Koers hangt net aaneen van tactiek, ploegenspel, vorm, concurrentie, pech.

  Quote:
  En ja, als toppers door pech of het bewust nog niet in vorm zijn geen tegenstand kunnen of willen bieden, zijn ook zij ‘Janneke en Mieke’.


  En jij voelt je geroepen om te bepalen in welke koers wie in vorm is en zich een topper mag noemen? By default natuurijk is elke koers die Evenepoel wint tegen Janneke en Mieke. Overigens iedereen die gekoerst heeft weet dat een peloton bestaande uit de besten van de besten, 0.00001 % van de jonge rennertjes die ooit prof wouden worden, dat Janneke en Mieke niet bestaat.
  14 februari 2024 13:55
  Roubaix was toch ook een wedstrijd die op een anticlimax uitliep omdat Van Aert door pech wegviel. Absoluut deed dat af aan die overwinning. San Remo noemen is dan weer onzin, daar werden Pogacar en Van Aert op waarde geklopt als gevolg van de grotere explosiviteit van Van der Poel, net als in Glasgow. Dat zijn nou precies voorbeelden van hoe het niet tegen 'Janneke en Mieke' doen extra waarde geeft aan een overwinning.

  En de touroverwinning van Vingegard daar wordt toch niemand echt enthousiast over? Nou ja, behalve Denen. Het zijn je rivalen die mede de waarde van je overwinningen bepalen. Een Pogacar die het niet op kan brengen om zich monomaan op de Tour te richten doet af de overwinningen van Vingegard. Het is niet anders.

  Misschien een mooie rol voor Evenepoel om dan de grote rivaal van Vingegard te worden. En anders moet hij er af en toe eens bij zijn als het hard tegen hard gaat tussen Van Aert, Van der Poel en Pogacar. Het zou al helpen als Evenepoel en Pogacar elkaar in Luik en Lombardije eens in vorm tegenkwamen. Kansen genoeg voor eeuwige roem.

  Geen enkele reden om bij voorbaat al te gaan janken dat zijn "makkelijke" overwinning in Portugal niet voldoende op waarde geschat zal gaan worden door de boze buitenwereld.
  14 februari 2024 15:10
  Quote:
  San Remo noemen is dan weer onzin, daar werden Pogacar en Van Aert op waarde geklopt als gevolg van de grotere explosiviteit van Van der Poel, net als in Glasgow. Dat zijn nou precies voorbeelden van hoe het niet tegen 'Janneke en Mieke' doen extra waarde geeft aan een overwinning.

  Komop zeg, San Remo en het wk zijn bijlage niet de parcoursen van Pogacar (en Evenepoel). Net zoals Lombardije en Luik dat niet zijn voor Van der Poel. Dus omdat Pogacar zo veelzijdig is dat hij uitmuntend is in Lombardije en nog altijd goed meekan op quasi elk parcours maar er niet al zijn troeven kan uitspelen (!) maakt de zege meer waard dan een koers waar Van Aert of Van Der Poel überhaupt niet aan de start staan omdat ze op 10 minuten worden gereden. Nogmaals subjectiviteit ten top. Je vergelijkt een heuvelrenner op een heuvelparcours met een renner die kan tijdrijden, klimmen, eendagswedstrijden, meerdaagse wedstrijden en grote rondes kan winnen en die toevallig ook op dat heuvelparcours goed uit de voeten kan. Natuurlijk win je dan van grotere namen als die heuvelrenner al op voorhand zijn kat stuurt naar tijdritkampioenschappen, of in de 7de bus eindigt in bergetappes. Nogal wiedes.


  Quote:
  te gaan janken

  Niveau 0.0

  Quote:
  Geen enkele reden om bij voorbaat al te gaan janken dat zijn "makkelijke" overwinning in Portugal niet voldoende op waarde geschat zal gaan worden door de boze buitenwereld.

  Het is zoals José De Cauwer zegt, win maar is een koers als renner. Of check is hoeveel koersen Bardet (dan spreken we over iemand die 2x op het Tourpodium stond) gewonnen heeft. Of hoeveel wegkoersen, geen tijdritten of eindzeges, Tom Dumoulin gewonnen heeft. Het zijn er minder dan 4. En dan spreken we van een Giro winnaar, Tourpodium, wereldkampioen tijdrijden. Zal dan toch allemaal zo simpel niet zijn om een koers te winnen als de grote Oblomov vanachter zijn pc stelt.
12 februari 2024 14:45
Leuke namen aan de start voor dit rondje.
De tijdrit zal zwaar doorwegen in het klassement aangezien de "bergetappes" niet zo zwaar lijken.
13 februari 2024 04:33
Toprenners genoeg om er een mooie koers van te maken. Een graadmeter om even te checken waar ze staan. Blijft een voorbereidingskoers maar ze gaan er wel voor strijden.
13 februari 2024 22:46
De wegen hebben hier in de Algarve vorige week flink geleden onder een storm met veel regenval. Her en der zijn nog veel wegwerkzaamheden, ook op de route. Ben benieuwd of die op tijd klaar gaan zijn. En de staat van de wegen is hier toch al niet al te best.

Zondag heeft het opnieuw een groot deel van de dag geregend en de huidige weersverwachtingen voor donderdag (Foia) voorspellen wederom nattigheid. De stevige wind is in een peloton prima te doen, maar voor vluchters niet ideaal. Het is dan weer niet open genoeg voor waaiers.

Zou allemaal nog best wel een rol kunnen spelen.
12 februari 2024 14:57
Lijkt me een mooie koers om eens een cadeautje te geven aan Landa, maar ik betwijfel dat die hier al ergens vooraan gaat zitten om iets in ontvangst te nemen.
  12 februari 2024 15:10
  Landa verliest anderhalve minuut tijdens de tijdrit. Minstens.
  14 februari 2024 07:17
  Je kan wel een cadeautje geven, maar als iemand het van hem afneemt heeft hij er ook niets aan.
14 februari 2024 14:20
Vraag is alleen: welke dag heeft Remco zijn traditionele 'ik zak erdoor'-dag? Want die komt nog altijd zowat elk rondje.

Reacties zijn gesloten.