Voorbeschouwing: Parijs Roubaix 2010, de historie
donderdag 8 april 2010 om 08:56

Voorbeschouwing: Parijs Roubaix 2010, de historie

Een week na de Ronde van Vlaanderen staat er op 11 april opnieuw een monument op het programma. Dan wordt er namelijk Parijs-Roubaix verreden over moeilijke lastige kilometers met maar liefst 52,9 kilometer over kasseien.

‘Roubaix’ kan komende zondag een geheel verschillend karakter krijgen. Als de weersomstandigheden goed zijn, waar het naar uit ziet, kan het heel erg stoffig worden. Gaat het regenen, dan kan de modder roet in het eten gooien. De kasseien liggen er echter altijd. In deel één blikt Wielerflits terug op de historie van de wedstrijd.

Ontstaan
Al in 1896 stond de eerste editie van de keienklassieker op het programma. Het was toen de Duitser Josef Fischer die met de eer als eerste winnaar mocht gaan lopen. Het was toen een zodanig zware beproeving dat er maar vier renners binnen het uur van de winnaar eindigde. De wedstrijd werd toen georganiseerd door de textielfabrikanten Theo Vienne en Maurice Perez. De twee waren ook al de grondleggers van de wielerbaan van Roubaix.

In de loop van de jaren kreeg de koers de bijnaam ‘de Hel van het Noorden’. Toen in 1919 de Eerste Wereldoorlog ten einde was werd de wedstrijd na vijf jaar weer georganiseerd. Een journalist was zo onder indruk van de verwoestingen van de oorlog en de strijd die renners moesten leveren op de kasseien dat hij de wedstrijd zo noemde.

Pas in 1966 werd er niet meer vanuit Parijs gestart, ook al werd er tot dan toe op verschillende plaatsen in de Franse hoofdstad gestart. Toen werd de start verplaatst naar Chantilly, vijftig kilometer ten noorden van Parijs. Elf jaar later werd pas de huidige startplaats voor het eerst aangedaan, Compiègne.

Legendes
De grootste naam uit de historie is ongetwijfeld Roger de Vlaeminck. De Belg won vier keer de wedstrijd en wordt daarom ook vaak ‘Monseigneur Paris-Roubaix’ genoemd. De oud-coureur wordt echter op de voet gevolgd door zeven renners, waarbij Eddy Merckx, Francesco Moser en Johan Musseeuw, met drie zeges.

Tom Boonen is echter de het record van De Vlaeminck in gevaar brengt. De huidige renner van Quick-Step heeft ook al drie overwinningen behaald en is op zoek naar een vierde zege om op gelijke hoogte te komen met de recordhouder. Hij was ook één van de negen renners die de dubbel Parijs-Roubaix/Ronde van Vlaanderen wisten te winnen. Dit is een rijtje van acht Belgen en één Zwitser. Fabian Cancellara wil hier als tweede Zwitser bij komen zondag.

Nederlanders
Vijf keer stond er een Nederlander op het hoogste podium in Parijs-Roubaix. Peter Post was in 1964 de eerste die dit deed en erg bijzonder is dat die editie, zelfs in het moderne tijdperk, nog steeds de snelst verreden editie is. De voormalige baanrenner won toen met een gemiddelde snelheid van 45.129 kilometer per uur over 265 kilometer. Drie jaar later won éénvoudig Tourwinnaar Jan Janssen.

Daarna was het lang wachten tot 1982 toen Jan Raas op het hoogste schavot mocht staan. De Zeeuw kwam alleen aan op de wielerbaan en had zestien seconden voorsprong op de eerste concurrentie. Toen was het echter niet lang wachten voor de volgende winnaar. Een jaar later was het al weer raak, nu was het Hennie Kuiper die soleerde naar de zege. Deze winst was een echt heroïsche zege. Kuiper zat al lang in de kopgroep en besloot met een aanstormende Fransesco Moser ook hier weg te springen. De Italiaan kwam echter nooit meer bij Kuiper, ook al had de Nederlander veel pech onderweg met twee valpartijen en een lekke band.
De laatste keer dat er een Nederlander won was al weer in 2001. Toen was het Servais Knaven die voluit profiteerde van het ploegenspel van zijn ploeg Domo-Farm Frites. Zijn kopman Johan Museeuw eindigde op ruim een halve minuut als tweede, terwijl Roman Vainsteins het succes van de ploeg compleet maakte.

Parijs-Roubaix 2009
Vorig jaar was de Hel van het Noorden een ware afvalrace. Met nog zestig kilometer te gaan werd er een vroege vlucht teruggehaald met daarin onder meer Stijn Devolder, Servais Knaven en Andreas Klier. De sterke mannen van de koers reden echter met zes man weg. Tom Boonen kwam samen met Juan Antionio Flecha, Thor Hushovd, Filippo Pozzato, Leif Hoste en Johan Vansummeren op kop te zitten.

Vooral Boonen, Hushovd, Flecha en Pozzato leken erg aan elkaar gewaagd. Vijftien kilometer van de meet ging Flecha echter onderuit en nam Hoste mee in zijn val. Vansummeren moest dankzij de val ook laten gaan en Pozzato moest een gaatje laten naar Boonen en Hushovd. Een paar kilometer verder ging ook Hushovd tegen de grond en was Boonen dus alleen.

Bij de achtervolgers was er maar één die Boonen kon bedreigen. Pozzato reed een kilometers lange achtervolging op de voormalig wereldkampioen, kwam tot op tien seconden, maar kon het laatste gaatje op zijn grote concurrent in 2009 niet meer goed maken. Boonen kwam solo over de streep op de wielerbaan, terwijl Pozzato finishte op bijna een minuut achterstand.

Uitslag 2009

Parijs-Roubaix
Eerste zege: Joseph Fischer (1896)
Laatste zege: Tom Boonen (2009)
Meeste zeges: Roger de Vlaeminck (4)
Nederlandse zeges: Peter Post (1964), Jan Janssen (1967), Jan Raas (1982), Hennie Kuiper (1983) en Servais Knaven (2001)

Erelijst

RIDE Magazine