Voorbeschouwing: Ronde van Overijssel 2018

Voorbeschouwing: Ronde van Overijssel 2018

Dick Soepenberg - Sportfoto.nl

zaterdag 12 mei 2018 om 06:00

Een dubbel koersweekend in de Holland Cup! Zaterdag begint het peloton in Rijssen aan de derde manche in de Holland Cup: de Ronde van Overijssel. Cees Bol is na zijn tweede plaats in de Arno Wallaard Memorial gemotiveerd om zijn leiderstrui te beschermen, maar wordt in de nek gehijgd door Maarten van Trijp. Wie grijpt de overwinning? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Met 65 verreden edities kent de Ronde van Overijssel een lange historie. In 1952 zag Overijssels Mooiste het levenslicht. Destijds was het Piet Smit die met een machtige spurt het peloton verschalkte. Zijn prijs? Een nieuwe fiets.

foto: Holland Cup

In de jaren die volgden groeide de Ronde van Overijssel als amateurwedstrijd uit tot een begrip in de wielerwereld. Zo was het Jan Janssen die als broekie op twintigjarige leeftijd de wedstrijd op zijn naam schreef. Deze overwinning was een voorbode voor wat zou komen; acht jaar later was hij de renner die de gele trui in de Ronde van Frankrijk mee naar huis mocht nemen.

Renners als Gerben Karstens, Rob Harmeling en Rudie Kemna zijn eveneens op de erelijst terug te vinden. Sinds de wedstrijd door het leven gaat met een UCI 1.2-status staan er bekende wielrenners als Kenny van Hummel, Jens Mouris, Aidis Kruopis en Reinhardt Janse van Rensburg op het lijstje met winnaars.

Vorig jaar was het een Deen die er met de overwinning vandoor ging. Nicolai Brøchner was na meer dan tweehonderd kilometer wedstrijd de snelste van een select groepje renners voor Bert Van Lerberghe en Johim Ariesen. Met deze overwinning werd hij de tweede Deen op de erelijst. Dit jaar zal hij zijn titel niet verdedigen; hij rijdt nu voor de Amerikaanse ProContinental-formatie Holowesko-Citadel p/b Araphoe Resources.

Parcours
Een deel van het parcours van de Ronde van Overijssel doet erg denken aan het Nederlands Kampioenschap van 2011. Pim Ligthart won er toen voor Bram Tankink en Robert Gesink plaatste een venijnige aanval; dit zegt veel over de diversiteit van het parcours; veel renners kunnen er uit de voeten.

De klimmetjes en de lengte van 199 kilometer mogen niet onderschat worden. Vorig jaar bleven er in de finale slechts 26 man over die voor de overwinning mochten sprinten; je moet dus sterk zijn als je om de overwinning mee wilt doen in Rijssen.

Als om twaalf uur het startschot wordt gegeven vanuit het Parkgebouw in Rijssen, dendert het peloton oostwaarts via Enter naar Oldenzaal, waar na 35 kilometer de eerste klim van de dag op het peloton wacht, de Tankenberg. Deze klim is 1,1 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 3,3 procent. Renners zullen er waarschijnlijk niet lossen; aanvallen zullen er dan wel volgen.

Hierna wordt er doorgedenderd richting Ootmarsum en de Kuiperberg, waar de renners ondervinden waarom de Ronde van Overijssel ook wel de Hel van het Oosten wordt genoemd. U raadt het al; een aantal klinkerstroken zullen menig rennerslichaam laten schudden. Daarna wordt er koers gezet richting de Lemelerberg. Vanaf hier wordt de finale ingezet en wordt er in de finale via de Holterberg en de Apenberg terug naar Rijssen gereden.

Op het moment dat de renners de Apenberg achter zich hebben gelaten en Rijssen zijn binnengereden, zijn er nog twintig kilometer te rijden. Hoogtemeters worden er niet meer overwonnen in die twintig kilometer, waar er waarschijnlijk zal worden aangevallen in de twee finalelussen van 7,8 kilometer. Gaat een aanvaller of een sterke sprinter met de overwinning aan de haal in Rijssen?

Favorieten
Bijna elk type renner kan verwacht worden in de ronde door het oosten van Nederland. Het zou daarom ook niet verrassend zijn mocht de top tien bevolkt worden door zowel sprinters als klimmers.

De topfavoriet om de Ronde van Overijssel op zijn naam te schrijven is één van de grotere Nederlandse talenten die er momenteel rondfietst. Zijn naam is leider Cees Bol. Tweede werd hij in de Arno Wallaard Memorial en winst boekte Bol in de Ardense Pijl; de renner van SEG Racing Academy kan op heel veel manieren een wedstrijd naar zijn hand zetten.

Waar wordt Cees Bol volgend jaar prof? foto: Elisa Haumesser

Een andere favoriet komt van de enige Nederlandse ProContinental-formatie; Roompot-Nederlandse Loterij. Floris Gerts werd zevende in de Ronde van Drenthe, maar de Ronde van Overijssel is meer een kolfje naar de hand van de 26-jarige coureur. Mocht Gerts niet voltooien in zijn missie, dan heeft Roompot-Nederlandse Loterij altijd nog Tim Ariesen achter de hand.

De winnaar van de Gemenebest Spelen aan de start in Rijssen! Dan ben je direct één van de kandidaten om de overwinning te grijpen. De 30-jarige Steele Von Hoff is geen profrenner meer, maar presteert nog erg goed bij zijn ploeg Bennelong/SwissWellness. De Australiër heeft wellicht niet de parcourskennis die de Nederlanders wel hebben, maar kracht komt altijd bovendrijven. Roy Jans is, net als Von Hoff, geen prof meer. Toch laat de 27-jarige Belg nog steeds zijn sporen na. Met een eerste en tweede plaats in etappes in het Circuit des Ardennes mag de spurter zeker niet uitgevlakt worden zaterdag.

Steele Von Hoff zal met niks anders tevreden zijn dan een overwinning; foto: Sirotti

Met Max Kanter heeft Sunweb Development een heel groot talent aan de start staan. Tweede werd de pas 20-jarige Kanter in de Ronde van Vlaanderen voor beloften dit jaar en derde in de ZLM Tour. De sprint van deze Duitser mag niet onderschat worden. Boekt Kanter na vele ereplaatsen dit jaar dan zijn eerste overwinning? Aksel Nōmmela wacht hier evenzeer nog op. De 23-jarige Est van BEAT toonde zich dit jaar al enkele keren sterk door derde te worden in de PWZ Zuidenveld Tour, negende in de Volta Limburg Classic en tiende in de Arno Wallaard Memorial. Beklimt de Let zaterdag dan eindelijk het hoogste schavotje?

Talent uit Letland: Aksel Nommela – foto: BEAT Cycling Club

Voor de laatste drie favorieten moet er een blik aan Nederlandse Continentale renners worden opengetrokken. Drie renners die in vorm zijn zullen met niks minder dan de overwinning genoegen nemen in Overijssel. Maarten van Trijp vertrouwt op zijn ijzersterke sprint. Dion Beukeboom zal dat niet per se doen, maar kan wel rap aankomen in een wat kleiner groepje. Daarnaast hebben zij een neusje voor de juiste ontsnapping.

Outsiders
De tien favorieten zijn niet de enige renners die naar Rijssen komen met het idee dat zij kunnen winnen. Roompot-Nederlandse Loterij zal – naast Ariesen en Gerts – met meerdere troeven azen op de overwinning.  Zo kunnen Etienne van Empel en Jeroen Meijers ook uitstekend uit de voeten in dit soort wedstrijden; al zitten er in de Ronde van Overijssel misschien iets te weinig heuvels voor de twee om het verschil te maken.

Jeroen Meijers is één van de troeven van Roompot-Nederlandse Loterij; foto: Marcel Koch

De Holland Cup is bij uitstek de competitie waar toptalenten voor het eerst om de hoek komen kijken bij het grote Nederlandse publiek. Gerben Thijssen is een groot Belgisch talent die aan de start staat in Overijssel. De Belg uit het bouwjaar 1998 kende geen gelukkige Tour de Bretagne, maar toonde vorig jaar al zijn klasse door zevende te worden in deze wedstrijd, maar ook derde in Parijs-Tours voor beloften. Uit hetzelfde bouwjaar komt Nils Eekhoff. De Nederlander van Sunweb won dit jaar al een UCI 1.2-wedstrijd en aast op meer.

Als laatste blijven er een aantal continentale renners over die een machtige sprint in de benen hebben of goed in vorm zijn. Vlasman heeft naast Beukeboom namelijk ook nog spurtkanon Wim Stroetinga binnen de gelederen. De Stroet is nog altijd rap en kan het in Overijssel afmaken, net als leider in de Topcompetitie Jaap Kooijman. Alhoewel Kooijman geen machtige sprint heeft, zit hij er toch altijd bij. Verrast hij in Overijssel? Dan moet hij wel zorgen dat hij van Twan Brusselman afkomt.

foto: Topcompetitie / Léon van Bon

Favorieten volgens WielerFlits
**** Cees Bol
*** Floris Gerts, Steele Von Hoff
** Maarten van Trijp, Max Kanter, Aksel Nommela,
* Rick Ottema, Tim Ariesen, Roy Jans, Dion Beukeboom

Website organisatie
Deelnemerslijst

Weer en TV
Hitte en wind wordt er voorspeld in het oosten van het land. Met een temperatuur van 25 graden zal het zweten voor de renners worden. De windkracht van vier op de schaal van Beaufort zal gelukkig voor de renners voor wat verkoeling zorgen, maar ook voor een zwaardere koers. WielerFlits zal de koers vanaf 15:00 uitzenden.

Dit artikel delen:

13 Reacties

CeRo 10 mei 2018 om 12:25

Edit: Aangepast

0
SolerEritrean 10 mei 2018 om 12:32

Roy Jans en Steele van Hoff hebben wel degelijk een profcontract hoor, @redactie

0
NCK17 10 mei 2018 om 12:56

Edit: Dank, is aangepast

0
wielrenner 10 mei 2018 om 13:23

Slordig redactie.

0
Verweggistan 10 mei 2018 om 13:34

@SE: maar ze rijden niet meer voor een profploeg, je kunt moeilijk van elke CT renner uitzoeken of en hoeveel hij betaald krijgt.

0
trickstuff 10 mei 2018 om 14:01

Dat kun je inderdaad moeilijk gaan uitzoeken, maar om dan maar expliciet te stellen dat een renner geen prof is is wat anders.

0
trickstuff 10 mei 2018 om 14:02

Een ander slordigheidje: in de openingszin wordt gesproken van een dubbel koersweekend. Daar mag best bij vermeld worden welke koers de andere is aankomend weekend.

0
SolerEritrean 10 mei 2018 om 17:55

@Verweggistan

Het is ook in de lijn van @trickstuff zijn opmerking dat ik het beoordeelde.

0
Youri IJnsen 10 mei 2018 om 19:49

De WorldTour en het ProContinental-level (het woord zegt het al) is profniveau. Daaronder niet. Theoretisch gezien ben je als continental-renner dus geen prof, praktisch gezien kun je wel een profcontract hebben.

0
Verweggistan 10 mei 2018 om 20:08

Zoals Youri het omschrijft bedoelde ik het ook.

0
bergop 11 mei 2018 om 01:28

Hitte, bij 25 graden? Zeg, hou eens op!

0
pippodeclown 11 mei 2018 om 15:05

Ligt het aan mij of nemen ze Lemelerberg en Holterberg allebei van de makkelijke kant? Die weg over de Holterberg tussen Holten en Nijverdal is overigens prachtig.

0
Col du Bramont 12 mei 2018 om 03:26

Klopt, pippodeclown, zeker de Holterberg is vanaf de Zuidkant net iets zwaarder, zeker als je hem vanaf de Motieweg beklimt en dan pas op de Toeristenweg uitkomt, erg mooi daar dat klopt.
Mooie koers door een fraai landschap, tis niet echt klimmen natuurlijk de Tankenberg, Kuiperberg of de Hooidijk maar wel mooi om te fietsen en even op de pedalen te gaan staan en op de macht omhoog te gaan.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone