Voorbeschouwing: Tour 2011 – negentiende etappe

vrijdag 22 juli 2011 om 14:19

Met een aankomst bovenop Alpe d’Huez komt er twee dagen voor Parijs een einde aan de bergetappes deze Tour. Deze rit is daags voor de tijdrit de laatste kans voor klimmers om afstand te nemen van de concurrentie. Gaat er vrijdag met minuten gegooid worden? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
In deze op één na kortste rit in lijn gaat de route in omgekeerde richting van dat van donderdag. De 109,5 kilometer lange etappe is (ingekorte etappes uitgezonderd) zelfs de kortste bergrit in de Tour sinds 1989. De Col du Télégraphe, de Galibier en L’Alpe d’Huez staan op het programma. De laatste keer dat de ‘Nederlandse berg’ op het programma stond was in 2008.

bron: ASO

De Alpe d’Huez is een van de monumenten uit de Tour de France. De 21 haarspeldbochten zijn bekend en geliefd bij iedere wielerfan. De bochten zijn genummerd, met in elke bocht een bord met de naam van een etappewinnaar. De eerste beklimming was in 1952, toen de Italiaan Fausto Coppi als eerste aankwam in het nog ontluikende skidorp. Sindsdien is de Alpe d’Huez 26 keer beklommen in de Tour. Acht keer was er Nederlands succes. Marco Pantani deed in 1995 36 minuten en 40 seconden over de beklimming en zette daarmee de snelste tijd ooit neer.

Etappewinnaars op Alpe d’Huez
Videobeelden laatste edities Alpe d’Huez

Alpe d'Huez

De verwachting is dat er een korte, snelle etappe zal volgen. De rit begint met een lichte afdaling van 14 kilometer waardoor het tempo direct hoog zal liggen. Vanaf de start zullen de aanvallers er direct invliegen. Na de beklimming van de Col du Télégraphe (11,8 km aan 7%) en de Galibier (16,7 km aan 6,9%) volgt er een lange afdaling richting Bourg d’Oisans, waar de klim naar L’Alpe d’Huez begint.

bron: ASO

De eerste kilometers van de 13,8 kilometer lange klim behoren tot het steilste gedeelte van de beklimming. Het 770 meter lange stuk naar de eerste haarspeldbocht heeft een stijgingspercentage van 11,2. Het zou niet de eerste keer zijn dat het peloton al in de eerste meters al ontploft. Carlos Sastre demarreerde in 2008 al op het eerste stuk.

Tijdens de eerste bochten blijft het stijgen met meer dan tien procent. Na de eerste vier kilometers wordt de klim vanaf het dorpje La Garde minder zwaar. Na het dorpje Huez (bocht zes) volgen wederom enkele zware stukken. In bocht drie loopt de weg met maar liefst 12,3 procent omhoog. Op de top volgt nog een stuk van 3,5 procent door het dorp, met een licht hellende aankomst aan de Avenue du Rif Nel. De voorbije edities kwam de winnaar solo over de finish. Omdat de tijdslimiet beperkt is zullen de mindere klimmers in de bus op moeten passen.

Favorieten
De etappe naar Alpe d’Huez is voor renners die niet kunnen vertrouwen op een solide tijdrit de laatste kans om verschil te maken met renners die de discipline wel beheersen. Door de kleine verschillen tussen de favorieten voor de eindzege lijkt het sterk dat er geen renner op avontuur gaat.

foto: Sirotti

Cadel Evans lijkt de gemeenschappelijke vijand. De Australiër rijdt een degelijke Tour en beschikt in het groepje kanshebbers voor de eindzege over de sterkste rit tegen de klok. Bij het laatste bezoek aan de Alpe d’Huez in de Tour zag Evans zijn kansen op een eindzege echter vervliegen. Ook de gebroeders Schleck waren in 2008 van de partij. De Luxemburgers zagen dat jaar hun toenmalige ploeggenoot Carlos Sastre in de openingskilometer naar een zege demarreren. Geletruidrager Fränk beschermde de vlucht van Sastre. Hij verloor de Tour, maar zag een ploeggenoot de ronde winnen. De oudste van de Schleck broers is de enige in het huidige Tourpeloton die al eens een Touretappe op Alpe d’Huez wist te winnen. Als renner van CSC zegevierde hij vijf jaar geleden al op 26-jarige leeftijd. Terwijl zijn broertje Andy op weg naar Galibier indruk maakte, reed Fränk eveneens een sterke koers.

De Spanjaarden vielen tijdens de rit naar Galibier door de mand. Alberto Contador klaagde over pijn aan zijn knie en moest in de slotkilometers capituleren. Ook zijn bondgenoot Samuel Sánchez kon het tempo op de Alpenreus niet volgen. Hoewel de Alpe ‘d Huez bekend staat als ‘de Hollandse berg’, won er ook zeven keer een Italiaanse renner. De Italianen Ivan Basso en Damiano Cunego rijden dit jaar een sterke Tour en zouden twee dagen voor Parijs voor een stunt kunnen zorgen. Cunego werd in 2006 al eens tweede op de berg, op elf seconden van winnaar Schleck.

Hoewel de Alpe d’Huez decor zal zijn voor de strijd om het geel, mag niet uitgesloten worden dat een renner die ongevaarlijk is voor het klassement er met de dagzege vandoor gaat. De Bask Haimar Zubeldia rijdt bijvoorbeeld een relatief anonieme Tour, maar beschikt over de nodige klimcapaciteiten. Bij onze zuiderburen hoopt men op bergkoning Jelle Vanendert. De renner van Omega Pharma-Lotto zou net in de rit naar Plateau de Beille kunnen profiteren van zijn ongevaarlijke status in het klassement en de eerste Belg die wint op L’Alpe d’Huez kunnen worden.

Het is nog maar de vraag of we dit jaar een opvolger krijgen van Gert-Jan Theunisse, die in 1989 als laatste Nederlander op de Alpencol won. Inmiddels zijn er bij onze landgenoten geen renners meer die een bedreiging vormen voor het gele trui. De Limburger Rob Ruijgh is op twintig minuten de best geklasseerde Nederlander. Robert Gesink (op meer dan 52 minuten) liet zich in de rit naar de Galibier tijdens de beklimming van de Colle dell’Agnello even zien, maar om op Alpe d’Huez te winnen zal hij wel voldoende hersteld moeten zijn van zijn val in de openingsweek. De realiteit leert dat zowel Ruijgh als Gesink op de Galibier de echte toppers niet konden volgen. Bauke Mollema geeft al enkele maanden aan van deze etappe te dromen en is erop gebrand in de vlucht van de dag te zitten. Wellicht is dat de enige mogelijkheid voor Nederlanders op dagsucces. Van alle aankomsten op de Alpe d’Huez, viel de beslissende demarage echter in vrijwel alle gevallen op de slotklim.

Bij 20 van de 26 keer dat de Tour op Alpe d’Huez eindigde zou de renner die op de top de gele trui overhandigd kreeg de Tour winnen. Aan de andere kant hebben maar vier ritwinnaars op de Alpe de Tour ook daadwerkelijk gewonnen. De Alpe d’Huez zal na de veelbewogen etappe van donderdag opnieuw voor spektakel kunnen zorgen, al lijkt de definitieve beslissing pas zaterdag te vallen.

Favorieten volgens WielerFlits.nl
**** Fränk Schleck
*** Cadel Evans, Andy Schleck
** Damiano Cunego, Alberto Contador, Ivan Basso
* Samuel Sánchez, Jelle Vanendert, Pierre Rolland, Thomas Voeckler

Dit artikel delen:

Net binnen

Populair

Materiaalzone